محمدمهدی راسخ اعتقاد دارد در صورتی که 2.5 میلیون تومان ملاک حذف یارانه‌بگیران قرار گیرد، احتمال تفکیک حداقل 4، 5 دهک از گروه یارانه‌بگیران وجود دارد.

مریم فکری:

در روزهای پایانی سال 1393 بحث حذف یارانه اقشار پردرآمد داغ شده است. دولت در اولین گام، یارانه نقدی افراد خارج از کشور را حذف کرده و در گام بعدی با کمک 40 پایگاه اطلاعاتی، قرار است یارانه غیرنیازمندان را به تدریج حذف کند؛ اما این‌که ملاک و مکانیزم حذف این گروه چیست، هنوز توسط دولت اعلام نشده است.

با این وجود، در حال حاضر پیشنهادات مختلفی برای حذف یارانه پردرآمدها مطرح می‌شود؛ از جمله این پیشنهادها، حذف یارانه افراد با درآمد بیش از 2.5 میلیون تومان توسط کمیسیون تلفیق مجلس است که اغلب تحلیلگران اقتصادی، نظر مساعدی نسبت به این پیشنهاد ندارند. برخی از کارشناسان عنوان می‌کنند که «درآمد نمی‌تواند معیار درستی برای حذف یارانه‌بگیران باشد.» مسعود نیلی، مشاور اقتصادی رییس‌جمهور نیز تاکید دارد که «این پیشنهاد نیاز به بررسی و کار کارشناسی دارد؛ چراکه سیاستی در کشور اعمال شده که تغییر آن مشکل است.»

اما در همین رابطه، محمدمهدی راسخ، عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران معتقد است: «درآمد می‌تواند ملاک مناسبی برای حذف یارانه‌بگیران باشد.» به گفته وی، «اگر 2.5 میلیون تومان ملاک حذف یارانه‌بگیران قرار گیرد، حداقل 4، 5 دهک در این قضیه حسابشان جدا می‌شود و تفکیک می‌شوند.» مشروح گفت‌وگوی خبرگزاری خبرآنلاین را با محمدمهدی راسخ می‌خوانید.

در حاضر بحث‌های مختلفی درباره حذف اقشار پردرآمد از دریافت یارانه نقدی مطرح است. به نظر شما بهترین ملاک و مکانیزم برای حذف این گروه چه می‌تواند باشد؟

ما به طور کلی با پرداخت نقدی یارانه‌ها موافق نیستیم و اعتقاد داریم هر چقدر یارانه‌ها به صورت غیرنقدی پرداخت شود، بهتر است. برای مثال، پیشنهاد داده بودیم که به جای پرداخت یارانه‌های نقدی، دولت این درآمد را در حوزه بهداشت، درمان و آموزش و پرورش صرف کند، ولی متاسفانه به این نظر توجهی نشد و پرداخت نقدی یارانه‌ها آغاز شد. طبیعتا انتظار این بود که پرداخت نقدی یارانه‌ها به قشر آسیب‌پذیر و اقشاری از مردم صورت گیرد که از نظر معیشتی دچار مشکلاتی هستند و افزایش قیمت حامل‌های انرژی به طور مستقیم روی زندگی آنها اثر می‌گذارد، اما  یارانه‌های نقدی به عموم مردم پرداخت شد.

در حال حاضر اقدامی که دولت انجام داده و یارانه افراد خارج از کشور را حذف کرده، اقدام خوبی است و به طور طبیعی آن بخشی از مردم که از امکانات بهتری برخوردار هستند و سطح زندگی‌شان به‌گونه‌ای است که افزایش قیمت حامل‌های انرژی روی زندگی آنها تاثیرگذار نیست، باید به نحو مطلوب شناسایی شوند. در واقع دولت پرداخت یارانه‌ها را صرفا متوجه اقشاری از جامعه کند که آسیب‌پذیر هستند و تغییر قیمت‌ها روی زندگی آنها تاثیرگذار است.

آنچه که هم‌اکنون دولت اعلام کرده که با استفاده از سامانه‌های اطلاعاتی سعی در حذف یارانه‌بگیران پردرآمد دارد، قابل توجه است، اما ضرورت دارد که در تفکیک این افراد و خانواده‌ها دقت لازم صورت گیرد که با مشکلی از نظر اجرایی مواجه نشویم.

اما این نکته مطرح است که سامانه‌های اطلاعاتی کشور هنوز کامل نیست. برای مثال، در حال حاضر افرادی هستند که بدون این‌که مالیات پرداخت کنند، کار می‌کنند و درآمدهای کلانی دارند.

اگر ما بخواهیم به این امید بنشینیم که نظام آماری ما کامل شود، سالیان سال طول می‌کشد؛ همان طور که دولت یازدهم هم دو سال است که می‌خواهد پردرآمدها را حذف کند و متوقف مانده است. بنابراین براساس اطلاعاتی که موجود است، این اتفاق باید بیفتد و به افرادی که اطلاعات غلط به دولت داده‌اند و درآمد مازاد بر این دارند، به طور حتم باید برخورد شود. برای مثال، اگر امکانات مالی یک فرد مازاد بر رقمی است که دولت اعلام می‌کند و دارد یارانه می‌گیرد، هر زمان که مشخص شد، اقدامات قاطع و قانونی همراه با جریمه باید برای او در نظر گرفته شود.

در حال حاضر کمیسیون تلفیق پیشنهاد سطح درآمد را برای حذف یارانه‌بگیران داده است. آیا درآمد می‌تواند تنها ملاک حذف یارانه‌بگیران باشد؟

بالاخره دولت باید ملاکی را در نظر بگیرد. مثلا درآمدی را که افراد به طور مستمر و ماهانه دارند، ملاک قرار دهد. واقعا دولت کار دیگری نمی‌تواند انجام دهد.

ثروت و دارایی‌ها چه؟

ببینید به طور معمول یک فردی که از درآمد پایینی برخوردار است، دارایی زیادی ندارند، ولی در مقابل افرادی که از درآمد ماهانه بالایی برخوردار هستند، دارای املاک و دارایی‌ها و اموال مازاد هستند. بنابراین این روش‌ها مناسب و شدنی است و واقعا هیچ راه دیگری وجود ندارد. اقدامات باید عملیاتی باشد. این‌که بخواهند مجموع دارایی‌هایی را که یک فرد دارد، محاسبه کنند و بعد ارزش آن به دست بیاورند، کار بسیار سختی است. اما درآمد ماهانه و سالانه ملاک خوبی است و دولت می‌تواند بگوید که با هر فردی که خلاف این رقم را اعلام کند، برخورد قانونی می‌شود.

اگر یک فرد درآمد پایینی داشته باشد، اما به صورت ارث یک دارایی کلانی به او رسیده باشد، آیا این فرد هم باید باز هم یارانه بگیرد؟

واقعا این استثناها خیلی کار سختی است. حالا ارثی که به یک فرد رسیده است، اگر یک خانه باشد، دارایی خاصی نیست، اما اگر اموال بسیار زیادی به این فرد رسیده باشد، به طور طبیعی این موضوع روی درآمد اثر می‌گذارد و درآمد را بالا می‌برد. این موارد خاص باید در طولانی‌مدت اصلاح شود. در حال حاضر دولت باید یک عددی را به عنوان درآمد ملاک قرار دهد و براساس آن عمل کند.

درآمد بیش از 2.5 میلیون تومان، 5 میلیون تومان و ارقام دیگری برای حذف یارانه‌بگیران پیشنهاد می‌شود. بهترین درآمدی که می‌تواند ملاک برای حذف یارانه بگیران باشد، به نظر شما چیست؟

من فکر می‌کنم 2.5 میلیون تومان عدد مناسب و خوبی است و کسانی که کمتر از این رقم دریافت می‌کنند، مشمول دریافت یارانه نقدی شوند و گروهی که بیش از این رقم درآمد دارند، از دریافت یارانه حذف شوند. از سوی دیگر، اگر اقتصاد کشور تغییری پیدا کرد، این عدد می‌تواند تغییر کند، اما در کل 2.5 میلیون تومان رقم بدی نیست.

می‌شود این پیشنهاد را به دولت داد که رقم 45 هزار و 500 تومان یارانه نقدی کاهش پیدا کند، ولی همه خانوارها یارانه دریافت کنند تا این‌که خودشان انصراف دهند.

ببینید در حال حاضر اقشاری در کشور وجود دارند که درآمد خیلی پایینی دارند، بنابراین کم کردن این رقم برای آنها مشکل‌ساز می‌شود. بنابراین دولت بهتر است نسبت به حذف یارانه‌بگیران اقدام کند و در مرحله بعدی، اقدامات سازنده و مثبتی را انجام دهد و یارانه نقدی را تبدیل به یارانه غیرنقدی کند. همین اقداماتی که در حال حاضر دولت در ارتباط با بحث بیمه کرده، اثرات مثبتی را در جامعه گذاشته است. واقعا اگر مردم از لحاظ بهداشت و درمان و بیمه خیالشان راحت باشد که هر اتفاقی برایشان بیفتد، نگران نباشند، به نظر من خیلی ارزش بالاتری از یارانه نقدی دارد. بنابراین برنامه آتی دولت باید این باشد که تعداد پرداختی‌ها بابت یارانه‌های نقدی را کاهش دهد و به سمت یارانه‌های غیرنقدی ببرد که هم اثر تورمی کمتری دارد و هم آثار مثبت در زندگی مردم دارد.

در حال حاضر حدود 76 میلیون نفر یارانه دریافت می‌کنند. به نظر شما از این تعداد، چه تعداد مستحق دریافت یارانه هستند و چه تعداد نیازی به یارانه نقدی ندارند؟

اگر بخواهم عددی به شما بدهم، باید مبتنی بر یک کار کارشناسی و برخورداری از اطلاعات درست باشد. اما همین‌که 2.5 میلیون تومان ملاک قرار گیرد، حداقل 4، 5 دهک در این قضیه حسابشان جدا می‌شود و تفکیک می‌شوند.

22539

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 401514

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
5 + 8 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 19
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام A1 ۱۰:۰۸ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۴
    13 4
    شما فکرت بدرد خودت میخوره درآمدهایی که شماها دارید مردم ندارند با این بیکاری بچه هاشون
  • بی نام A1 ۱۰:۱۶ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۴
    17 6
    دزدی یعنی همین. ما همه ایرانی هستیم و حق داریم از منابع ایران استفاده کنیم و همه باید یارانه بگیرن چون این تورم رو شما دوش همه مردم گذاشتید در ضمن چرا کسی نمیگه این یارانه برای تورم سال 8990 هست درحالی که تورم از اون موقع تا الان چندبرابر بالا رفته؟؟؟
    • محسن IR ۰۵:۵۵ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۵
      1 0
      تحلیلت خیلی آبکیه عزیزم. منابع ایران رانباید خوردبلکه بایدبرای پروژه های بزرگ وتحول آفرین سرمایه گذاری کرد.آوردن پول نفت سرسفره همه مردم وخوردن آن یک شعار عوام فریبانه ویک خیانت بزرگ است به ایران عزیز. قرارهم نیست که باپول نفت به همه کالاها سوبسیدبدهیم تاارزان باشدوراحت مصرف کنیم .یارانه فقط باید به اقشارآسیب پذیر که توان تامین زندگی راندارند پرداخت شود ونه هیچکس دیگر. اما هم دولت احمدی نژاد برای وجیه المله شدن به همه یارانه دادوهم این دولت ترسواست وبرای اینکه رای مردم رادردوربعدداشته باشد یارانه های افرادغیرمستضعف راقطع نمیکندوبااین روش میخواهداقتصادمقاومتی راهم پیاده کند هردودولت درزمینه یارانه بسیاربدعمل کرده اند ومسئول هستند
    • بی نام A1 ۰۷:۳۰ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۵
      0 1
      یعنی چی؟ یارانه باید به صورت غیر مستقیم و به صورت نقدی به امر بهداشت و درمان و حمایت از غذای مردم باشد . نه اینکه بعضی ها فکر می کنند باید به همه به صورت مساوی یارانه داد.
  • بی نام IR ۱۱:۰۰ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۴
    11 0
    اگر در انتخاب کارشناسان دقت بیشتری کنید برای اعتبار سایت خودتان بهتر است .
  • صادقی A1 ۱۲:۳۷ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۴
    1 0
    اگر اصطلاحات آقایان تعریف علمی داشت این همه حرافی و ابراز فضل صد من یک غاز تحویل مردم نمی شد ؟
  • بی نام IR ۱۳:۳۳ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۴
    1 0
    ما یارانه ی غیر نقدی نمیخوایم . کسایی هستند که با همین یارانه نقدی نیم درصد از مشکلاتشان را رفع می کنند حداقل کاری که میکنند می توانند نان خالی برای خانواده هاشون تهیه کنند . یا اینکه قرضی که برای لباس خانواده و یا کفش و مواد غذایی که تهیه می کنند بدهند . اگه بقالی ها و یا لباس فروشیهای شهرهای کوچک بدون نند کسی یارانه نداره مگر قبول میکنند که نسیه بدهند
  • ذبیح اله A1 ۱۳:۳۹ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۴
    1 0
    به نظر من وقتی که نمی توانیم این قانون اجرا کنیم. پس چرا از اول شروع کردم.مگر کارشناس آگاه نداشتیم وکار را باآزمایش وخطا آغاز شد. وارزش پول را 25 درصد کردیم. وحالا به دنبال بهانه می گویم نمی شود.وهر روز یک حرف می زنیم.لطفا قطع کنید وفکر واعصاب مردم را راحت کنید.و ارزش پول را چه کار میکنید؟
  • بی نام A1 ۱۳:۵۱ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۴
    0 0
    اختلاس کردنی پول تو مملکت فراوونه ولی موقع یارانه دادن میخوان کلی آدم رو حذف کنن..این کدوم عدالته؟
  • فرنوش FI ۱۳:۵۶ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۴
    0 0
    تا کی میخواین سر مردم کلاه بذارین همیشه از مردم گرفتین حالایک چیز که حق خودشونم استو میخواین ازشون به زور بگیرین
  • مرتضی جعفری پور A1 ۱۴:۰۵ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۴
    1 0
    بابا چرا روتون نمیشه همه دهک ها را حذف کنید و فراموش کنید یارانه بخاطر چی اومد فکر کنم بخاطر سوبسیدی بود که دولت به بعضی از کالاهای اساسی مثل نان وشیر و برق و گاز و بنزین میداد بعد گفتند ما این سوبسید را به خودتون میدیم هر کاری خواستید بکنید ........گذر زمان همه چیز را از یادها میبره بابا این نفری 45 تومن هم بزارید تو جیبتون منت سر ملت نگذارید .عصر ایران نترس پخش کن
  • مرتضی جعفری پور A1 ۱۴:۱۰ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۴
    1 0
    چرا نوشتم عصر ایران
  • بی نام A1 ۱۵:۳۶ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۴
    0 0
    2.5 میلیون تومان ملاک خوبی است ؟ ولی اقای کازشناس نمی گوید چرا ؟ بر اساس کدام مطالعه و فاکتور ها و شاخص ها بعد اسمشان هم کازشناس است فرق یک کازشناس و یک فرد عامی در همین نکته نهفته است یک متخصص برای هرحرف کلیدی که می زند مدرک و دلیل مستند ارائه می دهد و دیگران نه کجای دنیا و بر اساس کدام مطالعات 700 دلار خط ثروت است
  • ناشناس GB ۱۶:۰۸ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۴
    1 0
    يارانه اين دهك ها هم قطع بشه ، آيا دزدي ها ، اختلاس ها هم قطع ميشه ؟؟؟ آيا هزينه اين قطع كردن ها باعث ميشه وضعيت گرد و غبار بهبود پيدا كنه ؟؟؟؟ آيا هزينه اين قطع كردن ها باعث ميشه كه وضعيت معيشت كارگران بهبود پيدا كنه ؟؟؟ آيا باعث ميشه وضعيت بيكاري در جامعه بهتر بشه ؟؟؟ بسه ديگه همش دم از قطع قطع كردن ميزنيد ، يكي نيست بگه با 609 هزار تومان چطور ميشه يه خانواده را در ماه اداره كرد.
  • رضا A1 ۱۶:۱۱ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۴
    1 0
    بجای قطع یارانه ها جلو دزدی ها و اختلاص های نجومی را بگیرید .کم به این مردم بد بخت فشار بیا ورید. یارانه بگیر ها مولد مشکل اقتصادی دولت نیستند مشکل جایی دیگر است.چرا فکر می کنید مردم نمی فهمند.
  • بی نام A1 ۱۶:۵۴ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۴
    0 1
    یارانه گرفتن عدالت نیست۰۰۰۰۰ میلیاردر چرا باید اندازه زاغه نشین پول بگیره که باک بنزینش رو پر کنه
  • بی نام A1 ۰۵:۳۶ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۵
    1 0
    هر روز مردم زا گذاشتید سر کار واسترس وارد میکنید کلا قطعش کنید و بدین به همان دزدان که خودتان بهتر میشناسید دست از سر مردم بر دارید
  • نینام A1 ۰۸:۰۲ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۵
    0 0
    وای بحال شما جواب این همه سختیه ها راکه بر سر قشر آسیب پذیر وارد می کنید چطوری خواهید داد ؟؟؟یارانه 45هزارتوامنی دادید و لی قیمت هارا خوب بالا بردین این 45 هزار به هیچ دردی نمی خوره که هیچ فشار زیادی را روی قشر آسیب پذیر وارد کردید.شما چشمتون را بستید و یارانه هارا افزایش ندادید کمر مار را شکوندید.
  • بی نام IR ۰۹:۰۴ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۵
    3 0
    دوشیدن مردم تا کی؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟