نشست نقد و بررسی کتاب «هنرپژوهی در برگزیده قرآن کریم به خط و کتابت علیرضا عباسی» با تبیین تواناییهای هنر خوشنویسی در گسترش آموزههای قرآنی و تأثیر این هنر در ماندگاری علوم قرآنی برای آیندگان برگزار شد. در این نشست که با حضور حسن بلخاری مدرس دانشگاه و رئیس پژوهشکده هنر فرهنگستان هنر، محمدمهدی هراتی پژوهشگر و محقق قرآنی، علیرضا اسماعیلی، مدیر انتشارات فرهنگستان هنر، سیدحسن عابدی، مدیرعامل مؤسسه آفرینشهای هنری آستان قدس رضوی و محمدهادی زاهدی، مدیر سازمان کتابخانه، موزههای و اسناد قدس رضوی برگزار شد، از نفس هنرپژوهی قرآنی به عنوان عاملی در انتقال سنتهای اسلامی به آینده یاد شد.
در این نشست علیرضا اسماعیلی، درباره کتاب «هنرپژوهی در برگزیده قرآن کریم» اظهار داشت: این اثر به مناسبت همایش مکتب هنر اصفهان چاپ و منتشر شد. از بخشهای مهم این اثر 868 صفحهای میتوان به گزیده صفحات قرآنی، توضیح ارائههای هنری کتاب و بخشی با عنوان معرفی علیرضا عباسی در سمت خالق اثر، نکات و اصطلاحات و بخش خلاصه انگلیسی در پایان اثر اشاره کرد.
وی همچنان یادآور شد: این کتاب اواخر قرن دهم و اوایل قرن یازده از سوی شاه عباس صفوی به آستان قدس رضوی اهدا شد و احتمال میرود که پس از آن دوباره مرمت و احیا شده باشد. نسخه اصلی این اثر در قطع سلطانی و بازچاپ فعلی در قطع رحلی است.
حسن بلخاری نیز با بیان این که تنها یادگار ما مسلمانان از حضرت حق "کلمه" در ساحت قرآن بود اظهار کرد: هنر خوشنویسی یکی از بهترین هنرهای فرهنگ ماست که مقدس نیز محسوب میشود و آثار زیادی با به کارگیری این هنر تولید شدهاند. کتاب حاضر یکی از این آثار و بینظیرترین گونه عرض ارادتهای مسلمانان نسبت به قرآن کریم است.
وی با تاکید بر مضامینی چون حسنشناسی و علمالجمال در آموزههای قرآنی به نحوه نگارش این اثر دینی اشاره کرد و افزود: در این اثر نکات قابل توجهی از نظر زیباییشناسی وجود دارد که از آن میان میتوان نگارش 10 سطری هر صفحه به صورت زرنویس و مرکب سیاه (به صورت متوالی) نام برد، که نمادی از توالی روز و شب و اظهار و اخفا در مضامین قرآنی و تشبیه به رویدادهای طبیعی است. باید توجه داشت که نفس هنر پژوهی، سنت ما را به آینده نزدیک میکند.
محمد هادی زاهدی هم گفت: با توجه به نقش محوری قرآن کریم در گسترش دانش اسلامی و برآمدن علوم مختلف از دل آن، تألیف و انتشار چنین آثاری موجب گسترش قلمرو آموزههای اسلامی خواهد بود.
در ادامه این نشست، دکتر محمد مهدی هراتی پژوهشگر و محقق قرآنی، گفت: کتاب حاضر میراثهای بسیار ارزشمند هنرهای قرآنی است و دست خط علیرضا عباسی در 22 سال قبل، تجلی یکی از این هنرهای اسلامی به شمار میرود.
وی افزود: این اثر دارای وجوه مختلفی است و تألیف هر یک از سطرهای دهگانه صفحات آن نمادی از تجلی خداوند است که با طلوع آیات به رنگ زرد و پایان یافتن آنها با سیاهی ختم میشود.
این پژوهشگر قرآنی تألیف دهسطری آیات را به صورت دو رنگ از نمادهای شیعی و در نظر داشتن پنجتن یاد کرد و گفت: علیرضا عباسی ماموریت داشت در جبران آسیبهایی که هجوم ازبکها به آثار کتابخانه قدس رضوی وارد آورد، مرمت و بازسازیهایی انجام دهد و این مسئولیت را شیخ بهایی به وی سپرده بود.
نظر شما