جناب آقای سیداحمد خاتمی در جمع روحانیون قم فرموده اند:"واژه اعتدال از آن دسته واژه‌های غلط انداز است که برخی‌ها فکر می‌کنند معتدل بودن به معنای بی‌تفاوت بودن در برابر مسائل جامعه و نظام اسلامی است."

گرچه بعید می نماید حضرت ایشان نسبت به واژه"اعتدال" آشنایی کامل نداشته باشند ، اما چون آن را غلط انداز دانسته اند ، تعریف "اعتدال" را در 2-3 مورد از بیانات رهبر معظم انقلاب  برای جناب آقای خاتمی و خوانندگان محترم این نوشته نقل می کنم:

1- "...عدل یعنى هر چیزى در جاى خود قرار گرفتن. معناى لغوى عدل هم یعنى میانه. اعتدال هم که مى‌گویند، از این واژه است؛ یعنى در جاى خود، بدون افراط و بدون تفریط؛ بدون چپ‌روى و بدون راست‌روى. این هم که مى‌گویند عدل یعنى قرار دادن هر چیزى در جاى خود، به‌خاطر همین است. یعنى وقتى هر چیز در جاى خود قرار گرفت،‌‌ همان تعادلى که در نظام طبیعت بر مبناى عدل و حق آفریده شده، به‌وجود مى‌آید. در رفتار انسان، عدل لازم است. براى حکمران، عدل لازم است. در موضعگیرى، عدل لازم است. در اظهار محبت و نفرت، عدل لازم است. قرآن فرموده است: «و لا یجرمنّکم شنئان قوم على الّا تعدلوا»؛ دشمنى با کسى موجب نشود که شما درباره‌ى او از عدالت کناره بگیرید و عدالت را رعایت نکنید؛ «اعدلوا هو اقرب للتّقوى» (برگرفته از بیانات رهبر انقلاب در20آبان83 در دیدار با اعضای هیات دولت)

 

2- (روحانیون و وعاظ)در اظهاراتى که در منبرها مى‌شود، رعایت چند چیز را بکنید:... دوم، اعتدال را رعایت کنید. اعتدال، یعنى در هیچ جهت دچار افراط نشوید. بعضى در منبرها دچار افراط مى‌شوند؛ حالا یا در طرف جهات اخلاقى، یا در طرف جهات سیاسى؛ فرق نمى‌کند. على‌اىّ‌حال، افراط مذموم است؛ مستحسن نیست. البته مردم به اخلاقیات خیلى احتیاج دارند. ما احتیاج به یک انقلاب اخلاقى داریم؛ براى این‌که در خودمان و در آحاد مردممان، صفات رذیله را ریشه‌کن کنیم و اخلاق مُسلِم حقیقى را با همان خصوصیاتى که در روایات و آیات کریمه‌ى قرآن هست، در مردم رشد بدهیم. اخلاق، خیلى لازم است؛ اما این‌طور نباشد که ما وقتى اخلاق مى‌گوییم، یا براى مردم حدیث مى‌خوانیم، بکلى از مسایل روز، مسایل انقلاب، مسایل جهان، مسایل زندگى و تاریخچه‌ى این یازده سالِ پُر از حادثه بر کنار باشیم. همان‌طور که عرض کردم، بعضى که منبر مى‌روند، وقتى انسان پاى منبرشان مى‌نشیند، گویى در این کشور انقلابى رخ نداده، گویى رهبرى مثل امام راحل (رضوان‌اللَّه‌علیه) ظهور نکرده، گویى این جنگ اتفاق نیفتاده است! این‌طور حرف مى‌زنند و بکلى از اوضاع برکنارند! این، از آن طرف افراط است. در جهت سیاسى هم افراط خطاست. بعضى در منبر و سخنرانى خود، همه‌ى مطلب را - من البدو الى الختم - مصروف به امور سیاسى مى‌کنند و یک کلمه اخلاق و نصیحت و تهذیب و احکام، در گفتارشان نیست! ... این هم از این طرف افراط است. افراط، از هیچ طرف مناسب نیست...(بیانات رهبرانقلاب در جمع روحانیون مشهد -4فروردین 1369)

 

3- ... آرمانهای بزرگ در کوتاه مدت محقق نمی شود اما طرحِ به دور از افراط و تفریط خواسته ها و پیگیری همراه با عقلانیت و اعتدال، یقیناً افق روشنی را برای دانشگاههای ما رقم خواهد زد...(بیانات رهبرانقلاب در جمع دانشجویان - 17 مهر1386)
 

از نمونه های بالا بر می آید که اعتدال نه تنها واژه ای غلط انداز نیست که در ادبیات رهبر عزیز انقلاب، تعریفی شفاف، متقن و محکم دارد. بنا بر این روا نیست برخی بزرگان بجای تن دادن به اعتدال و دوری از تندروی، در تعریف صریح این واژه، تغافل کنند. ناگفته روشن است که رعایت اعتدال، اصلا به معنای موضع نگرفتن در مسائل مختلف نیست ، بلکه بدین معنی است که در موضع گیری ها عدل (و نیز تقوی) رعایت شود.

پیشنهاد صاحب این قلم آن است که حضرت آقای خاتمی، به عنوان یک روحانی برجسته، اتخاذ مواضع تند  و غیر معتدل را به جوانها واگذارند و همانگونه که خود در سخنانشان در قم گفته اند که:"امروز دشمنان به شدت در حال سم پاشی هستند تا روحانیت را از چشم مردم بیندازند و مدام در این زمینه تبلیغات سوء انجام می‌دهند " عاملی برای "از چشم افتادن روحانیون" نشوند.




 

کد خبر 274012

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 12
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • مهدی IR ۰۹:۳۹ - ۱۳۹۱/۱۱/۱۱
    34 9
    نقد خوبی بود...
  • علي ورسه اي IR ۰۹:۴۴ - ۱۳۹۱/۱۱/۱۱
    28 9
    جناب آقاي مهاجري! نوشته و متن شما به موقع، دلسوزانه و استوار است. ماجور باشيد ان شاء الله!
  • ق-متین IR ۱۰:۴۰ - ۱۳۹۱/۱۱/۱۱
    36 2
    بسمه تعالی مطالب درستی نوشتند و توصیه بجائی کرده اندنماز جمعه محل ارامش روحی و روانی و کسب اطلاعات شفاف از اوضاع جامعه و جوامع دیگر است نخواهیم با فشار و عصبانیت تحلیل های سیاسی خود را به مردم القا کنیم که نه تنها پذیرفته نمیشود بلکه پاسخ عکس دارد و همانها که پای خطبه نشسته اند با نگاه هایشان به یکدیگر تحلیل های بی جا و ناعادلانه خطیب را به سخره میگیرند. چرا باید خطیب خود را مالک الرقاب بداند و همیشه با حالت آمرانه سخن بگوید کجا رفت آن حالت آرامبخشی و امیدآفرینی نمازجمعه ها چرا امامان جمعه حالت پدر گونه بودن خود را نسبت به مردم و گروههای موجود در جامعه فراموش کرده اند.
  • بدون نام IR ۱۱:۲۰ - ۱۳۹۱/۱۱/۱۱
    31 0
    حناب مهاجری مدت هاست که این واژه ها برای بعضی ها کاربردی ابزاری پیدا کرده است و از ماهیت اصلی و مفهومی اش جدا شده است و انطباق لفظ و معنی در نظر این گروه دستکاری شده است
  • حسینی IR ۱۲:۳۳ - ۱۳۹۱/۱۱/۱۱
    10 53
    منظور جناب آقای خاتمی برداشت غلط از کلمه اعتدال بود که برخی اعتدال را معادل بی تفاوت بودن می دانند که یقینا برداشت این طیف افراد غلط میباشد. حال آقای مهاجری با علم به مقصود ایشان، چرا تلاش بر تشویش اذهان مردم دارند و مشکلشان با ایشان چیست بماند.
    • بدون نام CA ۱۹:۳۵ - ۱۳۹۱/۱۱/۱۱
      12 1
      اقای حسینی اقای حسینی یک گوینده که امروزه در بالاترین منابر سخن میگوید نباید برای تحمیل تحلیلهای خود معنی واژگان شناخته شده را وارونه جلوه دهد او میتوانست با ده ها مثال منظور خود را برساند نه اینکه بلکل کلمه پر محتوای اعتدال را منکر شود البته شاید جدا متوجه معنی کلمه اعتدال نباشند که ان خود بحث دیگری است
  • بانوی ایرانی... IR ۱۴:۴۶ - ۱۳۹۱/۱۱/۱۱
    22 1
    عجب...
  • اسد IR ۱۷:۳۴ - ۱۳۹۱/۱۱/۱۱
    14 2
    دست شما درد نکند آقای مهاجری. کوتاه موجز و دقیق.
  • بدون نام IR ۲۰:۰۱ - ۱۳۹۱/۱۱/۱۱
    21 1
    برخی از مسئولین ائمه جماعات وقتی صحبت از نکوئی اعتدال است خود را معتدل ترین مینامند یا مینمایند اما وقتی کس دیگری که مورد پسند آقایان نیست صحبت از اعتدال میکنند میشود وازه غلط انداز یعنی یک بام ودوهوا.فاعتبرو یااولی الابصار.
  • بدون نام IR ۲۲:۰۸ - ۱۳۹۱/۱۱/۱۱
    3 13
    شما دم انتخابات با این نقدها میخای به چی و کجا برسی؟
  • سیدحسین US ۲۳:۰۸ - ۱۳۹۱/۱۱/۱۲
    3 19
    به نام خدا. جناب مهاجری عزیز، نمی دانم دلیل نگارش این مقاله چه بوده است چون استدلالی در رد سخنان سیداحمد خاتمی نبود و توضیح واضحات بود و حضرت ایشان به برداشت غلط از واژه اعتدال که به نوعی فرهنگ شده است اعتراض کردند و واقعا با دوبار خواندن این مقاله ای نفهمیدم منظور شما چه بوده است. این روزها هرکس می خواهد نوشته ای جنجالی بنویسد و نامش بر سر زبان ها بیفتد نام یکی از بزرگان را با خطاب و یک تیتر تعجب آمیز و یک علامت تعجب می نگارد شاید که معروف شود!
    • محمد مهاجري IR ۱۱:۰۷ - ۱۳۹۱/۱۱/۱۳
      19 1
      از اينكه نوشته بنده را قابل خواندن و نظر دادن دانستيد متشكرم. برداشت من از سخنان آقاي خاتمي آن بود كه نوشتم و شما هم نظرتان را مرقوم فرموده ايد. هدفم هم بيني و بين الله آن نبوده كه شما فرموده ايد.پناه مي برم به خدا كه بخواهم با نوشتن در باره اين و آن، نامم بر سر زبانها بيفتد.