عضو هيت علمي دانشگاه تهران در بخشی از یادداشت می نویسد:
«ما در تاریخ فکر دینی خود در چند قرن اخیر نوعی تعارض قانون با اجتهاد دینی مراجع را داریم که خود مشکل بزرگی پدید آورده و البته در آنجا انتقاد ما به حکومت ها بوده که بی توجه به اجتهاد دینی مراجع، وضع قانون می کرده اند. همان مشکل ناهماهنگی های زیادی از لحاظ توجه به قانون در میان ما ایجاد کرده و به نظر بسیاری یکی از دلایل اصلی منشأ بی توجهی به قانون در جامعه ما همین بوده است که بسیاری تصور می کرده اند قانون های دولتی اعتباری ندارد. اگر قرار باشد، هر کسی، حتی نه فقط پلیس ها، بلکه تک تک نمایندگان مجلس هم اجتهاد دینی خودشان را داشته باشند و آنها را قانون بدانند، مشکل زیاد خواهد بود. همین الان ما در یک مورد مشابه، در باره مفهوم «احساس وظیفه» همین مشکل را داریم که مرتب کسانی در طبقات و جایگاه های مختلف احساس وظیفه می کنند بدون آن که جایگاه خود را در جامعه بدانند. نتیجه عملی این امر چه بوده و خواهد بود؟»
این عضو پرکار وبلاگ نخبگان خبرآنلاین در بخش دیگری از یادداشته نوشته است:
«یک نکته مهم دریافت خاستگاه و انگیزه این سخن رئیس جمهور است. اگر مقصود ایشان جلوگیری از هرج و مرج باشد، یا قرار آن است تا جلوی رفتارهای خودسرانه گرفته شود، می توان پذیرفت که مراجع دینی به هیچ روی با این مسأله مخالفتی ندارند. آنچه هست، بیم آن است که نکند مصلحت اندیشی های معمول به نوعی با طرح ارزشهای دینی به تعارض بیفتد. در این زمینه لازم است تا دو طرف تلاش بیشتری برای تفاهم داشته باشند و به خصوص رئیس جمهور محترم، توضیح روشنتری در این باره بدهند ... ما نیازمند تئوری های کافی برای ایجاد تفاهم میان «عقل و قانون» «دین و قانون» و «اخلاق و قانون» خواهیم داشت. به نظر بنده، طرح مسأله جالب و لازم بود، واکنشهای بدان هم بسیار خوب و ضروری بود، اما از همه خوب تر، رسیدگی علمی و جدی از طریق برگزاری جلسات علمی جدی در حوزه و دیگر مراکز علمی در این باره است.»
برای خواندن متن کامل این مطلب، لطفا اینجا را کلیک کنید.
دکتر رسول جعفریان در مطلب تازه خود در وبلاگ نخبگان خبرآنلاین به توضیح و تحلیل سخنان اخیر رئیس جمهور و واکنش مراجع تقلید پرداخته است.
کد خبر 413177
نظر شما