1. آیا شما با ادعای کذب در خصوص تسلیحات کشتار جمعی در اختیار صدام حسین مجلس و مردم بریتانیا را فریب دادید؟
سال 2002 میلادی بود که لرد بوتلر در گزارشی محرمانه و اطلاعاتی تاکید کرد که مدارکی نه چندان مستدل در خصوص تلاش صدام حسین برای دستیابی به تسلیحات کشتار جمعی وجود دارد . یک سال پس از این تاریخ اما تونی بلر در جامه نخست وزیری وقت ترجیح داد روغن داغ این گزارش را افزوده و ادعا کند که نیروهای اطلاعاتی او مدارک غیرقابل انکاری را در اختیار دارند در خصوص وجود تسلیحات بیولوژیکی در عراق. تلاش برای دستیابی به تسلیحات هستهای و موشکهای دوربرد نیز از جمله اتهامهایی بود که بلر بر صدام حسین وارد دانست. بلر در آن زمان ادعا کرد که صدام حسین تا دستیابی به تسلیحات هستهای مدرن تنها چند سال فاصله دارد. شش سال از حمله ایالات متحده به عراق گذشته است اما تاکنون کوچکترین نشانهای برای تایید صحت این ادعا به دست نیامده است.
2. آیا شما به جورج بوش رئیسجمهوری وقت ایالات متحده برای همراهی با او در این جنگ تضمین دادید؟
سیر کریستوفر میر، سفیر اسبق بریتانیا در واشنگتن، در دیدار با کمیته تحقیقاتی در خصوص جنگ عراق در لندن ،تاکید کرد که بلر در دیدار با بوش در مزرعه شخصیاش در تگزاس تعهد نامه همراهی با او در جنگ عراق را با خون خود امضا کرد . در جریان تحقیقات، بسیاری از مشاوران بلر از نامهنگاری میان او و بوش در چند ماه پیش از حمله به عراق سخن میگویند . متن تمامی این نامهها از جانب بلر یکسان بود: لندن در این حمله از واشنگتن جدا نخواهد شد .
در دیدار میان بلر و بوش در ژانویه 2003 در کاخ سفید نیز رئیسجمهوری ایالات متحده تاکید کرد که شاید حمله به عراق پیش از صدور دومین قطعنامه شورای امنیت انجام گیرد . این در حالی بود که بلر همواره ادعا میکرد هیچچیز تا موافقت مجلس بریتانیا با این حمله قطعی نخواهد شد .
3. آیا شما دادستان کل را برای تغییر عقیده تحت فشار قرار دادید؟ دادستان کل بریتانیا ابتدا مخالفت خود را با حمله به عراق پس از صدور دومین قطعنامه توسط سازمان ملل اعلام کرده بود.
زمزمههایی وجود دارد مبنی بر اینکه لرد گلداسمیت در روزهای منتهی به حمله به عراق از سوی دولتمردان نزدیک به بلر برای تغییر عقیده تحت فشار قرار گرفته است . تیم حقوقی وزارت امور خارجه در همان زمان هم اعتقاد داشتند که قطعنامه دوم سازمان ملل میتواند نقش مهر مشروع برای آغاز جنگ را بازی کند . گلداسمیت این هفته در مقابل تیم تحقیقاتی در لندن حاضر خواهد شد. نشانههایی وجود دارد مبنی بر اعمال فشار بر او از سوی وزارت امور خارجه وقت.
4. آیا اعتقاد دار ید که تغییر رژیم در عراق عادلانه بود؟
دولت بریتانیا همواره ادعا کرده است که دو دلیل برای حمله به عراق وجود داشت: وجود تسلیحات کشتار جمعی در این کشور و ممانعت از ورود بازرسان تسلیحاتی سازمان ملل. آنچه این جنگ را مشروع و مقبول میکرد، خلع سلاح بود. در این میانه زمزمههایی شنیده میشود که تونی بلر از همان ابتدا تغییر رژیم در عراق را بهترین توجیه برای حمله دانسته است . بلر در تازهترین گفتگو با بیبی سی تصریح کرد که حتی اگر از عدم وجود تسلیحات کشتار جمعی در عراق هم مطمئن بود باز به این کشور حمله میکرد تا به دیکتاتوری صدام حسین پایان دهد .
5. آیا شما تاکید داشتید که آمادهباش نظامی ارتش به منظور خودداری از مخالفت منتقدان جنگ به تاخیر بیفتد؟
لرد بویس که فرماندهی کل ارتش بریتانیا در زمان حمله به عراق را بر عهده داشت، در دیدار با اعضای تیم تحقیقاتی عراق در لندن تصریح کرد که وزیر دفاع وقت از او خواسته بود تا دستور به نیروها برای آمادگی را به تاخیر بیندازد تا منتقدان این جنگ فرصت چندانی برای مخالفت نیابند .در نخستین تحقیقات انجام گرفته از مرگ سربازان انگلیسی در عراق مشخص شد که اگر ارتش از پیش سربازان را در جریان قرار داده و به تن آنها لباس ضدگلوله کرده بود، تلفات در ماههای نخست به شدت کاهش مییافت .
گاردین / ترجمه : سارا معصومی
نظر شما