حزب عدالت و توسعه به رهبری رجب طیب اردوغان، نخستوزیر ترکیه مدتی سیاست تنش صفر با همسایگان را به اجرا گذارد اما متأثر از همپیمانی با آمریکا و متحدان غربی بار دیگر ناچار شد که تأکید نماید که در محور غرب قرار دارد و دارای منافع مشترکی با آمریکا و غرب در قبال منطقه خاورمیانه و همسایگان است.
تجدیدنظر عملی در سیاست تنش صفر با همسایگان باعث شده است که ترکیه با همسایگان خود از جمله جمهوری اسلامی ایران، دولت مرکزی عراق و سوریه دچار چالش و تنش شود. این در حالی است که ترکیه از سیاست توسعه ناتو به سوی شرق و سایر مناطق جهان به عنوان "حافظ دموکراسی و بازار آزاد" حمایت میکند. چنین سیاستی باعث شده است که ملتهای منطقه نسبت به سیاست خارجی ترکیه به دیده شک و تردید بنگرند:
1- ترکیه با استقرار رادار سپر دفاع موشکی ناتو و تحت کنترل نظامیان و عناصر اطلاعاتی آمریکا در روستای کورهجیک استان مالاتیا به مرکز تهدیدات علیه جمهوری اسلامی ایران، روسیه، عراق و سوریه تبدیل شده است. رادار سپر دفاع موشکی هماهنگ با پایگاه راداری آمریکا - اسرائیل در اراضی اشغالی فلسطین عمل میکند. در اسناد کارشناسان ناتو، جمهوری اسلامی ایران به عنوان منبع تهدید اعلام شده است.
2- ترکیه در راستای منافع آمریکا با دولت مرکزی عراق به خصومت علنی پرداخته و اعلام کرده است که در صورت درگیری مسلحانه، حکومت محلی کردستان عراق با دولت نوری المالکی از پیشمرگان کرد حمایت خواهد کرد. حزب عدالت و توسعه همچنین برخلاف حقوق بینالمللی و حُسن همسایگی تلاش میکند نیروهای مسلح پ.ک.ک مستقر در مناطق مختلف ترکیه، از این کشور خارج و در عراق و سایر کشورهای همسایه مستقر شوند. توافق ترکیه با پ.ک.ک درباره عقبنشینی پ.ک.ک از ترکیه ناظر بر همین امر است. دولت مرکزی عراق مخالف استقرار نیروهای مسلح پ.ک.ک در شمال عراق است ولی مسعود بارزانی از توافق حکومت آنکارا با عبدالله اوجآلان، رهبر پ.ک.ک حمایت میکند. یکی از اهداف استقرار پ.ک.ک در شمال عراق، تقویت قدرت نظامی بارزانی در مقابله با ارتش ملی عراق است.
3- آمریکا، فرانسه، انگلیس، ترکیه، عربستان سعودی و قطر برای سقوط دولت بشار اسد تلاش میکنند. بر اساس محاسبات حکومت حزب عدالت و توسعه، میبایست بشار اسد حداکثر طی شش ماه سقوط میکرد. ترکیه در سازماندهی مخالفین سوریه و ارتش آزاد سوریه نقش مهمی بر عهده گرفت ولی به علت عدم توان ارتش آزاد سوریه و گروههای مسلح سلفی – وهابی و تکفیری تحت حمایت دولت غرب و ترکیه و عربستان سعودی و قطر، آنکارا مسئله استفاده از سلاحهای شیمیایی دولت سوریه علیه مخالفین را در دستور کار افکار عمومی قرار داد زیرا آمریکا و متحدین غربی آن اعلام کرده بودند که در صورتی که بشار اسد سلاح شیمیایی به کار گیرد، به عنوان خط قرمز آمریکا محسوب شده و آمریکا به سوریه حمله خواهد کرد. حکومت اردوغان در چند روز اخیر مدعی شد که سوریه سلاح شیمیایی به کار برده است و خط قرمز آمریکا را نقض کرده است. لذا آمریکا باید در مناطق مرزی سوریه منطقه پرواز ممنوع اعلام و نیروی زمینی خود را وارد سوریه کند. در پی تهدیدات اردوغان انفجار در ریحانلی ترکیه به وقوع پیوست و 49 نفر از مردم این شهر کشته شدند. آنکارا، سازمانهای تروریستی مارکسیستی- لنینستی ترکیه(عاجل جیلر) مرتبط با سرویس اطلاعاتی سوریه را به عنوان عامل انفجار در شهر ریحانلی معرفی و 9 نفر را به عنوان متهم بازداشت نمود.
این در حالیست که ریحانلی، مقر سازمان سیا آمریکا بوده و مسئولیت هماهنگی گروههای مسلح و ارتش آنها و سوریه را برعهده دارد. ترکیه همچنین همه مناطق مرزی خود با سوریه را تحت کنترل ارتش آزاد سوریه و گروههای مسلح تکفیری وهابی سلفی قرار داده است. مناطق کردنشین سوریه نیز تحت کنترل حزب اتحاد دمکراتیک وابسته به پ.ک.ک قرار دارد. طبق توافق حکومت اردوغان با پ.ک.ک، بخشی از نیروهای مسلح پ.ک.ک با ارتش آزاد سوریه پیمان همکاری برای مبارزه با حکومت بشار اسد و ارتش ملی سوریه را امضا کرده است. سرویس اطلاعاتی سوریه متهم شده که مسئولیت انفجار خونین در ریحانلی را برعهده دارد. ولی این انفجار خونین اقدامی در جهت تقویت همکاری نظامی و اطلاعاتی ترکیه با رژیم صهیونیستی تحت رهبری آمریکا محسوب میشود. دولت آنکارا تاکنون بشار اسد را متهم میکرد که حکومت اقلیت انحصارطلب نصیری و علوی را در سوریه مستقر کرده و اهل سنت را سرکوب میکنند. ولی در چند روز اخیر مدعی شده است که برای تأسیس دولت نصیری علوی در سواحل دریای مدیترانه عملیات پاکسازی و قتلعام اهل سنت دراین مناطق را آغاز کرده و براساس طرح جدید، اهل سنت روستای بانیاس را قتلعام کرده است، احمد داود اوغلو نیز مدعی است که محور لبنان و نصیری علوی در سوریه با حمایت ایران در حال شکلگیری است و بشار اسد میخواهد که به جنگ مذهبی را در منطقه دامن بزند. در حالیکه ترکیه بر تقویت محور سنی تأکید و بهطور عملی به تنش بین مسلمانان شیعه و سنی در عراق و سوریه و حتی ترکیه دامن میزند.
5252
نظر شما