دنیای اقتصاد نوشت:مدیریت شهری تهران در طول سال‌های اخیر و به ویژه در اواخر دوره کنونی، دچار تشخیص غلط شد و این عدم تشخیص صحیح، به تجویز ناشیانه نسخه ترافیکی برای معابر پایتخت انجامید.

به دنبال این تجویز ناشیانه، نسخه ناکارآمد بزرگراه‌سازی که از اوایل هزاره سوم میلادی یعنی حداقل 10 سال قبل در دولت‌های محلی ابرشهرهای جهان به‌عنوان راهکار منسوخ شده تلقی شده و اکنون دیگر به‌عنوان راه‌حل تسهیل ترافیک استفاده نمی‌شود، در تهران مبنا قرار گرفت، اما این تجویز ناشیانه در مهار و کنترل ترافیک تهران اثر وارونه گذاشت؛ به نحوی که هم آمارهای مدیریت شهری، هم گزارش پلیس راهور، هم شواهد موجود از آزار شهروندان تهرانی و اتلاف ساعت‌ها وقت مفید آنها در ترافیک سنگین این تاثیر معکوس را تایید می‌کند.

مدیران حوزه ترافیک شهرداری حجم سنگین بار ترافیک پایتخت را به تعداد زیاد خودروها نسبت می‌دهند در حالی که منشا ازدحام در معابر شهر به «تعداد دفعات استفاده از خودرو» باز می‌گردد.

آمارها و متغیرهای ترافیکی تهران و مقایسه آن با نسبت‌های جهانی نیز این گزاره را تایید می‌کند که الزاما ارتباطی میان تعداد خودروها و بار ترافیک نیست. برابر آخرین گزارش پلیس راهور تعداد خودروهای پلاک تهران چهار میلیون و 193 هزار و 946 دستگاه و شمار جمعیت پایتخت‌نشینان هشت میلیون و 900 هزار نفر است.

بر این اساس سرانه خودرو در تهران به ازای هر یک هزار شهروند، 471 دستگاه است. این سرانه در مقایسه با بسیاری از کشورهایی که دارای شهرهای نسبتا پرترافیک هستند، پایین‌تر است. طبق آخرین آمار انجمن جهانی تولیدکنندگان خودرو که به‌صورت عمومی منتشر شده و مربوط به داده‌های سه سال قبل است، سرانه خودرو به ازای هر یک هزار نفر در آمریکا 790 دستگاه، در آلمان 568، در انگلیس 578، در کانادا 635، در کشورهای منطقه خاورمیانه 500 و در مجموعه کشورهای اروپایی به‌طور میانگین 451 دستگاه است.

بنابراین سرانه خودرو در تهران نسبت به اغلب کشورها عدد بالایی محسوب نمی‌شود. از سوی دیگر تراکم جمعیت در شهر تهران نیز در مقایسه با بسیاری از ابرشهرهای دنیا پایین‌تر است و تهران از نظر تراکم جمعیت در رتبه بیست‌وپنجم جهان ایستاده است. به این ترتیب هر دو آمار سرانه خودرو و تراکم جمعیت نشان می‌دهد تعداد خودرو در تهران زیاد نیست بلکه تعداد دفعات استفاده از خودرو بالا است.آمارهای شهرداری و گزارش پلیس راهنمایی و رانندگی تهران بزرگ نیز نشان می‌دهد بین 45 تا 50 درصد از سفرهای درون شهری روزانه تهران با خودرو شخصی انجام می‌شود. برابر آخرین آمار، شمار سفرهای درون‌شهری روزانه تهران 18 میلیون و 600 هزار سفر است که تقریبا نیمی از این میزان با خودروی شخصی انجام می‌شود و سهم مترو به‌عنوان پراستفاده‌ترین مد حمل‌ونقل عمومی در شهرهای جهان، در تهران فقط 16 درصد است.

این در حالی است که سهم خودروهای شخصی در پوشش سفرهای روزانه تهران، در دیگر ابرشهرهای جهان عینا به مترو اختصاص می‌یابد. به عبارت دیگر حداقل 40 درصد از سفرهای درون‌شهری در کلانشهرهای اروپایی با مترو انجام می‌شود.

افزون بر این، در گزارش اخیر پلیس راهور تهران بزرگ نیز که هفته گذشته در صحن علنی شورای شهر تهران ارائه شد، به صراحت عنوان شده که بار تردد خودروهای شخصی در تهران چهار برابر ظرفیت موجود شبکه معابر پایتخت است.

سردار مهماندار، رئیس‌پلیس راهور تهران بزرگ در همین گزارش تاکید می‌کند که اگر 10 بزرگراه جدید هم ساخته شود، وضعیت ترافیک تهران بهبود چندانی نخواهد داشت. معنای اظهارات صریح پلیس راهور تهران این است که نسخه بزرگراه‌سازی برای ترافیک پایتخت چاره‌ساز نیست.به گزارش «دنیای اقتصاد»، تشخیص غلط مدیریت شهری درخصوص عامل اصلی ازدحام ترافیک در تهران موجب شده ابزارهایی که توسط شهرداری برای کنترل و محدودسازی استفاده از خودرو شخصی به‌کار گرفته می‌شود، در تهران کم‌اثر و ناکارآمد بوده و بود و نبود آن برای بهبود اوضاع ترافیک پایتخت فرقی نداشته باشد. یکی از این ابزارها عوارض سالانه خودرو است که در شهرهای دنیا معادل 10 درصد ارزش خودرو اخذ می‌شود، اما در تهران این عوارض معادل 1/ 0 درصد ارزش ریالی خودرو بوده و نزدیک به صفر است. بنابراین کارآیی اصلی این عوارض که کاهش استفاده از خودروی شخصی است، عملا با این نرخ پایین و غیربازدارنده، از دست رفته است. یک سرفصل عوارض دیگر نیز که می‌تواند به کاهش استفاده از خودرو شخصی منجر شود، عوارض سوخت است که با عناوینی نظیر مالیات بنزین در دنیا مرسوم است، اما در تهران اصلا تعریف نشده است.

شهرداری تهران و مجلس شورای اسلامی نیز در سال‌های اخیر نسبت به واقعی‌سازی نرخ عوارض سالانه خودرو و پیش‌بینی مالیات از سوخت مصرفی خودروهای شخصی عزم جدی نداشتند. شاید علت این تعلل مسوولان را باید در ناکافی بودن امکانات حمل‌ونقل عمومی جست‌وجو کرد. به عبارت دقیق‌تر، از آنجاکه ناوگان حمل‌ونقل عمومی موجود تهران تقریبا اشباع شده و در ساعات پیک سفرهای درون‌شهری، از مرحله اشباع نیز فراتر می‌رود، عملا امکان محدودسازی بیشتر خودروهای شخصی برای تردد در سطح شهر وجود ندارد و در نتیجه دولت، مجلس و شهرداری نیز اهتمامی در زمینه وضع قوانین بازدارنده استفاده از خودرو شخصی نداشته‌اند. به این ترتیب تجویز ناشیانه بزرگراه‌سازی با این تصور غلط که تعداد خودروها در تهران زیاد است، سبب شد طی سال‌های اخیر به جای اینکه مساله ترافیک تهران به شکل اصولی حل شود، برای تردد خودروهای شخصی بستر و عرصه وسیع‌تری فراهم شود؛ در حالی که این مدل از مدیریت ترافیکی از اوایل هزاره سوم در دنیا به کلی منتفی و منسوخ شده و به جای آن، ابرشهرهای دنیا توسعه مسیرهای مترو و پیاده‌رو را جایگزین پروژه‌های بزرگراه‌سازی کرده‌اند. به این ترتیب، نتیجه‌گیری مدیران شهری از وضعیت ترافیک، همیشه به «ساخت خیابان و بزرگراه» و صرف هزینه‌های نجومی برای «میدان دادن به تردد خودروهای شخصی» منجر شده، درحالی‌که «محصول» این تصمیم طبق شواهد‌، آمارهای رسمی و پیش‌هشدارهای کارشناسی، معکوس بوده و به نقض غرض منجر شده است؛ تا جایی که حجم ترددها به چهار برابر معابر رسیده و طبق اعلام پلیس، ساخت بیش از این میزان باز هم می‌تواند تحریک تقاضای سفر با خودروی شخصی را به همراه داشته باشد و ترافیک را پیچیده‌تر کند.

همچنین معادل 94 درصد آنچه که باید در طول 20 سال منتهی به سال 1404، «بزرگراه جدید» در تهران ساخته می‌شد، طی یک دهه اخیر احداث شده است. در طرح جامع شهر تهران، افق زمانی برای ایجاد و تکمیل شبکه بزرگراه‌های شهر تهران، سال 1404 تعیین شده است که تا آن زمان، باید حدود 550 کیلومتر شبکه بزرگراهی در تهران ایجاد شده باشد. اما تعجیل مدیران در ساخت بزرگراه بدون توجه به جدول زمانی و هدف پیش‌بینی شده در طرح جامع تهران، طول شبکه فعلی را به 520 کیلومتر رسانده است. حرکت منطقی با خط‌کش طرح جامع تهران، می‌توانست جلوی ازدحام خودرو در خیابان‌ها را بگیرد و این حجم سنگین تردد را بین سال‌های آتی، توزیع کند. از سوی دیگر، شهرداری برای سال جاری، ساخت 16 کیلومتر از 30 کیلومتر بزرگراه باقی‌مانده را در دستور کار قرار داده است که به این ترتیب، شبکه، خیلی زودتر از آنچه باید ساخته شود، تکمیل خواهد شد. این در حالی است که دولت‌های محلی ابرشهرها سال‌هاست برای ساخت و توسعه معابر سواره‌رو، با «ملاحظه و احتیاط کامل» تصمیم‌گیری می‌کنند و به جای آن، سرمایه‌گذاری‌های شهری را بر توسعه مترو و مسیرهای پیاده‌رو، پایه‌ریزی کرده‌اند.

47302

کد خبر 615893

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 14
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام IR ۰۴:۵۰ - ۱۳۹۵/۱۰/۰۵
    3 3
    بابا حمل و نقل عمومی وجود نداره من داشتم میرفتم سره کار امروز یه ماشین نبود منو از رسالت ببره سیدخندان اتوبوس و بی آر تی هم که ماشالله جای سوزن انداختن هم نبود بی خیال کار شدم اومدم خونه آخه این چه وضعیتیه
  • بی نام IR ۰۴:۵۶ - ۱۳۹۵/۱۰/۰۵
    1 2
    فرق اينجاست كه در كلانشهرهاي مشهور، سالانه درصدي از خودروها از رده خارج شده و بازيافت ميشوند ولي در تهران اين موضوع رخ نمي دهد تا هم پاركينك بيشتر شود و ترافيك نيز روان باشد. بنظرم بعد از تصويب و اجراي قانون از رده خارج كردن خودروها، بايد خودروسازان و وارد كنندگان مجبور شوند كه به ازاي هر خودروي توليدي دو خودرو را اسقاط كرده و به كوره هاي ذوب تحويل دهند.
  • بی نام IR ۰۴:۵۷ - ۱۳۹۵/۱۰/۰۵
    2 1
    ضعف مدیریتی و مهاجرت بی رویه به کلانشهرها و ... وجود داره ، اما به نظر من اصلی ترین دلیل اینه که خود مردم هم واقعا رعایت نمی کنن و فرهنگ رانندگی هم به شدت بین اکثر مردم ما مشکل داره.
  • بی نام IR ۰۴:۵۷ - ۱۳۹۵/۱۰/۰۵
    4 0
    ترافیک منبع درآمد خوبی برای پلیس راهور شده. حالا عوارض هم افزایش پیدا کنه تا شهرداری هم بی نصیب نمونه. مدیریت شهری هم لالا کنه
  • بی نام A1 ۰۵:۰۴ - ۱۳۹۵/۱۰/۰۵
    0 2
    نخیر ، علت اصلی عدم مهارت رانندگان و دادن گواهینامه با پول به هر شخص است که با رانندگی با سرعت پایین در بزرگراه موجب ترافیک میشن
  • بی نام IR ۰۵:۰۴ - ۱۳۹۵/۱۰/۰۵
    2 2
    هنوز هم میگویم برای مسافر کشی با نمره شهرستان باید جریمه تعیین کنید و نگذارید در اژانس ها و سرویس ها مشغول شوند وگر نه باز هم منتظر هجوم مهاجرت بیکاران شهرستانی به شهرهای بزرگ خواهیم بود بیش از پیش چون کار ندارند امکانات ندارند و با حداقل هم در تهران و شهر های بزرگ سر میکنند.
  • بی نام A1 ۰۵:۰۶ - ۱۳۹۵/۱۰/۰۵
    1 0
    تازه به قول شما اینهمه مردم ماشین شخصی میارن مترو از شلوغی قفل شده اتوبوس هم جوابگو نیست خوب اگه مردم ماشین نیارن ببینین چی میشه
  • ايراني A1 ۰۵:۱۰ - ۱۳۹۵/۱۰/۰۵
    2 0
    مديريت صرفا جهادي يعني همين
  • بی نام A1 ۰۵:۱۵ - ۱۳۹۵/۱۰/۰۵
    2 0
    اصل مطلب. یه جاهایی پول لازم شده. فعلا از اتومبیل دارها مالیات بگیرید .اتومبیل را هم دویست سیصد درصد گرانتر بفروشید ممنون.
  • بی نام A1 ۰۵:۱۷ - ۱۳۹۵/۱۰/۰۵
    5 0
    بازم نسخه فقط و فقط اینه که از مردم پول بگیرید... بابا بیاین این دوزار که ته جیب ما مونده رو هم بگیرید راحت بشید... موقع پول دادن با اروپا مقایسه میشیم موقع پول گرفتن با بورکینافاسو...
  • تاريخ A1 ۰۵:۵۵ - ۱۳۹۵/۱۰/۰۵
    2 3
    مترو و بي آر تي فقط به درد آنهايي مي خورد كه دو سه ايستگاه اول سوار مي شوند بعد از آن چنان ازدحامي بوجود مي آيد كه ترجيح مي دهيد با پاي پياده طي طريق كنيد. ضمنا مردم ما هنوز دوش روزانه نمي گيرند، البته تقصيري هم ندارند چون همين الان هم با هفته اي يك بار دوش گرفتن اخطارهاي مصرف بيش از حد آب روي قبض هايشان هم برايشان كم آزار دهنده نيست در نتيجه بوي غير قابل تحمل عرق بدن و ... آدم را از زندگي سير مي كند چه برسد به استفاده از خودروهاي عمومي .... با اين وجود اگر همه آنهايي كه خودرو دارند بخواهند در شهر تردد كنند نمي بايستي ترافيك ايجاد شود. آقايان مي خواهند با امكانات 40 سال قبل هم سر كنند كه نمي شود و دائم همرا براي دفع مسئوليت به در و ديوار مي زنند.
  • بی نام IR ۰۶:۱۴ - ۱۳۹۵/۱۰/۰۵
    2 0
    همينه.... دليل قصه ي پر غصه ي ترافيك اين روزها معلوم شد... دوباره ميخوان بزنن به جيب مردم فلك زده.... يكي نيست به اين آقايون بگه شما عوارض بيش از 10 سال يه خودرو رو همون اول ميكشين روي قيمت خودرو و نقد از مردم ميگيرين. تندر 90 اتوماتيك رو ميدين 48 ميليون يعني معادل 12000 دلار.... حالا حساب كنين با 12000 دلار چه ماشينهايي اونم با تكنولوژي روز ميشه خريد...........................
  • علی IR ۰۶:۵۳ - ۱۳۹۵/۱۰/۰۵
    3 5
    نصف مقاله خوب بود و نصفش همونطور که انتظار میرفت تشویق به فشار بیشتر به مردم.بله در همه دنیا ده درصد قیمت خودرو عوارض میگیرن ولی در ایران عوارض 20 سال رو همون اول کار میگیرن و خودرو رو ده برابر قیمت واقعی میفروشن.نکته ای که همیشه و البته کاملا تعمدی بهش اشاره نمیشه.همچنین هیچ صحبتی از طرح های ناکارامد و صرفا درآمد زا مثل طرح ترافیک و زوج وفرد به میون نیومده .طرح هایی که باعث میشه بار ترافیکی به همون بزرگراه هایی که کلی در مزمتشون نوشته شده وارد بشه.مدیریت شهری غلط فقط این موارد متن نیست.راه حلش هم فقط اخذ پول بیشتر از مردم بیچاره نیست.یک سوزن به خودتون هم بزنید لطفا
  • بی نام RU ۰۸:۰۰ - ۱۳۹۵/۱۰/۰۵
    6 0
    مشکل دیگر دادن مجوز برای ساختن مال ها و مراکز خرید هست یا این که در معبر تنگ مجوز برج می دهند

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین