گزارش اختصاصی خبرآنلاین از انتقادات و اظهار نظر مراجع و چهره های حوزه دین در رسانه های مختلف در روزهای پایانی شهریور ماه
در آخرین روزهای شهریور ماه، با رویدادهایی نظیر اعزام حجاج ایرانی به بیت الله الحرام، شروع سال تحصیلی حوزه های علمیه و کشتار و آزار و اذیت مسلمانان در جهان مواجه بودیم. مراجع و علمای دین در جلسات، دیدارها و گفت و گوهای مختلف به تشریح مسائلی در این باره پرداختند. گزارش خبرآنلاین و گلچین مهمترین اظهار نظرهای ایشان را در این گزارش می خوانید.
مرزهای جغرافیایی نباید برادری مسلمانان را از بین ببرد
- آیت الله ناصر مکارم شیرازی در دیدار با عالم دینی کشور آذربایجان، با محوریت موضوع «وحدت» در سخنانش به نکات زیر اشاره کرده است:
*فلسفه حج این بوده که اسلام ثابت کند همه مسلمانان در دنیا یک واحد عظیم هستند و همه برادر یکدیگرند و باید این مهم بیش از پیش تقویت شود و مرزهای جغرافیایی نمی تواند آنها را همدیگر جدا کند.
* اگر مسلمانان همه دست به دست هم بدهند می توانیم در دنیا به صورت یک جمعیت سربلند و عزیز و مقتدر زندگی کنیم. دشمنان اسلام از این می ترسند که ما یک روز با هم متحد شویم؛ از این رو سعی می کنند بین ما اختلاف بیندازند و تولید سوء ظن و بدبینی کنند.
* اگر نگاهی به کشورهای اسلامی بکنیم متاسفانه می بینیم که چگونه برادر به جان برادر افتاده و کشورهای شان را تخریب می کنند و سرچشمه همه این مسائل نیز بیگانگان هستند.
- آیت الله مکارم شیرازی در دیدار با سرپرست وزارت آموزش و پرورش به نکات زیر اشاره کرده است:
* در آموزش و پرورش کمیت و کیفیت هر دو مهم است، برای اصلاح آموزش و پرورش و دانشگاه ها نخست باید برنامه ها درست و اصولی باشد، در مرحله بعد اساتید خوب باشند و در مرحله سوم کتب درسی مفید و سازنده باشد در غیر این صورت نمی توان به نتیجه امیدوار بود.
* یکی از مسائل مهم، مساله عفاف و حجاب است که باید پایه آن در آموزش و پرورش تقویت شود. همچنین ضروری است که برنامه های قرآنی در این وزارتخانه تقویت شود چرا که آشنایی و انس با قرآن سبب اصلاح فرد و جامعه می شود و مهم ترین اساس سالم سازی جامعه است. فضای آموزش و پرورش باید از هر جهت خوب و دینی باشد. در همه مدارس باید نمازخانه های خوب و پرجاذبه وجود داشته و این مساله در اولویت کار مسئولان و دست اندرکاران آموزش و پرورش باشد.
مراقب باشیم به سرنوشت مسیحیان دچار نشویم
- آیت الله جعفر سبحانی در سخنرانی افتتاحیه مرکز فرهنگی آموزشی امامزاده سید علی(ع)، با محوریت موضوع «حفظ آثار دینی» به نکات زیر اشاره کرده است:
* تهاجم فرهنگی با سرعت زیادی به سمت فرهنگ دینی جوانان در حرکت است و اگر برای مقابله با آن، برنامه ریزی دقیق و سریع نداشته باشیم، نشان دهنده آن است که عالم به زمان نیستیم. باید به سرعت هجمه های دشمنان را خنثی کرده و فرهنگ مطلوب خود را تقویت و تثبیت کنیم.
* مسیحیت امروز، مسیحیت شناسنامه ای است؛ چرا که قلبا قائل به حضرت مسیح(ع) نبوده و اثری از مسیحیت در بین آن ها نیست. مراقب باشید خدای ناکرده آثار اسلام از بین نرود؛ زیرا به سرنوشت مسیحیان دچار خواهیم شد.
*انسان های متمدن از دین و آثار دینی حفاظت می کنند. ملت های متمدن آثار خود را حفظ می کنند و ما نیز باید بقاع متبرکه را حفظ کنیم.
- آیت الله سبحانی در دیدار با سرپرست وزارت آموزش و پرورش به نکات زیر اشاره کرده است:
* این وزارتخانه از مهم ترین نهادها و دستگاه ها در نظام است. تعلیم و تربیت پایه و زیربنای جوامع است و باید بیش از پیش به این عرصه، توجه داشت.
* سطح آگاهی و دانش جامعه باید ارتقاء یابد. از همین رو متصدیان و دست اندرکاران نظام تعلیم و تربیت کشور دقت و تدبیر بیشتری در برنامه ریزی ها انجام دهند.
* اساتید، برنامه و محتوای دروس سه رکن اساسی در آموزش و پرورش است. افزون بر توجه به محتوای غنی کتب ها، اساتید و معلمانی که می خواهند مسئولیت تربیت دانش آموزان و جوانان را عهده دار شوند باید افرادی باشند که به ارزش های دینی، قانون اساسی و نظام مقدس جمهوری اسلامی اعتقاد کامل و راسخ داشته باشند.
قرض الحسنه باید به طور واقعی در بانکها و کشور ترویج شود
- آیت الله صافی گلپایگانی در دیدار با مسئولان بانک ملی استان قم با محوریت موضوع «بانکداری اسلامی» به نکات زیر اشاره کرده است:
* تمام کارها و برنامههایی که در بانکها اجرا میشود باید مطابق دستورات شرع باشد و هدف از تاسیس بانک در نظام اسلامی تامین شود و قرض الحسنه که یکی از سنتهای حسنه اسلام است باید به طور واقعی در بانکها و کشور ترویج شود.
*هدف از مطرح کردن بانکداری اسلامی در ابتدای انقلاب و تصویب قانون مربوط به آن، این بود که بتوان بانکهایی بر مبنای احکام شرع ساخت و آنها را به عنوان الگو برای جهانیان معرفی کرد که با حذف ربا هم میتوان خدمات بسیار خوبی را به مردم ارایه داد.
*در مسایل بانکها باید به مقاصد اسلام به خصوص کمک به اقشار ضعیف و آسیبپذیر جامعه توجه بیشتر و طوری برنامهریزی شود که این عزیزان در رفاه باشند و فشاری بر آنها وارد نشود.
- آیت الله صافی در دیدار با سرپرست وزارت آموزش و پرورش به نکات زیر اشاره کرده است:
* اساس اسلام بر این است که مردم با تعلیم و تربیت، راه هدایت را بپیمایند، به همین خاطر همه برنامههای اسلام، بر محور تعلیم و تربیت است. هر چه جامعه اسلامی از علم بیشتری بهرهمند باشد، قدرت نفوذ آن در جوامع دیگر بیشتر است.
*البته با پیشرفت درجات علمی در جامعه، باید به درجات تربیت هم افزوده شود که «نحن محتاجون الی العلم و إحتیاجنا الی الاخلاق أکثر؛ ما به علم احتیاج داریم و احتیاج ما به اخلاق بیشتر از آن است.»
*نقش معلمان و اساتید محترم در تربیت علمی و اخلاقی جامعه بسیار ویژه و مهم است. اگر اساتید و معلمان متعهد و متخصص بر سر کار باشند، جامعه به سمت پیشرفت و عزت حرکت خواهد کرد.
*اخیرا شنیده شده که در برخی کتابهای دانشآموزان درس آموزش موسیقی گذاشته شده است که اگر صحت دارد باید برداشته شود.
*این قضیه تعلیم موسیقی در زمان رضاخان و در آن اوضاع ضد اسلامی هم مطرح بود. برخی آمده بودند و اصرار میکردند که باید موسیقی وارد بحث تعلیم شود و دانشآموزان آن را فرابگیرند. در مقابل بسیاری از انسانهای متعهد ایستادگی میکردند و مردم هم واقعا با تعهد در مقابل این حرفها ایستادند. ابتدا گفتند این برنامه آموزش موسیقی برای دانشآموزان اختیاری باشد و هر که خواست شرکت کند ولی وقتی دیدند استقبالی نمیشود آموزش آن را جزو برنامهها قرار دادند.
وهابیت ارتباط آرام میان شیعه و سنی را از بین بردند
- آیت الله نوری همدانی در دیدار با رئیس سازمان اردویی راهیان نور و گردشگری بسیج با محوریت موضوع «فرقه های ضاله» به نکات زیر اشاره کرده است:
* دعوت، موعظه، مناظره و جهاد چهار مرحله اثبات حق و باطل است. نخستین وظیفه پیامبراکرم(ص)، دعوت با حکمت و برهان به سوی خداوند بود. آمادگی داریم در مناظره ای، دشمنان استدلالهای خود را مطرح کرده و ما نیز برهان های خود را ثابت کنیم. از طریق مناظره، حق و باطل مشخص می شود و عموم افراد می توانند مکتب حق را تشخیص دهند.
* سلفی ها و تکفیری ها یکی از خطرهایی هستند که اسلام ناب را تهدید می کند. عربستان و قطر با دلارهای گاز و نفت خود، فرهنگ سلفی و تکفیری را تقویت می کنند.
* وهابیت مذهبی خرافی و بی اساس است. تا قبل از تشکیل فرقه ضاله وهابیت، اهل تسنن و شیعیان در کنار یکدیگر و با آرامش زندگی می کردند، اما آن ها با تجهیزات خود ارتباط این دو مذهب را کوبیدند.
* مردم مصر از دیرباز به شیعه علاقهمند بوده و هستند، اما با تقویت سلفی ها، متاسفانه مشاهده میکنیم که امثال شیخ حسن شحاته در این کشور به شهادت می رسند.
*اکنون اسلام ناب در برابر سه جبهه از دشمنان قرار دارد. جبهه تکفیری و سلفی ها، صهیونیست ها و استکبار، مهم ترین دشمنان امروز ما به شمار می آیند.
فساد اداری فعلی ناشی از عمل نکردن به قانون مواسات است
- آیتالله ناصر مظاهری در یکی از جلسات اخیر درس اخلاق خود به نکات اخلاقی زیر اشاره کرده است:
* قرآن کریم در آیات فراوان و شاید بیش از صد مرتبه، به دستگیری از همنوعان و رسیدگی به خلق خدا تأکید کرده و میفرماید: هر مسلمان وظیفه دارد به اندازه توان و قدرت به مخلوقات خداوند خدمت کند، بنا بر نظر قرآن، مسلمان همانطور که باید به فکر خود و به فکر خانواده باشد، لازم است به اندازۀ توانایی به فکر دیگران هم باشد.
* کسی که سیر بخوابد و همسایه او گرسنه باشد، مسلمان نیست. خداوند در قرآن می فرماید: آن کسانی که به جمع مال میپردازند و در حالی که میتوانند به دیگران کمک کنند، کوتاهی میکنند، عذاب دردناکی دارند. سپس میفرماید: در قیامت همان پولها و سکههایی که باید به دیگران کمک میکردند، آتش میشود و آن آتش را به پشت و پهلو و پیشانی آنها میگذارند و از طرف خداوند یا ملائکه به آنها خطاب میشود: کیفر آنچه جمع کرده بودید را بچشید.
* مسلمان باید به فکر همه انسانها و همه مخلوقات، حتی به فکر کفار باشد، البته کافر حربی، مسئله دیگری دارد و اگر کافر، حربی نباشد، باید به فکر او هم باشیم.
* فساد اداری فعلی ناشی از عمل نکردن به قانون مواسات و اهمیت ندادن به دستور اسلام است. چنانکه اگر در ادارهها به قانون مواسات عمل میشد و گرهگشایی از کار و مشکل مردم اهمیت داشت، اکنون فساد اداری و پارتیبازی و رشوهخواری نداشتیم، فساد اداری که الان داریم، خیلی ناراحتکننده است و به جمهوری اسلامی ضربه زده است. بدکاری، بیکاری، رشوهخواری و بیاعتنایی به کار مردم در ادارهها وجود دارد، پروندههای متراکم چند سال میماند و رسیدگی به آن مرتب به فردا یا ماه دیگر یا سال بعد حواله میشود. این همه، ناشی از اهمیت ندادن به قانون مواسات است.
- آیت الله مظاهری در دیدار با جمعی از جانبازان آسیب نخاعی استان اصفهان به نکات زیر اشاره کرده است:
* رزمندگان اسلام در هشت سال دفاع مقدس با ایثارگری و فداکاری تمام، از میهن اسلامی دفاع کردند و حاصل آن شهادت یا جانبازی آنان شد، اما در این زمینه ذرهای کوتاهی نکردند و اجازه ندادند که حتی یک وجب از خاک میهن عزیزمان به تصرف دشمن درآید. اما متأسفانه باید اعتراف کنیم که بدخواهان نظام جمهوری اسلامی، در جنگ نرم و در جنگ فرهنگی خود، موفق بودهاند و توانستهاند مفاسدی نظیر فساد اقتصادی، فساد اداری و فساد اخلاقی را به کشور و مردم تحمیل کنند.
* اگر جنگ نرم و تهاجم فرهنگی دشمن نیز با هوشیاری و بصیرت مردم و مسئولان مواجه شده بود و نظیر دفاع مقدس، خالصانه در برابر آن تهاجم، دفاع همگانی صورت میگرفت، کشور ما به مفاسد کنونی دچار نمیشد.
* یکی از جانبازان عزیز که وضعیت جسمی رنجآوری داشت به من میگفت: اگر چه از نظر جسمی، همیشه در احساس درد به سر میبرم، اما مشاهده وضعیت اسفناک حجاب، عفاف و پوشش خجالتآور برخی افراد، مرا بیشتر از هر درد و رنجی، عذاب میدهد.
- آیت الله مظاهری در دیدار با رئیس و اعضای هیأت امنای دفتر تبلیغات اسلامی قم به نکات زیر اشاره کرده است:
* امروزه تبلیغ در کشورهای غربی و نیز تبلیغ در کشورها و مناطقی که اهل سنت در آن سکونت دارند، از حساسیت ویژه و ظرافت خاصی برخوردار است و متصدیان امر و دستاندرکارانِ اعزام مبلغین، لازم است تا نسبت به حساسیت و ظرافت این موضوع واقف بوده و در اعزام مبلغین، دقت لازم را به کار گیرند.
* تبلیغ در مناطق سنینشین حساسترین نوع تبلیغ در شرایط فعلی است. مبلغ مذهب حقه تشیع، باید از هرگونه تندروی پرهیز کند و مراقب باشد که سخنان یا رفتار او باعث تحریک احساسات یا اهانت به مقدسات پیروان سایر مذاهب اسلامی نشود.
* اختلاف و تفرقه بین مسلمانان بزرگترین خطر تهدیدکننده برای اسلام و مسلمین است. نتیجه تندرویهای بیجا، گفتار و کردار تفرقهافکن و تنشآفرین، پیدایش گروههای تکفیری و انحرافی، نظیر القاعده و سلفیون است که امروزه خسارات عظیمی بر پیکر دنیای اسلام وارد ساختهاند.
* تحریک احساسات پیروان سایر مذاهب و اهانت به مقدسات آنان، حاصلی جز قتل عام شیعیان به دست گروههای تکفیری ندارد و این، خسارت بزرگی برای تشیع محسوب میشود.
با خشونت نمی توان اسلام را در جامعه پیاده کرد
- آیت الله موسوی اردبیلی در دیدار با مدیر مسئول و برخی از اعضای تحریریه روزنامه اعتماد با محوریت موضوع «ترویج اسلام» به نکات زیر اشاره کرده است:
* وظیفه اصلی رسانه ها و مطبوعات باید تقویت اسلام باشد. اسلام در تمام زمینه های اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و فرهنگی مطالب بسیار ارزشمندی برای گفتن دارد و این وظیفه رسانه ها و مطبوعات است که آن را به صورت صحیح و خوب به جامعه معرفی کنند.
* باید اسلام را آن طور که هست به جامعه معرفی کرد و اسلام صحیح و راستین نیز همان اسلامی است که پیامبر(ص) و اهل بیت(ع) معرفی کردند.
* پیامبر(ص) هیچ گاه با خشونت اسلام را پیش نبرد، بلکه با اخلاق خویش اسلام را ترویج کردند و این یعنی این که با خشونت نمی توان اسلام را در جامعه پیاده نمود.
* همه اهالی رسانه و مطبوعات باید سعی کنند در روزنامه ها و رسانه های خود هر چه بیشتر در جهت تقویت افکار اسلامی قدم بردارند چرا که آن وقت توفیقات شان دائمی خواهد بود.
جوانان را باید به گونه ای تربیت کرد که خودشان به دنبال ماهواره نروند
- آیت الله ابراهیم امینی در دیدار اعضای هیات مدیره انجمن تعلیم و تربیت اسلامی حوزه علمیه قم به نکات زیر اشاره کرده است:
* در اوایل پیروزی انقلاب توجه خاصی را به تعلیم و تربیت اسلامی شاهد بودم. آن زمان دولتی ها بیشتر احساس می کردند که نیاز به حوزه دارند. در آن دوران بررسی کتاب های درسی ابتدایی و راهنمایی با هدف این که مطالب غیراسلامی نداشته باشند، در معاونت فرهنگی جامعه مدرسین صورت گرفت.
* در دوره های بعدی انقلاب، آموزش و پرورش خواست مستقل باشد برای بررسی محتوای کتب درسی توجهی به حوزه نداشت. متن کتاب تعلیمات دینی اول دبیرستان نیز توسط معاونت فرهنگی جامعه مدرسین تهیه شد، اما از آن استفاده نشد. حس بی نیازی آموزش و پرورش نسبت به حوزه های علمیه، ما را نیز دل سرد کرد؛ چرا که بودجه خاصی نداشتیم و از طرفی هم با بی رغبتی آموزش و پرورش مواجه شدیم.
* حوزه علمیه از غنای لازم برخوردار است، اما مایه تاسف است که آموزش و پرورش خود را جدای از حوزه های علمیه بداند و به همین دلیل بسیاری از امور خیلی پیشرفت نمی کند.
* گاهی مسئولان دولتی به منظور تشریفات با مراجع و علما دیدار می کنند، اما برخی اوقات نیز برای عمل به رهنمودها دیدار می کنند که این نوع دیدار خوب و مفید است.
* امروز جوانان با مسائل فرهنگی خاصی مواجه هستند که در گذشته وجود نداشت. هماکنون ارتباط با بخش های نامناسب اینترنت، رسانه های بیگانه و برخی رسانه های بدآموز داخلی به سهولت میسر است.
* به جوانان و خانواده ها نمی شود گفت ماهواره نبینید. با تحریم ماهواره و اینترنت آن ها از فیلترشکن ها استفاده می کنند. جوانان را باید به گونه ای تربیت کرد که خودشان به دنبال ماهواره نروند. مقابله با ماهواره ها و رسانه های بیگانه نیاز به کار فرهنگی حوزه علمیه دارد. وضعیت فرهنگی جوانان و خانواده های ما مطلوب نیست.
* نمایش برخی سریال ها و فیلم های سینمایی خارجی در رسانه ملی مناسب نیست. این سریال ها و فیلم ها در فرهنگ کشورهای بیگانه ساخته شده و با این که ممکن است نکات آموزنده داشته باشند، اما برخی مخاطبان ممکن است به جنبه آموزنده فیلم ها توجه نکرده و جنبه خاص دیگری را تعلیم ببینند.
متاسفانه در کشور اسلامی ما ربا وجود دارد
آیت الله مرتضی مقتدایی در دیدار با مدیرکل بانک مهر اقتصاد استان قم با محوریت موضوع «بانکداری اسلامی» به نکات زیر اشاره کرده است:
* در مورد بانکدار اسلامی، در کشور بسیار سخن شنیده ایم، ولی در عمل آن طور که باید محقق نشده است. ربا در قرآن کریم، در ردیف اعلان جنگ با خدا قرار داده شده و در آیات و روایات تا این حد مورد نکوهش قرار گرفته است، اما متاسفانه می بینیم که در کشور اسلامی رایج است و مسئولین ذیربط در این زمینه به تعهدات خود عمل نمیکنند.
* باید با استفاده از ظرفیتهای حوزه، نظام بانکداری اسلامی در بانک ها اجرایی شود.
* خدمت در نظام اسلامی بالاترین ثواب را دارد. طبق حدیثی از پیامبر اکرم(ص)، بهترین افراد در جامعه، کسی است که نفعش بیشتر به مردم برسد. مصداق بارز این حدیث را میتوان در بانک ها عملیاتی کرد و با ارائه تسهیلاتی که مشکلات نیازمندان را برطرف میکند، در افزایش سرور قلوب مومنین گام برداشت.
سادهزیستی علما باعث جذب جوانان میشود
- آیتالله سید هاشم حسینی بوشهری در پیامی به مناسبت آغاز سال تحصیلی حوزه های علمیه به نکات زیر اشاره کرده است:
* سال تحصیلی حوزههای علمیه امسال در حالی آغاز میشود که پرتو نورانی اسلام اقصی نقاط جهان ستم را روشن کرده و به برکت انفاس قدسی معمار کبیر انقلاب اسلامی، احیاگر اسلام ناب محمدی حضرت امام خمینی (رض) و رهبری حکیمانه رهبر فرزانه انقلاب، دوران تجدید حیات اسلام و ارزشهای والای شریعت مقدس آغاز شده است.
*این وضعیت نقش بیبدیل حوزههای علمیه که همواره در دورانهای حساس و سرنوشتساز جهان اسلام نقش اساسی و موثری را در هدایت و روشنگری داشتهاند، فزونی بخشیده است.
* سادهزیستی و مناعت طبع و عدم وابستگی به مظاهر دنیایی موجب تثبیت باورها به ارزشهای دینی و اسلامی در قلوب مردم و جذب جوانان میشود.
* همکاری حوزههای علمیه و آموزش و پرورش توام با برنامهریزی مجدانه و فعالیت مشترک، میتواند تحول بنیادین در کشور ایجاد کند.
* سرمایههای انسانی در آموزش و پرورش، ارزش زیاد و تأثیرگذاری در پیشبرد برنامهها و تحقق اهداف نظام دارد. آموزش و پرورش باید همسو با نظام اسلامی، رشد و توسعه کیفی و کمی داشته باشد تا سرنوشت کشور به بهترین شکل رقم بخورد.
- آیت الله حسینی بوشهری در مراسم آغاز به کار هجدهمین سال دروس تخصصی مرکز فقهی ائمه اطهار(ع) به نکات زیر اشاره کرده است:
* دانستن، عمل کردن و انتقال دادن علوم اسلامی فلسفه کار حوزه های علمیه است. حاصل فعالیت حوزه های علمیه شیعی از صدر اسلام تاکنون چاپ و تالیف ده ها هزار کتاب در زمینه های مختلف علوم معارف اسلامی است. اگر حوزه های علمیه از زندگی مردم خارج شوند، نکته ای از معنویت باقی نخواهد ماند.
* اگر طلبه از ادب، تهذیب و اخلاق برخوردار نباشد، برای خود و حوزه های علمیه بهره ای نخواهد داشت.
* هجمه سنگین مسیحیت، وهابیت و فرقه های ضاله دیگر که با پول های دشمنان تشیع ارتزاق می کنند، فضای سنگینی را علیه مکتب اهلبیت(ع) به وجود آوردهاند. طلاب، افسران و سنگربانانی هستند که باید از مکتب شیعه دفاع کنند و در شرایط فعلی، نباید پست های مرزبانی حفاظت از دین رها شود.
افراط و تفریط در امور دینی باید به تعادل برسد
- آیتالله سید جعفر سیدان در گفت و گویی با محوریت موضوع «تهدید جامعه شیعی» به نکات زیر اشاره کرده است:
* متأسفانه چه شخصیتهای علمی به طور اکثر ـ و نه بطور عموم و صد در صد ـ و چه معلمانی که با جوانان در ارتباط هستند که شامل ـ معلمان حوزه و دانشگاه و مدارس میشود ـ و چه پدر و مادرانی که در ارتباط با فرزندانشان مسئولیت این مسائل را در سطح خود دارند، هیچ یک اهتمام لازم را جهت انجام مسئولیت در مسائل اعتقادی را ندارند.
* آنچه بیشتر از همه چیز جامعه شیعی را تهدید می کند در درجه اول عدم احساس مسئولیت لازم نسبت به انحرافاتی است که در جامعه شیعی رواج دارد و در درجه دوم زمینههای نشر شبهات است. از جمله ابزاری که موجب نشر شبهات است؛ رسانهها، سایتها، مجلات و نوشتههای مختلف داخلی و خارجی هستند که با انتشار شبهات زمینه تهدید را ایجاد میکنند.
* بعضی هستند که به نماز صبح کمال اهمیت را میدهند اما در رابطه با صداقت و راستگویی چنین نیستند. یا به عکس به راستگویی مقید هستند اما مقید به نماز نیستند. این مسأله را هم کسانی که مسئولیت دارند، در تعلیمات خود باید تشریح کنند. یعنی گفته شود که این دین ما ابعاد مختلف و مسائل عبادی و اجتماعی و فردی دارد و یک انسان مسلمان درست و مؤمن کسی است که در همه ابعاد موفق باشد.
* البته گاهی افراط و تفریط در مسائل هم دیده میشود که بعضا به مسائل اختلافی که از نظر علمی بحث دارند باز میگردد. افراط و تفریط در مراسمهای عزاداری هم دیده می شود. اینکه تمام جلسات عزاداری به مرثیهخوانی ختم شود و مسایل دیگری نظیر مسائل اخلاقی و اجتماعی و اعتقادی گفته نشود، و سر تا به پای جلسه توسل و روضه خوانی باشد، قطعا تفریط صورت گرفته و اگر به عکس آن هم عمل شود، و صرفا مباحث و مسایل گفته شود و از حالت انعطاف مردم به اهل بیت و توجه به آنها غفلت شود، این هم مشکل است. لذا باید جمع بین هر دو و اعتدال برقرار باشد تا افراط و تفریط نباشد.
مرکز فقهی توانست قانون کنترل جمعیت را کنار بزند
- آیت الله محمد جواد فاضل لنکرانی در سخنانی در مراسم آغاز به کار هجدهمین سال دروس تخصصی مرکز فقهی ائمه اطهار(ع) به نکات زیر اشاره کرده است:
* در سال های اخیر، در راستای پذیرش طلاب در رشته کلام، برای تربیت محقق مذاهب اسلامی و در رشته تفسیر، برای تربیت مفسرین برجسته در جامعه، برنامهریزیهای گسترده ای صورت گرفت.
* در حال حاضر با یک شیوه تخصصی در مباحث سطح عالی و خارج فقه اصول که از سال 76 تاکنون آغاز کردهایم، فارغالتحصیلان بسیار خوبی داشتهایم و تاکنون، حدود 50 طلبه قریبالاجتهاد را تربیت کرده و تحویل حوزهها دادیم.
* یکی از مراکزی که در موضوع کنترل جمعیت وارد شد و سعی کرد تا این قانون باطل را کنار بزند مرکز فقهی بود که به لطف خدا این تلاشها در جامعه به ثمر نشست. که این قبیل کارها درباره مسائل فقهی جدید باید بیشتر صورت بگیرد.
* مرکز فقهی علاوه بر شهرهای قم و مشهد در دیگر کشورهای آسیایی و اروپایی نیز به جذب طلاب پرداخته و به فعالیتهای فرهنگی و علمی اهتمام داشته است.
در اسلام چیزی به نام دموکراسی نداریم
- آیت الله سید علیرضا حائری، در گفت و گویی با محوریت موضوع «فقه شیعه و دموکراسی» به نکات زیر اشاره کرده است:
* در مسائل خانوادگی، فردی، سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و تمامی مسائل فقه شیعه قدرت و توانایی دارد تا راه حل ارائه دهد و مشکل را حل کند. چنانچه تاکنون این کار را کرده است. اگر به عقب باز گردیم به راحتی میبینیم که در طول 14 قرن فقه شیعه روی پای خود ایستاده و مشکلات جامعه را حل کرد و این همه به خاطر پویایی آن است.
* در مسأله ولایت فقیه شخص مطرح نیست و فقط دو عنصر فقاهت و عدالت حاکم است. فقاهت یعنی عالیترین فهم از دین و دستورات دینی، عدالت هم نهایت پاکیزگی و وارستگی را نشان میدهد. معنای آن هم این است که ما از اول جدای از نظامهای اسلامی و یا آنچه دنیا چه میپسندد، در این فکر هستیم که وظیفه ما چیست و حرف دین در مسأله حکومت چیست.
* در مقابل کسی که انسان را آفریده، بر انسان لازم است تا هر چه او گفت عمل کند و انسان در این امر آزاد نیست. اما فهم دنیا بر این است که انسان آزاد است که این مسأله کاملا غلط است. چرا که خداوند برای عبد خود در تمامی طول زندگی یعنی تولد تا مرگ برنامه گذاشته و این برنامه را هم از طریق رسانههایش یعنی انبیا و ائمه و جانشین ائمه ابلاغ کرده است. لذا انسان آزاد نیست تا هر چه خواست انجام دهد.
* در اسلام چیزی به نام دموکراسی نداریم و هر امری که در آن تصرف در مال یا نفس دیگران باشد، نیازمند ولی فقیه است. اگر آزادی افراد حتی در قوانین راهنمایی و رانندگی، مورد سؤال قرار گیرد و محدود شود، شرعا مشکل دارد و افراد حق انجام این کار را ندارند، مگر اینکه ولی فقیه او را گماشته باشد که در این شرایط مشروع میشود. لذا تمام قوانینی که امروز در ممکلت وجود دارد همه مشروعیت خود را از ولی فقیه گرفتهاند. این قوانین مطاع هستند و باید تبعیت شود.
* کسی تأکید ندارد که ولی فقیه باید مادامالعمر باشد و اگر مصلحت جامعه این باشد که هر چند سال انتخاب صورت گیرد، هیأت نظارت باید این کار را انجام دهد. البته ما در اسلام جمهوری نداریم. جمهوری به معنای حقیقی که در دنیا وجود دارد، یعنی اکثریت مردم حرفشان به کرسی بنشیند، در اسلام نیست. البته پادشاهی و وراثتی هم نداریم. آنچه داریم حکومت فقاهت و عدالت است. لذا به محض اینکه این دو عنصر از بین رفت، حاکم از حکومت ساقط میشود و همانند طاغوت و صدام و شاه باید از بین برود.
الازهر مصر از مهندسی شیعی غافل است
- حجت الاسلام علیرضا اعرافی در گفت و گویی با محوریت موضوع «توانمندی حوزه» به نکات زیر اشاره کرده است:
* کار حوزه و این نهاد، جهتدهی به تمایلات و ذوق جامعه بشری و در تعبیری بهتر، مهندسی امیال و ذوقهای جامعه بشری است. در حقیقت، حوزه به دنبال مهندسی نرم افزاری در این مسیر است؛ این مهندسی نرم افزاری در حوزه شیعه، به شکل جدی دنبال شده، در حالی که الازهر مصر از آن غافل مانده است.
* اگر الازهر مصر، این مهندسی و این قدرت نرم افزاری را داشت، انقلاب مصر به این روز نمیافتاد؛ مشکل مصر آن بود که الگو و مدل متعالی به روزی را در اختیار نداشت، مدلی که الازهر میبایست برای انقلاب مصر، با تربیت مهندسانی کارآزموده طراحی و اجرا میکرد.
* گفتمان امروز جهان، اومانسیتی و سکولاری است. حوزه آمده تا این گفتمان را تغییر دهد و طلاب نیز باید در این مسیر تلاش کنند، تا قدرت نرم افزاری دین را جایگزین تفکری نمایند که غربیان سالیان زیادی برای شکل گیری آن تلاش کردهاند.
* قبل از انقلاب، حوزههای علمیه تحرک خاصی نداشتند اما امروزه حوزه به بازوی توانمند نظام اسلامی، در همه عرصهها مبدل شده است بسیاری ازمشکلات امروز جهان اسلام ناشی از دور افتادن علما از یکدیگر و رخنه و تسلط گروههای افراطی و تکفیری است.
جدول موضوعی اظهار نظر مراجع و علما در هفته پایانی شهریور
نام مرجع / عالم دینی |
موضوع اظهارات |
مضمون اظهارات |
آیت الله مکارم شیرازی |
1. حجاب |
انتقاد: برادرکشی در کشورهای اسلامی |
آیت الله صافی گلپایگانی |
1. بانکداری اسلامی |
انتقاد: آموزش موسیقی در برخی از کتاب های دانش آموزان |
آیت الله سبحانی |
1.تهاجم فرهنگی 2. آموزش و پرورش |
پیشنهاد: دقت متصدیان آموزش و پرورش در برنامه ریزی های این سازمان برای تعلیم و تربیت |
آیت الله نوری همدانی |
فرقه های ضاله |
انتقاد: کمک مالی عربستان و قطر به سلفی ها، ایجاد اختلاف بین شیعه و سنی با فعالیت وهابی ها |
آیت الله مظاهری |
1. فساد اداری 5. رسیدگی به همنوع |
انتقاد: وجود فساد اداری در کشور |
آیت الله موسوی اردبیلی |
ترویج اسلام در رسانه ها |
پیشنهاد: تبلیغ اسلام با اخلاق نه با خشونت |
آیت الله امینی |
1. حوزه علمیه |
انتقاد: جدایی آموزش و پروش از حوزه علمیه، نامناسب بودن برخی از سریال های سیما |
آیت الله سیدان |
تهدید جامعه دینی |
انتقاد: عدم توجه مسولان به تهدید اعتقادات شیعه |
آیت الله مقتدایی |
بانکداری اسلامی |
انتقاد: بی توجهی مسولان کشور به مسئله «ربا» |
حجت الاسلام جواد فاضل لنکرانی |
تربیت طلاب |
پیشنهاد: کارمراکز فقهی بر روی مسائل جدید فقه |
آیت الله بوشهری |
1. نقش حوزه های علمیه |
پیشنهاد: ساده زیستی علما برای جذب جوانان، همکاری حوزههای علمیه و آموزش و پرورش |
حجت الاسلام اعرافی |
1. مصر |
انتقاد: غفلت دانشگاه الازهر از مهندسی شیعی، دور افتادن علما از یکدیگر |
آیت الله سید علیرضا حائری |
1. فقه شیعه |
پیشنهاد: تبعیت از قوانین کشور |
62303/
نظر شما