-
رعد و برق؛ رازهای پدیدهای که از خورشید هم داغتر است!
طبیعترعد و برق، یکی از شگفتانگیزترین پدیدههای طبیعی زمین، نهتنها نقش مهمی در چرخههای آبوهوایی دارد، بلکه سرشار از دانستنیهای جالب و گاه شگفتآور است که شاید کمتر کسی از آنها آگاه باشد.
-
برندگان سال ۲۰۲۵ عکاس طبیعت جهان
زیبایی، خشونت و بقا / از نبرد مرگبار با پلنگ تا رقص کامل رنگینکمان
طبیعتدر این گزارش متفاوت میتوانید تصاویر شگفتانگیزی از جوایز عکاس طبیعت سال ۲۰۲۵ GDT را مشاهده کنید.
-
ثبت لحظه ترسناک ترک خوردن زمین هنگام زلزله
طبیعتفیلم دوربین مداربسته لحظهای ترسناک را ثبت کرده است که در جریان زلزلهای شدید میانمار لحظه ترک خوردن سطح زمین دیده میشود.
-
راز مومیایی اژدها که در ژاپن پیدا شد / معمایی که ۶۰۰ سال حل نشده باقی ماند
طبیعتراز اژدهای مومیاییشدهای که نزدیک به ۱,۰۰۰ سال در میان گنجینههای سلطنتی ژاپن پنهان مانده بود، بالاخره برملا شد. گفته میشود که بقایای این «اژدهای رنگینکمانی» را یک سامورایی افسانهای در سال ۱۴۲۹ کشف کرده است.
-
ضدآفتابی که انسانهای اولیه استفاده میکردند
طبیعتپژوهشی تازه نشان میدهد که احتمالا انسانهای نخستین در میانهی یک فاجعه جهانی، با استفاده از ضدآفتابهای معدنی، لباس و پناه گرفتن در غارها، از تابش مرگبار پرتوهای کیهانی جان سالم بهدر برده باشند؛ در حالیکه نئاندرتالها، فاقد این تواناییها، در همان دوران از صحنه روزگار محو شدند.
-
بزرگترین جنگل جهان کجاست؟
طبیعتتا حالا فکر کردهاید بزرگترین جنگل بارانی دنیا کجاست و اصلاً چه چیزی باعث میشود که یک ناحیه را «جنگل» بنامیم؟
-
هرم مخفیشده در دل آمازون/ بزرگتر از اهرام مصر
طبیعتداستان قلهای تنها، مقدس و ناشناخته در مرز پرو و برزیل، روایتهای متعددی دارد؛ عدهای آن را قلهای مقدس میدانند و برخی دیگر معتقدند که سازهای باستانی است. این احتمال میرود که مربوط به یک تمدن گمشده در دل آمازون باشد.
-
تنبلی، راز باورنکردنی بقای پاندای غولپیکر
طبیعتدر کنار خز سیاهوسفید، رفتار تنبلگونه و ظاهر بغلکردنی، بامبو یکی از ویژگیهای شاخص پانداهای غولپیکر در خطر انقراض (Ailuropoda melanoleuca) است. یک پاندا میتواند روزانه بین ۱۲ تا ۳۸ کیلوگرم از این گیاه پرفیبر و جویدنی را بخورد و ممکن است تا ۱۶ ساعت در روز را صرف خوردن پیاپی بامبو کند.
-
پروژه بلندپروازانه بن سلمان، آب و هوای منطقه را به هم میریزد / زنگ خطر به صدا درآمد
طبیعتپروژه جدید شاهزاده عربستان نگرانیها درباره تغییر آب و هوای منطقه را افزایش داده است. کارشناسان هشدار میدهند که این تغییرات نیازمند تحقیقات بیشتری است.
-
آب زمین از کجا آمده است؟ /شهابسنگی در قطب جنوب راز را فاش کرد!
طبیعتتکهسنگی فضایی که در سال ۲۰۱۲ از دل یخهای قطب جنوب بیرون کشیده شد، حالا ممکن است دیدگاه دیرینهی دانشمندان دربارهی منشأ آب زمین را زیر و رو کند. بر پایهی پژوهشی تازه، برخلاف تصورات پیشین، زمین احتمالاً از همان آغاز پیدایش، مواد لازم برای پدید آمدن آب را درون خود داشته است.
-
اگر دنیا نابود شود، این ۴ خوراکی نجاتتان میدهد!
طبیعتدانشمندان در پژوهشی جدید هشدار دادهاند که در صورت وقوع یک فاجعه جهانی مانند زمستان هستهای، برای زنده ماندن میلیونها نفر باید کشاورزی شهری به شکل کارآمد بازطراحی شود.
-
«خاک سیاه» آمازون چیست؟ / دفن آگاهانه ۴۵۰۰ تُن کربن در خاک!
طبیعتپژوهشی تازه نشان داده است که «خاک سیاه» غنی و حاصلخیزِ آمازون، نه یک پدیدهی طبیعی، بلکه نتیجهی قرنها دستکاری آگاهانهی خاک توسط مردمان بومی منطقه است. این خاک که هزاران تن کربن را در خود نگه داشته، میتواند الگویی برای مقابله با تغییرات اقلیمی نیز باشد.
-
درختان کهنسال قبل از خورشیدگرفتگی، به جوانترها هشدار میدهند!
طبیعتیک مطالعه بینالمللی جدید نشان میدهد که درختان صنوبر خاطرات باستانی محیط خود را حفظ میکنند و در ساعات قبل از خورشیدگرفتگی با یکدیگر ارتباط برقرار میکنند.
-
چرا گربهها و سگها تا حد زیادی شبیه هم شدهاند؟
طبیعتصورتهای بامزهی حیوانات خانگی فقط ظاهر ماجراست؛ پشت این چهرههای دوستداشتنی، درد و رنجی پنهان شده که از انتخابهای انسانی ناشی میشود.
-
این حلزون شبیه به نقاشیهای پیکاسو است
طبیعتدانشمندان گونهای میکروحلزون با پوستهای زاویهدار کشف کردند که بهخاطر شباهت به آثار پیکاسو، به افتخار این هنرمند نامگذاری شده است. این کشف ضمن آشکار ساختن تنوع زیستی ناشناخته، زنگ خطر نابودی زیستگاهها در جنوبشرق آسیا را به صدا درمیآورد.
-
چرا آتشسوزی، طوفان و گردباد همزمان میآیند؟ پاسخ اینجاست
زمین میچرخد، طوفان میسازد / پشت پرده بلایای بهاری
طبیعتتوضیحات یک دانشمند هواشناسی در مورد جریان جت و فشار هوا بر این ماجرا تأکید دارد که باید در بهار مراقب بادهای شدید باشیم. او در مورد دلیل ایجاد این پدیدهها نیز توضیحات جالب توجهی ارائه کرده است.
-
فاجعهای که پمپئی را بلعید
راز چهار جسد در اتاقی قفلشده / دیوار، تخت و خاکستر پمپئی
طبیعتکشف هولناکی در شهر باستانی پمپئی از اسرار خانواده چهارنفرهای پرده برداشت که چطور تلاش کردند تا با مسدود کردن راههای ورودی اتاق، جانشان را از فوران آتشفشان نجات دهند ولی موفق نشدند.
-
باور کردن ابرها با یک بذر خاص برای اولین بار در جهان
طبیعتمحققان چینی بذر خاصی را با پهپاد بر روی ابرها پاشیدند و باعث بارندگی شدند. مقدار بارش انجام شده بدین شیوه معادل آب جمع شده در ۳۰ استخر شنا اعلام شده است.
-
بزرگترین و پرجمعیتترین شهر جهان کجاست؟ / نه توکیو است نه نیویورک!
طبیعتشهری وجود دارد که نه فقط از نظر جمعیت، بلکه از نظر وسعت، هیچ رقیبی برای آن پیدا نمیشود: چونگچینگ (Chongqing).
-
مارها او را ۲۰۰ بار گزیدند، اما حالا او جان انسانها را نجات میدهد!
طبیعتتیم فریدی، مردی از ویسکانسین آمریکا، طی دو دهه گذشته حدود ۲۰۰ بار عمداً توسط مارهای سمی نیش زده شده تا بدنش را به آزمایشگاهی زنده برای تولید پادزهر جهانی تبدیل کند.
-
بدجنسترین درخت جهان که با صاعقه قد میکشد!
طبیعتمطالعهای جدید نشان میدهد درخت «لوبیای تونکا» برخورد صاعقه نهتنها آسیب نمیبیند، بلکه انگلهای چسبیده به خود و درختان اطرافش را که با آن برای تصاحب منابع رقابت میکنند از بین میبرد.
-
کمدی مرگ در طبیعت؛ این حیوانات استاد موشمردگیاند!
طبیعتدر دنیای طبیعت، نقشبازی کردن تنها مخصوص کارتونها نیست. برخی حیوانات برای فرار از خطر، شکار یا حتی جلب توجه جفت، تا مرز مرگنمایی پیش میروند.
-
نبرد یک گوریل با ۱۰۰ انسان/ برنده کدام است؟
طبیعتپرسشی عجیب که این روزها در فضای مجازی طوفان بپا کرده، این است که اگر یک گوریل نر بالغ با ۱۰۰ مرد درگیر شود، چه کسی پیروز میدان خواهد بود؟
-
آیا طوفان خبر از زلزله میدهد؟
طبیعتدر روزهای اخیر و با وقوع همزمان وزش بادهای شدید و زلزلهای خفیف در برخی نقاط کشور، بار دیگر شایعهای قدیمی در فضای مجازی دستبهدست شد؛ اینکه «طوفانها ممکن است باعث زمینلرزه شوند.» گرچه این فرضیه در نگاه اول برای برخی باورپذیر بهنظر میرسد، اما از نظر علمی هیچ پایه و اساسی ندارد و پژوهشهای زمینشناسی آن را رد میکنند.
-
چرا لب بعضی ماهیها اینقدر بزرگ است؟
طبیعتپژوهشگران ژاپنی با رمزگشایی از سازوکارهای ژنتیکی و مولکولی پشت لبهای بزرگ برخی گونههای ماهی سیکلید، به شواهد تازهای از فرگشت موازی دست یافتهاند؛ یافتههایی که نهتنها نگاه علمی به تطابق زیستی را تقویت میکند، بلکه میتواند به درک بهتر بیماریهای بافت پیوندی در انسان نیز کمک کند.
-
بازماندگان تاریخ جهان/ حیواناتی که از دنیای باستان زنده ماندهاند
طبیعتدر حالی که بسیاری از گونههای جانوری در جهان امروز با خطر انقراض روبهرو هستند، برخی از موجودات زنده، میلیونها سال است که بدون تغییر چشمگیر به حیات خود ادامه دادهاند. این جانوران که بهدرستی «بازماندگان باستانی» نام گرفتهاند، نمایانگر توانایی شگفتانگیز طبیعت در سازگاری و بقا در برابر شدیدترین تحولات زیستمحیطی هستند.
-
کاهش فضای صندلیهای هواپیما/ اتفاقی نگرانکننده در صنعت هوانوردی
طبیعتدر حالیکه میانگین وزن و قد شهروندان در دهههای اخیر افزایش یافته، ابعاد صندلیهای هواپیماها روندی معکوس را طی کردهاند. کوچکتر شدن فضای کابین نهتنها موجب نارضایتی عمومی شده، بلکه نگرانیهایی جدی در زمینه سلامت جسمی و ایمنی پرواز بهوجود آورده است.
-
فسیلهای زنده/ راز بقای کروکودیلها در برابر رویدادهایی که دایناسورها را کشت!
طبیعتنیاکان کروکودیلهای امروزی از دو رویداد انقراض جمعی جان سالم بهدر بردند. پژوهش تازهای نشان میدهد یکی از عوامل اصلی این ماندگاری بلندمدت چه بوده و چطور میتوان از این یافتهها برای حفاظت از گونههای در معرض خطر بهره گرفت.
-
کنده درخت، گنج ۱۲ هزار ساله بود
طبیعتشکارچی تگزاسی که فکر میکرد یک کُنده درخت پیدا کرده، در واقع یک عاج ماموت نادر کشف کرده بود. این کشف، که در ابتدا شک و تردیدهایی را برانگیخت، حالا میتواند به دانشمندان درک بهتری از گذشته زمین بدهد.
-
با ترفند دو انگشتی، شیرینترین هندوانه را انتخاب کنید
طبیعتترفند «دو انگشتی» میگوید اگر فاصلهی بین نوارهای سبز تیرهای که روی پوست هندوانه کشیده شده، به اندازهی دو انگشت باشد، احتمال زیادی دارد که با یک هندوانهی شیرین و رسیده طرف هستند.