آذرجزایری :روسای سه انجمن بین المللی CNG در دو روز حضور خود در ایران در گفت وگو با خبرانلاین از خطری هشدار می دهند که این روزها مسوولان دولتی از کنار آن به سادگی گذشته اند و البته به اذعان این مسوولان بین المللی علت آن نیز نبودن یک سیاست واحد و یک سازمان واحد برای مدیریت بخش CNG در کشور است.
اما این هشدار مربوط به بازرسی ادواری خودروهای CNG سوز است.در حال حاضر بیش از 5 سال از عمر خودورهای CNG سوز می گذرد و تا کنون سیلندر این خودروها بازرسی فنی نشده و این یعنی خطری بزرگ ،چرا که در صورت کوچکترین نشتی در این سیلندرها و حتی جزئی ترین مشکل فنی در این خودروها امکان انفجار خودرو و صدمه زدن به خودرو و سرنشینان ان و همچنین صدمه به افرادی است که تا چند کیلومتری این خودرو قرار دارند.
در حال حاضر بازرسی ادواری در کشور اجرا نمی شود چرا که هنوز برای تعهد مالی این امر میان دو وزارت خانه کشور و نفت اختلاف وجود دارد و ادامه این اختلاف ها بدون نتیجه واحد می تواند جان رانندگان این نوع خودروها را با خطری جدی مواجه کند.براساس اظهارات کارشناسان ، خودروهای CNG سوزی که بیش از سه سال در حال تردد هستند باید تحت بازرسی ادواری قرار بگیرند در حالیکه در حال حاضر عمر برخی از این خودروها در کشور به بیش از 5 سال رسیده و اگر تا دو سال آینده این خودورها تحت بازرسی قرار نگیرند قطعا این امر از مرز هشدار خواهد گذشت.
به گفته مدیر فنی و مهندسی شرکت گاز سیر صنعت شرق ، در دومین روز از همایش بین المللی" ی.ان.جی" در حال حاضر 800 هزار خودرو در شرایط موجود نیازمند بازرسی هستند.
براساس اظهارات افشین بهلولی ،تاخیر در اجرای بازرسی ادواری مخازن طی دو سال آینده به معضل بزرگ طرح ملی CNG "تبدیل خواهد شد.
وی هشدار داد: تاخیر در اجرای بازرسی اوداری مخازن که هنوز وزارت نفت و کشور در مورد آن به توافق بین هم نرسیده اند، به مشکلی بزرگ در این طرح تبدیل خواهد شد.
وی با اشاره بر اینکه در مراحل اجرای طرح CNG " حقوق مصرف کنندگان پایمال شده است بر کمبود
جایگاه های عرضه CNG " در کشور تاکید کرد و افزود: اگر کسی امکان استفاده از دیگر سوخت ها را داشته باشد اصلا سراغ CNG " نمی رود.
بهلولی هم چنین از این خدمات مناسب پس از فروش برای مصرف گنندگان CNG " وجود ندارد انتقاد کرد و گفت :مردم قانونی یا غیرقانونی خودروی خود را گازسوز کرده اند ؛ اما وقتی دچار مشکل می شود ، کسی نیست که پاسخگو باشد.
فرهنگ ما فقط به دنبال رسیدن است و بس
همچنین نماینده گروه خودروسازی سایپا نیز از این که هنوز طرح بازرسی ادواری مخازن در طرح " CNG " بلاتکلیف است انتقاد کرد و گفت : نگرانی زیادی در این زمینه وجود دارد.
براساس اظهارات نماینده ویژه مدیرعامل درعملیات گازسوز گروه خودروسازی سایپا ، در فرهنگ ما فقط به دنبال رسیدن هستند و بعد از آن به موضوع نگهداری و حفظ داشته های حاصله مورد بی توجهی قرار می گیرد؛ هیچ گاه به این فکر نمی کنیم از آن چه بدست آوردیم چگونه نگهداری کنیم.
مجید فهیمه امیری از این که در این راستا طرح بازرسی ادواری مخازن محقق نشده انتقاد و ابراز نگرانی کرد و این سوال را طرح کرد که بالاخره متولی طرح " CNG " کیست
براساس اظهارات وی ، چشم اندازی برای آینده این طرح مشخص نیست و و یکی از دغدغه ها عدم شفافیت است که واقعا نمی دانیم در 5 سال آینده آیا صنعت " CNG " وجود دارد یا خیر و آیا این صنعت پایدار خواهد بود؟
وی، خاطرنشان کرد: آینده مبهم این طرح و عدم وجود یک برنامه مشخص بنگاه های اقتصادی را هم با روزمرگی مواجه کرده است.
از نگاه وی ، در طرح " CNG " هم باید مدیریت مصرف اعمال شود و همانند بنزین به بهینه کردن استفاده آن هم توجه شود.
امیری، با اشاره به تولید موتور پایه گازسوز در سایپا متذکر شد : اما دغدغه ما در مورد تعریف آلایندگی و استانداردهای آن است ،این که چگونه موتور را بهینه صنعتی کنیم ، از دغدغه های ماست.
وی در خصوص انتقادهایی که به تولید خودروهای بدون مخزن می شود، گفت : این خودروها به دلیل محدودیت وارد بازار شدند اما این خودروها افزایش قیمتی نداشت و دولت یارانه آن را داد که البته خودروسازان در مورد این یارانه ها از دولت طلبکار است.
جایگاه ها هم هنوز دغدغه ای بزرگ است
همچنین در عین حال هنوز مشکل کمبود جایگاه CNG در کشور مرتفع نشده و روز به روز به این مشکل افزوده می شود.به گفته مصطفی میرسلیم در ایران 9/1 میلیون خودروی گازسوز وجود دارد و نسبت تعداد خودروها به تعداد جایگاه ها، یک هزار و 346 به یک است.در صورتی که این نسبت در دنیا 625 به یک است که با در نظر گرفتن این نسبت، تا پایان سال 88 باید دو هزار و 700جایگاه در کشور وجود داشت.
رییس هیات مدیره شرکت تحقیق، طراحی و تولید موتور ایران خودرو با انتقاد از مراحل اجرای طرح " CNG " به تشریح موانع و مشکلات دراین حوزه پرداخت و اظهار داشت :محدودیت شدید در دسترسی دارندگان خودرو به جایگاه ، محدودیت فصلی تامین سوخت به ویژه در مناطق سردسیر، فقدان کفی مناسب خودرو برای جاسازی مخازن و عدم تمایل خودروسازان به توسعه کفی جدید به دلیل ضعف منابع مالی و عدم اعتماد پایداری به سیاست های اتخاذ شده از جمله چالش های اصلی ناوگان گازسوز کردن خودروها است.
وی ، با شرح دیگر مشکلات این بخش ، به محدودیت در دسترسی به تامین کنندگان قطعات و مجموعه سامانه سوخت رسانی با توجه به تقاضای ناگهانی از یک سو و عدم تمایل تامین کنندگان اصلی به سرمایه گذاری اشاره کرد و افزود: نسبت رشد جایگاه های " CNG " به رشد خودرو هم چنان براساس هر 1600 خودرو یک جایگاه پیش بینی می شود.همچنین در عین حال تولید انبوه موتور پایه گاز سوز تا شهریور 89 کمتر از 10 درصد از برنامه مصوب عملی شده است.
وی با ذکر تبعات منفی برنامه ریزی نامناسب و عدم تحقق برنامه صورت گرفته در طرح " CNG " را خراب شدن تصویر خودروهای گاز سوز در نزد مشتریان به دلیل کیفیت ضعیف و قابلیت رانندگی نامطلوب خودروها، پیمایش محدود با سوخت گاز و عدم دسترسی آسان به جایگاه سوخت اعلام کرد و افزود :از سوی دیگر ایجاد شک درنزد مسوولان محیط زیست و سیاست گذاران نسبت به صحبت ادعای کاهش آلودگی خودروهای گازسوز که ناشی از اشتباهات فاحش کارگاه های تبدیلی خودروسازان است معضل دیگری در این مسیر است.
میرسلیم ، در ادامه با یادآوری این که تعداد 1100 جایگاه قابلیت پاسخگویی به 700 هزار خودرو را که به طور دایم از سوخت گاز استفاده می کنند را ندارند؛ لذا حدود 800 میلیون دلار صرف گازسوز کردن یک میلیون خودرویی که عملا امکان استفاده از گاز را ندارند.
وی ، خاطرنشان کرد: یکی دیگر از تبعات این طرح این است که حدود 60 درصد پیمایش خودروهای دوسوخته یا سوخت بنزین است که روزانه 2 میلیون دلار هزینه واردات آن ها است.
میرسلیم از عدم ذخیره سازی مناسب گاز در وزارت نفت هم انتقاد کرد و گفت :مخازنی مثل یورتشای ورامین، سراچه قم و تلخه پیشرفت مناسبی را نداشته است، در حالی که ایران به عنوان سومین مصرف کننده گازطبیعی در دنیا برای پاسخگویی به 30 روز مصرف نیاز به مخازن فصلی با ظرفیت ذخیره سازی حداقل 12 میلیارد مترمکعب نیاز دارد.
طبق گفته وی ، اگر نسبت متوسط تعداد خودرو به جایگاه در دنیا را 625 را مبنا قرار دهیم ، باید تا پایان سال 88 به تعداد 2700 جایگاه احداث می شد.
میرسلیم برخی اشتباهات صورت گرفته در طول اجرای این طرح را به صورت موردی این گونه تشریح کرد: قبل از سال 87 تعداد زیادی خودروی دوسوخته ناقص بدون مخزن گاز در اختیار مشتریان قرار گرفت.
وی از این که هنوز حتی صورت مساله طراحی کفی گازسوز در صنعت خودرو مطرح نشده است هم انتقاد کرد و در پایان گفت: برنامه توسعه خودروهای گازسوز از لحاظ تناسب در رشد خودرو و جایگاه حتماً باید بازبینی شود و تکلیف هرگونه اصلاح و تجدید نظر در برنامه باید با همکاری بخش ها و در زمان معقول مشخص شود.
نظر شما