استاد روابط بین الملل دانشگاه شهیدبهشتی می گوید: در شرایط فعلی منطقه معتقدم که رئیس جمهوری باید سفری به عربستان داشته باشد.

زهرا خدایی


عبدالعزیز الشیخ، مفتی اعظم سعودی روز دوشنبه در پیامی از جوانان سعودی خواست که برای جنگیدن به سوریه نروند. به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین به نقل از الجزیره، در پیام این مفتی اعظم سعودی آمده است: " این کاملاً اشتباه است، رفتن به سوریه اجباری نیست. این مسئله دشمنی ها را زیاد می کند و کسی نباید برای جنگیدن به سوریه برود". پرسش اینجاست که آیا این موضع سعودی به معنای تغییر در مواضع ریاض است؟  خبرگزاری خبرآنلاین در گفتگو با علی بیگدلی، استاد روابط بین الملل در دانشگاه بهشتی به این پرسش پاسخ داده است که در ادامه می خوانید: 

موضع اخیر مفتی سعودی به معنای تغییر در مواضع ریاض است؟ 
این موضع مفتی عربستان به این دلیل است که عربستان در حالت قهر با آمریکا قرار دارد؛ این کشور ظاهراً با این موضع بر این اعتقاد است که نیرو و هزینۀ زیادی در این مسیر پرداخته و این در حالیست که آمریکا به دنبال برگزاری نشست ژنو 2 و برقراری صلح در سوریه است؛ بدون اینکه صحبتی از حذف بشار اسد از قدرت باشد. بنابراین چه ضرورتی دارد که بیش از این در مسیر هزینه کند. عربستان سعودی دست به یک مانور دیپلماتیک بسیار جالب و ماهرانه ای زده است. در همین چهارچوب ممکن است اقدام اخیر عربستان در نپذیرفتن کرسی غیردائم شورای امنیت تأثیر آنچنانی در دیپلماسی منطقه ای آمریکا نداشته باشد، اما این موضع عربستان به این کشور به عنوان قدرتی منطقه ای پرستیژ ملی داد. 

تعابیر زیادی پیرامون دیپلماسی فعال دولت یازدهم در قبال عربستان شنیده می شود؛ برخی بر این باورند که فضای فعلی برای گام برداشتن جهت بهبود روابط میان دو کشور مساعد نیست و دسته ای دیگر بر این باورند که باید از کانال کشورهای عربی به واشنگتن رسید؛ کدامیک بیشتر منافع ایران را تأمین می کند؟
برای ورود به دنیای عرب و نفوذ در منطقه باید از دو دروازه در کشورهای عربی عبور کنیم: عربستان و مصر. البته در مقطع فعلی مصر به دلیل مشکلات درونی داخلی، چندان نمی تواند سیاست منطقه ای ما را تحت تأثیر قرار دهد، اما عربستان به دلیل قرابت های اقتصادی، سیاسی و منطقه ای که با ما دارد، در سیاست ما نقش موثری را می تواند بازی کند.
عربستان در این مسیر تلاش هایی کرده است که از اختلافات با ایران بکاهد. عربستان برای ایران احترام خاصی قائل است. سفرهایی که آقایان هاشمی رفسنجانی، خاتمی و احمدی نژاد به عربستان داشتند با استقبال سعودی ها روبرو شد. عربستان سعودی جزء اولین کشورهایی بود که پیروزی آقای روحانی را تبریک گفت. آقای روحانی در یکی از مصاحبه های خود، عربستان را کشور برادر خطاب کرد.
من در یکی از مصاحبه هایم به این مسئله اشاره کرده ام که اگر جای آقای روحانی بودم، حتماً سفری به عربستان می کردم. با توجه به حوادث اخیری که در مرزبانی ایران اتفاق افتاد، حتماً حتماً باید سیاست مان را نسبت به عربستان تغییر دهیم. باید با ریاض وارد مذاکره شویم. ایران، اقتصاد و بازار این منطقه را از دست داده ولی نباید وضعیت سیاسی ما در منطقه از این که هست تاریکتر و خشن تر شود.
من باز هم به آقای رییس جمهور پیشنهاد می کنم که سفری به عربستان داشته باشند. چون اگر این موج القاعده ای خدای نکرده در کشورمان نفوذ کند بسیار خطرناک خواهد بود.
اوج مخالفت عربستان با ما همین است که تقریبا روابط ما با آمریکا را بر سر چند مسئله سست کرده است؛ ناتوانی آمریکا در حل مسئله فلسطین- اسراییل، عدم دخالت آن در سوریه و همچنین مسئلۀ گفتگو با ایران. وقتی مسئله به این محور می رسد دشمنی و خصومت عربستان تا اندازه ای آشکار می شود که این می تواند زنگ خطری برای سیاست منطقه ای باشد.
حالت غضب آلودی که سیاست منطقه ای ما در گذشته داشت، حتماً حتماً باید کاهش یابد. این مسئله از زوایای مختلف به نفع کشورمان خواهد بود؛ ادامۀ خصومت کشورهای منطقه خلیج فارس هیچ نفعی برای ما ندارد. همانطور که گفتم ما بازار این منطقه را از دست داده ایم. بنابراین باید روی سیاست های گذشته تجدید نظر کنیم. از جمله در تصور هلال شیعی که در ذهنیت سیاسی طرفین ترسیم شده است، باید تجدیدنظر شود. واقعیت اینست که دورۀ این کشاکش ها به سر آمده و اختلافات شیعه و سنی می تواند برای ما بسیار زیان آور باشد.
فضای تنش آلود موجود میان ایران و عربستان و عرصۀ رقابت های این دو قدرت منطقه ای، بدبینی عمیقی را ایجاد کرده است. چگونه می توان اعتمادسازی کرد؟ واقعیت هنوز برای پذیرش این مسئله چندان آمادگی نداریم که در عالم دیپلماسی باید با رقبای سرسخت( و حتی دشمنان) هم پشت میز نشست.
عصر مبارزه با دشمن فرضی به پایان رسیده است. ما در این دورۀ سی و چند ساله که برای سرپوش گذاشتن بر روی نارسای های داخلی و یا گذر کردن از مسیر دشوار همیشه به دنبال تجسم و ترسیم یک دشمن فرضی بودیم، این دوره گذشته است از طرفی این سیاست اصلا جواب نداد. لذا باید لبخند، عطوفت، مهربانی و گذشت بیشتری را مخصوصاً در سیاست منطقه ای اعمال کنیم.
مطمئن باشید که مذاکرات ما با آمریکا بر سر پرونده هسته ای به مسئلۀ اسراییل کشیده خواهد شد. تصور نکنیم که مذاکرات ژنو بسیار ساده و آسان خواهد بود. تصور نکنیم که با دادن چند امتیاز و برداشته شدن برخی تحریم ها مسئله حل خواهد شد.
پیشنهاد من به مقامات ارشد سیاسی اینست که نوع نگاه مان را باید نسبت به جهان تغییر بدهیم. یعنی نگاه درونی، دینی و نگاهی بیرونی باید جهانی باشد. این نگاهی که تا کنون وجود داشته هیچ نتیجۀ مثبتی برای ما نداشته و به سرعت همۀ کانون هایی که می توانستیم در آن نفوذ داشته باشیم از دست دادیم مثلاً بازار خلیج فارس و همچنین رقابت ها بر سر بازار نفت برای ما زیان آور است. آقای زنگنه به همراه یک هیئت کارشناسی به وین رفته است تا فضایی را باز کند تا سرمایه گذاران نفتی دوباره وارد ایران شوند، باید از این تلاشها حمایت کرد. پیشنهاد من به مقامات کشورمان و آقای رییس جمهور اینست که نوع نگاه مان را نسبت به دنیا تغییر دهیم و نوعی رأفت و مهربانی دیپلماتیک را در پیش گیریم.
5249

کد خبر 319925

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 27
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • محمد جواد A1 ۰۵:۳۶ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۸
    36 2
    مثل اینکه ژست روشن فکری یه عده رو از فهم حقایق دور کرده. مذاکره با عربستان تو شرایطی که عواملش اون حدثه رو در سراوان درست می کنن و در بحران هایی که برای عراق درست کرده و همچنین وضع کنونی سوریه به معنی شکست نیست . مثل اینکه چشماتون رو بستید و نمی خواهید جنگ علنی عربستان را ببینید. شما که از ای تز ها میدید خوتون رو بگذارید جای خانواده های اون سربازها که تو سراوان شهید شدند.
    • بی نام A1 ۰۵:۳۹ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۸
      19 0
      مگه زمانی که هند قربانی حملۀ بزرگ تروریستی از سوی اتباع پاکستان شد، اینگونه علیه همسایه اش جبهه گرفت؟ هند با ابزارهای دیگه پاکستان را تحت فشار قرار داد. به وضعیت امروز پاکستان نگاه کنید. موضع، موقعیت و جایگاه ایران قابل مقایسه با عربستان نیست. عربستان به رغم نفوذ بالا، جایگاه، تمامیت، فرهنگ و هزار تا شاخص و امتیاز ایران را ندارد. نباید کشوری که در موقعیت ضعیف تری با ما هست را بی جهت تحریک کرد. میشه با دیپلماسی و نفوذ عربستان در جهان عرب به نفع خودمان بهره ببریم. عقل اینگونه ایجاب می کند.
    • بی نام A1 ۰۵:۴۱ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۸
      10 0
      با هزینه هایی که برای جنگ عراق دادیم، رابطه ما چند سال پس از پایان جنگ چی شد؟ چرا باید رابطه ها را وقتی میشه با درایت و عقل مدیریت کرد به مرز دشمنی بالا رساند؟
    • محمد جواد A1 ۰۵:۵۹ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۸
      6 0
      عزیزان من مذاکره در شرایط ضعف همیشه نتیجه عکس می دهد. باور کنید در عرصه ی بین الملل همیشه کشور ها فقط به منافع خودشونن با ما که برادر نیستند مگه حالا که تو شرایط ضعفی امتیاز بده. عراقی ها هنوز قرار داد مرزی الجزایر رو قبول ندارن چون می گویند ایران در دوره محمد رضا اول فشار آورد بعد پای میز مذاکره اومد اگر هم بخواهید مذاکره کنید الا وقتش نیست
    • بی نام IR ۰۶:۲۹ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۸
      14 0
      جناب آقای محمدجواد! شما می‌فرمائید سیاست خارجی کشور باید مطابق با احساسات خانواده‌های شهدا تنظیم بشه؟ تحلیل شما از عقلانیت در سیاست خارجی و پرهیز از رفتارهای هیجانی، ژست روشنفکریه؟ شما فکر می‌کنید مذاکره و دیپلماسی مطلقاً یعنی ضعف نشون دادن؟... وقتی دو تا کامنتتون رو مطالعه می‌کنید احساس تناقض‌گویی بتون دست نمی‌ده؟ جایی می‌فرمائید برای مذاکره در نقطه ضعف هستیم و ناچار باید امتیاز بدیم. سوال من اینه که وقتی برای مذاکره در موضع ضعف هستید احیاناً فکر می‌کنید برای جنگ و جدال و ستیز تو موضع ضعف نیستید؟
    • بی نام IR ۰۷:۳۸ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۸
      4 0
      اون افراد باید مجازات بشن هیچ شکی در اون نیست.ولی ما کم کاری خودمون رو به گردن دیگران نندازیم شما که برای اون عزیزان که تو اون ناحیه به شهادت رسیدن دلسوزی میکنی که البته طبیعی هم هست میدونید اونا تو چه شرایطی خدمت می کردن همچین منطقه ای با این حساسیت باید بسیار مجهزتر و با امکانات بسیار بیشتری تجهیز بشه من تو اون منطقه خدمت کردم امکانات در حد صفر هستش مسئولین باید پاسخگو باشند چطور یک عده وحشی که آموزش های نظامی آنچنانی هم ندارن باید دستشون به بچه های ما برسه و سلاخیشون کنن حال هی بگو عربستان ،امریکا ،انگلیس ،اصلاً چطور سفارت کل کشورها ی دنیا رو بریزیم بترکونیم تا دیگه تکلیفمون یکسره شه بدونیم که با همه دنیا در جنگیم
  • سلیمان A1 ۰۷:۴۴ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۸
    4 1
    با استاد موافقم و حتما باید ضمن بررسی نتایج سیاستهای 35سال گذشته به ویژه در این 8، رویکرد تازه ای در روابط بین الملل داشته باشیم. همه دولتهای جهان تابعی از مذاهب و ادیان هستند ولی هیچیک به ظاهر آنرا در روابط بین الملل دخالت نمی دهند. زیرا روابط کنونی کشورها عمدتا مبتنی بر داشتن روابط اقتصادی بهتر است و دخالت دادن دین در روابط دوجانبه نه تنها رسیدن به اهداف اقتصادی را غیرممکن می سازد بلکه بر سایر روابط به ویژه سیاسی سایه خواهد افکند. قطعا بهبود روابط ایران با آمریکا سایر کشورها را نیز تحث تاثیر خواهد گذاشت اینکه برخی کشورها برای این روابط سنگ اندازی می کنند نگران آینده قدرت خودشان هستند. ایران می تواند همزمان هم با آمریکا وارد گفتگو شود و هم با عربستان .
  • دلال مرکزی A1 ۰۷:۴۸ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۸
    12 1
    ایشان مثل اینکه حافظه تاریخی ندارند ، همیشه ما با هم درگیر بودیم. همیشه بی حرمتیها از طرف اونا بوده ف خیلی اتفاقات را فراموش کرده اید!
  • بی نام IR ۰۷:۴۹ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۸
    5 2
    خبر چرا گزینه منفی هات نیست رسیدگی کن
    • بی نام A1 ۰۸:۲۲ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۸
      1 1
      وقتی قراره مرگ برآمریکا هم حذف بشه شما هنوز می خوای منفی بدی ؟ خیلی هم کار خوبی کردی خبرانلاین دمت گرم باید منفی دادن رو رها کرد
    • فرهاد IR ۰۵:۲۹ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۹
      1 0
      چه ربطی به شعار مرگ بر آمریکا داره!؟ حذف منفی ها یعنی دیگه نمیتونی مخالف بودن خودت با یه نظر رو بیان کنی. مورد قبول بودن یه نظر توسط کاربرها با نسبت بین مثبتها و منفیها فهمیده میشه. نه صرفا تعداد مثبتها. این طوری کسی که زودتر نظر میذاره، احتمالا تعداد مثبتهای بیشتری میگیره. درحالی که معلوم نمیشه چند نفر با نظرش مخالف بودن.
  • بی نام IR ۰۷:۵۲ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۸
    20 0
    دقيقا! اوج اين احترام رو ميشه در برخورد اونا با زائران ايراني مشاهده كرد!! :)
  • حمید IR ۰۸:۰۴ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۸
    1 0
    من موندم خدا کلید خونشو داده دست وهابیها نفت هم بهشون داده و اونا هم کارشون شده عیش و نوش و ادم کشی رئیس جمهور ما هم که براشون پیام میدن وآرزوی موفقیت میکنند والله ما سر در نیاوردیم از دین وسیاست حق با کیه ؟ با وهابیها و پادشاه عربستان؟ با شیخ حسن روحانی که برا ی این ..... ارزوی موفقیت میکنه بمن بگین لا اقل یکی رو روشن کنه منو
  • بی نام IR ۰۸:۲۷ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۸
    12 1
    چرا باید به دیدار دولتی بریم که به خونه ما تشنه اند؟
  • بیگدلی عیسی زاده IR ۰۸:۳۱ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۸
    7 1
    استاد محترم/ تقریبا برای بیشتر صاحب نظران این دشمنی خونین عربستان با ایران آشکار شده/ عربستان دشمن قسم خورده رژیم جمهوری اسلامی است و حتی صد برایر بیشتر از اسرائیل خرج از بین بردن رژیم می کند /
  • بی نام A1 ۰۸:۴۹ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۸
    9 1
    اگه برای دکتر روحانی احترام قائلن! پس چرا از موقعی که ایشون اومده رفتار سعودی چندین برابر خصمانه تر شده؟ از اعتراض آشکار به مذاکره ایران و امریکا و نزدیکی به اسرائیل و حمایت از تروریستها..
  • بی نام IR ۰۸:۵۰ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۸
    3 0
    در واقع عربستان به دليل تمايل آمريكا به حل مشكل هسته اي ايران و سخنراني نسبتا آرام اوباما در سازمان ملل درباره ايران با امريكا قهر كرده است. 14 سرباز بي گناه ايراني به دست مزدبگيران عربستان در سراوان كشته شده اند. همه اينا يعني عرستان بزرگترين دشمن خود را ايران مي داند. پس چرا ما بايد به كسي كه ما را بزرگترين دشمن خود اظهار دوستي كنيم
  • حمیدرضا IR ۰۸:۵۲ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۸
    2 0
    سلام به همه دوستان موافق یا مخالف مذاکره کردن وداشتن روابط دوستانه با دنیا یا کشوری مثل عربستان که بیشترین مسافرت ایرانیها درسال به این کشور است به معنی برادر شدن نیست بلکه در جهت حفظ منافع ملی است لبخند زدن به دنیا به معنی ذلت نیست سیاست است سیاست خشمنت جواب نداده این را ازمایش میکنیم انشائ الله نتیجه میگیریم
  • بی نام IR ۰۹:۱۴ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۸
    7 0
    احترامش ......... همین چند روز پیش مزدورانش 14 ایرانی رو کشتند. حالا شما میگید احترام قائله. انقدر که به روشون خندیدیم و برادر برادر گفتیم گستاخ شدند.
  • امیر IR ۰۹:۱۷ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۸
    1 0
    اسلام دین رافت ومهربانی است.اختلاف ما با عربستان اب در اسیاب دشمن است در طول همین چند سال که از انقلاب می گذرد روابط ما دچار فراز وفرودهایی شده است این بر میگردد به دستگاه دیپلماسی هر زمان... از دشمنی هیچ چیز حل نمی شودعینا"از اختلاف شیعه وسنی دشمنان دو ملت سود می برند وقتی ما هر دو کشور مسلمان هستیم نباید رابطه در پایین ترین سطح باشد .
  • سلیمان A1 ۰۹:۳۱ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۸
    3 1
    آقا کشیدن بحث شهدای مرزبان کشورمان به درون روابط دوجانبه تخفیف دادن بحث استادن بیگدلی است. چرا به جای آن چرا کم کاری و یا خوب عمل نکردن بر خی از مسئولین و یا کسانی که به اختلافات مذهبی در درون کشور دامن می زنند را مورد توجه قرار نمی دهیم؟ آن روزی که همه مان برای بیرون راندن روسها از افغانستان دست به دست هم دادیم و طالبان و القاعده را ایجاد کردیم بایستی فکری برای چنین روزهایی می کردیم. هم اکنون هزاران مدرسه اسلامی در پاکستان فعالند که جملگی می خواهند شربت شهادت را بنوشند. شما به جای متهم کردن عربستان برادران پاکستانی را وادار کنید که مانع این آدمها شوند.
    • بی نام A1 ۰۹:۵۷ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۸
      2 0
      چرا مهمل م بافی؟ ایران هیچگاه از طالبان و القاعده حمایت نکرد. ایران همواره پشتیبان اتحاد شمالی بود. و همین حتی منجر به وجود اختلاف با پاکستان شد.
  • مهدی IR ۰۹:۴۷ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۸
    5 2
    با عربستان؟!! با چهار تا کشور درست و حسابی رابطه داشته باشیم که بتونیم پیشرفت کنیم آخه..
  • آريا IR ۱۰:۳۲ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۸
    2 0
    در حال حاضر به هيچ وجه نبايد در برابر عربستان ضعف نشون داد تا فكر نكنند نيازمند رابطه با اونها هستيم. اگر هم سفري بايد انجام بشه سران عربستان بايد به ايران بيان.
  • كارمند A1 ۱۱:۰۷ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۸
    1 0
    در عراق درمسير زائران ايراني بارهابمب گذاري كردنددر مناطق شيعه نشين چه جناينها كه نكردندبراي بدست اوردن موقعيت ازدست رفته سعوديها درعراق وسوريه ولبنان هرجنايتي رادرحق شيعيان وحاميان ايران انجام داده وميدهند مفتي هاي الازهرمصر هم كه رفتار بي ادبانه اي درحضور آقاي احمدينژادداشتندوعمل اقاي مرسي درتهران كه...با اين وصف دوره بيافتيم وبگوييم ترابخدا باما خوب باشيددرمورد رياست اوپك سالهاست كارشكني ميكنند.نقش ماراباگلوله ميزننداونوقت ميگويي به دريوزه گي برويم. آقا جان چرا نظرات مرا منتشر نميكني ...........
  • حسن A1 ۱۱:۱۸ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۸
    2 0
    با احترام به نظر همه دوستان حقیقتا اگه یه مقدار نگاه واقع بینانه به وقایع جهان داشته باشید می بینید که قانون سیاست دنیا قانون جنگله! هر کی قوی تر موفق تر! آمریکا با قلدری هواپیمای مسافربری ایران رو می زنه! بعد از مجری این کار تقدیر و تشکر می کنه.! روسیه با قلدری تمام بخشی از گرجستان رو با خاک یکسان می کنه! هیچ اتفاقی تو دنیا نمی افته! عربستان نیروهاش رو می فرسته بحرین مردم رو سرکوب می کنن! هیچ صدایی! هیچ تحریمی! هیچی! عراق بر علیه ایران بمب شیمیایی استفاده می کنه!!! انگار نه انگار!! عربستان رسما از تروریسم حمایت می کنه! باز هم آمریکا و غرب ساکتند! آمریکا به خاطر حقوق بشر ایران رو تحریم می کنه! تو عربستان زنان حق رانندگی ندارن!!! اینجا عزیزانم جنگله! من ردی از اخلاق ندیدم.
  • حسن A1 ۱۱:۲۱ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۸
    1 0
    حالا خدایی من می گم جایی که قانونی نداره و براساس منافع قوی ترها قانون هی عوض می شه! قانون اجرا نمی شه! قانون نادیده گرفته می شه! چرا ما خودمون رو درگیرش کنیم! خدا خیر بده بچه های وزارت دفاع و بچه هایی که تو زمینه دفاعی دارن جهاد می کنن که این مملکت رو امن نگه داشتن و گرنه به خدای احد و واحد قسم تا الان یکی از این گرگ ها این ایران عزیز رو پاره پاره کرده بود.

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین