روزنامه دنیای اقتصاد نوشت:

یک روز پس از آنکه ایساکو برای دفاع از مقام اولی خود در خدمات پس از فروش، به جمع خبرنگاران آمد، مدیر مهندسی و بازرسی خدمات شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد نیز میزبان رسانه‌ها شد تا از نحوه و روند ارزیابی خدمات پس از فروش خودروسازان بگوید. طی دو هفته گذشته بحث شدیدی بین ایساکو و سایپایدک به عنوان شرکت‌های خدمات پس از فروش ایران خودرو و سایپا در گرفته و هر یک از طرفین ادعا می‌کنند خودشان مقام اول را در خدمات کسب کرده اند. سایپایی‌ها با استناد به همایشی که خود برگزار کرده اند، این ادعا را دارند و ایران خودرویی‌ها نیز با توجه به اعلام آمار اخیر شرکت بازرسی، خود را مستحق عنوان اولی می‌دانند.

شاید از پس همین ادعاها بود که مدیر مهندسی شرکت بازرسی نیز میزبان رسانه‌ها شد تا بگوید روند ارزیابی عملکرد شرکت‌های خدمات پس از فروش به چه شکل است. 

سعید تاجیک با اشاره به اینکه امتیاز شرکت‌های خدمات پس از فروش، براساس کیفیت خدمات، سرعت و هزینه خدمات و همچنین نتایج عملکرد تعیین شده است، گفت: 50 درصد امتیاز این شرکت‌ها براساس نتایج عملکرد تعیین می‌شود که این بخش موضوع رضایت‌مندی مشتریان را در بر می‌گیرد. همچنین کیفیت خدمات سهم 25 درصدی، سرعت خدمات سهم 20 درصدی و هزینه خدمات نیز سهم 5 درصدی را در امتیاز شرکت‌های ارائه‌دهنده خدمات پس از فروش خودرو دارا هستند. 

تاجیک با بیان اینکه میزان مراجعه مشتریان به شبکه خدمات پس از فروش 66 درصد بیشتر از متوسط جهانی است، تاکید کرد: یکی از ایرادات اصلی در وضعیت ارائه خدمات توسط شرکت‌های خودروساز در ارزیابی سال 91، مشکل تامین قطعات یدکی و کمبود در این زمینه است. این امکان وجود دارد که جمع تامین قطعه توسط این شرکت‌ها در طول سال 91 به هدف تعیین شده رسیده باشد، ولی در واقع اجرای این طرح در برخی ماه‌ها با تاخیر همراه بوده است.

وی در عین حال تاکید کرد که تعداد پذیرش خودروها در نمایندگی‌های مجاز شرکت‌های خودروساز در سال 90 معادل5.16  خودرو به ازای هر نمایندگی بود که این رقم در سال 91 به 15 خودرو در روز رسید. همچنین هر خودروی ایرانی سالانه 5.2 مرتبه به نمایندگی‌های مجاز شرکت‌های خودروساز مراجعه می‌کند که این رقم در دنیا 5.1 تا 75.1 مرتبه است. با توجه به این آمار شرکت بازرسی، اگر تعداد خودروهای حال حاضر در کشور را حدود 15 میلیون دستگاه بگیریم، ایرانی‌ها در مجموع سالی 37 میلیون و 500 هزار بار به نمایندگی‌ها و تعمیرگاه‌ها مراجعه می‌کنند.  

3939

 

 

کد خبر 305463

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 15
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام A1 ۲۱:۱۵ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۴
    59 2
    من که خونه کنار تعمیرگاه کرایه کردم پرایدم روشن نشد پول جرثقیل ندم!!!!!
  • بی نام IR ۲۱:۵۴ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۴
    23 0
    یه بار رفتم سرویس10000تا هیچ کاری برام انجام ندادن و گفتن کارت طلایی نداری،از روز مراجعه3ماه میگذره 10بار بهم زنگ زدن که از سرویس ما راضی هستی؟خجالت نمیکشن.ماشین من تحویل اسفند پارسال گیربکس مشکل داره،لنت های عقب خرابن و چند ایراد دیگه،هیشکی جوابگو نیست.الکی برای خودشون نوشابه وا میکنن.405من خرابه آقایون
  • پارسا IR ۲۲:۱۴ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۴
    21 0
    لطفا تیتر خبر را اصلاح کنید! ایرانی‌ها سالی چند بار به تعمیرگاه نمی‌روند؟ !!!!!
  • علی A1 ۰۱:۱۵ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۵
    19 0
    سمند ال ایکس خریدم در 3 روز اول 3 بار رفتم تعمیرگاه به خاطر افتادن شیشه سمت شاگرد! الآن هم که یک ماه نشده روغن ریزی داره!!!!
    • امید A1 ۰۶:۲۲ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۵
      15 0
      جالبه! این دو ایراد را سمند من هم داشت. شیشه بالابر سمت شاگرد هنوز هم ایراد دارد...
    • بی نام IR ۰۶:۴۱ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۵
      14 0
      اگر گارانتی نداشت تا حالا درست شده بود چون ماشین من شیشه بالابرش خراب بود آخرش خودم بدون گارانتی درستش کردم
  • بیژن A1 ۰۲:۳۶ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۵
    16 0
    365 روز . به خدا . با این پول پراید میدونین چه ماشین هایی تو چه کلاسی می شه خرید؟این عوارض ماشین ها رو فکر می کنین چرا پایین نمیارن؟
  • مصطفی A1 ۰۳:۳۶ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۵
    12 1
    آقای تاجیک این اماری که شما می فرمایید در کشور های اروپایی هر برندی برای تعمیر خودروی خود به نمایندگی مربوطه مراجعه میکنه و کاملا" نیز رازی هستند ولی توایران فقط زمان گارانتی مراجعه می کنند و چون رازی نیستند به تعمیرگاه های متفرقه میرند که هم هزینه کمی داره وهم اینکه زودترکارشون تمام میشه.
  • بی نام IR ۰۳:۳۸ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۵
    10 0
    این آمار نمایندگی‌هاست نه تعمیرگاه‌ها!! رقم خیلی بیشتر از این حرفاست.
  • بهمن A1 ۰۴:۳۱ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۵
    14 0
    تا وقتی که به بهانه حفظ اشتغال ؛ این سیستم مدیریت غلط دولتی برقرار است و به شرکتهای خارجی معتبر اجازه فعالیت داده نمی شود نتیجه اش همینه که دو خودروساز بزرگ دولتی کشور ما به تنها چیزی که فکر نمی کنند رضایت مشتری است و جالبه که این وسط به یکدیگر هم جایزه می دهند . خنده داره ...
    • علی A1 ۰۷:۱۹ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۵
      6 0
      آقا بهمن اشتغال زایی هم بهانه شونه. اگه شرکت های خارجی اجازه ی فعالیت پیدا کنند باز هم اشتغال زایی میشه. بالاخره گردوندن این شرکت ها ، نمایندگی ها و تعمیرگاههاشون و... کسی رو میخواد که بگردونه. برای این شرکت ها هم به صرفه اینه که این کارگرها و عوامل رو از داخل کشور خودمون تأمین کنه. دیگه نمیره از یه کشور دیگه کارگر بیاره که.
  • نبی IR ۰۵:۳۰ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۵
    13 0
    بالا ی 80 تا85%مراجعه به تعمیرگاهای خصوصی جایی تو آمار نداره را وللشششششش....!
  • بی نام IR ۰۶:۱۳ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۵
    10 0
    بارها بنمایندگی های مجاز ایران خودرو مراجعه کرده ام بهیچوجه تعمیرات واجناسی که مصرف میکنند رضایت بخش نیست
  • بی نام A1 ۰۷:۱۳ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۵
    9 0
    یکی از نتایج داشتن خودروهای استاندارد روز کمتر رفتن به تعمیرگاهه. از ویژگیهای ماشینای روز دنیا -اونایی که در بازار رقابت هستن- داشتن وارانتیه. میگن ماشین تولیدی ما تا مثلن 5 سال نیاز به تعمیر خاصی نداره فقط روغنشو به موقع عوض کن حالشو ببر
  • بی نام A1 ۰۸:۱۳ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۵
    9 0
    به خداوندی خدا من هرهفته یک الی دوباربا الگانس پرایدم میریم تعمیرگاه

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین