۰ نفر
۱۶ اردیبهشت ۱۳۸۸ - ۰۲:۵۶

ثبت نام نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری از دیروز آغاز شد و طبق معمول، مصادیق جالبی مشاهده شد که قاعدتاً در روزهای آینده نیز تکرار می‌شود.

این موضوع البته تازگی ندارد. تصاویری که از نام‌نویسی قبلی انتخابات ریاست جمهوری در قالب سی‌دی، دست به دست گشت بیشتر به یک فیلم کمدی می‌ماند تا یک گزارش خبری، هرچند برای اهل فکر و دغدغه، پیش و بیش از آن که مضحک باشد تأمل و تأسف را به همراه داشت.

اگر چه خوشبختانه شورای نگهبان با استناد به چهره نبودن اغلب ثبت‌نام‌کنندگان، آنان را حذف می‌کند اما اصل نام‌نویسی، دو پرسش را فراروی ما قرار می‌دهد؛ چرا مکانیسمی برای جلوگیری از مراجعه افراد عامی و عادی وجود ندارد؟ و پرسش مهم‌تر، وضعیت جامعه ما چگونه است که اساساً چنین افرادی برای ثبت‌نام مراجعه می‌کنند؟

واقعیت این است که بخشی از این مراجعان باید تحت درمان روان‌پزشکان قرار گیرند و حتی همان سؤال مهم‌تر را همین روان‌پزشکان، روان‌شناسان و جامعه‌شناسان باید پاسخ دهند. اگر لایحه اصلاح قانون انتخابات که از تصویب مجلس گذشت با مخالفت شورای نگهبان روبه‌رو نمی‌شد امروز با این معضل مواجه نبودیم. قبول که قائل شدن شرط برای ثبت‌نام انتخابات ریاست جمهوری با قانون اساسی مغایرت دارد که چنین امکانی را به همه شهروندان و بدون هیچ قیدی می‌دهد اما ارجاع دوباره موضوع به مجمع تشخیص مصلحت نظام- که مکانیسم قانونی برون رفت از چنین بن‌بست‌هایی است- کمک بزرگی به توسعه سیاسی کشور می‌کند زیرا به عکس این تفسیر عوام زده که نفس ثبت نام یک فرد بی‌سواد نشان از مردمی بودن نظام دارد، نفس مراجعه و قبول چنین مراجعانی نشانگر سطح نظام سیاسی و البته نظام اجتماعی یک کشور است.

در اکثر نظام‌های سیاسی دنیا فیلترها و شرایط مقدماتی وجود دارد و نام‌نویسی افراد منوط به داشتن حداقل‌هایی در مدرک تحصیلی، تجربه یا شهرت است و امید می‌رود این نقیصه در کشور ما نیز مرتفع شود.

کد خبر 7770

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 8
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • مهتاج IR ۰۶:۴۹ - ۱۳۸۸/۰۲/۱۶
    0 0
    اساسا دموكراسي يعني همين! هر كسي مي تواند ثبت نام كند !
  • بی نام IR ۰۹:۱۰ - ۱۳۸۸/۰۲/۱۶
    0 0
    تقصیر قانون نیست.روانشناس ها وقتی منتظر می مانند بیماران به سراغ آنها نمی روند!
  • آرتین GB ۱۰:۰۳ - ۱۳۸۸/۰۲/۱۶
    0 0
    آقای انتظامی فکر نمی کردم شما اینگونه تحلیل کنید.
  • حسین IR ۱۹:۰۷ - ۱۳۸۸/۰۲/۱۶
    0 0
    با نظر آقای انتظامی موافقم. متاسفانه در بعد خارجی نیز تاثیر بدی نسبت به شناخت جامعه ایرانی به وجود می آورد و فکر می کنند فهم و شعور باقی مردم هم اینگونه هست. پرداخت وجه اولیه برای ثبت نام کنندگان که در صورت عدم پیروزی نیز بازگردانده نمی شود و یا جمع آوری امضای عده ای در پای طومار حمایت از این روش است.
  • بی نام GB ۲۲:۵۳ - ۱۳۸۸/۰۲/۱۶
    0 0
    جناب دکتر صحبت های جنابعالی همان حرف آگاهان سیاسی کشور است و بسیار قابل دفاع و منطقی است. این هم از مواردی است که تفاوت یک کشور توسعه یافته و نیافته را مشخص می کند.
  • بی نام GB ۲۳:۰۰ - ۱۳۸۸/۰۲/۱۶
    0 0
    اتفاقا یادداشت آقای انتظامی عین دمکراسی است. کدام شاخصه دمکراسی کار عبث ارزشمند می شمارد؟ کسی که هنوز مقام ریاست جمهوری یا حتی نمایندگی مجلس را با کارهای دیگر اشتباه می گیرد از کدام صلاحیت برخوردار است؟ آیا اگر به فرض محال رای هم بیاورد، عین واپسگرایی و نقض حقوق شهروندان دیگر نیست؟ براستی چه قدر با واژه دمکراسی آشنا هستیم؟
  • بی نام US ۲۳:۲۷ - ۱۳۸۸/۰۲/۱۶
    0 0
    اگر قرار است شورای نگهبان یک فیلتر دیگر هم بگذارد، و آن اینکه فقط عده خاصی بتوانند ثبت نام کنند که دیگر از همین یک ذره دموکراسی هم چیزی نمی ماند. آن چهره هایی که برای ثبت نام به آن شکل می آیند، به نظر بیشتر به بیان اعتراض می ماند، اعتراض به فیلتر شورای نگهبان و نظارت استصوابی
  • م-صادق IR ۰۷:۳۸ - ۱۳۸۸/۰۲/۱۷
    0 0
    حق با آقای انتظامی است. در کدام کشور دنیابه چنین افرادی اجازه ثبت نام می دهند؟ کجای این دمکراسی است؟ اگر دمکراسی است چرا کشور های توسعه یافته چنین اجازه هایی نمی دهند؟در فرانسه شرط این که کسی بتواند کاندیدا شود جمع آوری امضا ازچند استاد دانشگاه است