مذاكرات غيرمستقيم ايران و آمریکا

روزنامه اعتماد نوشت: اظهارنظر چند نماینده مجلس شورای اسلامی، موضوع تغییر قانون اساسی و ایجاد نظام پارلمانی را دوباره به رسانه‌ها بازگردانده است.

دو روز قبل عزت‌الله يوسفيان‌ملا، عضو هيات رييسه فراكسيون مستقلين گفته بود تعدادي از نمايندگان براي بازنگري در قانون اساسي قصد دارند نامه‌اي به رهبري بنويسند تا ايشان دستور بازنگري قانون اساسي را به رييس‌جمهور ابلاغ كند.

اين اظهارنظر در كنار اظهارنظر چهره‌هاي ديگري همچون محمدجواد كوليوند و جليل رحيمي جهان‌آبادي درباره ويژگي‌هاي نظام پارلماني كه همه آنها را خبرگزاري خانه ملت منتشر كرده است موضوع را جدي‌تر كرد. شش سال پيش (٢٤ مهرماه سال ٩٠) رهبري نخستين‌بار و در جريان سفر به كرمانشاه بحث امكان ايجاد نظام پارلماني را مطرح كردند.

ايشان در آن سفر و در جمع دانشجويان دانشگاه رازي گفته بودند: «... امروز نظام ما نظام رياستي است؛ يعني مردم با راي مستقيمِ خودشان رييس‌جمهور را انتخاب مي‌كنند؛ تا الان هم شيوه بسيار خوب و تجربه‌شده‌اي است. اگر يك روزي در آينده‌هاي دور يا نزديك - كه احتمالا در آينده‌هاي نزديك، چنين چيزي پيش نمي‌آيد - احساس بشود كه به جاي نظام رياستي مثلا نظام پارلماني مطلوب است - مثل اينكه در بعضي از كشورهاي دنيا معمول است - هيچ اشكالي ندارد؛ نظام جمهوري اسلامي مي‌تواند اين خط هندسي را به اين خط ديگر هندسي تبديل كند؛ تفاوتي نمي‌كند و از اين قبيل.» پس از طرح اين موضوع اگرچه در همان زمان اظهارنظرهايي درباره اين امكان مطرح شد اما طرح جدي اين موضوع به بعد موكول شد.

دو سال بعد (٢٣ دي ماه ٩٢) علاءالدين بروجردي، رييس كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس نهم به باشگاه خبرنگاران گفته بود: قرار شد در اين زمينه كار كار‌شناسي صورت بگيرد، تيم‌هايي كار خود را شروع كردند كه نمي‌دانم به كجا رسيدند، اين ايده مقام معظم رهبري بايد دقيق بررسي شده و ابعاد مختلف آن به معظم‌له گزارش شود. يك سال بعد از آن هم (تيرماه ٩٣) يونس اسدي، نماينده مشكين‌شهر از تلاش مجلس نهم براي احياي پست نخست‌وزيري در كشور خبر داده و گفته بود تدوين پيش‌نويس طرح نظام پارلماني آغاز شده است. هرچند عمر مجلس نهم پايان يافت و اين تلاش‌ها براي تبديل نظام رياستي به پارلماني به جايي نرسيد و بعد از آن هم دو انتخابات رياست‌جمهوري برگزار شد.

شرايط فعلي رياست‌جمهوري پاسخگوي نيازها نيست
حالا شش سال بعد از سخنان رهبري اين موضوع دوباره به رسانه‌ها بازگشته است. آن هم با اظهارات يوسفيان‌ملا، رييس كميسيون تدوين آيين نامه داخلي مجلس. او به خانه ملت گفته است: شرايط فعلي، پاسخگوي نيازها نيست. مجلس اگر بخواهد با دولت تعامل داشته باشد، بايد چشم‌پوشي‌هاي فراواني را انجام دهد، در حال حاضر مجلس مسائل فراواني را مي‌بيند. او معتقد است مساله نظارت مجلس با قوانين و مقررات فعلي به معناي درگير شدن با دولت است و بسياري تعامل را در اين مي‌دانند كه سوال و استيضاح مطرح نشود. به باور يوسفيان‌ملا اگر از دل مجلس، دولت تشكيل شود هر عيب و ايرادي وجود داشته باشد، مجلس بايد پيگير باشد، اما در حال حاضر عملا در مسائلي مانند حقوق‌هاي نجومي مجلس و دولت خود را بي‌تقصير مي‌دانستند و مردم نيز در چنين شرايطي مخاطب را پيدا نمي‌كنند.
او البته اين را هم گفته كه موضوع تشكيل نظام پارلماني بايد در زمان رييس‌جمهوري انجام شود كه در پايان دوره خود قرار دارد تا برخورد حذفي با رييس‌جمهور تلقي نشود. به عبارتي ديگر يوسفيان معتقد است رييس‌جمهور روحاني تا پايان دوره رياست‌جمهوري خود بايد اين طرح را عملياتي كند. اما در اظهارنظري ديگر محمد جواد كوليوند، رييس كميسيون شوراها به خانه ملت گفته است بررسي تشكيل نظام پارلماني بايد در قالب سياست‌هاي كلي انتخابات انجام شود.

او معتقد است لازمه ايجاد نظام پارلماني انجام مطالعات موثر است. او با بيان اينكه پس از سخنان مقام معظم رهبري در آن مقطع، مطالعاتي انجام شد ولي مجلس به جمع‌بندي نرسيد، گفت: از اين پس كارها بايد بر اساس سياست‌هاي كلي دنبال شود. افزون بر اين جليل رحيمي‌جهان‌‌آبادي، عضو كميسيون قضايي و حقوقي مجلس هم به خانه ملت از اين طرح استقبال كرده و گفته است: اگر انتخابات پارلماني داشته باشيم، سيستم نخست وزيري و پارلماني احيا مي‌شود كه به نفع كشور و لازمه آن تغيير قانون اساسي است. به گفته او بخشي از تنش تقسيم قدرت در راس قوه‌مجريه با اين روش از بين مي‌رود و مجلس با كابينه هماهنگ خواهد بود و انتخاب نخست وزير براي فعاليت در راس هيات دولت، از دل مجلس باعث مي‌شود كه مجلس و كابينه همزمان شروع به كار كنند و اقدامات خود را پايان دهند. با اين حال اما اصغر سليمي، سخنگوي كميسيون شوراها و امور داخلي كشور در مجلس در گفت‌وگو با ايلنا با بيان اينكه مسائل مربوط به تغيير نظام انتخاباتي از رياستي به پارلماني در حيطه اختيارات كميسيون شوراهاست و تا اين لحظه در اين كميسيون مطرح نشده است، تاكيد كرده كه هماهنگي لازم براي تغيير قانون اساسي در مجلس وجود ندارد و پيش‌نياز تشكيل نظام پارلماني، فعاليت احزاب قدرتمند و پاسخگو است.

او معتقد است «اين مسائل نياز به كار كارشناسي دقيق دارد اما به نظر مي‌رسد اجراي اين طرح و جايگزيني نظام انتخاباتي پارلماني به‌جاي نظام رياستي فعلي، بسيار زود است.» به باور سليمي براي تحقق نظام پارلماني، پيش از هرچيز نيازمند احزاب فعال، شناسنامه‌دار، شفاف و پاسخگو هستيم كه بتوانند با عضوگيري، تربيت نيروها و حضور حزبي در انتخابات، نيروهاي خود را به پارلمان بفرستند و اين نيروها نيز به پشتوانه فعاليت حزبي در مجلس فعال و منسجم عمل كنند.

سخنگوي كميسيون شوراها و امور داخلي كشور در مجلس با اشاره به برخي رويدادهاي فراكسيوني در مجلس دهم و همچنين نحوه تهيه ليست‌هاي انتخاباتي و عملكرد منتخبان اين فهرست‌ها پس از پيروزي در انتخابات گفت: آن‌چنان كه شاهديم نمايندگاني كه با ليست‌هاي مختلف وارد مجلس شدند، عمدتا نگاه شخصي خود را بر منافع ليست ترجيح دادند و اگر قرار باشد در يك نظام پارلماني، نخست وزير را از طريق آراي نمايندگان مجلس انتخاب كنيم، بايد در كشور احزابي قدرتمند به عنوان پشتوانه اين پارلمان را فعال باشند.

سليمي در پايان تصريح كرد: بحث برگزاري انتخابات مربوط به قانون اساسي است كه طبيعتا روال ديگري براي تغيير آن وجود دارد و ارتباطي به كميسيون تدوين آيين‌نامه داخلي مجلس پيدا نمي‌كند. با اين حال هماهنگي و انسجام لازم براي اعمال اين تغييرات در قانون اساسي نيز در مجلس وجود ندارد و لازم است پيش از ورود به اين مباحث زمينه‌ها و شرايط چنين تغييراتي را درنظر بگيريم.

ابهامات عضو كميسيون حقوقي مجلس به طرح مذكور
افزون بر اين اما محمدجواد فتحي، عضو كميسيون قضايي در گفت‌وگو با «اعتماد» با نگاه ترديدآميزي به موضوع تغيير ساختار رياستي به پارلماني مي‌نگرد. او مي‌گويد: ‌ايجاد نظام پارلماني به اين معنا كه رييس‌جمهور نداشته باشيم و مجلس نخست‌وزيري تعيين كند با توجه به ساختار سياسي نظام ما با دموكراسي در تعارض است.

فتحي در توضيح بيشتر مي‌گويد: واقعيت اين است كه نوع انتخاب نمايندگان مجلس ما در قالب چارچوب كاملا دموكراتيكي صورت نمي‌گيرد و شوراي نگهبان به نوعي در ورود نمايندگان به مجلس تاثيرگذار است. چرا كه در اين صورت نمايندگاني كه از فيلتر شوراي نگهبان عبور كردند نخست‌وزير را انتخاب خواهند كرد و اين با اصول دموكراتيك سازگاري نخواهد داشت.

فتحي معتقد است در حال حاضر بحث عدم انتخاب «كاملا» دموكراتيك نمايندگان مجلس در نظام سياسي ما را انتخاب مستقيم رييس‌جمهور توسط مردم جبران مي‌كند. ولي در صورتي كه بخواهيم رييس‌جمهور از طرف مردم انتخاب نشود و نوع انتخاب نمايندگان مجلس تحت سيطره نهادي ديگر باشد به نوعي حاكميت دموكراتيك مردم مخدوش خواهد شد.

فتحي درباره ارجحيت يكي از دو نظام پارلماني و رياستي بر ديگري مي‌گويد: در هر حال در نظام رياستي دو بار با انتخاب مردم مواجه مي‌شويم. يك بار در انتخاب نمايندگان مجلس و يك بار در انتخاب رييس‌جمهور.

درست است كه نظارت استصوابي شوراي نگهبان در واقع مانع حاكميت دقيق مردم است اما بالاخره با دوبار انتخاب به نوعي اين نقيصه جبران مي‌شود. اما اگر ما اين انتخاب‌ها را به يك انتخاب تقليل دهيم و بعد همين مجلس بخواهد رييس دولت را انتخاب كند قطعا حاكميت مردم كم‌جان‌تر خواهد بود. فتحي درباره اين انگيزه نمايندگان حامي طرح نظام پارلماني براي پاسخگوتر كردن رييس‌جمهور و اركان اجرايي كشور مي‌گويد: اين هيچ تفاوتي نمي‌كند.

آن زمان نخست‌وزير و وزيران بايد به مجلس پاسخگو باشند و الان رييس‌جمهور و وزيران بايد به مجلس پاسخگو باشند.

بنابراين از جهت نظارت مجلس هيچ فرقي نمي‌كند. با اين حال اما فتحي معتقد است تنها در يك صورت ايجاد نظام پارلماني امر مباركي است آن هم در صورتي كه منجر به يكپارچه شدن نهادهاي حاكميتي شود. فتحي مي‌گويد: اگر ايجاد نظام پارلماني را بهانه كنيم تا نهادهاي حاكميتي يكپارچه شوند و نهادهاي انقلابي در دولت ادغام شوند اين امر مباركي است و اگر اين اتفاق بيفتد در اين صورت ايجاد نظام پارلماني مي‌ارزد به اينكه حاكميت مردم اندكي تقليل يابد. فتحي معتقد است: ممكن است با ايجاد نظام پارلماني در ساختار اقتصادي كشور و ساختار فرهنگي و ساختار اجتماعي با چندين نهاد حاكميتي مواجه نباشيم.

اگر اين اتفاق بيفتد اتفاق خيلي خوبي است و اين ارزش را دارد كه براي يك كاسه كردن نهادهاي حاكميتي كه عامل موثري در جلوگيري از فساد است نظام رياستي را تبديل به نظام پارلماني كنيم. فتحي معتقد است چندبارگي در ساختار حكومتي ما وجود دارد و باعث از دست رفتن منابع ما مي‌شود.

هزينه‌ها چند برابر مي‌شود و هيچ كس هم پاسخگو نيست. اگر تن بدهيم به نظام پارلماني و اين ايرادات مرتفع شود اين ارزش را دارد كه به سمت نظام پارلماني برويم ولو اينكه حاكميت مردم به نوعي تقليل يابد. چون از طريق تقليل حاكميت مردم مي‌خواهيم جلوي فساد مهم‌تري را بگيريم.فسادي كه الان مملكت ما درگير آن است.

به باور فتحي اگر هدف از طرح اين موضوع رفع ايرادات ساختاري باشد امر مباركي خواهد بود اما اگر بنا باشد اين اتفاق بيفتد و چندگانگي نهادهاي حاكميتي وجود داشته باشد و اين نهادها يكپارچه نشوند به اعتقاد من اين كار عاقلانه نخواهد بود و منطقي نخواهد داشت.

45302

کد خبر 713239

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 32
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام A1 ۰۴:۲۷ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۱
    66 2
    نظام پارلمانی برای ایران مناسب نیست چون ما احزاب به معنی واقعی نداریم.
    • بی نام RO ۱۲:۳۹ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۲
      0 0
      كاملا صحيحه و قبل از هر تصميمي براي پارلماني شدن لازمه كه ساختار سياسي كشور به سكولار تغيير كنه
  • بی نام IR ۰۵:۱۳ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۱
    44 2
    مردم به این تغییر رای نمی دهند.نمایندگان می خواهند دولت را منصوب خودشان کنند.
  • بی نام A1 ۰۵:۲۷ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۱
    46 2
    همه پرسی انجام شود میبیند که 90درصد مردم نه می گویند.نخست وزیر یک پست انتصابی است
  • رامین دادخواه IR ۰۵:۳۳ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۱
    11 51
    نظام پارلمانی خیلی بهتر هست ضمن اینکه جلوی تبلیغات دروغین نامزدها و تخلفات ستادهای انتخاباتی رو میگیره. خیلی طرح به جایی هست.
  • محمود IR ۰۵:۳۴ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۱
    7 38
    پارلمانی پیشرفته تره خیلی خوبه.
  • بی نام A1 ۰۵:۴۰ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۱
    39 4
    حاکمیت مردم نباید کم بشود
  • بی نام IR ۰۶:۳۷ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۱
    71 1
    با این مجلس های بی کفایتی که داریم خدا می داند نخست وزیر چطور انتخاب شود به نظر من این روش فقط در کشورهایی کاربرد دارد که رسانه ها آزاد به بیان حقایق هستند و فساد سیاسی حداقل است
  • بی نام IR ۰۶:۳۷ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۱
    33 1
    باید دید منافع رانت خوارها درکدام حالت تامین میشود
  • بی نام A1 ۰۷:۰۷ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۱
    55 0
    بدون داشتن یک کشور آزاد با احزاب قدرتمند مثل آلمان وژاپن و... این حرف جوک است
  • بی نام A1 ۰۷:۳۸ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۱
    26 1
    1 با توجه به بافت کشور، بسیاری از مردم در انتخابات مجلس اولویتهای قومی و منطقه ای خود را در نظر می گیرند تا مسایل کلان کشور مانند ازادیهای اجتماعی ، ازاد سازی اقتصادی و ... و چه بسا کسانی که تفکرات حزبشان در انتخابات کلان ریاست جمهوری برای مردم جذاب نیست در انتخابات محلی بتوانند به خاطر بستگی قومی قبیله ای و .... رای بیاورند . 2 رییس دولتی که با واسطه مجلس انتخاب شود بسیار کم قدرت تر از ریس جمهوری است که رای مستقیم مردم را دارد. لذا نمی تواند برای بعضی نهادهای قدرت مشکل درست کند. فکر می کنم اینها دلایل اصلی اصول گرایان برای ارایه این طرح است.
  • بی نام A1 ۱۰:۳۰ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۱
    33 0
    در اصلاح قانون اساسی باید نظر مردم بیشتر شود نه کمتر
  • بی نام A1 ۲۱:۴۵ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۱
    19 1
    اصولا کشورهایی که نخست وزیر پست اصلی رو داره کشورهایی هستند که نظام سیاسی ضعیفی دارند ترکیه هم بعد از سال ها از نخست وزیری به ریاست جمهوری تبدیل شد، اکثر کشورهای که نخست وزیر شخص اول هست در انتخابات ها و تشکیل دولت دچار مشکل هستند چون اکثریت رو که کسب نمی کنند مدام مجبورند ائتلاف کنند و حتی دوباره انتخابات کنند
  • بی نام A1 ۰۷:۵۷ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۲
    2 16
    بحث درباره این موضوع به 6 سال پیش بر می گردد. مهرماه سال 90 بود که مقام معظم رهبری برای نخستین‌بار در سفر به کرمانشاه در جمع دانشگاهیان از تغییر نظام ریاستی به نظام پارلمانی سخن گفتند.
  • بی نام A1 ۰۷:۵۷ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۲
    3 14
    حامیان تغییر نظام ریاستی به پارلمانی با استناد به سخنان رهبری از نظريه و طرح خود دفاع كردند اما در سوی مقابل منتقدان اعلام کردند که صحبت رهبر انقلاب درباره استقرار نظام پارلمانی متوجه آينده دور است و نیازمند آماده‌سازی "زيرساخت‌ها" است.
  • بی نام A1 ۰۷:۵۸ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۲
    4 24
    علي لاريجاني با دفاع صریح از تبدیل نظام ریاستی کشور به نظم پارلمانی ، حرکت از نظام ریاستی به سوی نظام پارلمانی را منظم تر شدن ساختار کشور دانست. او نظام پارلمانی را«ضد دیکتاتوری» خواند و انتخاب رئیس جمهور به وسیله نخبگان منتخب مردم را تحت نظر گرفتن رئیس جمهور توسط نمایندگان مردم عنوان کرد.
  • بی نام A1 ۰۷:۵۸ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۲
    2 13
    مجلس دهم در پی بررسی و مقدمه‌چینی‌های لازم برای اجرای تغییر نظام ریاستی به پارلمانی است. چند روز پیش بود که خبری با عنوان «احتمال ارسال نامه نمایندگان به مقام معظم رهبری جهت بازنگری در قانون اساسی/ ایجاد نظام پارلمانی باید در پایان دوره دولت انجام شود» روی خروجی خبرگزاری خانه ملت قرار گرفت.
  • بی نام A1 ۰۷:۵۹ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۲
    1 20
    ایجاد نظام پارلمانی نتایج خوبی را به دنبال دارد، اما برای رسیدن به آن به بازنگری قانون اساسی نیاز داریم به همین جهت نمایندگان مجلس در این فکر هستند که برای بازنگری در قانون اساسی چه اقدامی انجام دهند، آیا نامه‌ای را به مقام معظم رهبری برای بازنگری در قانون اساسی تقدیم کنند یا اینکه معظم له، دستور بازنگری قانون اساسی را ‌به رئیس‌جمهور ابلاغ کنند
  • بی نام A1 ۰۷:۵۹ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۲
    0 24
    اگر انتخابات پارلمانی داشته باشیم، سیستم نخست وزیری و پارلمانی احیا می‌شود که به نفع کشور و لازمه آن تغییر قانون اساسی است.
    • شهروز A1 ۱۲:۴۳ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۲
      0 0
      اگر چنین چیزی میخواستید چرا انقلاب کردید
  • بی نام A1 ۰۸:۰۰ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۲
    26 0
    تغییر نظام ریاستی به پارلمانی چیزی از مشکلات کشور کم نکرده و حاکمیت مردم را نیز نسبت به آنچه که در حال حاضر وجود دارد محدود تر خواهد کرد.
  • بی نام A1 ۰۸:۰۰ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۲
    17 0
    آنچه که از قانون اساسی باید اصلاح شود حاکمیت چند گانه در ابعاد مختلف سیاسی، اقتصادی ، اجتماعی و فرهنگی که به کشور آسیب می زند.
  • بی نام A1 ۰۸:۰۰ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۲
    5 0
    الان مشکلی در کشور دیده نمی شود و دولت کار خود را انجام می دهد و مجلس نیز بر عملکرد دولت نظارت کامل دارد. در قانون اساسی هم مراحل خوبی دیده شده به این صورت که مردم به دولت رای می دهند و دولت وزرایش را به مجلس معرفی می‌کند. معتقدم اگر مجلس به وظایف خود به درستی عمل کند در قانون اساسی از جایگاه بسیار بالایی برخودار است. اما در حال حاضر مجلس ضعیف برخورد کرده و وقت برای تحقیق ، تفحص، سوال و استیضاح نمی گذارد
  • بی نام A1 ۰۸:۰۱ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۲
    7 0
    مقام معظم رهبری موضوع تغییر نظام ریاستی به پارلمانی چند سال پیش مطرح کردند اما بر اساس شرایطی. به این معنی که اگر قانون اساسی را اصلاح کنیم نظام پارلمانی با این وضع موجود جوابگو نخواهد بود . علت نیز این است که احزاب ما غیر فعال و ناکارآمد است . بر این اساس حتی اگر این اتفاق نیز بیفتند چون نظام ما نظام حزبی نیست و احزاب کمترین نقش را در مسائل سیاسی و اجتماعی دارند کارایی لازم را نخواهد داشت
  • بی نام A1 ۰۸:۰۱ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۲
    9 1
    احزاب باید اصل را بر فعالیت های اجتماعی و فرهنگی گذاشته تا جایگاهی بین مردم پیدا کنند؛ وقتی مردم اعتماد پیدا کرده و بتوانند به آن ها به چشم یک حزب نگاه کنند طبیعتا در مسائل سیاسی نیز از احزاب تبعیت خواهند کرد. اما در شرایط امروز احزاب نه شناخته شده اند و نه کارکرد لازم را دارند و مردم نیز به آن ها روی خوش نشان نمی دهند. در چنین شرایطی زمینه ایجاد چنین نظامی در جامعه فراهم نیست.
  • بی نام A1 ۰۸:۰۱ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۲
    10 0
    بعد از این که مقام معظم رهبری چنین موضوعی را مطرح کردند برخی از اشخاص به دنبال این بودند که این طرح را اجرایی کنند اما احزاب کمترین نقش را داشتند. در حال حاضر نیز آقای یوسفیان ملا به عنوان یک شخص به این موضوع ورود کرده است نه به عنوان یک حزب که نشان دهنده ضعف این موضوع است.
  • بی نام A1 ۰۸:۰۲ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۲
    1 16
    در نظام پارلمانی، ریاست جمهوری با انتخابات مستقیم مردم انتخاب می شود اما عملا حوزه قوه مجریه از ریاست دولت به بعد باید کماکان در چالش درون مجلس قرار بگیرند، البته هیچ فرقی هم نمی کند و در حال حاضر نیز کماکان مجلس این اختیار را دارد که بر پست و مسئولیت ریاست جمهوری نظارت کند و حتی رییس جمهور را استیضاح و عزل کند.
  • بی نام A1 ۰۸:۰۲ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۲
    7 1
    اتفاق خاصی نمی افتد و تنها این شبه برای مردم ایجاد می شود که چقدر می توانند به فرایند تاثیرگذاری رایشان در روند اجرایی کشور اعتماد داشته باشند و امیدوار باشند. بنابراین بنده تغییر نظام ریاستی به پارلمانی را چاره ساز نمی بینم و ضرورتی نیز در این شرایط سیاسی برای چنین اقدامی وجود ندارد.
  • بی نام A1 ۰۸:۰۳ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۲
    0 9
    سه دهه از تصویب قانون اساسی می گذرد و شاید بد نباشد که اصلاحی صورت بگیرد اما بنده معتقدم که مشکل کشور در عدم اجرای کامل قانون اساسی است و اگر همین قانون اساسی به صورت کامل و یکنواخت و همه جانبه نگر مورد توجه تمام دستگاههای حاکمیتی در نظام های سیاسی کشور قرار بگیرد؛ انقدر ظرفیت دارد که مردم سالاری، دموکراسی و جمهوریت نظام سیاسی را پر رنگتر از چیزی که هست، نشان دهد. البته منظور من از اصلاح قانون اساسی مشخصا آن بخشی از است که نظام ریاستی به پارلمانی تغییر پیدا کند.
    • بی نام RO ۱۲:۲۳ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۲
      0 0
      اصلاح نیازدارد نه اینگونه که نکات نسبتن مثبت راحذف وبه نکات منفی اضافه کنیم
  • بی نام IR ۱۴:۲۹ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۲
    0 0
    ناامیدی از رای مردم مهمترین دلیل حذف پست ریاست جمهوری است.
  • بی نام A1 ۱۶:۳۱ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۳
    1 0
    خبرانلاین اینکه یه سری بیان حرفشونوبندازنوبرنوتوجواب مردمونزاری درست نیست.یاجوابارودیردرج کنی این روش تو بوئی از گفتگونبرده.

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین