سخنگوی شورای نگهبان گفت: این که گاهی گفته میشود سلایق مختلف ممکن است در شورای نگهبان دخالت داشته باشند، یا نهادهای مختلف اعمال نظر کنند، یک امر غیرقابل قبول است و شورای نگهبان در راستای مسوولیت قانونی خود انجام وظیفه میکند.
عباسعلی کدخدایی در گفتوگو با شبکه تلویزیونی المنار لبنان، درخصوص وظایف شورای نگهبان، اصول مصرح قانون اساسی در این خصوص و نیز نحوه تصویب بودجه به سؤالات مطرح شده پاسخ داد. اهم سخنان وی از این قرار است:
* آنچه برخی مواقع درباره دخالت بخشهای مختلف در شورای نگهبان مطرح میشود، امری ناروا و تهمتهایی است که به شورای نگهبان زده میشود.
* برای تعیین صلاحیت افراد 7 نفر از 12 عضو شورای نگهبان یا بیشتر باید رای مثبت بدهند تا به عنوان واجد شرایط به وزارت کشور معرفی شود. این که گاهی گفته میشود سلایق مختلف ممکن است در شورای نگهبان دخالت داشته باشند، یا نهادهای مختلف اعمال نظر کنند، یک امر غیرقابل قبول است و شورای نگهبان در راستای آنچه بر عهدهاش است، انجام وظیفه میکند. رویههای گذشته شورای نگهبان در انتخابات مجلس نهم و ریاست جمهوری دهم در سال 88 این بیطرفی را به اثبات رسانده است.
* در اصل 115 دو مرحله مهم برای احراز صلاحیتها نامزدهای ریاست جمهوری وجود دارد. اول، کسانی که برای ریاست جمهوری ثبت نام میکنند باید از بین رجال مذهبی و سیاسی باشند. یعنی شخصیتهای برجستهای که تلاش زیادی را در زمینههای مذهبی و سیاسی داشته باشند. طبیعتاً این افراد از بین افراد عادی نیستند بلکه سالهای طولانی در زمینه مذهبی و سیاسی تلاش داشتهاند.
*از میان 686 نفری که در دوره کنونی برای حضور در انتخابات ریاست جمهوری ثبت نام کردند، شورای نگهبان تشخیص داد که 40 نفر از آنها جزو رجال سیاسی- مذهبی هستند و از بین این افراد نیز با بحثهای مفصلی که داشتیم 8 نفر که دارای مدیریت، تدبیر، اعتقاد و ایمان به مبانی نظام جمهوری اسلامی ایران که در اصل 115 آمده را داشتند، معرفی شدند. بنابراین مشخص میشود که از بین تعداد ثبتنام کنندگان چند نفر به مراحل بعد راه پیدا میکنند که این بار فقط 8 نفر واجد شرایط شناخته شدهاند.
*در اصل 115 لفظ رجل به کار رفته که اگرچه واژه عربی است اما در فارسی به شخصیتهای برجسته اطلاق میشود که در آن تفاوت بین زن و مرد وجود ندارد. البته در مشروح مذاکرات، زمانی که قانون اساسی به تصویب میرسید، این بحث مطرح شد که آیا لفظ مرد بکار برده شود یا اینکه زنان و مردان هر دو میتوانند در انتخابات حضور داشته باشند. سرانجام شهید بهشتی با جمعبندی این موضوع اعلام کرد که تنها واژه رجل بکار برده شود و در آینده تکلیف روشن شود.
/2929
فارس نوشت:
کد خبر 297951
نظر شما