تیتر سه وبلاگها
-
«لحظه» خطیر تصمیم نهایی به مهاجرت
در سالهای گذشته و بهویژه در این روزهای پاییزی، گفتگوهای بسیاری درباره ترکِ وطن در جریان بوده و همچنان در جریان است.
-
نسلی که میخواهد خودش قهرمان زندگی خودش باشد
صحبت از نسلی است که این روزها خیلیها دربارهشان صحبت میکنند. وقتی مطالباتشان را فریاد میزنند، با دهانی باز به آنها نگاه میکنیم. میگویند ما میخواهیم زندگی کنیم، آنطور که میخواهیم. ما آنها را میشناسیم و نمیشناسیم. جوان، شاداب، پرانرژی، پر از رنگ و زندگی، بزرگشده در زمانه بیمرز اینترنت و گوشیهای هوشمند، پای خواستههایشان ایستادهاند.
-
آیا در ایران چاره ای جز سیاسی شدن نیست؟
تقریباً دو سال به دلیل پاندمی کرونا، کلاسها به شکل مجازی تشکیل میشد. روشن است که این کلاسها، به ویژه در مقطع کارشناسی، هیچ وقت ویژگیهای یک کلاس متعارف و معمول را نداشت. در مقطع کارشناسی، تقریباً هیچ وقت چهره دانشجویی را ندیدم و به جز این، هیچ وقت بحثی جمعی درباره مباحثی که مطرح میکردم شکل نگرفت.
-
گفت وگو با فردین علیخواه، عضو هیئت علمی دانشگاه گیلان به بهانه گزارش مجمع جهانی اقتصاد
چرا «سرخوردگی» در میان ایرانیان افزایش یافته است؟
در گزارش اخیر مجمع جهانی اقتصاد، پنج ریسک شامل بحران اشتغال و معیشت، سرخوردگی جوانان، رکود اقتصادی طولانیمدت، بحران منابع طبیعی، از دست دادن تنوع زیستی و فروپاشی اکوسیستم برای اقتصاد ایران شناسایی شده است، بر اساس این گزارش در یک دهه آینده با این چالشها روبرو خواهد بود. نکته حائز اهمیت در این چالش ها، حضور پر رنگ مباحث اجتماعی است که این موضوع از اهمیت بسزایی برخوردار است، با توجه به این اهمیت به سراغ فردین علیخواه عضو هیئت علمی گروه جامعه شناسی دانشگاه گیلان رفتیم و وی در گفتگو با فرارو در مورد مباحت اجتماعی این ریسکها صحبت کرده است.
-
میخواهم دختر چادریِ مدرن باشم
آنچه می خوانید خلاصه پژوهشی(1) است که به طور مشترک با دانشجوی مقطع دکتریام، خانم حمیده محمدزاده، انجام داده ایم.
-
بحران بیهدفی مشترک
از آشنایان، که زوجی تحصیل کردهاند، دو دختر هشت و یازده ساله دارند. گاهی آنها را به خانه مادر بزرگشان می برند و کودکان با فشار و اصرار شب را در کنار مادر بزرگ مهربان می گذرانند و به خانه برنمی گردند.
-
گل رُز در مترو، گشت ارشاد در بیرون؟
در رسانهها خواندم که در برخی از ایستگاههای متروی شهر تهران با هدف «ترویج فرهنگ عفاف و حجاب و سبک زندگی اسلامی» کیوسکهایی به نام « ایستگاه عاشقی» ایجاد شده است.
-
رویارویی با دو دختر نوجوان در اتوبوس
با اتوبوس به سمت یکی از شهرهای شمالی کشور میرفتم و مشغول مطالعۀ کتابی بودم.
-
سیاست دگرناپذیری و دگرزدایی؛ دوران حذف و حصر دیگری
تنوع اجتماعی به درجات مختلف، کم و بیش در همه جوامع وجود دارد. برخی از جوامع دارای تنوع بسیار و برخی دیگر، تنوع کمتری دارند؛ منظور آنکه، در جامعهای تنوع قومی، در جامعهای دیگر تنوع دینی و در جامعهای دیگر تنوع سبکهای زندگی بیشتر است.
-
گفتوگو با فردین علیخواه
روزمرهنویسی اینستاگرامی، ادامه پلهنشینی زنان در محلات قدیمی
گفت وگوی سایت تحلیلی دانشگاه علامه طباطبایی با دکتر فردین علیخواه، عضو هیئت علمی جامعه شناسی دانشگاه گیلان به بهانه انتشار کتاب «جامعه شناسی سلبریتی»
-
سلبریتیِ اصلاحگر، سلبریتی سوداگر
با اطمینان میتوان گفت که رویکرد کلی مطالعات مختلف علوم اجتماعی به پدیده «سلبریتی» منفی است.
-
احترام به خواست بزرگترها
در تحقیقات مختلفی که درباره مسائل اجتماعی انجام دادهام بهتکرار با جملهای از طرف مطالعهشوندگان مواجه شدهام که همواره مرا به فکر واداشته است.
-
تلویزیون و نمک پاشیدن به زخم مردم
در مغازهای، به شکلی تصادفی و ناخواسته در معرض برنامههای تلویزیونی صدا و سیما قرار گرفتم.
-
یافتههایی برای درک بهتر ناآرامیهای اخیر
سال 1387 از رساله دکترایم در رشته جامعهشناسی سیاسی که موضوع آن « پتانسیل اعتراض سیاسی در ایران» بود دفاع کردم.
-
ما به «نتیکت» نیاز داریم
بگذارید این نوشته را با چند مثال آغاز کنم. یکی از دوستانمان در واتسآپ کلیپی خندهدار میفرستد.
-
رقیب هرگز نمیخوابد
از دانشجویانم میخواهم به مجموعه ده جلدی تاریخ اجتماعی ایران، نوشته مرتضی راوندی، نگاه کنند.
-
کاش بیحوصلهگی هم یک انتخاب باشد
این روزها در برخی از خانوادهها کودکان به اتاقشان میروند، در را به روی دیگران میبندند و وقتی والدین از آنان میخواهند تا به سایر اعضای خانواه محلق شوند با صورتی عبوس میگویند«حوصله ندارم».
-
تعلیق در سفر
یادداشت نوروزی خبرآنلاین در آغاز بهار سال 1401 خورشیدی
-
مردان جهان؛ دارید از دست میروید
در بانک نشستهام و منتظرم تا دستگاه فراخوانِ نوبت شمارهام را اعلام کند.
-
اشیای زیبای شکنجه
در برخی از شهرهای جهان موزۀ شکنجه وجود دارد که در آن ابزارها و وسایل شکنجه در دوران مختلف تاریخی در معرض دید و قضاوت عمومی قرار میگیرد.
-
تهدید هستیِ جامعه
برای نگارش مقالهای برای انتشار در «دانشنامه جامعهشناسی» در خصوص روابط فرازناشویی یا خیانت در روابط زناشویی، مقالات، پایاننامهها و تحقیقات ایرانی مختلف درباره این مسأله اجتماعی را مرور میکنم که پژوهشگران اجتماعی، علوم تربیتی و مشاوران خانواده انجام دادهاند.
-
پدیده روحانیون سلبریتیگرا در اینستاگرام
انسانها، به درجات مختلف، همواره در جستجوی شهرت بودهاند ولی بیشک با فنآوریهای ارتباطی جدید و همچنین تغییر و تحولات اجتماعی و اقتصادی، پدیدۀ شهرت و کسب آن اشکال مختلفی به خود گرفته است.
-
از خانه تا خیابان؛ با شلوار ورزشی
این روزها شاید شما هم در پیادهروهای شهر و بهویژه در فروشگاهها و پاساژها، با جوانانی مواجه شده باشید که شلوار ورزشی پوشیدهاند.
-
آیا شاهد ظهور نسل «تری این وان» هستیم؟
کافه در ایران عموماً جایی است که جوانان در آن احساس آزادی بیشتری دارند و مانند سفارتخانهای است که تابع قوانین کشور میزبان خود نیست.
-
فضایی از آنِ خودم
کاربری در سایت معروف کورا (که در آن میتوان سوال نوشت و از دیگران پاسخ گرفت) پرسیده است: «چگونه میتوانم به والدینم بگویم که گاهی اوقات نیاز به فضا دارم و میخواهم تنها باشم بدون آنکه فکر کنند من علاقهای به بودن در کنارشان به عنوان یک خانواده ندارم؟»
-
بزن اون کانال پدرسوخته
معمولاً وقتی کلاسهایم تمام میشود برخی از دانشجویان به کنار تریبون میآیند و از من سؤال میپرسند.
-
ظهور «فرهنگ قبل - بعد»
استفاده از شیوۀ «قبل- بعد» همواره در تبلیغات تجاری وجود داشته است.
-
سیاست، سلبریتی، سطحیشدن
اولیور دریسنز در یکی از مقالات تأثیرگذار خود با عنوان«سلبریتیزه شدن جامعه و فرهنگ»(1) که در آن به پویایی های ساختاری فرهنگ سلبریتی می پردازد سلبریتیزه شدن را برای آن دسته از تغییرات اجتماعی و فرهنگی بکار می برد که مستلزم حضور سلبریتی است.
-
مکث، تعجب، تعظیم!
سالها قبل وقتی که به « خارج» سفر میکردم و در آنجا وارد فروشگاههای کوچک میشدم فروشنده با لبخند میگفت " سلام، خوش اومدین".
-
موبایلت را زمین بگذار
یادم هست که چند سال قبل در ادارات بهزیستی یکی از شهرهای کشور سخنرانی داشتم.