امیر محبیان از فلسفه خلق شعار «مرگ بر آمریکا» قیاس آن با شعار «مرگ بر شوروی» و «مرگ بر انگلیس» و نگاه گروههای سیاسی داخلی درباره ادامه یا توقف سردادن این شعار سخن گفت. او معتقد است: «اصلاحطلبان و کارگزاران از این شعار عبور کردند، اصولگرایان معتدل منتظر و چشمانتظار موضع رهبری هستند و تندروهای اصولگرا نیز حیات انقلاب را در ادامه این شعار میجویند.
شعار دادن علیه کشورهایی همچون انگلیس، شوروی و آمریکا بعد از انقلاب از کجا شروع شد؟
اساساً تکیه بر شعار مرگ بر... بخشی از مدل اعلام مواضع گروههای چپ بود که قبل از انقلاب حتی روی آن بحثهای جدی نظری هم صورت میگرفت، ولی این مدل بعدها در اعلام مواضع گروههای دیگر هم مشاهده شد. روزهای قبل از انقلاب موضعگیری نادرست ایالات متحده در حمایت از رژیم دیکتاتوری شاه، آمریکا را هدف شعارهای ایران قرار داد.
فلسفه و ماجرای شعار «مرگ بر آمریکا» چه بود؟
شعار اساساً بیان یک نظر در کوتاهترین کلمات است. مردم ایران آمریکا را به عنوان علتالعلل مشکلات انقلاب و کشور دانستند. آمریکا هم با اقدامات خود معمولاً بر غلظت این شعار میافزود.
چرا شعار «مرگ بر شوروی» حذف شد؟
با سقوط اتحاد شوروی و از میان رفتن نظام دو قطبی در عالم، عملاً شعار مرگ بر شوروی حذف شد.
درباره انگلیس چرا فصلی عمل میشود؟
این هم از زیرکی انگلیسیهاست که اقدامات خود را پشت آمریکا پنهان میسازند. هرگاه نقاب کنار میرود. شعارها علیه آنها هم شکل میگیرد.
تأثیر شعار «مرگ بر آمریکا» در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران چیست؟
شعار «مرگ بر آمریکا» یعنی اعلام موضع سلبی مقابل یک نظام حاکم منسجم در عالم طبعاً با این شعار ایران وارد صفبندی خاصی در جهان میشود که هزینههای خاص خود را نیز دارد.
شعار آرمانی «مرگ بر آمریکا» بعد از آنکه سکوت 35 ساله میان دو کشور شکست، چه سرنوشتی پیدا میکند، آیا ابدی خواهد بود یا حذف میشود؟
اگر شعار را بخشی از آرمان انقلاب اسلامی بدانیم، طبعاً پس از تغییر رویکرد باید معتقد باشیم که در انقلاب انحراف رخ داده است ولی این بحث خودش محل نقد است. آیا موضوع و مفهوم ظلمستیزی جزو آرمان است یا مصداقی خاص؟
برخیها شعار «مرگ بر آمریکا» را با شعار «مرگ بر عراق» در دوران جنگ مقایسه می کنند و معتقدند این شعار را نیز باید در همان چارچوب نگاه کرد، نظر شما چیست؟
طبعاً تفاوتهایی وجود دارد ولی باید دید که گستره عمق و عقیدتی بودن این شعار چگونه ارزیابی میشود. قضاوت بستگی به رویکرد فرد دارد. معتقدم جز مفاهیم آرمانی، چیزی دائمی نیست و مصادیق را باید در نسبت با ارتباطشان با این مفاهیم مورد قضاوت قرار داد.
نگرش طیفهای سیاسی به شعار مرگ بر آمریکا در چند دسته قابل دستهقابل تقسیم است؟
اصلاحطلبان و کارگزاران از این شعار عبور کرده و آن را پرهزینه و نالازم تلقی میکنند. اصولگرایان معتدل منتظر نتیجه تعامل موجود هستند و چشم انتظار موضع رهبری، تندروهای و بخشی از اصولگرایان نیز این شعار را بخشی از آرمان تلقی کرده و حیات انقلاب را در ادامه این شعار میجویند.
219301
نظر شما