سهراب شرفي اظهارداشت: متاسفانه بروكراسي اداري، عوارض و ماليات و نرخ سود بانكي باعث شده تا رشد سرمايه گذاري عقيم بماند و در حوزه سرمايه گذاري شاهد حركات جدي در استان و به خصوص شهر شيراز نباشيم.
وي با بيان اين كه شروع هر طرح سرمايهگذاري سرآغاز دريافت هزينههاي مختلف از سوي دستگاههاي دولتي و غيردولتي است، افزود: اين امر به خصوص در شهر شيراز حادتر است و مصوبات شوراي شهر عاملي بازدارنده براي سرمايه گذاري در محدوده شهرهاست.
در حالي كه شهرهايي همچون اصفهان با باغات گل و پرندگان، مشهد با پارك هاي آبي اش و تهران با تفرجگاه هاي طبيعي همچون پل طبيعت به برندي در كشور تبديل شده اند، شيراز به جز ساختمان ها و اماكن تاريخي هيچ حرفي براي گفتن ندارد و حتي از يك پارك بزرگ در خور اين شهر محروم است.
شرفي با بيان اين كه با نگاههاي مادي و عوارضي، سرمايهگذار هيچ رغبتي براي سرمايهگذاري در حوزه خدمات و گردشگري نخواهد داشت، اضافه كرد: در حالي كه شمال غرب شيراز مستعد اجراي پروژههاي گردشگري سودآور است اما هيچ كلنگي كه عامل تحول در آن منطقه باشد، زمين نخورده است.
وي گفت: شمال غرب شيراز از پليس راه تا اردكان گردشگر محور است اما در اين محور هيچ برندسازي نشده است و باغات آن منطقه نهايتاً به تالارهاي عروسي و باغات مجالس و رستوران هاي خاص تبديل شده است.
عضو هيات رئيسه خانه صنعت، معدن و تجارت فارس با بيان اين كه توليد و اشتغالزايي فقط به معناي ايجاد كارخانه و كارگاه نيست، افزود: هر سرمايه گذاري كه قصد اجراي پروژهاي در اين محدوده را داشته باشد ليست عوارضهاي سنگين و آن چناني به عناوين مختلف جلوي رويش گذاشته ميشود به گونهاي كه فرد از هر حركت اقتصادي پشيمان مي شود.
وي با ابراز اميدواري نسبت به آن كه شوراي شهر شجاعت به خرج داده و نگاه عوارضي خود به سرمايهگذار را عوض كند، افزود: بايد ماليات و عوارض بعد از اجراي پروژههای سرمایهگذاری باشد نه قبل از آن. هر طرح سرمایه گذاری ملزم به پرداخت عوارض قبل از اجرای طرح باشد؛ به موفقیت نمیرسد چرا که سرمایه فرد به جای اجرای پروژه، صرف مطامع شهرداري ميشود.
شرفي با درخواست از استاندار فارس براي ورود به اين قضيه گفت: ايدههاي متعددي براي شمال غرب شيراز و تبديل آن به يك محور گردشگري استاندارد وجود دارد اما چه ميشود كرد كه با اين عوارض گزاف هيچ سرمايهگذاري از پس آن برنميآيد.
وي با اشاره به ناهنجاريهاي شديد اجتماعي در شيراز گفت: بخشي از اين ناهنجاريها ناشي از چهره خشن و بدون تفرجگاههاي مطابق با سليقه مردم است. تا وقتي كه شهر را پر از پل و گچ و سيمان كنيم نميتوانيم انتظار شهري عاري از ناهنجاري هاي اجتماعي داشته باشيم.
وي گفت: در كدام منطقه محروم همچون بولوار نصر، ميانرود، شريف آباد، سهل آباد و ... اماكن ورزشي و گردشگري باز و سرپوشيده ايجاد شده است این در حالی است که در همان مناطق انواع و اقسام پلهاي روگذر و زيرگذر ايجاد شده، آيا يك منطقه فقط با پل و گذرگاه و خيابان شكل شهر را به خود مي گيرد يا نياز است براي رفاه مردم آن منطقه تفرجگاه، ورزشگاه و ... احداث نمود.
عضو هيات مديره خانه صنعت، معدن و تجارت فارس گفت: شهرداري به سهم خود در اين مناطق براي ايجاد گذرگاههاي مختلف هزينههاي مادي كرده اما به دليل عدم به كارگيري سرمايههاي مردمي شاهد ايجاد اماكن تفريحي و ورزشي در اين مناطق نيستيم.
وي تصريح كرد: شهرداري و شوراي شهر نه تنها مشوقي براي سرمايهگذاران در اين مناطق در نظر نگرفته بلكه با ليست عوارضهاي آن چناني باعث سنگاندازي در مسير سرمايهگذاري شدهاند. شرفي گفت: شهرداري و شوراي شهر به جاي منافع كوتاهمدت بايد منافع بلندمدت شهر را در نظر بگيرند و به جاي عوارض قبل از اجراي پروژههاي سرمايهگذاري اين عوارض را بر درآمد اين پروژهها پس از بهره برداري وضع كنند و علاوه بر آن تسهيلات كم بهره براي سرمايهگذاران در مناطق شهري در نظر بگيرند. وي با اشاره به اين كه 60 درصد اشتغال در حوزه خدمات است، افزود: اگر شهرداري اين رويه را در پيش بگيرد ديگر نيازي به بودجه بندي سالانه 3 هزار ميليارد توماني از محل عوارض را ندارد و ميتواند از توان سرمايه گذاران براي پروژههاي شهري مختلف بهره برده و شهري مطابق نياز مردم را بسازد نه شهري فقط براي تسهيل در حركت خودروها با انواع پل ها و گذرگاه ها که فقط به دود و دم اين شهر می افزاید.
شرفي گفت: با توجه به نگاه مثبت استاندار فارس و توصيه به عدم پرهيز از نشست و برخاست با سرمايه داران و سرمايه گذاران، نياز است همه نهادها و ارگان هاي اقتصادي و به خصوص شهرداري برون نگري و برون سپاري را سرلوحه كار خود قرار دهند تا با مشاركت دادن مردم رونق اقتصادي ايجاد و فضاي اقتصادي از حالت انحصاري خارج شود.
46
نظر شما