چرا سعید جلیلی نباید این دوره رئیس جمهور شود؟

رقابت های ریاست جمهوری 92شباهت هایی با سال 76 دارد. هرچند این شباهت ها مطلق نیست اما بررسی و واکاوی آن راهگشا است.

سید محسن فرجادی:  رقابت های ریاست جمهوری 92شباهت هایی با سال 76 دارد. هرچند این شباهت ها مطلق نیست اما بررسی و واکاوی آن راهگشا است.

در رقابت ریاست جمهوری 76 اصلاح طلبان به اذعان سعید حجاریان تصوری از پیروز شدن نداشتند و همین بود که بعد از پیروزی در برابر کار انجام شده قرار گرفتند.[1]

آرای عمومی به سبد خاتمی ریخته شد و جامعه امیدوارانه در انتظار گشایش بود. اما مردان پیروز که آمادگی نداشتند چکار می توانستند بکنند؟! حالا بعد از 16 سال راحت تر می توانیم پرخاشگری های بخشی از اصلاح طلبان در آن بازه زمانی را علیه هاشمی رفسنجانی توجیه کنیم. دوم خردادی ها طبق آن قاعده قدیمی حکومت داری پس از آنکه با «وعده» پیروز شده بودند باید قدیمی ها را از دم تیغشان می گذراندند و خون قربانی شان عطش عمومی را فرو می نشاند؛ و چه قربانی بهتر از هاشمی رفسنجانی. سیل انتقادات بر سر هاشمی رفسنجانی فرافکنی اصلاح طلبان به دلیل اجرای نبودن ایده های ذهنی آنان بود. چه اینکه آنها از عملیاتی کردن کوچک ترین مساله ای همچون قانونمند کردن نهادهای مردم نهاد یا همان NGO  عاجز ماندند تا اینکه مجلس هشتمِ اصولگرا برای این رکن مردمسالاری قانون نوشت.
اما این مقدمه چه ربطی به ادعایم درباره مناسب نبودن شرایط برای رئیس جمهور شدن جلیلی دارد؟!
سعید جلیلی یکی از نیروهای برخاسته از جریان انقلاب اسلامی است که نه رانت سرداری دارد و نه شجره نامه اش به یکی از خانواده های روحانی، وزرا، وکلا، منتفذین و یا خانواده های سببی و نسبی نظام می رسد.  
تا کنون هم احزاب شناسنامه دار اصولگرا بیرق حمایت او را بلند نکرده اند. شاید به این دلیل که از قدیم گفته اند مارگزیده از ریسمان سیاه و سفید هم می ترسد. تجربه اندک سعید جلیلی در حوزه اجرا و یا به بیان دیگر جوان بودن او در ساختار سیاسی کشور او را تبدیل به گزینه ای قابل اعتماد نزد اصولگرایان نکرده است.
با این توصیف یا ایشان باید از حمایت دولت قبل -احمدی نژاد- برخوردار شود یا اینکه باید با بضاعت خود کشور را اداره کند.
هرچه هست سعید جلیلی یک سرمایه بیشتر ندارد و آن هم جوانانی هستند که شباهت هایی به او دارند.
به هیچ وجه مخالف ورود نیروهای تازه نفس به سیستم مدیریت کشور نیستم. نیروهایی که با رئیس جمهور شدن سعید جلیلی سیل آسا وارد بدنه اجرایی و تصمیم گیری کشور خواهند شد. نیروهایی که با همه متلک هایی که شنیده اند اگر نگاهی منصف به عملکرد آنها در حوزه هایی مثل فیلم کوتاه و مستند، هسته ای، فضای مجازی (سایت ها و محصولات رایانه ای)، پزشکی، صنایع استراتژیک، انرژی ها نو و... داشته باشیم به آنها مباهات می کنیم. اینها اغلب بچه حزب اللهی هایی هستند که بدون سر و صدا خوب درس خوانده و ارتقا پیدا کرده اند. آمدن جلیلی بازار کار این جوانان را رونق می دهد، اما...
اصلاح طلبان که آماده پیروزی 76 نبودند 8 سال درگیر بازی فرسایشی شدند تا جایی که خاتمی به انتخابات سال 80 نرسیده بود بخش از هوادارانش شعار عبور از او را سر دادند. سرمایه انسانی اصلاح طلبان در دوره اصلاحات به علت نبود نقشه راهی جامع، منفعل و معطل ماند و درگیر نزاع های بی سرانجامی شدند که نتیجه آن حاشیه نشینی 8 سال پس از آن شد. وضعیتی که رقیب نیز در آن دمید و از آن حسن استفاده کرد و اصلاح طلبی را به منزله پروژه ای مختوم درآورد.
سعید جلیلی معبر ورود نسل جدیدی به ساختار سیاسی کشور است اما اگر این معبر زودتر از زمان بلوغ زده شود به مقصد خواهد رسید؟
سئوالم را ساده تر می کنم: اگر با توجه به تجربه 8 سال دولت احمدی نژاد و همه تحسین ها و انتقادات از او، دولت بعدی را فردی همچون سعید جلیلی اداره کند می تواند از عهده سیستم اداری کشور برآید؟ یعنی اینکه توان اداره کشور در مقیاس ملی را دارد؟ دولتی که احمدی نژاد به اعتقاد خود با زدن زواید آن همچون برخی شوراها و سازمان مدیریت و برنامه ریزی تلاش کرد سرزنده و پویا کند به اعتقاد جلیلی همچون خودرویی است که حرکت آن کند است.
نادر طالب زاده سازنده دومین فیلم تبلیغاتی سعید جلیلی در اول فیلمش دلیل علاقه مندی به سعید جلیلی را کم حرف بودن او دانست و گفت: چون «صامت» بود و تا به حال از او کمتر سخنی شنیده شده بود به او علاقه مند شدم.
حال چنین فردی که ناآزموده در حوزهای اجرایی - تقنینی است چگونه می تواند کلیددار قوه مجریه باشد؟
او یا باید پدرخواندگی دولت قبل -احمدی نژاد- را بپذیرد و دولتش امتداد دولت نهم و دهم باشد یا اینکه اگر خواسته باشد به تنهایی عمل کند باید توانایی های جدی با سابقه آزموده داشته باشد.
اصلی ترین برنامه جلیلی
اصلی ترین برنامه دکتر جلیلی به گفته خود اصلاح ساختار اداری و اجرایی دولت است. « قول و وعده ای که بنده می توانم بگویم این است که برای رفع بیکاری و مشکلات اقتصادی ماشین دولت را از این ساز و کار فعلی تغییر داده و اصلاح کنم؛ مگر دولت های گذشته نمی خواستند تولید را گسترش و بیکاری را رفع کنند چرا نتوانستند! قطعا اینطور بوده که آنها می خواستند اما به دلیل ساز و کار غلط و ساختار اداری نادرست موفق نشدند .
سعید جلیلی در توضیح وضعیت نظام اداری آن را به قطاری تشبیه می کند که فارغ از اینکه به کدام سو حرکت می کند، بسیار کند و با هزینه زیاد حرکت می کند و حتی در برخی موارد مانع حرکت می شود.
جلیلی در توضیح راهکار خود برای اصلاح ساختار اداری از تعبیر سفرهای وزارتخانه ای کمک می گیرد و می گوید:« به نظر بنده برخی از اقدامات که مانند سفرهای استانی شکل گرفت ، شاید پاسخ هوشمندانه ای به حرکت کند این قطار بود که احساس می شد این قطار نمی تواند با سرعت حرکت کند و باید از آن پیاده شوند و به طریق دیگر باید کار را انجام دهند که این کار در نوع خودش بسیار ارزشمند و ضروری بود و باید تداوم داشته باشد ، اما کافی نیست و باید سفرهای وزارتخانه ای صورت بگیرد، یعنی باید هر وزارتخانه به مثابه یکی از واگن های این قطار بررسی شود که چگونه با مردم و با موضوع کاری تعامل دارد و با چه سرعتی دارد این مسیر را طی می کند .[2]
یاران جلیلی چه کسانی هستند؟
اما او برای پیشبرد اهدافش با کدام تیم اجرایی فصد عملیاتی کردن نظراتش را دارد؟
با مروری در جزوات و برنامه ای اعلامی از سوی ستادهای انتخاباتی ایشان شاهد آن هستیم که از نگاه دکتر جلیلی «مفهوم تیم کارشناسی یا اجرایی نباید به حلقه محدود کارشناسان آشنا یا مرتبط با یک مدیر تبدیل شود و در عمل به جای تیم کارشناسی با یک باند از کارشناسان خاص مواجه باشیم که به صورت یک حلقه بسته عمل کند.»
همراهان او می گویند «هم اکنون بخشی زیادی از اساتید برجسته اقتصاد و مدیریت حمایت خود را از ایشان اعلام کرده اند و این خود نشانه عمق کارشناسی دیدگاه های ایشان است.» اما این افراد چه کسانی هستند؟
به طور مثال دکترمسعود درخشان (اقتصاددان ارشد دفتر مطالعات انرژی در لندن وعضوهیأت علمی دانشگاهلندن)، دکترپرویز داوودی، (معاون اول دولت نهم ورئیس مرکز بررسی های استراتژیک ریاست جمهوری)، دکترزاهدی وفا (رئیس دانشکده اقتصاد دانشگاه امام صادق(ع) و از طراحان مهم هدفمندی یارانه ها)، دکترمیرکاظمی (وزیرسابق بازرگانی و نفت و نماینده فعلی مجلس) از جمله اساتیدی هستند که از سوی ستادهای انتخاباتی دکتر سعید جلیلی معرفی می شوند.[3]

رئیس جمهور باید چه توانمندیهایی داشته باشد؟
علم مدیریت، مهارت های مورد نیاز مدیران در سطوح مختلف از سطوح اجرایی و عملیاتی تا سطوح میانی و عالی را در سه عنوان کلی مهارت فنی، مهارت انسانی و مهارت ادراکی طبقه بندی میکند.

به اعتقاد یاران سعید جلیلی، جایگاه ریاست جمهوری، از جمله جایگاه های عالی مدیریتی است، بنابراین متصدی آن بیش از همه مهارت ها، نیازمند مهارت ادراکی بالاست یعنی رئیس جمهور اولا باید بخشهای مختلف کشور را بشناسد و ثانیا بتواند میان آنها ارتباط برقرار کند. بر اساس این نگاه، وقتی می خواهیم توانمندی یک فرد را برای احراز مسئولیت ریاست جمهوری بسنجیم، باید ببینیم یک نامزد ریاست جمهوری چه مقدار می تواند مسائل موجود کشور در ابعاد داخلی و خارجی را رصد کرده و ارتباط میان آنها را بفهمد و آنگاه کارها را میان افراد باتجربه در هر عرصه تقسیم کند.»[4]
جلیلی تا کنون یاران خود را معرفی نکرده است. اگر یاران او همچون تیم اقتصادی اش اعضای دولت نهم و دهم هستند که باید دولت او را امتداد دولت محمود احمدی نژاد بدانیم و طبیعتا او هم پدرخواندگی رئیس جمهور قبل را قبول کند.
اگر چنین باشد دولت احتمالی سعید جلیلی هم نمی تواند دولت آرمانی حزب اللهی ها باشد. یاران صدیق جلیلی باید به جای تلاش برای ورود به نظام اجرایی به تجربه اندوزی بپردازند تا آلترناتیوی مجرب و جامع برای سیستم معیوب و به بن بست رسیده جناح های سیاسی ایران باشند. اینگونه نه مورد سوء استفاده گروههای سیاسی قرار می گیرند و نه با حضور پیش از موعد در فضای سیاسی کشور عمر مفید خود را کاهش می دهند. اینگونه است که آینده از آن حزب اللهی هاست.


[1] گفت و گوی سعید حجاریان با روزنامه آرمان روابط عمومی 31مرداد 91
(سال 76 اصلا قرار این نبود که پیروز بشویم، هیچ تصوری هم نداشتیم، می گفتیم که 6- 5 میلیون رای بیاوریم که بتوانیم بعد از انتخابات کار کنیم. بنابراین فعالیت در انتخابات الزاما با هدف پیروزی نیست.)

[2] (92.3.16 دیدار با مردم خمینی شهر)
[3](جزوه نیاز ما به سعید جلیلی / گفتمان، توانمندی، تیم و برنامه/ویژه اساتید حوزه و دانشگاه)
[4] همان

/2727

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 298040

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 3 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 37
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • علی IR ۰۳:۴۰ - ۱۳۹۲/۰۳/۲۲
    با این نکته کاملا موافقم. متاسفانه ما در عرصه فوتبال هم دچار این مشکل شدیم. علی دایی زمانی مربی تیم ملی شد که تجربه اش را نداشت. حال آن که او می تواند چند سال بعد و با تجربه بیشتر، مربی خوبی برای تیم ملی باشد. اما شاید دیگر به این سادگی ها به او فرصت ندهند. جلیلی هم می تواند به عنوان سرمایه انقلاب، در آینده ایفای نقش کند. الان هم می تواند به عنوان یک مدیر حضوری خوب داشته باشد...
  • بی نام A1 ۰۳:۴۴ - ۱۳۹۲/۰۳/۲۲
    به نظر من آقای جلیلی این دوره برای کسب تجربه رقابت آمده است
    • بی نام A1 ۱۴:۱۹ - ۱۳۹۲/۰۳/۲۲
      انشاالله چنین باشد چون کسی که تجربه کافی ندارد میزان خطایش بسیار بالا خواهد بود و در منصبی به این مهمی شخص خودش باید این مهم را متوجه باشد و عرصه را برای کسانی که سالها خاک خورده و در کنه مسایل بودند واگذارند/که به نظرم در ایشان چنین درایتی وجود دارد.
  • بی نام A1 ۰۳:۴۴ - ۱۳۹۲/۰۳/۲۲
    به نظر من آقای جلیلی این دوره برای کسب تجربه رقابت آمده است
  • بی نام IR ۰۳:۴۸ - ۱۳۹۲/۰۳/۲۲
    راستي يه سوال در مورد جليلي! به نظرتون تو بازي ايران لبنان جليلي طرفدار كدوم تيم بود؟!
    • سرباز ولایت IR ۰۴:۵۳ - ۱۳۹۲/۰۳/۲۲
      خودتومسخره کن
    • داد A1 ۱۱:۳۷ - ۱۳۹۲/۰۳/۲۲
      سئوال بیستی بود
  • فرهاد IR ۰۳:۵۴ - ۱۳۹۲/۰۳/۲۲
    راحت بگو تو تیم جلیلی هستی دیگه، این همه چرت و پرت نوشتی که هیچ کی نمیخونه! تو همون دو خط اول خودتو لو دادی
  • بی نام A1 ۰۴:۰۰ - ۱۳۹۲/۰۳/۲۲
    تخریب - تخریب -و تخریب - وای بر شما
  • مجتبی A1 ۰۴:۰۷ - ۱۳۹۲/۰۳/۲۲
    چرا سعید جلیلی نباید این دوره رئیس جمهور شود؟ چون اشتباهات دولت احمدی نژاد ادامه دار باشد و فقر و بیکاری تو ایران بیشتر بشه
  • amin IR ۰۴:۳۴ - ۱۳۹۲/۰۳/۲۲
    خداوکیلی این دوره نیاز به تجربه داریم اوضاع کشور خیلی بده اینجور افراد یه چند سال صبر کنند اوضاع بهتر شه بعدا بیان!!
  • بی نام IR ۰۴:۵۲ - ۱۳۹۲/۰۳/۲۲
    امثال جليلي و ساير اصولگراها ديگر هيچگاه رييس قوه مجريه نخواهند توانست شد!
    • علی IR ۱۱:۲۸ - ۱۳۹۲/۰۳/۲۲
      انشالا
  • بی نام A1 ۰۴:۵۲ - ۱۳۹۲/۰۳/۲۲
    دکتر ولایتی : دیگر زمان سیاه مشق نوشتن نیست
  • محمد A1 ۰۴:۵۴ - ۱۳۹۲/۰۳/۲۲
    رای ما جلیلی
    • معین A1 ۱۷:۵۱ - ۱۳۹۲/۰۳/۲۲
      من اشتباها مثبت دادم!
  • بی نام IR ۰۵:۱۰ - ۱۳۹۲/۰۳/۲۲
    متاسفم .کدام یک ار نامزدها سابقه ی اجرایی دارند؟
  • s A1 ۰۵:۱۶ - ۱۳۹۲/۰۳/۲۲
    کاملا با تیتر این خبر موافقم
  • ح IR ۰۵:۱۷ - ۱۳۹۲/۰۳/۲۲
    همین فکر کردی یه چیزی نوشتی دیگه حق با شماست و بقیه ملت .... فقط شما صلاح مملکتو میدونید. همین شماها 8 سال پیش همین حرفارو راجع به احمدی نژاد میزدید. چیکار کردید. حتما گام‌های مثبتی برداشتید. حالا هم دوست دارید تو بازی قدرت بمونید، با جلیلی دارید بازی میکنید. 8سال دیگه هم داری راجع به جلیلی نقد مینویسی و از کاندیدادی بی برنامه جدیدتون صحبت میکنید. این همه آدم اومدن برا رقابت که همه مخالف احمدی نژاد و جلیلی هستند. واسه آدمهایی مثل شما متأسفم که هم کاندیداشون کار تبلیغاتش خراب کردن بقیست و هم خودشون چرت و پرت مینویسن برای تخریب بقیه. فقط شما خوبید
  • صبا IR ۰۵:۲۰ - ۱۳۹۲/۰۳/۲۲
    فقط جلیلی ****
  • ؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟ A1 ۰۵:۳۲ - ۱۳۹۲/۰۳/۲۲
    سلام برروحانی درودبرخاتمی
  • محمد A1 ۰۶:۱۰ - ۱۳۹۲/۰۳/۲۲
    96 19
    بر چه اساسی سند جوانان نخبه و روشن کشور رو زدید بنام جریان "حزب اللهی" طرفدار جلیلی؟؟! این دلسوزی پدرانه برای جریانی اقتدارگرا که نه اخلاق دارد نه صداقت اصلا قابل توجیه نیست. شما نگران رسوا شدن و بی اعتباری اینها بعد از انتخابات هستید.
  • قاق A1 ۰۷:۴۷ - ۱۳۹۲/۰۳/۲۲
    88 33
    و نه شجره نامه اش به یکی از خانواده های روحانی، وزرا، وکلا، منتفذین و یا خانواده های سببی و نسبی نظام می رسد. راست میگه، اصلا هم برادر عروس شخص مهمی نیست، مردم هم که دارن تو هپروت زندگی می کنن و این چیزا رو نمی دونن!!!
  • ناشناس A1 ۰۷:۵۰ - ۱۳۹۲/۰۳/۲۲
    اصولا کسی اصلح تر هست که دشمنان بیشتر ازش بد بگن!
  • مهدی A1 ۰۷:۵۷ - ۱۳۹۲/۰۳/۲۲
    امیدوارم جلیلی هم این مقاله را بخواند و کنار بکشد...
  • مهدی A1 ۰۷:۵۹ - ۱۳۹۲/۰۳/۲۲
    امیدوارم جلیلی هم این مقاله را بخواند و کنار بکشد.اگر این کار را نکند تمام ارزشهایی که جلیلی از آن حرف می زند با او نابود می شود
  • بی نام A1 ۰۸:۳۱ - ۱۳۹۲/۰۳/۲۲
    فقط برادر جانباز جلیلی
    • بی نام TR ۱۳:۰۳ - ۱۳۹۲/۰۳/۲۲
      برادرش؟
  • بی نام IR ۰۸:۴۲ - ۱۳۹۲/۰۳/۲۲
    تحليل بسيار علمي، دقيق و منصفانه اي بود.
  • بنده خدا A1 ۱۰:۰۶ - ۱۳۹۲/۰۳/۲۲
    به روحانی فکر کنید
  • حسن IR ۱۰:۲۴ - ۱۳۹۲/۰۳/۲۲
    77 21
    اول اینکه جلیلی خودش طلبه است و نیازی ندارد که جد و آبادش طلبه باشند دوما گیرم پدر تو بود فاضل -از فضل پدر تو را چه حاصل- سوما قالیباف هم که باباش نانوا بوده و جدش هم از فامیلش معلومه چه کاره بوده
  • سعید IR ۱۰:۳۲ - ۱۳۹۲/۰۳/۲۲
    بله...در دوره آقای خاتمی که علم و فناوری هسته ای رو پلمپ کردیم چی شد... جز اینکه ایران توسط غربی ها به عنوان محور شرارت معرفی شد... پیشرفت در مقاومت است
  • بی نام A1 ۱۱:۱۸ - ۱۳۹۲/۰۳/۲۲
    نه این دوره نه هیچ دوره ای
  • بی نام IR ۱۶:۴۲ - ۱۳۹۲/۰۳/۲۲
    سوال خوبیست . برای اینکه رای نداره . نه الان نه هیچ وقت
  • بهنام IR ۱۶:۵۲ - ۱۳۹۲/۰۳/۲۲
    چون ظرفیتشو نداره!
  • حمید A1 ۱۶:۱۸ - ۱۳۹۲/۰۳/۲۳
    37 7
    ما نمی گیم جلیلی در همه ی امور بیسته ولی جریان مقاومت مورد نظر رهبر با هیچ کدوم از این نامزدها جور در نمیاد. رهبر انقلاب اول سال گفت کسی را انتخاب کنید که نقاط قوت این دولت را داشته باشه و نقاط ضعف رو نه احمدی نژاد به نظرات متخصصان بها نمی داند و جلیلی بر عکس احمدی نژاد لجوج و اهل شعارهای سخیف بود ولی جلیلی بر عکس احمدی نژاد و البته خیلی از نامزدها تا دلتون بخواد برنامه های گول زننده می گن ولی جلیلی نه ولی انتخابات محک همین نظراته پس شما نظر خودتو بگو ما هم نظر خودمون رو البته به شرط احترام متقابل
  • السلام علیک یا فاطمه الزهرا A1 ۰۷:۳۶ - ۱۳۹۲/۰۴/۰۶
    4 7
    همنوایی جوان آنلاین و bbc و voa و من و تو و ...... در تخریب دکتر جلیلی رو تبریک میگم