به گزارش خبرآنلاین، کتاب «مدرسه کِیفی» با عنوان فرعی «مدیریت بدون توسل به زور و اجبار» نوشته ویلیام گلاسر با ترجمه ای از آسیه شریعتمدار، توسط انتشارات رسا منتشر شد. دکتر ویلیام گلاسر از سال 1956 تاکنون در مدارس مختلف ایالات متحده آمریکا به عنوان سرپرست، مدیر و مشاور مشغول به کار بوده است. اولین کتاب او برای معلمان با عنوان «مدارس بدون شکست» با استقبال میلیون ها معلم و مدیر مدرسه در سراسر جهان روبه رو شد اما هنوز تا تحقق مدارسی که در آن دانش آموزان با تجربه تلخ شکست تحصیلی روبه رو نشوند راه زیادی باقی مانده بود. به همین دلیل دکتر گلاسر در سال 1990 مفهوم مدرسه کیفی را مطرح ساخت مدارسی که در آن شکست تحصیلی وجود ندارد و همه دانش آموزان می توانند به کیفیت بالای تحصیلی دست یابند.
در بخشی از پشت جلد کتاب از زبان دکتر آلبرت مامری، ناظر مدارس جانسون سیتی درایالت نیویورک، نوشته شده: «توصیه من به همه معلمان – مدیران مدرسه – مسئولین رده بالای وزارت آموزش و پرورش این است که کتاب مدرسه کیفی را مطالعه کنند. این کتاب به خوبی مشخص می سازد که چگونه می توان بدون ابزار تهدید و سرزنش تغییرات عمیق و معنی داری را در حیطه درسی و انضباطی دانش آموزان به وجود آورد.»
نویسنده کتاب نیز در یادداشتی که بر این کتاب نوشته، می گوید: «از زمان چاپ این کتاب در سال 1992، نام نظریه کنترل را که تمام کارهای مرا تحت تاثیر قرار داده است، به «نظریه انتخاب» تغییر داده ام. به این دلیل که اصطلاح نظریه کنترل هم گمراه کننده است و هم اینکه بسیاری موافق آن نیستند. این واژه ای نبود که با آن شروع کنم، بنابر این فکر می کنم تغییر آن به نظریه انتخاب برای معلم و شاگرد خوشایندتر باشد. با اینکه نام تغییر یافته است ولی کلیه مطالب مربوط به این نظریه در این کتاب کاملا درست است.
نظریه انتخاب در سال 1998 در کتاب من با عنوان «نطریه انتخاب: روانشناسی نوین آزاد شخصی» شرح و توضیح داده شده است. همه دست اندر کاران مدرسه، فصل 10 کتاب را مفید خواهند یافت. عنوان این فصل، آموزش و پرورش، تحصیلات و مدرسه کیفی است در این فصل ایده های جدید زیادی را معرفی می کنم که اجرای آن در کلاس بسیار کارآمد است و به شما کمک می کند تا بتوانید با دانش آموزان علاقمند و یا حتی با آنهایی که با مدرسه تعارض دارند، ارتباط برقرار کنید.»
البته نویسنده قبل از هر چیز، در پیشگفتار این کتاب که در 11 فصل تدوین شده، در یک تقسیم بندی دوگانه می نویسد «شایل اروف، که در تشریح کارهای مدرسه آپولو، به براد گرین کمک کرد، نکات زیر را در اختیار من قرار داد:
رئیس وادار می کند، رهبر هدایت می کند.
رئیس بر قدرت تکیه دارد، رهبر بر مشارکت تکیه دارد.
رئیس می گوید «من»، رهبر می گوید «ما».
رئیس ترشی ایجاد می کند، رهبر دلگرمی ایجاد می کند.
رئیس چگونگی را می داند، رهبر چگونگی را نشان می دهد.
رئیس خشم و انزجار ایجاد می کند، رهبر پرورش دهنده شوق و اشتیاق است.
رئیس سرزنش می کند، رهبر اشتباهات را تذکر می دهد.
رئیس کار را سخت نشان می دهد، رهبر کار را جالب نشان می دهد.
و نویسنده این پیشنهاد را می دهد که ضمن خواندن این کتاب، گاه به گاه به این صفحه برگردید و دوباره این مطالب را بخوانید. این کار به شما کمک می کند تا مسیر مورد نظر را بهتر دنبال کنید...
در فصل هشتم این کتاب با عنوان «نمرات و دیگر مبانی یک مدرسه کیفی» می خوانیم:
در یک مدرسه کیفی نمره بد وجود ندارد. حدس من این است که مقاومت در برابر حذف نمره بد، مشکل ترین مانع در جهت ایجاد مدارس کیفی است. معلمان، مسئولین مدرسه، والدین و سیاستمداران خواهند گفت که این کار مانند این است که در وسط میدان جنگ از سربازان بخواهیم سلاح های خود را زمین بگذارند. نمرات خوب به عنوان پاداشی برای عملکرد کیفی محسوب می شوند و برای رفع نیاز احساس قدرت دانش آموزان بسیار رضایت بخش است. اما در مدارس کیفی دادن نمره پایین آن هم بطور مداوم حذف می شود. نمره پایین ممکن است حکایت از وجود یک مشکل موقتی داشته باشد. مشکلی که باید با همکاری معلم و دانش آموز حل شود. با این امید که دانش آموز به این نتیجه برسد که ارزش آن را دارد که بیشتر تلاش کند. اما به غیر از نمرات پایین هر نمره دیگری حتی نمره الف نیز می تواند افزایش یابد و این در صورتی است که معلم به دانش آموز نشان دهد که در حال حاضر از توانایی بیشتری نسبت به گذشته برخوردار است. دادن نمره مانند پرداخت حقوق، باید همواره با افزایش عملکرد کیفی دانش آموز گره خورده باشد.
چیزی که مدرسه کیفی را از مدرسه سنتی متمایز می کند، این است که در مدرسه کیفی فقط درس هایی در پرونده دانش آموز ثبت می شود که دانش آموز در آنها با کیفیت بالایی قبول شده است و کمترین نمره ای که در این نوع مدارس به دانش آموز داده می شود، نمره ب است. البته برای عملکرد بهتر نمره الف و +الف نیز در نظر گرفته شده است. نباید این سوء تعبیر به وجود بیاید که در مدارس کیفی به دانش آموزان ارفاق می شود. نمره ب در مدارس کیفی حداقل به اندازه نمره ب در مدارس دیگر کیفیت دارد...
تفکری که امروزه در مدارس ما پیرامون نمره دهی، به ویژه دادن نمره بد وجود دارد، هیچ معنایی دربر ندارد. دادن نمره بد به دانش آموز هیچ دردی را دوا نمی کند. او هنوز در درس مزبور مهارت و دانایی لازم را کسب نکرده است و به احتمال زیاد به همین حال مدرسه را ترک خواهد گفت. بطور مثال اگر در یک مدرسه کیفی در پرونده دانش آموزی در درس جبر نمره ب ثبت شود، هر فردی با دیدن آن متوجه می شود که دانش آموز مزبور در این درس از کفایت لازم برخوردار است. و اگر الف و +الف ثبت شده باشد حکایت از آن دارد که او در این درس از سطح کیفیت لازم گذشته و در آن مهارت یافته است. و اگر دانش آموزی چندین سال است که سعی می کند در این درس قبول شود، و هنوز قبول نشده است، در پرونده او هیچ نمره ای درج نمی شود. در یک مدرسه کیفی نمره به «چه که دانش آموزان می دانند تعلق می گیرد و نه به آنچه نمی دانند. در ضمن در پرونده دانش آموزان ثبت نمی شود که چقدر طول کشیده است تا در هر درس به کفایت لازم دست یابد. به این دلیل که در برخی موارد دانش آموزی نمی خواهد دیگران بخواهند که بطور مثال درس جبر را در طی سه سال فراگرفته است...»
انتشارات رسا، این کتاب را در 215 صفحه و با قیمت 5 هزار و 500 تومان به بازار کتاب عرضه کرد.
ساکنان تهران برای تهیه این کتاب و هر محصول فرهنگی دیگر کافی است با شماره 20- 88557016 (شبانه روزی با پیغامگیر) سامانه اشتراک محصولات فرهنگی؛ «سام» تماس بگیرند و (در صورت موجود بودن در بازار) آن را در محل کار یا منزل _ بدون هزینه ارسال _ دریافت کنند. سایر هموطنان نیز با پرداخت هزینه پستی می توانند این کتاب را تلفنی سفارش بدهند.
6060
نظر شما