طی ماه های گذشته با افزایش نرخ ارز، معادل ریالی قیمت بنزین فوب خلیج فارس و بهای منطقه ای گازوئیل نسبت به سالهای پیش افزایش چشمگیری یافته به نحویکه قیمت این فراورده به ریال در عمل پایین تر از نرخ پیش از هدفمندی یارانه ها شده است. چرا که شتاب رشد نرخ ارز از افزایش قیمت سوخت در فاز اول هدفمندی بیشتر شده است.
لذا مصرف این فراورده ها در کشور نیز افزایش یافته تا جاییکه افزایش قاچاق بنزین و گازوئیل طی ماه های گذشته به معضلی جدی برای مسوولان نفتی کشور بدل شده است.
این درحالی است که پس از اجرای قانون هدفمندی قاچاق بنزین به صفر رسیده بود و اگرچه قاچاق گازوئیل همچنان ادامه داشت اما آمارها حکایت از کاهش این رقم قاچاق سوخت از کشور داشت. دراین بین طی چند ماه گذشته با انتشار خبری مبنی بر قاچاق سوخت توسط یک خط لوله در بندرعباس، قاچاق فراورده به یکی از اساسی ترین سوژه های روز رسانه ها بدل شد. 27 شهریورماه فرماندار بندرعباس از جزییات این روش قاچاق سوخت پرده برداشت و این خبر با عنوان "جزئیات جدیدی از کشف خط لوله 10 کیلومتری قاچاق سوخت" در رسانه ها منتشرشد.
پس از آن نیز روش های مختلف قاچاق مورد بررسی قرارگرفت. تا جاییکه نماینده جایگاهداران استان هرمزگان از درآمد 3 میلیون تومانی قاچاقچیان خرده پا خبرداد.(اینجا)
دراین بین شرکت ملی پخش فراورده های نفتی با اعمال قوانینی در مرزها چون سهمیه بندی زمانی ارائه سوخت به کامیون ها سعی بر کنترل مصرف سوخت کشور داشت که منجر به گلایه جایگاه داران مرزی شد.
در این میان وزیرنفت از ارائه بنزین و گازوئیل به نرخ آزاد در جایگاه های سوخت مرزی خبرداد.(اینجا) پس از انتشار این خبر مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی در گفت وگو با یکی از رسانه ها از احتمال افزایش قیمت بنزین در بودجه سال 92 خبرداد. (اینجا)
به گفته سالاری در صورت موافقت دولت و مجلس سال 92 قیمت بنزین افزایش خواهد یافت. پس از انتشار این خبر بهارستانی ها در واکنش به این خبر بر مخالفت بر افزایش قیمت بنزین در وضعیت فعلی تاکید کرده اند. با اینحال برخی دیگر از نمایندگان مجلس نیز از احتمال موافقت مجلس با افزایش 20 درصدی قیمت بنزین خبردادند.(اینجا)
دراین بین سالاری مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی برکنار شد و کشکولی معاون شرکت ملی گاز جایگزین وی شد.(اینجا)
پس از آن نیز رئیس جمهور در یک مصاحبه تلویزیونی بر اجرای قانون هدفمندی یارانه ها و آزادسازی کامل قیمت ها اصرار کرد. گمانه زنی های کارشناسان نشان داد که در صورت اجرایی شدن فاز های بعدی هدفمندی با نرخ فعلی دلار آزاد، قیمت بنزین تا مرز 5 هزار تومان افزایش خواهد یافت. اگرچه نمایندگان مجلس تاکید کردند که این اتفاق به هیچ وجه نخواهد افتاد و قیمت بنزین در سال آینده آزاد نخواهد شد اما شایعات در خصوص وضعیت قیمت بنزین افزایش یافت. (اینجا)
در شرایط فعلی نیز اگرچه وزارت نفت از آزادسازی قیمت بنزین در مرزها خبرمی دهد اما رئیس ستاد مدیریت حمل و نقل و سوخت این خبررا کاملا رد می کند و مدعی است که قیمت بنزین در مرزها آزاد نشده است.(اینجا)
دراین بین هنوز هم مسوولان سوختی کشور برسر اتخاذ تدابیری در جهت مدیریت مصرف و جلوگیری از قاچاق سوخت به توافق کامل نرسیده اند و این درحالی است که روزانه بیش از 60 میلیون لیتر بنزین در کشور مصرف می شود که براساس اظهارات بیات مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی 7 تا 8 میلیون لیتر این میزان در پتروشیمی ها تولید می شود. بنابراین در چنین شرایطی قبل از هر چیزی باید مسوولان سوختی کشور هر چه زودتر برای مدیریت مصرف و جلوگیری از قاچاق سوخت به فکر راهکاری مناسب باشند.
/31221
نظر شما