به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، باد که میوزد گرد و غبار به آسمان بلند میشود، دیگر روستانشینانی وجود ندارند که در فصل برداشت محصول خرمن کوبی کنند و امنیت غذایی کشور را تأمین کنند.
و اصفهان با خشکی زاینده رود و کاهش روستاهایش در انتظار کویر نشسته، و این کویر است که اصفهان را زیر پای خود طی و آب و آبادانی را درو میکند، و مردمی که سرگردان شهر به شهر را طی میکند اما در انتها آرامی را که در زادگاه خود داشتند نمییابند.
در بسیاری از روستاهای اصفهان،خشکسالی و عدم تأمین مخارج زندگی باعث شد تا روستانشینان به فروش زمین به سرمایه داران شهری و مهاجرت به شهر دست بزنند.
مدیرکل دفتر آمار و اطلاعات استانداری اصفهان، 50درصد از روستاهای استان را خالی از سکنه و در حال مهاجرت عنوان کرده است.
در استان اصفهان 3هزارو371آبادی و روستا وجود دارد که از این تعدادهزارو831روستا دارای جمعیت و هزارو540آبادی، خالی از سکنه است.
به عبارت دیگر از جمعیت4میلیون و 800هزار نفری استان اصفهان، تنها710هزار نفر در روستاها زندگی می کنند.
خشکسالیهای مداوم در بعضی از استانها از جمله اصفهان، موجب وارد آمدن خسارات زیادی به محصولات کشاورزی و دامی مناطق روستایی شده که در برخی موارد مهاجرت روستاییان به شهرها را به دنبال داشته است، بدین ترتیب مهمترین عامل مهاجرت روستاییان در بیکاری و عدم درآمد کافی در روستا خلاصه میشود.
روستاییان اصفهان که عمدتا ناچار به مهاجرت هستند، نبود مراکز درمانی در روستاها و جادههای نامناسب را از دلایل مهاجرت خود عنوان میکنند.
مدیرکل دفتر امور روستایی استانداری اصفهان گفت: تنها 17 درصد از جمعیت استان اصفهان روستائیان هستند، این در حالی است که این آمار در کشور حدود 28 درصد است.
عیسی بهمنی اظهار کرد: انتخاب روز 15 مهرماه به عنوان روز ملی روستا در تقویم رسمی کشور از جمله خدمات دولت یازدهم بود که زمینه توجه بیشتر مسئولان به مسائل مربوط به روستاها را بیشتر کرده است زیرا روستاها بخش عمدهای از خاک سرزمینی ما را تشکیل میدهد در حالی که شهرها با وجود جمعیت و امکانات بیشتر، بخش بسیار اندکی از خاک سرزمینی ایران را به خود اختصاص دادهاند.
وی در ادامه با ابراز تأسف نسبت به کاهش جمعیت مناطق روستایی در کشور و استان اصفهان، اظهار کرد: در کشور جمعیت روستایی 28 درصد مجموع جمعیت را تشکیل میدهد و این در حالی است که این میزان در استان اصفهان تنها 17 درصد کل جمعیت است.
مدیرکل دفتر امور روستایی استانداری اصفهان، سرشماری و کسب آمار و اطلاعات دقیق را مهمترین مبنای اختصاص امکانات و اعتبارات دولتی به مناطق مختلف برشمرد و افزود: دهیاران باید تلاش کنند تا ضمن فرهنگ سازی مناسب تمامی جمعیت روستایی این شهرستان در سرشماری شرکت و اطلاعات خود را ثبت کنند.
بهمنی تصریح کرد: افرادی که اولویت سکونت آنها در روستاها است اما در شهرها هم سکونت دارند، به عنوان سکنه روستایی در سرشماری شرکت کنند.
خدمت رسانی به روستاها، یعنی جلوگیری از مهاجرتهای بی رویه
فرماندار شهرضا نیز در این رابطه اظهار داشت: خدمت رسانی به روستاها تنها محدود به ارائه خدمات عمومی و آسفالت معابر نیست بلکع باید اقداماتی را انجام دهیم که از مهاجرت بی روی روستاییان به شهرها جلوگیری کنیم.
محسن گلابی تصریح کرد: باید حجم سرمایه گذاری در روستاها افزایش یابد، باید اقداماتی در راستای ایجاد عرصههای اشتغالزایی و بنگاههای تولیدی در روستاها ایجاد کنیم و در این زمینه استفاده از تمامی ظرفیتهای بخش دولتی و خصوصی و مردم منطقه ضروری است.
وی با اشاره به انجام سرشماری اینترنتی نفوس و مسکن در شهرستان، بیان کرد: ارائه هر نوع خدمتی به هر منطقه بر اساس آمار و اطلاعات دقیق جمعیتی انجام میشود بنابراین روستاییان باید در این زمینه مشارکت فعال داشته باشند.
امام جمعه شهرضا با تأکید بر اینکه باید کاری کنیم که مهاجرت از روستا به شهرها کاهش یابد، گفت: خالی شدن روستاها از سکنه به صلاح کشور نیست و آسیبهای زیادی را نیز به دنبال دارد.
حجت الاسلام یعقوبی افزود: قوانین مجلس باید در راستای حمایت بیشتر از این اقشار وضع و اصلاح شود زیرا ذخایر اصلی تولید محصولات مختلف در کشور روستاها هستند و در این راستا باید از این مناطق و ساکنان آن بیشتر حمایت شود.
وی با بیان اینکه در شرایط فعلی که خشکسالی کار و فعالیت روستاها را تحت تأثیر قرار داده اهمیت حمایتهای دولتی از این مناطق بیشتر مشخص میشود، بیان کرد: روحانیانی که برای تبلیغ به مناطق روستایی اعزام میشود تلاش کنند مردم این مناطق را بیش از پیش به موضوعات و مسائل عاشورایی آشنا کرده و در راستای بصیرت افزایی عاشورایی در این مناطق تلاش کنند.
حسینعلی حاجی نماینده شاهین شهر برخوار و میمه در مجلس شورای اسلامی نیز اظهار کرد: براساس آمارها و واقعیتهای موجود، سرعت رشد کم شدن جمعیت در روستاها به مراتب بشتر از دیگر نقاط می باشد.
وی گفت: فرآیند مهاجرت از روستاها به صورت پلکانی است که باید در زمینه توسعه روستایی قانون گذاری انجام شود و دولت نیز این امرمهم را جزو اولویتهای کاری خود قرار دهد.
نماینده سابق مبارکه نیز گفت: کم بودن امکانات علت مهاجرت روستاییان است که در حال حاضر توقع روستاییان با ۲۰ الی ۴۰ سال پیش کاملا متفاوت است به طوری که امروزه در روستاها انتظار است که پزشک شبانه روزی، مدارس در مقاطع مختلف و اشتغال با درآمد مناسب وجود داشته باشد.
وی از جوانان روستایی به عنوان منابع و ثروتهای باارزش ملی یاد کرد و گفت: هنوز بسته حمایتی و یا نقشه راه تدوین شده برای افزایش شاخصهای رفاه در روستا و حمایت خاص از این قشر وجود ندارد.
ایران پور معتقد است که بخشی از ظرفیت کشور در حوزه جوانان، ظرفیتی است که از بالقوه باید به بالفعل تبدیل شود و شرایط و اسباب لازم برای همه ظرفیتها مورد استفاده قرار گیرد.
وی جوانان روستایی را یکی از مزیتها و پتانسیلهای انسانی و ثروتهای ملی میداند که علاوه بر تحصیلات، در کار و فعالیت های زراعی نیز مستقیما نقش خود را ایفا میکند.
این کارشناس گفت: در زمان حاضر جوانان روستایی علاقه مند به ارتقای دانش و افزایش سطح تحصیلات خود در حوزه های عالی دانشگاهی هستند و در عین حال برای فرصت اشتغال و حضور در جمعیت فعال کشور نیاز به سرمایه گذاری دولت ندارند؛ چرا که دانش و تجربه خود را وارد حوزه کشاورزی، دامپروری، آبزی پروری و سایر زیربخش های تولید می کنند.
وی تاکید کرد: برای تقویت انگیزه جوانان روستایی و پویایی روستاها باید تسهیلات ارزان قیمت در حوزه تولید و اشتغال در اختیار جوانان روستایی قرار گیرد و همچنین آنان بتوانند از طریق تسهیلات اعتباری بانکی در زمینه مسکن، شاخص های رفاه در روستا را افزایش دهند.
به بیان دیگر نمی توان از جوان روستایی انتظار داشت بدون داشتن امکانات و برخورداری از شاخص های رفاه شهری در داخل روستاها مانده و از مهاجرت خودداری کنند.
46
نظر شما