روزنامه لسآنجلس تایمز در ادامهی این گزارش تحلیلی نوشت: دولت باراک اوباما ـ رییسجمهور آمریکا ـ و اتحادیهی اروپا تصمیم گرفتند که با اعمال تحریمهای یکجانبهی خود علیه شرکتهای خارجی که با بخش انرژی تهران تعامل تجاری دارند تحریمهای شورای امنیت سازمان ملل را تشدید کنند، با این امید که اعمال فشار به صنعت ایران بتواند دولت این کشور را به عقبنشینی در زمینهی برنامهی هستهییاش وادار کند. اما چهار کشوری که به آنها اشاره شد تحریمهای اضافی را محکوم کردند و در هفتههای اخیر از این نیز فراتر رفتند. از زمان اجرایی شدن تحریمهای آمریکا از اول ماه ژوییه هر چهار کشور به معاملات تجاری و سرمایهگذاریهایی که تحریمها را نقض میکند یا در آینده ممکن است آنها را زیر پا بگذارد ادامه دادند. این چهار کشور میگویند که به تحریمهای ضعیفتر شورای امنیت سازمان ملل علیه ایران احترام خواهند گذاشت، اما موظف نیستند که قوانین سنگینتر آمریکا و اتحادیه اروپا را رعایت کنند.
در ادامهی این گزارش تحلیلی آمده است: تحریمهای آمریکا فروش فرآوردههای نفتی به ایران را ممنوع میکند. با این وجود چین و ترکیه محمولههای بزرگ بنزین به تهران فروختهاند و مقامات روسیه میگویند که در اواخر ماه میلادی جاری به ایران بنزین خواهند فرستاد. این چهار کشور علاوه بر آن توافقنامههایی را امضا کردهاند یا باب گفتوگو در زمینهی سرمایهگذاریهایی را با ارزش میلیاردها دلار در بخش نفت و گاز ایران باز کردهاند.
بن رود ـ یک تحلیلگر موسسهی بینالمللی مطالعات استراتژیک در لندن ـ در اینباره گفت: این چهار کشور به خوبی نشان میدهند که قصد ندارند از تلاشهای جدید آمریکا یا اتحادیه اروپا برای افزایش فشار به ایران پیروی کنند.
یک مقام عالیرتبهی اروپایی که به خاطر حساسیت دیپلماتیک این مساله خواست نامش فاش نشود گفت که اگرچه روابط اقتصادی چین با ایران به مدت 15 سال رشد کرده است، گسترش اخیر تجارت این کشور "حیرتانگیز است".
سرگئی اشماتکو ـ وزیر انرژی روسیه ـ ماه گذشته پس از امضای توافقنامهای برای یک شراکت درازمدت در زمینهی انرژی با همتای ایرانیاش در مسکو گفت: تحریمها در همکاریهای مشترک جلوی ما را نمیگیرد.
مقامات دولت آمریکا میگویند که تحریمهای جدید به اقتصاد ایران آسیب رسانده است. شرکتهای انرژی اروپایی که شرکای کلیدی آمریکا بودهاند، تعاملات خود با ایران را لغو کردهاند و واردات بنزین کاهش یافته است. با این وجود دوراهی آمریکا کاملا آشکار است. اگر ایران بتواند با شرکای مشتاقی که دارد نیازهای خود را برطرف کند، تحریمها بخش اعظم دندانهای خود را از دست خواهند داد. علاوه بر آن در صورتی که شرکتهای اروپایی ببینند که قوانین جدید به راحتی تجارت ایران را به رقبای آنها منتقل میکند، به دولتهای خود فشار خواهند آورد که با امید بازگشت به بازار ایران تحریمها را کنار بگذارند.
در ادامهی این گزارش تحلیلی میخوانیم: مقامات آمریکایی و اروپایی نسبت به خطر اینکه سایر کشورها تجارت آنها را از آن خود کنند اذعان دارند و دولتهایشان را تحت فشار قرار دادهاند تا به شرکتهایشان اجازهی این کار را ندهند.
به گفتهی مقامات آمریکایی، باراک اوباما شخصا از هو جین تائو ـ رییسجمهور چین ـ خواسته است تا به شرکتهای انرژی کشورش اجازهی پر کردن این خلاء را ندهد. یک هیات عالیرتبهی آمریکایی به ریاست رابرت آینهورن ـ یکی از مقامات عالیرتبهی وزارت خارجهی آمریکا در زمینهی منع اشاعه ـ قرار است در ماه میلادی جاری به پکن سفر کند تا این درخواست را به گوش مقامات چینی برساند. آینهورن ماه گذشته به یکی از هیاتهای مجلس نمایندگان آمریکا گفت که چین موجب نگرانی ویژه برای آمریکا است؛ زیرا جای چند کشور مسوولیتپذیر که خود را از ایران دور کردهاند گرفته است.
این روزنامهی آمریکایی در ادامه نوشت: هدف تحریمهای آمریکا تنبیه شرکتهایی است که فرآوردههای نفت پالایش شده را به ایران میفروشند یا به تهران کمک میکنند که آنها را پالایش کنند. دولت آمریکا میتواند شرکتهای خارجی را جریمه کند، اما بزرگترین سلاحی که در دست دارد توانایی این کشور برای قطع دسترسی چنین شرکتهایی به بازار آمریکا است.
تحریمهای اتحادیه اروپا فروش فرآوردههای نفتی را هدف قرار نمیدهد، اما شرکتهایی را که در صنعت انرژی ایران و نیز بانکداری، کشتیرانی، بیمه، نقل و انتقالات و صنایع هستهیی سرمایهگذاری میکنند جریمه میکنند.
روسیه و چین گفتهاند که از اینکه آمریکا و اروپا پس از اعمال فشارهای چند ماهه به این دو کشور برای حمایت از تحریمهای سازمان ملل علیه ایران، تحریمهای یکجانبهی شدیدتری را علیه تهران اتخاذ کردند حیرتزده و ناامید شدند. مقامات عالیرتبهی هر دو کشور در روزهای اخیر درخواستهای واشنگتن برای عقبنشینی از تعاملات تجاریشان با ایران را نادیده گرفتهاند.
نظر شما