۰ نفر
۱ مرداد ۱۳۹۲ - ۰۵:۰۴
همه «برندگردشگری» دارند جز ایران

شرق نوشت:

«برند؛ جمله، شعار، آرم، موسیقی یا قطعه فیلمی مناسب با توانمندی‌های گردشگری کشوری خاص است که همیشه در ذهن مصرف‌کننده یا همان گردشگر باقی می‌ماند.» این تعریفی است که کارشناسان صنعت گردشگری از برند ارایه داده‌اند. با نظر به این تعریف، باید گفت کشور ایران با همه ادعاهای مسوولان صنعت گردشگری و جذابیت‌های پرشماری که دارد، فاقد برند گردشگری است.
این در حالی است که به‌تعبیر متخصصان امر تبلیغات، برند در صنعت گردشگری باعث تکرار خاطراتی در ذهن گردشگران می‌شود و برای مدتی نام کشور یا منطقه‌ای خاص را در ذهن او زنده خواهد کرد. با این همه اما ایران در زمینه برند یا لوگوی گردشگری حرف خاصی برای گفتن ندارد.
در همین رابطه اردشیر اروجی، از مدیران سازمان میراث‌فرهنگی و گردشگری در زمان دولت اصلاحات و کارشناس مسایل توریسم می‌گوید: «برای طراحی لوگو در وهله اول باید برند گردشگری کشور مشخص باشد، برند یعنی اعتماد‌سازی که در طول یک مدت طولانی به‌وسیله یک سرویس‌دهی خوب، محصولی باکیفیت به مصرف‌کننده ارایه می‌شود و آن محصول خودبه‌خود به برند تبدیل می‌شود، این برند محصول اعتماد بین مشتری و تولید‌کننده محصول است، مثلا برای بسیاری از تولیدکننده‌های معروف دنیا که حالا اسمشان به یک برند تبدیل شده، طراحی لوگو در مرحله دوم کار قرار دارد، یعنی اول باید اعتماد‌سازی ایجاد شود، سپس برای عینیت‌بخشی به آن، لوگو ساخته شود.
چراکه لوگو یک نشانه فیزیکی و عینی است، اما برند نشانه اعتماد‌سازی و جنبه ذهنیت‌سازی دارد، اول باید آن ذهنیت‌سازی فعال شود، بعد به سمت نشانه فیزیکی یا لوگو رفت.»
اروجی در رابطه با سابقه تلاش برای طراحی برند و لوگو در صنعت گردشگری ایران نیز می‌گوید: «از سویی دیگر اینکه نظر واحدی درباره قابلیت‌های ایران در این صنعت مطرح نیست، در هر دوره‌ای مسوولان نظری متفاوت با دوره‌های دیگر ارایه داده‌اند، مثلا بحثی که در سند توسعه گردشگری 20ساله پیگیری می‌شد قرار بود برای ایران شعاری تحت عنوان «محلی برای گردشگری سالم و خانواده‌ها» تدارک دیده شود، در سال 84 و دوره مرعشی اما نظر بر این بود که شعار «ایران کشوری با تاریخی کهن و فرهنگ و طبیعتی متنوع و زیبا» به‌عنوان شعار جهانی صنعت گردشگری ایران انتخاب و تبلیغ شد، در زمان دولت اول احمدی‌نژاد، آن هم عوض شد و شعار «ایران کشوری برای گردشگران مذهبی، اکوتوریسم و سلامت» سرلوحه کار قرار گرفت ولی هیچ‌کدام از اینها جا انداخته نشد و به همین دلیل هم طراحی لوگو برای آنها نیز پیگیری نشد.»
آنگونه که این کارشناس گردشگری  می‌گوید در دوره‌ای در دولت احمدی‌نژاد حتی قرار بود یک شعار بگذارند تحت عنوان «ایران خورشید تابان» بعد متوجه شدند این با شعار کشور ژاپن نزدیکی بسیاری دارد و منتفی شد، پس از آن شعار را عوض کردند به اسم «سرزمین طلوع فجر» که برای این یکی حتی لوگویی هم طراحی شد اما هیچ‌وقت کسی آن را جدی نگرفت. همین‌طور غلام‌حیدر ابراهیم‌بای‌سلامی ، مدیر عامل انجمن علمی گردشگری ایران نیز  می‌گوید: لوگو و برندها معمولا نشانه‌ای از فعالیت‌های اصلی و جدی است، یعنی اگر کشوری یک فعالیت را جدی بگیرد برندها و لوگوهایی را برای آن طراحی می‌کند تا آن مفهومی که انتظار دارد را به‌راحتی به مخاطبان خود القا کند، در کشور ما اما به دلیل اعوجاج‌هایی که در شناخت و معرفی هویت خودمان داریم، هیچ‌گاه سیاستگذاران و مسوولان ما نتوانستند در این‌باره به یک جمع‌بندی برسند به همین دلیل هم برند و لوگو در این صنعت در ایران جایگاه خاصی ندارد.

در ایران اما با وجود آنکه مسوولان سازمان میراث‌فرهنگی و گردشگری کشور هرروزه آمارهای بسیاری در زمینه توسعه صنعت گردشگری و ورود گردشگران خارجی به کشور ارایه می‌دهند، تاکنون اقدام خاص و ماندگاری برای ساخت برند و لوگوی گردشگری نشده است، تنها اقدامی که در تاریخ کشورمان در این زمینه وجود دارد، به سازمان جلب سیاحان و فعالیت آن در دهه 40 خورشیدی برمی‌گردد، در آن دوران برای این سازمان لوگویی با استفاده از یک ریتون طلایی منقش به سر یک بز کوهی شاخدار طراحی شده بود که روی همه ظروف، ملحفه، پرده‌ها و دیگر وسایل هتل‌های متعلق به این سازمان حک شده بود.

45301

کد خبر 304867

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 9
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام IR ۰۵:۴۸ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۱
    25 0
    بنده ی خدا مردم برای جذب گردشگر سریال میسازند با هزار تحریف تاریخی بعد ما سریال میسازیم تارخ خراب کن
  • بی نام IR ۰۶:۰۲ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۱
    7 2
    خیلی هم خوب.این که مشکل نیست ،خیلی ساده است و با مشورت ونظر خواهی از ایده های خلاقانه حل میشود ،مشکل شما و ما این باشد که چطور میشود گردشگر بیشتر جذب کرد.
    • بی نام A1 ۰۷:۵۸ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۱
      4 2
      باشه. بهش میگم
  • بی نام A1 ۰۶:۰۶ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۱
    11 2
    با سلام شعار های گردشگری ریشه در تمدن و تاریخ باستان کشور باید داشته باشد و نه تاریخ معاصر آن کشور. با توجه که ما ایرانیان نخستین یگانه پرستان در سراسر گیتی بوده ایم و نام پیامبری به نام زرتشت را یدک می کشیم و همیشه این ما بودیم که برای جهانیان صلح فراهم آورده ایم و شاه بزرگی همچون کوروش بزرگ دارنده بیانیه نخستین حقوق بشر میتوان تصمیمات خوبی برای نام و برداشت کردن شعار گردشگری داشت. شعاری که حاوی تاریخ معاصر باشد نخست اینکه به هیچ عنوان جنبه گردشگری پیدا نخواهد کرد و حتی معرف هیچ ک از دیدنیهای ایران عزیز نخواهد بود.
  • مهسا A1 ۰۶:۴۴ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۱
    22 2
    چی داریم که برند داشته باشیم! ما ایرانی ها فقط " ادعا " داریم! یک هتل استاندارد جهانی در ایران داریم که بخوایم برند گردشگری داشته باشیم؟؟! انوقت ادعا می کنیم سالی 3 میلیون گردشگر خارجی به کشور داریم !!!! جالبه نه؟
  • وحید IR ۰۹:۳۳ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۱
    3 1
    در زمینه برند گردشگری ما اساتیدی داریم مثل دکتر اخلاصی دانشگاه تهران (دانشکده کارآفرینی). برید از امثال ایشون که تخصص شون اینه مشاوره بگیرید.
  • بی نام IR ۰۸:۴۴ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۲
    5 0
    خیلی از نظر تبلیغات خیلی ایران ضعیفه . طراحی یک لوگو کار خاصی نیست که حتی برای این کار هم اقدام نشده . ناراحت کننده است .
  • بی نام JP ۱۱:۵۵ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۲
    8 0
    ما سرویس های بهداشتی مناسب نداریم بخصوص سرویس های بهداستی بین راهی که بسیار کم و غیر استاندارد است
  • مجتبی A1 ۰۴:۴۷ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۵
    8 0
    خدایا دارم دیوونه میشم یه کشور بااین همه تاریخ و فرهنگ و تمدن یعنی هیچی از خودش رو به جهان معرفی نکرده به خدا این کشور حیفه این تمدن حیفه این تاریخ حیفه.... اون از فیلم ساختنمون که کل تاریخمونو تو 200 سال گذشته خلاصه کردن اینم از گردشگریمون چرا باید اینجوری باشیم تا کی باید همه چیزمون اسیر سیاست بازی باشه به قول شاعر یه روز خوب میاد.....................