فقر در شبکه‌های اجتماعی فاروق ۷هزار ساله می‌زاید

پیامی تلگرامی که حکایت از کشف یک محوطه باستانی بزرگ با ثروتی هنگفت در فاروق استان فارس داشت، به سرعت تکذیب شد، اما واقعیت چه بود؟

فاطمه‌ علی‌اصغر: «بزرگترین گنج ایران دیروز اینجا پیدا شد انگار یه تخت جمشید دیگه هست ولی با این تفاوت که زیر زمین ساختنش ...اینجا الان حکومت نظامیه و اصلا نمیذارن کسی نزدیک بشه که کسی بخواد عکس یا فیلمی بگیره ...از تهرون و بقیه شهرها شاید نزدیک به صد تا ماشین اطلاعات با نیروهای ویژه اومدن اینجا ...»
این پیامی است که این روزها در شبکه‌های اجتماعی دست به دست می‌شود. پیامی که خیلی زود از سوی مسئولان میراث فرهنگی تکذیب شد. با این حال، هنوز خیلی‌ها باور ندارند که این پیام دروغ است و انتشار آن میان گروه‌های اجتماعی ادامه دارد.

حوض آبی که داخلش هست هنوز پر از آبه

کشفی عجیب، چندی است که خیلی‌ از کاربران شبکه‌های اجتماعی را متعجب کرده است: «آقایون نیستید ببینید فاروق (استان فارس شهرستان مرودشت شهر فاروق) چه خبره بزرگترین گنج ایران دیروز اینجا پیدا شد انگار یه تخت جمشید دیگه هست ولی با این تفاوت که زیر زمین ساختنش ...اینجا الان حکومت نظامیه و اصلا نمیذارن کسی نزدیک بشه که کسی بخواد عکس یا فیلمی بگیره ...از تهرون و بقیه شهرها شاید نزدیک به صد تا ماشین اطلاعات با نیروهای ویژه اومدن اینجا ...نمونه این شهر مخفی شده هیچ جای دنیا نیست ...معبدی به اندازه یه زمین فوتبال زیر زمین کاملا بکر و دست نخورده با مجسمه هایی به طول 3 الی 5 متر عمدتا از طلا که تعجب همگان رو برانگیخته. خوبیش اینه که تا الان هیچ تخریبی در اون صورت نگرفته و همه چی سر جای خودشه ...همه جای دنیا آثار باستانی که زیر زمین مخفی باشن به مرور بر اثر فرسایش از بین میرن و اندک شواهدی فقط ازشون معلومه ولی اینجا در کمال ناباوری همه اشیاء سالم مونده البته مکان هم کاملا سرپوشیده هست و حتی حوض آبی که داخلش هست هنوز پر از آبه و این خیلی بینظیره، نسبت به گفته های کارشناسان اینجا قدمت این مکان سترگ به 7 هزار سال پیش برمیگرده که در نوع خودش کاملا استثنایی هست. مختصات و مشخصات داخل رو از دوست برادرم که خودش به عنوان کارشناس بومی منطقه وارد دهلیز و معبد زیر زمین شده متوجه شدم ...حتما سعی میکنم به هر طریقی که شده عکسی از این مکان به دست بیارم و واست بفرستم تا ببینی که چه عظمتی به مدت 7000 سال اینجا مدفون بوده و دست نخورده تا الان باقی مونده ... حتما خبررسانی کنید تا همه مردم ایران مطلع بشن بلکه‌ کاری صورت بپذیره که این هویت باارزش ملی ما چند ماه بعد سر از موزه های لندن و المان و فرانسه و روسیه سر در نیاره و تو خود ایران نزد خودمون باقی بمونه ...»

حتما خیلی‌ها این متن را خوانده‌ یا حتی برای دوستانشان فرستاده‌اند. هر چند میراث‌فرهنگی استان فارس آن را تکذیب کرده است. مصیب امیری، مدیرکل میراث فرهنگی استان فارس درباره‌ی این پیام گفته: «ادعاهای منتشر شده در فضای مجازی مبنی بر کشفیات تازه در روستای فاروق از اساس کذب است.»

امیری همچنین اعلام کرده: «چندی پیش در پی ادعاهای مطرح شده تیم کارشناسی به منطقه اعزام شده اما ادعاها ثابت نشده و هیچ اثر باستانی تازه‌ ای در آن منطقه کشف نشده است.»

اما این تکذیبیه هم نقطه پایانی بر انتشار این پیام نبود. حتی وقتی برخی از دوستداران میراث فرهنگی گفتند که عکس‌های منتشر شده همراه این پیام مربوط به تصویر پلکان سنگی نیز متعلق به معبد باستانی "DOLICHES" در نزدیکی شهر "غازی آنتپ" در ترکیه است. اما باز هم مانعی بر رد این پیام و دست به دست شدنش در فضای مجازی نشد. چرا؟ گفته می‌شود شاید یکی از دلایل بی‌اعتمادی کاربران به مسئولان میراث‌فرهنگی است و همچنین فقر فرهنگی و اقتصادی. این عوامل دست به دست می‌دهد تا مردم همچنان در برابر واژه «گنج» همچون قصه‌ علی‌بابا که در غاری گنجی را کشف کرد، متعجب شوند حتی اگر پایه و اساس علمی نداشته باشند.

همانطور که پیش از آن این پیام منتشر شده بود: «صبح روز یکشنبه در روستای عنا شهرستان باشت به دستور رییس میراث فرهنگی باشت اقای حاتمی طبق نسخه قدیمی که دردست داشتند تونلی در وسط تپه که با ساروج پلمپ شده بود را باز کردند و در حفاری‌هایی که سه روز انجامید یک جسد مومیایی شده دوران هخامنشی به نام موبانا که احتمالا یکی از نوه یا نتیجه های داریوش دوم بوده است را از دل خاک بیرون اوردند و همراه با طلاها و جهیزیه های آن به شهرستان باشت برای تحقیق بیشتر انتقال دادند.»

به نظر می‌رسد که باور «حوض آبی که داخلش هست هنوز پر از آبه» یا «کشف یک مومیایی دوران هخامنشی» برای مردم راحت‌تر است تا صحبت‌هایی که مسئولان میراث‌فرهنگی درباره‌ی تکذیب خبرهایی از این دست. از طرفی انتشار این خبرها، خیلی‌ها را به این فکر می‌اندازد که به دنبال کشف گنج زندگی خودشان بروند.

7هزار سال پیش هنوز طلا را نمی‌شناختند

«سراپا دروغ و خزعبلات است». این را «علی‌ هژبری» می‌گوید، یکی از باستان‌شناسان که روی دوره‌های تاریخی ایران کار کرده. او این پیام را چنین رد می‌کند: «7000 سال پیش ما در دوران مس سنگی بودیم. اسم این دوران نشان می‌دهد که بشر هنوز فلزاتی مانند مس را با ابزار سنگی در کنار هم استفاده می‌کند. معنایش این است که هنوز مفرغ، آهن، طلا و نقره را نمی‌شناسد. بنابراین این‌ها داستان‌های ایندیانا جونزی هستند که مردم را در موضوع گنج یابی به رقابت وا می‌دارد.»

او از مردمی می‌گوید که مشکلات اقتصادی امانشان را بریده است: «مردم می‌خواهند با این کارها شانس خود را بیازمایند و یک شبه ره صد ساله بپویند و صاحب مکنت و مال شوند. گنج، واژه عجیبی است. دهان پر کن است. شامه روح آزرده از فقر را قلقلک می‌دهد. البته آن چیزی که این هموطنان گنج می‌نامند ما میراث فرهنگی می‌دانیم و حتی بدتر آن‌ها فقط طلا و نقره و مجسمه و ... می جویند و لایه لایه و رگه رگه های تپه‌های باستانی را که قرن‌ها اطلاعات زندگی مردمان آبا و اجدادی ما را در خود نهفته به راحتی زیر و رو کرده و نابود می‌کنند.»

بنابراین این سوال پیش می‌آید؛ این قاچاقچیان اشیاء عتیقه هستند که از این دست پیام‌ها را منتقل می‌کنند و در جستجوی راهی برای فروش هستند: «من بعید می‌دانم چنین ککی را فقط بی‌پولی در تنبان فقیران انداخته باشد. حتما کسانی که از این زیر و زبر کردن و نابودی بهره‌های بزرگ سیاسی-فرهنگی می‌برند، در ماجرا دست دارند همان دست هایی که داعش را به سرعت برای نابودی آنچه در آینده مایه اتحاد اقوام و همبستگی ملی خواهد شد را تخریب کرد. همه آنهایی که آثار باستانی است و نه گنج. این تفکر گنج یابی به زمانی بر می‌گردد که باستان‌شناسی هنوز به صورت علمی شکل نگرفته بود و عتیقه جویان غربی برای پر کردن موزه های خود راهی شرق شدند.»

روندی که این عتیقه‌جویان غربی پیش می‌گرفتند به چه صورت بود؟ هژبری می‌گوید: «آن‌ها بجای اینکه ارزش واقعی این آثار را به ما نشان دهند در واقع ارزش مالی آن‌را آن‌هم به بهایی ناچیز در چشم ما پر زرق و برق کردند. نمی‌دانم چقدر سفرنامه‌های خارجیانی که به این دیار آمدند را مردم ورق می‌زنند. در آن‌ها پر است از یک چیز؛ فقر ما، ضعف حکام گذشته ما، فساد دست اندرکاران و از اینجا مردم در واقع همیشه کلاه خودشان را سفت نگه داشتند و برایشان مهم نبود که این آثار چه نقش مهمی برای ملیت دارد. چون برای پر کردن چاله‌های فقر به پول آن گنج نیاز داشتند تا ضعف دولت حاکم را نسبت به رسیدگی به آن‌ها بپوشانند من فکر می‌کنم عامه مردم هنوز همان نگاه را داریم یعنی این گونه متن ها را در ظاهر قاچاقچیان عتیقه در دنیای مجازی می پراکنند.»

چه کسانی از تخریب آثار باستانی سود می‌برند؟

آیا فکر کرده‌اید که چه کسانی می‌توانند از تخریب آثار باستانی بهره ببرند؟ این باستان‌شناس توضیح می‌دهد: «گروه‌های فراوانی به طمع اینکه یک شب سختی بکشند و عمری راحت باشند در سراسر کشور در حال تخریب آثار باستانی هستند. این گروه‌ها برای اینکه انگیزه کافی داشته باشند به پشتوانه دستگاه‌های فلزیاب و یا نسخه‌های گنج که همه تقلبی هستند دست به این کار می‌زنند. در آخر هم که کلی از آثار را زیر و رو کرده‌اند و هیچ نیافتند، دنبال کار خود می‌روند و دوباره در شب‌های بعدی به بهانه اینکه نقطه درستی انتخاب نکرده‌اند، حفره دیگری در نزدیک آن یکی ایجاد می‌کنند و الی آخر. آنچه باقی می‌ماند خرابه‌ای است از یک اثر باستانی که همه چیز آن به هم ریخته است. با این وصف آن مطالب علمی از یک زیستگاه قدیمی تبدیل می‌شود به کپه‌ای از خاک بی‌ارزش. حال به نظر شما در این فرایند تخریبی چه کس یا کسانی بیشترین بهره را برده‌اند؟»

هژبری می‌گوید: «به نظر من عده‌ای با انتشار این دست خبرها، مردم را تحریک می‌کنند که به دنبال گنج‌های پنهان بروند.»

۴۷۴۷

کد خبر 608396

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 34
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام IR ۰۴:۰۶ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۴
    97 33
    شبكه هاي مجازي با همين نوع حرفهاي بي پايه، قسمت عمده اي از زندگي افراد را به بطالت مي دهند. بايد مراقب بود
  • کوروش IR ۰۴:۲۷ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۴
    12 71
    مردم را تحریک میکنند دنبال گنجهای پنهان بروند.اینجور گه گفتی یعنی گنج وجود دارد و باید بگردیم.
    • اسی A1 ۰۸:۱۹ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۴
      45 7
      شما خیلی کج فهمی رفیق
  • بی نام IR ۰۴:۳۲ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۴
    66 8
    از بعضی از عکسهایی که از مجسمه ها انداخته بودند معلوم بود که تصاویر مربوط به فراعنه مصره
    • بی نام A1 ۰۷:۰۲ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۴
      37 49
      اون مورد فرق میکنه.این مسئله جدیده و مجسمه ها کاملا ایرانیه
  • amir A1 ۰۵:۰۰ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۴
    108 8
    سلام .حالا مومیایی و مقادیری طلاهای مکشوفه کجا رفت .کی به مردم راستش رو گفتن که این یکی رو بگن .عتیقه جویان در مسند قدرت هستند و هزار میلیارد هزار میلیارد به جیب میزنن ما رو با گنج زیر زمینی مشغول کنن .خبر آنلاین ول کن
  • هین A1 ۰۵:۳۸ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۴
    117 2
    این نشان دهنده حس بی اعتمادی مردم نسبت به مسولین هستش... شاید اگر منطقی بخواهیم بهش نگاه کنیم حرف شما درست باشه.. منتهی تجربه تلخ دروغ بین مردم باعث شده تا هر موضوع و ادعا یی رو باور کنیم و حرف مسولین رو اصلا باور نمیکنیم.
  • بی نام IR ۰۵:۴۹ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۴
    4 54
    توجه شود که گردش چنین پیامهایی در شبکه مجازی توسط نادانها، چه درآمد هنگفتی برای اینترنت چیان بدنبال دارد.
  • بدون نام ۰۶:۱۰ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۴
    71 24
    اینم انکار کنین بعد اونو بدزدین و برای خودتان بفروشید،مطمنم که درسته و صحت دارد،چند سال پیش هم یه مومیایی توی سنندج پیدا کردن که اکثر مردم اون شهر دیدنش ولی بعدا اصلا وجود همچین چیزیو تکذیب کردن
    • بی نام A1 ۰۹:۴۷ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۴
      31 15
      دوست عزیز در هیچ زمانی از تاریخ و در هیچ کجای خاورمیانه مرده ها رو مومیایی نمی کردن اگر شنیدین جایی مومیایی پیدا شده ندید بدونین که دروغه ، کلاهبردار ها از اسم مومیایی استفاده می کنن چون برای طعمه هاشون جذاب تره
  • بی نام IR ۰۶:۱۹ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۴
    68 11
    من نمیدانم قسم حضرت عباس را باور کنم یا دم خروس را الان در فضای مجازی فیلمی منتشر شده از همین بنای تاریخی که حتی شخص فیلم بردار برای اینکه کسی نتواند ادعای متعلق بودن به کشور دیگری را بکند دو اسکناس 2000 و 500 تومانی کنار اشیاء کشف شده قرار میدهد .حضرات با این دم خروس چه میکنند؟؟؟
    • بی نام IR ۱۱:۴۶ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۴
      9 21
      شما اگر بخواهی یک فیلم بگیری با موبایلت، آیا با چراغ قوه میگیری یا فلاش موبایل؟ آنهایی هم که دیدی همه مجسمه های گچی است. اگر یک لوح خط میخی را از نزدیک در موزه دیده باشید، متوجه تقلبی بودن آنچه در فیلم بود میشوید.
  • بی نام A1 ۰۶:۲۸ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۴
    13 22
    همش از روی نادانی و حماقته
  • دارک IR ۰۶:۳۵ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۴
    56 8
    شما که مقاله نوشتی دروغه پیدا نشده اگر دوست داری فیلمشو از همون زیر زمین که یکی ار کارمندای میراث فرهنگی گرفته واستون بفرستم
    • علی هژبری A1 ۰۶:۳۵ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۵
      7 9
      به این نوع کارها می گویند عوام فریبی اگر دوست دارید باور کنید من کاری از دستم بر نمی آید
  • بی نام A1 ۰۶:۵۹ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۴
    15 58
    تلگرام یعنی دروغ .چه در مورد اخبار چه اطلاعات و روابط بین اعضا و...
  • سيدحسام الدين يگانه A1 ۰۶:۵۹ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۴
    31 11
    خطوط ميخي رو چي ميگيد؟
    • بی نام A1 ۰۷:۵۴ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۴
      28 9
      7000 سال پیش خط میخی بوده؟
    • بی نام IR ۰۹:۲۱ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۴
      13 21
      آره عزیزم. خطوط میخی هم بوده. اگر شک داری برو و تاریخ باستان آمریکای لاتین رو مطالعه کن.
  • بی نام A1 ۰۷:۰۰ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۴
    49 8
    در مورد فیلمی که منتشر شده و یه پول روز ایران رو جهت اطمینان فرستادن نظرتون چیه؟؟؟؟
  • بی نام A1 ۰۷:۱۶ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۴
    50 5
    یجور میگید مردم حاضر نیستند تکذیبیه های مدیر کل ارشاد رو قبول کنند که انگار دفعه اولیه که مسئولین چیزی رو تکذیب میکنند. در ضمن ممکنه قدمت هفت هزار ساله این گنجینه کشف شده اغراق و به دور از واقعیت باشه اما قطعا این گنجینه کشف شده و با فیلمی که توسط قرار دادن دو اسکناس 500 و 2000 تومانی در کنار این گنجینه گرفته شده و در فضای مجازی دست به دست میشه دیگه انتساب اون به مصر یا ترکیه خیلی خنده داره
    • بی نام IR ۰۷:۳۸ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۴
      25 11
      اون صد تا ماشین اطلاعات و یگان ویژه چرا اجازه داده اند طرف اسکناس بگذاره و فیلم بگیره از گنج موهوم؟
  • بی نام IR ۰۷:۱۸ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۴
    34 1
    این نشان دهنده حس بی اعتمادی مردم نسبت به مسولین هستش... شاید اگر منطقی بخواهیم بهش نگاه کنیم حرف شما درست باشه.. منتهی تجربه تلخ دروغ بین مردم باعث شده تا هر موضوع و ادعا یی رو باور کنیم و حرف مسولین رو اصلا باور نمیکنیم. اين درست گفته
  • بی نام IR ۰۷:۱۸ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۴
    29 15
    این معبد کشف شده ولی چیزی ازش گفته نمیشه. یک محقق تاریخ ایران باستان
  • بی نام IR ۰۷:۳۰ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۴
    20 12
    هندي‌ها اولين بار در كتاب مقدسشان4000 سال قبل از ميلاد مسيح به طلا اشاره كرده‌اند. این آقای هژبری واقعا کجا درس خونده؟ این یعنی حدود 6 هزار سال پیش ما با طلا آشنا بودیم و قطعا میشه تاریخ 7 هزار ساله رو باور کرد. دروغگو ها
  • بی نام IR ۰۷:۳۵ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۴
    34 1
    این گنج یه ماه قبل تو آذربایجان غربی و خوی پیدا شده بود فرتی جابجا شد؟ ما کی با توت آنخ آمون راء آنوکت ازیریس اوپوآوت ایسیس ایزیس ایم‌حوتب باستت بوتو و دیگر اساطیر مصری سرکار داشتیم؟ مشکل اصلی در تاراج گنج احتمالی و خیالی نیست مشکل ما تاراج اعتماد و باور ماست
  • بی نام A1 ۰۸:۱۲ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۴
    44 13
    من خودم اهل فاروق فارس هستم اين خبر كاملاً واقعي هست و اين اشياً متاسفانه جابجا شدند و به جاي نامعلومي فرستاده شدند
    • بی نام A1 ۱۱:۱۳ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۴
      15 27
      بنده هم اهل فاروق در استان فارس هستم و این خبر دروع و صحنه سازی هست. هر کسی می تونه ثابت کنه بنده دروغ می گم یا ایشون.
  • حسيني IR ۰۸:۱۳ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۴
    24 6
    با كمي جستجو در آپارات هزاران هزار از اينگونه فيلم ها را ميتوان يافت كه در تاريخ هاي مختلف و به اسم شهرهاي مختلف تهيه شده است خود اين فيلم به تارخ 5مرداد 1392در آپارات و به اسم شهر ديگري وجود دارد يعني 3سال قبل و الان دوباره بنام شهرهاي ديگري در حال دست به دست شدن ميباشد . من خودم فكر ميكنم يه نوع سراب نشان دادن براي فروش دستگاههاي طلاياب هست .چون تهيه فيلم و پخش آن از طرف يابنده گنج و يا افراد ديگر يك نوع خودكشي ميباشد چون بلافاصله امكان شناسايي هم از طرف نهاهاي امنيتي و هم از طرف باندهاي خطرناك قاچاق عتيقه وجود دارد
  • بی نام IR ۰۸:۵۴ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۴
    21 1
    مردم کاملا به مسئولان مسیولان بی اعتمادند. هر چی هم پیدا کنند نمیگن.
  • بی نام IR ۰۹:۲۷ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۴
    13 8
    این آقای هژبری هنوز نمیدونه که چرا واقعا به دوره ی مس می گفتن دوره مس. چون بیشتر ظروف مسی بوده و مس ارزش بالایی داشته. حالا این یعنی طلا شناخته نشده و یا اصلا وجود نداشته شما رفتید پیش یک انسان بی سواد در حوزه تاریخ و باستان شناسی
  • بی نام A1 ۱۴:۰۲ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۴
    10 4
    اینکه این آثار مربوط به 7000 سال پیش باشد جای بحث دارد ولی اینکه آثار ایرانی یا حداقل مال بین النهرین باشد حرفی نیست آثار معبد ترکیه سبک دوره روم بیزانس را دارد و ربطی به این آثار نداره و این را هم بگم 7000 سال پیش ایرانی نبوده بلکه حکومتهای ضعیف و تمدنهای ضعیف بودند که قادر به ساخت یا داشتن همچین آثاری را نداشتند . دوره های اولیه ایلام به این زمان نزدیک است و اولین نشانه ورود آریاییها به فلات ایران به 4000 سال قبل از تولد مسیح بر می گردد که تا دوره ماد و هخامنشیان آثار قابل توجهی به وجود نیاوردند که مربوط به 2500 تا 3000 سال قبل است .در نتیجه تخمین سن آثار اشتباه است ولی سبک آثار مربوط به آثار بین النهرین مثل آکد با بابل یا سومر است که در آثار هخامنشیان از آنها فراوان اقتباس شده است
  • بی نام A1 ۱۵:۱۷ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۴
    36 6
    قانون نانوشته ای در ایران وجود دارد که میگه هر وقت مسئولین چیزی رو تکذیب کردن بدونید واقعیت داره
  • الافب IR ۰۸:۵۵ - ۱۳۹۵/۰۹/۲۲
    1 1
    کارشناس میگه قبلا یک مومیایی در روستای عنا پیدا کردیم بعد بلافاصله کارشناس دیگه اون را به ترکیه میچسباند عزیزم هیچ جای این مجسمه ها فرعون و غیر ایرانی نیست نتیجه پس هست

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین