ایسنا نوشت:

عضو هیات علمی پژوهشکده تربیت ‌بدنی وزارت علوم با بیان این که سوء مصرف مواد اعتیادآور باعث از هم پاشیدگی زندگی شخصی افراد می‌شود، گفت: روان‌گردان‌ها و توهم‌زاها از مهم‌ترین مواد مصرفی هستند که به سرعت شیوع یافته و توسط جوانان و نوجوانان در کل دنیا مورد استفاده قرار گرفته‌ و منجر به بروز مشکلات حاد و مزمن برای آنها شده‌اند.

علی کاشی روز چهارشنبه در نشست علمی پژوهشی که با عنوان «سوء مصرف مواد در ایران، شیوع مصرف، آگاهی و عوامل خطرزا" در مجموعه فرهنگی شقایق برگزار شد، افزود: سوء مصرف مواد شامل مصرف بدون نسخه داورها و مکمل‌های مختلف با اهدافی غیر از مصارف درمانی است. امروزه مواد مختلفی همچون استروئیدهای آنابولیک، محرک‌ها، برخی داروها، چربی‌سوزها، کورتیکواستروئیدها، مخدرها، روان‌گردان‌ها و نوشیدنی‌های الکلی در دنیا رواج یافته و توسط برخی از اقشار مختلف جوامع مصرف می‌شوند.

عضو هیات علمی پژوهشکده تربیت ‌بدنی وزارت علوم با اشاره به روند تغییر مصرف مواد مخدر در دنیا افزود: امروزه در جهان گرایش مردم از مصرف مواد مخدر طبیعی به تدریج به سمت مصرف مواد مصنوعی همچون هرویین، ماری جوانا، اکستاسی افزایش یافته و سن اعتیاد نیز کاهش پیدا کرده است.

کاشی ادامه داد: از مهم‌ترین مواد مصرفی که به سرعت شیوع پیدا کرد و توسط جوانان و نوجوانان در کل دنیا مورد مصرف قرار گرفت، مواد روان‌گردان یا توهم‌زا بود، مصرف این داروها می‌تواند منجر به مجموعه وسیعی از مشکلات حاد و مزمن شوند و تقریبا اثر مخربی بر روی تمامی ارگان‌های بدن بگذارند.

وی اظهار کرد: مواد توهم‌زا گروه بزرگی از مواد شیمیایی هستند که قادرند ادراک مصرف‌کنندگان را نسبت به محیط پیرامونشان تغییر دهند. این مواد در گذشته از برخی گیاهان و قارچ‌ها گرفته می‌شدند و به نام داروهای روان‌گردان معروف بودند، اما در سال‌های اخیر با کمک تکنولوژی‌های جدید انسان‌ها قادر به ساخت مواد شیمیایی توهم‌زای جدید مصنوعی شدند که قوی‌تر و خطرناک‌تر از مواد سنتی هستند.

به گفته کاشی این مواد دارای عوارض بسیار شدید جسمانی، روانی و رفتاری هستند که با توجه به نوع دارو و میزان مصرف در افراد مختلف متفاوت هستند.

این پژوهشگر حوزه اعتیاد با بیان اینکه سوء مصرف مواد اعتیادآور نه تنها باعث از هم پاشیدگی زندگی شخصی افراد می‌شود، بلکه ارزش‌ها و هنجارهای جامعه را نیز در معرض خطر قرار می‌دهد، افزود: نتایج پژوهشی که در سال 1989 توسط سازمان ملل متحد انجام شده است، نشان می‌دهد که 49 درصد از قتل‌ها،‌ 68 درصد از درگیری‌های منجر به قتل، 50 درصد از مرگ و میرهای ناشی از سوانح رانندگی، 52 درصد از تجاوزهای جنسی، 20 تا 35 درصد از خودکشی‌ها، 62 درصد از نزاع‌ها و درگیری‌ها، 50 درصد از همسر آزاری‌ها و 38 درصد از کودک‌آزاری‌ها مربوط به مصرف این مواد بوده است. بنابراین اعتیاد ریشه در بسیاری از نابسامانی‌های اجتماعی و خانوادگی دارد.

کاشی گفت: این تحقیق مروری بر چند تحقیق توصیفی انجام شده در کشور است که با مقایسه نتایج این تحقیقات، به ارزشیابی میزان مصرف این مواد در کشور و میزان آگاهی مصرف‌کنندگان و نگرش آنها به سوء مصرف مواد می‌پردازد.

وی با اشاره به نتایج تحقیق مذکور، فشارهای روحی و روانی و حالات انگیزشی و هیجانی، تمایل برای افزایش شور و هیجان و افزایش ارتباط اجتماعی و خوش مشربی، وضعیت اقتصادی ـ اجتماعی نامناسب و عمدتا درآمد کم، نداشتن شغل، مصرف مواد توسط دوستان و همسالان و مصرف مواد توسط والدین را از مهم‌ترین عوامل موثر در مصرف مواد روان‌گردان و توهم‌زاها برشمرد.

کد خبر 90977

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین