-
مغز مرد نگونبخت تبدیل به شیشه شد / عکس
دانشهای بنیادیآتشفشان وزوو Vesuvius، یکی از خطرناکترین و مشهورترین آتشفشانهای جهان، در جنوب ایتالیا و در نزدیکی شهر ناپل قرار دارد. این آتشفشان که همچنان فعال است، به دلیل فوران ویرانگر خود در سال ۷۹ میلادی مشهور است، زمانی که شهرهای پمپئی Pompeii و هرکولانیوم Herculaneum را به کلی نابود کرد. این فوران یکی از مرگبارترین رویدادهای آتشفشانی تاریخ بود که هزاران نفر را در کمتر از چند ساعت به کام مرگ کشاند.
-
معمای سلاح ۳۰۰ هزار ساله / انسانهای باستانی بیش از تصور ما پیشرفته بودند
دانشهای بنیادیپژوهشگران با بررسی نیزههای باستانی، میگویند قدمت شکار از راه دور بسیار بیشتر از تصورات ما است و به ۳۰۰ هزار سال پیش بازمیگردد.
-
ثروت عظیم پنهان در اعماق دریا/ چین برای عمق اقیانوس چه نقشهای کشیده است؟
دانشهای بنیادیچین تصمیم دارد یک پایگاه تحقیقاتی در عمق حدود ۱۸۲۰ متر ( ۶۰۰۰ فوتی) در دریای چین جنوبی بسازد. این پروژه که قرار است تا سال ۲۰۳۰ تکمیل شود، میتواند تا شش دانشمند را برای یک ماه در خود جای دهد.
-
خطرناکترین زباله جهان تبدیل به گنج شد
دانشهای بنیادیباتری هستهای موفق ایالات متحده توانست برق را از زبالههای اتمی تولید کند و نمونه اولیه آن با استفاده از سزیم-137 و کبالت-60، دو ایزوتوپ رادیواکتیو که معمولاً در سوخت هستهای مصرف شده یافت میشوند، آزمایش شد.
-
تامین انرژی کل جهان از هسته زمین / عمیقترین چاههای تاریخ حفر میشود
دانشهای بنیادیبا فناوریهای پیشرفته و حفر عمیقترین چاههای تاریخ زمین، انرژی زمینگرمایی استخراج خواهد شد. این پروژه میتواند آینده متفاوتی برای صنعت انرژی رقم بزند و به ما این امکان را دهد که از منابع انرژی پاک زیر سطح زمین استفاده کنیم.
-
تصمیم شوکهکننده دولت ترامپ / اعتبار علمی ایالات متحده آسیب دید
دانشهای بنیادیکشورهای جهان این هفته در هانگژو چین گرد هم آمدند تا برنامهریزی برای تهیهی گزارش بزرگ بعدی از وضعیت اقلیمی زمین را انجام دهند. این نشست درحالی برگزار شد که ایالات متحده غایب بزرگ آن بود.
-
حفاری اعماق زمین برای استخراج انرژی بیپایان/ دانشمندان به هسته زمین هم رحم نکردند
دانشهای بنیادیمحققان با پروژهای جالب و نوآورانه به دنبال استفاده از فناوریهای پیشرفته برای حفر عمیقترین چاههای تاریخ و استخراج انرژی زمینگرمایی هستند. این پروژه میتواند آینده تولید انرژی را بهطور کلی تغییر دهد و به ما امکان دهد از منابع انرژی نامحدود و پاک زیر سطح زمین استفاده کنیم.
-
اثبات نظریه انیشتین؛ تعریف جدید از قوانین فیزیک حاکم بر کیهان
دانشهای بنیادیکوارک سر یا Top-Quark جزء اساسی تشکیل دهنده ماده و بزرگترین ذره بنیادی است که تا کنون شناخته شده است و تمام ساعات روز و شب از قوانین نسبیت خاص انیشتین پیروی میکند. اما آیا زمانی وجود دارد که این ذره از قوانین انیشتین پیروی نکند؟ پاسخ به این سوال، چیزی است که میتواند تعریف جدیدی از قوانین فیزیک حاکم بر کیهان برای دانشمندان ارائه دهد.
-
کشف کامپیوتر ۲۰۰۰ ساله در یک کشتی غرقشده!/ عکس
دانشهای بنیادیآنتیکیترا دستگاه عجیبی که در سال ۱۹۰۱ در یک کشتی غرقشده در جزیره یونانی آنتیکیترا کشف شد، بهعنوان اولین کامپیوتر آنالوگ جهان شناخته میشود.
-
کشف مهم مقبره فرعون مصر پس از یک قرن
دانشهای بنیادیپس از کشف تاریخی مقبره توتعنخآمون (Tutankhamun) در سال ۱۹۲۲، برای نخستین بار یک آرامگاه سلطنتی دیگر کشف شد.
-
هوا داخل خانهها آلودهتر است یا بیرون؟
دانشهای بنیادیتحقیقات جدید نشان میدهد که حتی در صورت پاک بودن هوای بیرون، هوای داخل خانه میتواند آلوده باشد. اما چگونه میتوانیم آلودگی هوای داخل خانه را کاهش دهیم؟
-
قدیمیترین بخش دیوار بزرگ چین کشف شد
دانشهای بنیادیتازهترین کشف باستانشناسان در چین نشان میدهد که بخشهای اولیه دیوار بزرگ این کشور سه قرن قدیمیتر از آن چیزی است که تاکنون تصور میشد.
-
اروپاییهایی که پوست تیره دارند
دانشهای بنیادیتجزیهوتحلیل DNA باستانی نشان میدهد داشتن پوست روشن بهعنوان ویژگی غالب مردم ساکن اروپا، بسیار دیرتر از آنچه تصور میشد، ظاهر شده است.
-
کشف مادهای که از الماس محکمتر است / شاهکار دانشمندان چینی
دانشهای بنیادیمحققان چینی توانستند با موفقیت، الماس بسیار سختی بسازند که برای اولین بار در شهابسنگها کشف شد. ساخت این الماس کمک بسیار بزرگی به کاربردهای صنعتی پیشرفته میکند.
-
کشف نمادهای رمزآلود در اشیا ۱۰۰ هزار ساله
دانشهای بنیادیباستانشناسان با بررسی بریدگیها و شیارهای کوچک روی مصنوعات باستانی انسانها با قدمت نزدیک به ۱۰۰ هزار سال دریافتند این علامتها تصادفاً زیبا نیستند. این شیارها میتوانند نشانههای اولیه خلاقیت و تفکر نمادین اجداد ما باشند.
-
چقدر طلا در جهان وجود دارد؟ / به هر نفر چقدر میرسد؟
دانشهای بنیادیطلا هزاران سال است به دلیل درخشندگی و کمیابیاش مورد توجه بوده، همچنان در زمانهای نامطمئن به عنوان دارایی امن شناخته میشود. اینفوگرافی زیر به بررسی یک پرسش فرضی میپردازد که چه میزان طلا در کل جهان برای هر نفر وجود دارد.
-
بررسی آسیبهای گنجیابی و نابودی تاریخ در ایران با حضور حامد وحدتینسب در «کافه خبر»
مروجان گنجیابی رویافروشی میکنند/ یک نفر، یکتنه کمر همت به تخریب ایران بسته است
دانشهای بنیادیشیوه کار مروجان گنج با آمدن شبکههای اجتماعی، تغییر کرده است و دیگر نقشههای گنج و ابزارهای گنجیابی بدون هیچ ترسی در اینستاگرام و تلگرام و دیگر شبکههای اجتماعی برای فروش گذاشته میشوند، اما در این مسیر تنها مروجان گنج هستند که پول هنگفتی از فریب و رویافروشی به جیب میزنند.
-
جزئیات بسته پیشنهادی سازمان فناوری اطلاعات برای مهار ناترازی انرژی / تعیین «اعتبار انرژی» افراد در راه است
دانشهای بنیادیرئیس سازمان فناوری اطلاعات ایران گفت: بر اساس بسته پیشنهادی برای رفع ناترازی انرژی در کشور، یک پروفایل انرژی برای هر فرد در نظر گرفته شده و همه اشتراکات مانند آب، برق و گاز در آن مشخص و اعتبار انرژی برای افراد در نظر گرفته خواهد شد، تا به میزان مصرفشان از اعتبار انرژی استفاده کنند.
-
مومیاییهای ۵ هزار ساله مصری چه بویی میدهند؟
دانشهای بنیادیدر نگاه اول استشمام بوی یک جسد باستانی ممکن است ایدهای چندشآور به نظر برسد. با این حال عدهای از پژوهشگران در راستای تحقیقات علمیشان چنین تجربهای را انجام دادهاند.
-
از بدن ما عبور میکنند، بیآنکه اثری از خود باقی بگذارند! / کشف «ذره شبح» در عمق دریا
دانشهای بنیادییک آشکارساز نوترینو که در اعماق دریای مدیترانه مستقر شده است توانسته پرانرژیترین ذرهی شبحی را که تا کنون شناساییشده کشف کند.
-
کشف صدها جواهر ایرانی در حاشیه دریای خزر/ عکس
دانشهای بنیادیجواهرات و سلاحهای طلایی چشمگیری از سه گوردخمه مربوط به قرن پنجم قبل از میلاد در قزاقستان کشف شده است؛ ارزش بالای این جواهرات نشان میدهد که احتمالا سرمتیهای ثروتمند یا حتی شاید سلطنتی در این گورها دفن شده بودند. این اکتشافات نشان میدهد که منطقه غربی آتیروا، درست در شمال دریای خزر زمانی مرکز سرمتیها (گروهی از مردمان ایرانیتبار) بوده است.
-
کشف گنج پلنگ و ببر طلای ۲۴۰۰ ساله در حاشیه دریای خزر/ عکس
دانشهای بنیادیجواهرات و سلاحهای طلایی چشمگیری از سه گوردخمه مربوط به قرن پنجم قبل از میلاد در قزاقستان کشف شده است؛ ارزش بالای این جواهرات نشان میدهد که احتمالا سرمتیهای ثروتمند یا حتی شاید سلطنتی در این گورها دفن شده بودند. این اکتشافات نشان میدهد که منطقه غربی آتیروا، درست در شمال دریای خزر زمانی مرکز سرمتیها (گروهی از مردمان ایرانیتبار) بوده است.
-
هسته زمین تغییر شکل داد
دانشهای بنیادیدانشمندان میگویند هسته درونی زمین دستخوش تغییرات ساختاری میشود که بر طول روز تاثیر میگذارد. تعامل بین هسته درونی و بیرونی زمین، محتملترین علت این تغییرات ساختاری است.
-
بهترین روش برای پخت تخممرغ آبپز بینقص
دانشهای بنیادیپختن تخممرغ یکی از سادهترین کارهایی است که میتوان در آشپزخانه انجام داد. اما به نظر میرسد که بسیاری از افراد تاکنون این کار را به روش نادرستی انجام دادهاند.
-
چین در اعماق دریا دنبال چه میگردد؟ / «جنگجوی اعماق دریا» به میدان آمد
دانشهای بنیادینمونه اولیه آشکارسازها اکنون با کمک اولین کشتی تحقیقاتی چین در اعماق دریا مستقر شدهاند.
-
آدمخوارها در اروپا پیدا شدند
دانشهای بنیادیبر اساس شواهدی تازه در لهستان که از استخوانهای یافت شده در غاری در این کشور بدست آمده، انسانها ۱۸ هزار سال پیش یکدیگر را میخوردند.
-
تنها یک نفر در جهان آدرس گنج «کشتی طلا» را میداند/ کسی که محل گنج ۲۱ تن طلا را به کسی نمیدهد
دانشهای بنیادیمردی که با امتناع از فاش کردن مکان گنج «کشتی طلا» به ۱۰ سال زندان محکوم شد، احتملا آزاد میشود.
-
«پول شیطان» پیدا شد / گنجینه عظیم طلا و نقره
دانشهای بنیادیباستانشناسان گنجینهای از سکههای طلا و نقره را که به عنوان «پول شیطان» به فرقهای قرون وسطایی در هلند در ۱۴۰۰ سال پیش اهدا شده بودند، در هیزینگن در شرق این کشور کشف کردهاند.
-
عناصر کمیاب معدنی اوکراین کدامند و چرا ترامپ دنبال آنها است؟
دانشهای بنیادیدونالد ترامپ اخیرا گفته است که در ازای کمکهای آمریکا به اوکراین، خواهان دریافت عناصر کمیاب زمین از کییف است. اما این عناصر چه هستند و چرا ترامپ به دنبال تامین آنها از اوکراین است؟
-
اگر زمین را تا جایی که میشود سوراخ کنیم و انسانی را درون آن بیاندازیم چه میشود؟
دانشهای بنیادیاگر به عمق زمین سقوط کنید، چه اتفاقی میافتد؟ از دماهای سوزان و فشارهای فوقالعاده تا تجربه بیوزنی در مرکز زمین، در این مقاله سقوط در چاهی فرضی که از مرکز زمین عبور میکند را بررسی میکنیم. آیا میتوانید به طرف دیگر زمین برسید یا در مرکز متوقف میشوید؟