به گزارش صفحه عربی «تابناک»، بیشتر کارشناسان مسائل سیاسی عراق بر این باورند که با گذشت زمان، احتمال تغییر «المالکی» بیشتر شده و گزینه بعدی نیز از میان «عبدالمهدی»، «علاوی» و یا «چلپی» برگزیده خواهد شد؛ اما نکته جالب اینکه، هر سه این گزینه ها در دوران جوانی با هم همکلاس بوده اند. این سه نفر همچنین از خانواده های اصیل و سرشناس عراقی که نقش بسیار مهمی در دوره های گوناگون تاریخ سیاسی عراق داشته اند، به شمار می روند.
این سه نفر، در دوران دیکتاتوری «صدام» در خارج از عراق زندگی می کردند و پس از فروپاشی حزب بعث به میهن خود بازگشتند. آنها در دهه 60 میلادی و در دوران تحصیلات دانشگاهی با یکدیگر رقابت درسی داشتند، اما اکنون که عمر آنها از 60 سال می گذرد، رقبای سیاسی یکدیگر به شمار رفته و برای تصدی پست نخست وزیری با هم رقابت می کنند.
بر پایه این گزارش، هر یک از این سه سیاستمدار شیعی، اکنون خط و مشی و سیاست خاصی را دنبال می کند. «أیاد علاوی»، نمونه یک سیاستمدار کاملا سکولاری است که برای سکولار کردن عراق تلاش می کند.
«عادل عبدالمهدی» با گرایش های اسلامی، به دنبال یک دمکراسی اسلامی است؛ اما «احمد چلبی» که دارای اندیشه های غیر دینی و متمایل به سکولاریسم است، بیشتر برای ریشه کن کردن حزب بعث سابق و از بین بردن باقی مانده نیروهای سیاسی و نظامی این حزب که در عراق کنونی نیز وجود دارند، تلاش می کند.
این سه چهره سیاسی نیز مشترکاتی با یکدیگر دارند؛ برای نمونه، «عادل عبدالمهدی» و «احمد چلبی»، هر دو همواره اعلام کرده اند که در صورت دستیابی به پست نخست وزیری، دولت وحدت ملی تشکیل خواهند داد؛ اما «علاوی» که معتقد است با بسیاری از احزاب و جناح های سیاسی عراق به ویژه احزاب شیعی اسلامگرا «آبش به یک جوی» نمی رود، هیچ گاه اعلام نکرده که به دنبال تشکیل دولت وحدت ملی است.
اما وجه مشترک «احمد چلبی» با «أیاد علاوی» را می توان در نسبت خانوادگی این دو نفر دانست. «علاوی» که با خواهر «چلبی» ازدواج کرده، داماد خانوادگی «چلبی» به شمار می رود. جدای از این مسأله، هر دوی آنها نیز بیش از سه دهه است، ارتباط بسیار خوبی با سازمان های اطلاعاتی و امنیتی غربی مانند «CIA» و «Mi6» و غیره دارند؛ اما تفاوت اساسی این دو در ارتباط آنان با جمهوری اسلامی ایران است.
چلبی جزو سیاستمداران عراقی است که همواره ارتباط خوبی با ایران داشته؛ اما علاوی هیچگاه نتوانسته با ایران کنار بیاید و ارتباط خوبی برقرار کند و همواره عربستان را بر ایران ترجیح داده است.
در پایان گفتنی است، «نوری المالکی» که هم اکنون نخست وزیر عراق است، یکی از گزینه های اصلی برای دوره بعدی نخست وزیری عراق به شمار می رود؛ اما در روزهای اخیر به دلایل گوناگون، تا حدودی شانسش کاهش یافته است. از جمله این دلایل می توان به اعلام حمایت برخی احزاب شیعی از نخست وزیر شدن «عادل عبدالمهدی» اشاره کرد.
البته در دو روز گذشته، برخی اخبار ضد و نقیض درباره بستری شدن «نوری المالکی» نیز در برخی پایگاه های خبری منتشر شده که شاید بتوان این مسأله را نیز از عوامل کاهش شانس آقای «مالکی» دانست.
نظر شما