به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، گزارش مرکز پژوهشهای مجلس نشان میدهد افزایش خسارت سیل دلایل گوناگونی دارد: جنگلزدایی، تخریب و شهرسازی در آبخیزها كه سرعت فرار آب از اراضی به رودخانه را افزایش میدهد و نیز تغییر آبوهوا كه ممكن است تغییرپذیری، شدت و دفعات رخداد توفان باران را افزایش دهد.
شاید مهمترین عامل در پشت هزینههای حلزونی شكل افزایش یابنده سیلابها در سراسر دنیا، این باشد كه سدها و خاكریزها یك توهم ایمنی ایجاد میكنند. از روی عمد تا غیرعمد، مردم به استقرار در سیلابدشتها تشویق میشوند و این سبب میشود كه خسارت سیلهای آینده بسیار جدیتر از زمانی باشد كه دشت توسعه نیافته بماند و هیچ سازهای برای كنترل سیلاب ساخته نشود.
گذشته از اینها، پر شدن بیش از پیش ظرفیت ذخیره سد از رسوب، توانایی سدها برای نگهداشتن سیلابها را كاهش میدهد و نتیجه اینكه سال به سال خطر بزرگتری ساكنان تازه سیلابدشتها را تهدید میكند.
یك مخزن دارای ظرفیت كافی با ذخیره كردن بخشی یا همه جریان اضافی ناشی از یك بارندگی سنگین، میتواند كمك كند كه سیل در پاییندست آرامتر شود. سدهای بسیار بزرگ كه ظرفیت اثرگذاری بر یك سیل در یك رودخانه مهم را دارا باشند، به طور معمول طرحهای چندمنظوره هستند و فشارهای مالی و سیاسی بهگونهای است كه مخزن را بهسوی بیشینه كردن تولید الكتریسیته و با تامین آب كه در بیشتر جاها بر هدف پایین نگهداشتن سطح مخزن برای كنترل سیلاب غلبه میكنند، سوق میدهد.
برای مردمی كه در پاییندست سدها زندگی میكنند، خطر سیل با احتمال همیشه موجود شكستن سد تركیب میشود. سیل ناشی از شكستن یك سد تقریبا ویرانگرترین رویدادی است كه در دره یك رودخانه رخ میدهد. سیلهای زیادی به ثبت رسیدهاند كه از سیلهای پیشین خود بدتر بودهاند، چون بهرهبرداریكنندگان در هنگامی كه سد درحال پر شدن بوده است، آب را نگه داشته و جلوی خروج آن را گرفتهاند و سپس هنگامی كه باران ادامه یافته است، برای پیشگیری از آن كه آب از روح تاج سد بگذرد، دریچههای سد را با شتاب باز كردهاند.
22539
نظر شما