۰ نفر
۱۵ شهریور ۱۳۹۶ - ۰۵:۵۹
ما کجا و نیکی کجا؟!

ترامپ به دنبال به‌هم زدن برجام نیست بلکه بیشتر در صدد فشار برای کسب امتیاز در زمینه‌های دیگر و مخصوصاً خاورمیانه است که در یاداشت‌های «مبدأ و مقصد: صندوق توسعه منطقه‌ای» و «بازار اقتصاد منطقه‌ای از کابل تا بیروت» به آن پرداخته‌ام و راه‌کار پیشنهادی خودم برای تشکیل صندوق توسعه منطقه‌ای داده‌ام. اما انتشار سومین گزارش آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در دوره ریاست جمهوری وی مبنی بر «پای‌بندی ایران به تعهداتش بر اساس توافق هسته‌ای» علی‌رغم فعالیت‌های غیرسازمانی و سفر نیکی هیلی، نماینده دائم آمریکا در سازمان ملل متحد به وین و ملاقات با مقامات آژانس با هدف تحت‌الشعاع قرار دادن گزارش این سازمان، کار او را سخت‌تر کرده است.

عامل کمک‌کننده دیگر به سیاست خارجی ما برای مقابله با خواست‌های نسنجیده ترامپ به‌هم ریختگی سیاست‌های آمریکا در داخل و خارج آمریکاست که همه را سردرگم کرده است؛ به عنوان مثال همین خانم هیلی. واشنگتن از طرفی در سازمان انرژی اتمی نماینده دارد و از سوی دیگر نیکی هیلی پیگیر پرونده ایران در آژانس شده است و ظاهراً آن گونه که نماینده کشورمان در سازمان ملل در جلسه‌ای بیان می‌داشت، هیلی با یک انگیزه شخصی و عناد نسبت به ایران و ظاهراً علی‌رغم نظرات تیلرسون وزیر خارجه آمریکا مسئله را پیگیری می‌کند. در واقع این دستورالعمل نباید به نیکی هیلی به عنوان نماینده دائم آمریکا در سازمان ملل سپرده می‌شد بلکه باید به نماینده آمریکا در سازمان انرژی اتمی محول می‌گردید. نقش نماینده در سازمان تخصصی، پیگیری چنین موضوعاتی است. حال اگر وزیر خارجه آمریکا یا افراد دولتی ذی‌ربط همچون وزیر انرزی برای چنین امری انتخاب می‌شدند ملموس بود اما انتخاب هیلی به دلیل عناد شخصی‌اش با ایران جای بحث دارد و این مسئله از چشم تیزبین تحلیل‌گران اروپایی دور نمانده است که در آمریکا نیز تحلیل درستی از شرایط و اقداماتی که آمریکا می‌تواند و یا باید انجام دهد و در مقابل بازی‌های ایران، وجود ندارد و این دنیا و منطقه را با مشکلات عدیده روبه‌رو خواهد کرد. آمریکا راه تحریم و رودررویی را بارها در طول سالیان گذشته و در مقابل کشورهای دیگر آزموده است اما نتیجه‌ای نداشته است.

در طرف ایران نیز اگر چه ما در این مدت خوب توانسته‌ایم برجام را مدیریت کنیم، اما به دلیل مدیریت غلط سال‌های گذشته و مخصوصاً توهمات، سیاست‌ها، رفتار و عملکرد دولت‌های نهم و دهم مهرورز محافظه‌کاران، هم اوضاع داخلی نه چندان خوب بود و نه منفذی برای سیاست خارجی برای تنفس باقی مانده بود. اوضاع روابط خارجی و تعاملات بین‌المللی ایران در تمامی ابعاد و از جمله سیاسی و اقتصادی بسیار اسفناک بود و حتی امکان استفاده از ذخایر ارزی برای تامین مایحتاج اولیه مردم نیز وجود نداشت. شیوع انواع فسادهای رایج مالی و اقتصاد دلالی تحت عنوان دور زدن تحریم‌ها که ناهنجاری‌های خاص خود را در تمامی زمینه‌ها به جامعه ایرانی تزریق کرد نیز باید بر مشکلات معیشتی و زیستی مردم اضافه نمود.

هوشمندی نظام حکومتی و نگرانی از تأثیرات مخرب تحریم‌ها با توجه به ضربه‌پذیری‌های اقتصاد تک‌محصولی داخلی و حضور مردم و رهبران جریان اصلاح‌طلبی در صحنه که بارها میخ تابوتش را کوبیدند و کوباندن! برای دور کردن شبح جنگ و خشونت از کشور، در سال ۱۳۹۲ باعث شکل‌گیری دولت یازدهم شد. این دولت اگرچه در ابتدا با یک اضافه برآورد از عوامل اصلی مشکلات کشور توجه خود را صرفاً به سیاست خارجی معطوف داشت و از مولفه‌های داخلی وضعیت کشور غفلت کرد اما به هر صورت همان‌گونه که در یاداشت مذاکره در وقت اضافی نوشتم توانست با افت‌وخیزی بسیار برجام را به سرانجام برساند. این تجربه الان پیش روی دولت دوازدهم است که هم براورد صحیحی از مشکلات داخلی و خارجی داشته باشد و هم راه طی شده را دوباره حتماً و ان‌شاالله نپیماید. در داخل ما نیاز به انسجام داخلی و رفع دغدغه‌های مردم از طریق وفای به عهد و تلاش و برنامه‌ریزی برای حل مشکل اشتغال از طریق بسیج عمومی و بهبود اوضاع معیشتی و رفاه مردم با ارائه نظریه‌های اقتصادی آزمایش شده و ایجاد بازار خارجی برای تولیدات خود و رقابتی کردن مزیت‌های نسبی‌مان داریم. در خارج نیز ما نیازمند یارگیری در اروپا و منطقه و کم کردن تنش‌های خارجی خویش هستیم و خودمان را به بازی‌های نیکی هیلی نسپریم. راه طی شده ایران و آمریکا پر فراز و نشیب بوده ولی هم منطقه و دنیا ظرفیت برگشت به آن راه را ندارند و هم لزومی برای برگشت به آن راه‌ها وجود ندارد. ان‌شاالله!

کد خبر 704695

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 9
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • شمس تبریزی 1 A1 ۱۰:۲۲ - ۱۳۹۶/۰۶/۱۵
    10 57
    سلام. واقعا « شما کجاو نیکی کجا؟». در یک ایالت شدیدا نژادپرستی مثل کارولینای جنوبی، کار راحتی نیست که یک زنی که در خانواده سیک متولد شده و لیسانس حسابداری داره، بشه فرماندار و بعدش هم سفیر. قضیه چیه؟ ویل فولکس و لری مارچنت که هر دو جمهوریخواه هستندو این دومی از لابی گران جمهوریخواهان هم هست گفتن که نیکی هیلی در حالی که با سروان گارد ملی ارتش آمریکا مایکل هیلی ازدواج کرده بوده، با این دو وان نایت استند داشته. هیلی گفت اگه مدرکی نشون بدین من از نامزدی فرمانداری استعفا میدم. البته لری مارچنت گفت میدونستم قویا انکار میکنه و انکار او موجب جریحه دار شدن احساسات من شده. حتی ویل فولکس جزییات ماجرای آن شب را هم تعریف کرده که نمیشه اینجا نوشت. از اخلاق به دوره.
  • شمس تبریزی 2 A1 ۱۰:۲۸ - ۱۳۹۶/۰۶/۱۵
    9 87
    این خانم حتی برای اینکه بتونه وارد محافل سیاسی کارولینای جنوبی بشه، از مذهب سیک به متدویسم تشرف پیدا کرد. این را سناتور جمهوریخواه کارولینا جیک ناتس میگه. مییگه پدر این خانم تا دیروز توی لگزینگتون با عمامه این طرف و آن طرف میرفت. حالا خودش اومده متودیست شده. همین سناتور گفت ما یه عمامه ای یعنی اوباما را در واشنگتن داریم. نیازی به یه عمامه ای دیگر به عنوان فرماندار نداریم. دقیقا هم کلمه رَگ هِد به معنی عمامه ای را استفاده کرده بود. میخوام بگم فضای کارولینا این مدلیه که سناتورش به راحتی میتونه چنین اظهاراتی را بکنه. در چنین جوی کسی مثل هیلی که در شرکت بازیافت زباله اف سی آر کار میکنه و بعد میره در مغازه لباس فروشی مادرش، وارد محافل سیاسی آنجا میشه.
    • شمس تبریزی A1 ۰۷:۳۰ - ۱۳۹۶/۰۶/۱۶
      3 38
      سلام امیرجون. تو حتی اگه اسمت را هم ننویسی با بو کشیدن کامنتت میفهمم خودتی. خخخخخخخخخخ. آرزو میکنم زودتر همسر خوبی نصیبت بشه و از این بی سروسامانی نجات یابی.
  • شمس تبریزی 3 A1 ۱۰:۳۳ - ۱۳۹۶/۰۶/۱۵
    البته نمیخوام بگم آدم بی استعدادی هست. حتما استعداد داشته. اما استعداد به تنهایی کافی نیست. ایشان دو کار دیگه کرده تا وارد این محافل بشه. ..... ورود به محافل سیاسی که جای خود را داره. لیسانس حسابداری و سفیر شدن در سازمان ملل؟ خب ببینید اون وندی شرمن هم فوق لیسانس مددکاری داشت و در تیم هسته ای آمریکا بود. البته یهودی بودنش او را بی نیاز از ..... نیکی هیلی برای بالا آمدن میکنه. قضیه این خانم اینه. شخصیت و پرستیژ نداره و دقیقا به خاطر همینه که ترامپ به کارشناسان آمریکایی در آژانس انرژی اتمی ماموریت نمیده که با آمانو صحبت کنن. این خانم را برای این کار انتخاب میکنه چون میدونه افسارش در دست خودشه
    • مولانا A1 ۱۳:۲۱ - ۱۳۹۶/۰۶/۱۵
      شمس جان تو دست فروید را هم از پشت بسته ائی نمیشه وقتی با یکی مخالفی تحلیل جنسی نکنی؟ تو این پیرمرد را ببین چگونه اذیت میکنی که ناچار بشه کامنتتو نقطه نقطه کنه اخه عزیز دل برادر حیف نیست این اطلاعاتتو که با فسفر سوزونی جمع میکنی با این تحلیل های ابکی آلوده نکنی؟ اگر وقت کردی برو ببین این نیکی خانم در کودکی و ...نمازش قضا نشده باشد. دوست عزیز کمی رشد کن. با فرهنگ شرقی که نباید ادم غربی را تجزیه و تحلیل کنی تو که وقت داری برو ببین چرا این نیکی هیلی با ایران عناد داره؟ ایا فقط مخالفین ایران تغذیه اش میکنند و یا دلابل و انگیزه دیگری هم داره؟ نمیدانم اقای تاجیک میداند و ننوشته ویا او هم مثل من دنبال خورشید شمس است که به این تاریکیها تابانده شود؟ جون مولانا دیگه دست از این تحلیلهای جنسی بردار داداش!
  • شمس تبریزی 4 A1 ۱۰:۳۹ - ۱۳۹۶/۰۶/۱۵
    همین سناتوری که اسم بردم بعداز اینکه هیلی فرماندار شد، باهاش مصاحبه کردن و گفتن حالا نظرت چیه؟ گفت مهم نیست. همینکه جلوی اسم طرف آر یعنی ریپابلیکن باشه ما حمایتش میکنیم. این وضعیت سیاست در آنجاست و آدمها اینطور انتخاب میشن. شایسته سالاری آمریکایی همینه. بالاخره شما باید توجه داشته باشید که دوران کودکی یک مهاجر تیره پوست به آمریکا چطور سپری شده که او برای بالا رفتن تن به این کارها میده. 5 ساله که بوده والدینش او را برای مسابقات ملکه زیبایی میبرن. قرار بوده در کارولینا یک ملکه زیبایی سیاه پوست و یک ملکه سفید پوست انتخاب بشه. نیکی و خواهرش که میرن بالای سن، داوران میگن بیایید پایین. شما نه سفید پوستی و نه سیاه پوست. این ماجراها در مسیر زندگی این دختر در سالهای بعدی خیلی تاثیر داشته
  • شمس تبریزی 5 A1 ۱۰:۴۵ - ۱۳۹۶/۰۶/۱۵
    10 81
    خب اروپایی ها هم خودشون میدونن سفر هیلی به وین جدی نیست وگرنه ترامپ یک آدم حسابی را برای قضیه می فرستاد.این برجام حداقل یک فایده برای طرف غربی داشته و آن هم اینه که خیالش از بمب راحت شده. در صورتی که ایران سلاح اتمی نداشته باشه اینها راحت تر میتونن خواسته هاشون را تحمیل کنن. در پرانتز بگویم که سلاح اتمی ایران برای آمریکا آنطوری که ما ایرانی ها فکر میکنیم نیست. در همین قضیه کره شمالی میبینم خیلی به این موضوع حساسیت دارن. ضمنا اینها همین حداقل امتیازاتی که دربرجام به ایران دادن برای این بود که بتونن نتایجش را در سوریه و عراق ببینند که با هوشیاری حضرت آقا و سپاه خنثی شد. در چنین شرایطی حس بازنده بودن بهشون دست داده. اما «فعلا» کاری نمیتونن بکنن
  • شمس تبریزی 6 A1 ۱۰:۵۰ - ۱۳۹۶/۰۶/۱۵
    6 68
    البته دارن زمینه سازی هایی میکنن. نمیدانم تا چه اندازه موفق شوند که اروپا را هم برای بازدید از مراکز نظامی ایران متقاعد کنند. مثال بزنم. وزیرخارجه سومالی به سفیر آمریکا در این کشور گفته که تروریست های الشباب در این کشور بر معادن اورانیوم مسلط شدن و دنبال انتقال اورانیوم به ایران هستن. شما ممکنه خیال کنید که اینها لطیفه است اما وقتی بدانید که در قضیه خلع سلاح اتمی آفریقای جنوبی، قرار بود سه بمب از نه بمب به مقصد عمان حمل بشه و با پدرسوخته بازی تاچر و دیوید کامرون این وسط گم شد و بعدا ادعا کردن این بمبها در عراقه و آن قضایا برای عراق پیش آمد، ممکنه یک مقدار قضیه را جدی بگیرید. بالاخره اینها استاد پدرسوخته بازی هستن و چیزهایی که از نظر ما جوک هست ممکنه اسباب متقاعدکردن غربی ها بشه. خدانگهدار
  • شمس تبریزی A1 ۰۶:۴۹ - ۱۳۹۶/۰۶/۱۷
    0 0
    سلام آقای تاجیک. روز جمعه شما بخیر. آقایادتونه درباره روهینگیاها چه نوشتم؟ امروز دیدم بلال و امینه اردوغان رفتن میان آوارگان، با کمکهای چند تنی خخخخ.بدبخت شدن رفت. این اردوغان هم مثل برخی از ماهاست. ناکس هرجا احساس کنه میتونه یه جای پایی پیدا کنه، خیلی زود احساس تکلیف الهی میکنه. رفته به برادرانش کمک کنه. خدا بخیر کنه. کم سر غرب آسیا را با خلافت کلاه گذاشت، حالا نوبت جنوب آسیا شده. اردوغان مرا یاد میسیونرهای کلیسا میندازه. این میسیونرها در محله های مهاجران و فقرا زیاد رفت و آمد دارن. از فقر و مشکلات مهاجرتی افراد استفاده میبرند، تا بر تعداد پیروان آیین شان بیافزایند. چقدر این مدل افراد وقیح هستند. غدیر مبارک باشه. خدانگهدار