-
رمزگشایی از رویکرد آنتونیستی در دور سوم مذاکرات مسقط
دیپلماسیمایکل آنتون رئیس هیئت مذاکرهکننده آمریکا در دور سوم گفتگوی غیرمستقیم با ایران، نه صرفاً یک مذاکرهکننده بلکه یک طراح جنگ روانی در میدان دیپلماسی است که هرگونه مذاکره را صرفاً ابزاری برای پیشبرد منافع آمریکا میداند، نه بستری برای مصالحه یا تفاهم پایدار.
-
باز مذاکرات هسته ای ؛ باز ناز فرانسوی!
اروپاوزیر خارجه فرانسه، ژان نوئل بارو، دیروز در اظهاراتی اعلام کرد اگر توافق آمریکا و ایران در موضوع هسته ای منافع امنیتی اروپا را در نظر نگیرد، اروپا همه تحریمهای پیش از برجام سازمان ملل علیه ایران را باز خواهد گرداند. این تهدید در واقع به منزله استفاده از اسنپ بک علیه ایران در پایان مهلت زمانی برجام است.
-
جای خالی هوشمصنوعی در تیم مذاکره ایران
دیپلماسیمذاکرات فقط بین ایران و آمریکا و آن هم درباره موضوع هستهای انجام میشودو کشورهای ثالث حضور ندارند که باعث اتلاف وقت شوند و مداخلات کشورهایی مانند اروپاییها حذف شده و فقط طرفین اصلی گفتوگو میکنند.
-
رزمایش مشترک ایران و ارمنستان چه پیامی دارد؟
دیپلماسیهم زمان با تشدید تنشها بین ایران و ایالات متحده در آستانه مذاکرات غیرمستقیم در عمان، ایران و ارمنستان تمرین نظامی مشترکی را در 9 تا 10 آوریل 2025 میلادی/ 20-21 فروردین، در امتداد مرز مشترک خود برگزار کردند.
-
پاپی که صمیمانه به ایران احترام میگذاشت
دیپلماسیپاپ فرانسیس بیش از هر پاپ دیگری در برابر فساد جنسی و مالی کلیسای کاتولیک ایستاد و عوارض ناشی از این ایستادگی را به جان خرید و از معدود پاپهایی بود که ایران را در «کلیت تاریخیاش» میشناخت و صمیمانه بدان احترام میگذاشت.
-
ظرفیتهای اقتصاد ایران برای سرمایهگذاری آمریکا
دیپلماسیایالات متحده با بحران داخلی، رقابت فزاینده با چین، و ناتوانی در اعمال مستقیم قدرت در خاورمیانه، نیازمند شریکانی است که بدون وابستگی کامل، بتوانند همسو عمل کنند. ایران، برخلاف عربستان که بهعنوان مشتری استراتژیک عمل میکند، یا ترکیه که دچار بیثباتی تصمیمسازی شده، توان ایفای نقش یک شریک سختگیر اما سودمحور را دارد.
-
مذاکرات ایران و آمریکا؛ بازی برد ـ برد
دیپلماسیمذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا ، فرصتی مناسب جهت کاهش تنش ها و حل اختلافات سیاسی بین دو کشور است. این مذاکرات با چالش های سیاسی متعددی پیش رو است. موفقیت در مذاکرات، نیازمند اراده سیاسی، انعطاف پذیری در حین حفظ اقتدار، هویت و منافع ملی است. در این راستا توجه ویژه به منافع مشترک در امر امنیت ملی، بین المللی و مشارکت در برنامه های اقتصادی و علمی کلان نیز ضروری است.
-
مستندات خوشبین نبودن به مذاکرات
دیپلماسیحتی اگر توافقی با دولت ترامپ شود بر اساس قانون آمریکا، کنگره این حق را دارد که توافق را متوقف کند و اگر این توافق مورد تائید اسرائیل نباشد با توجه به نفودی که لابی اسرائیل در کنگره دارد می تواند توافق را کنار بگذارد.
-
«امید، ابزار فشار»، تحلیل یک تاکتیک مذاکراتی آمریکا
دیپلماسیدر گزارشهایی که در هفتههای اخیر توسط چند اندیشکده پرنفوذ آمریکایی منتشر شده، بهصراحت آمده است که یکی از مؤثرترین ابزارها در قبال ایران، مدیریت انتظارات مردم ایران از مذاکرات است. یعنی بدون امتیاز واقعی، جامعه را در حالت انتظار و امید نگهداشت.
-
عراقچی عازم مسکو شد
دیپلماسیوزیر امور خارجه بهمنظور دیدار و گفتوگو با مقامهای ارشد روسیه، عازم مسکو شد.
-
تاثیر نتانیاهو بر سرنوشت ایران
دیپلماسیدر میان همه سیاستمداران خارجی، که در یکی دو دهه اخیر بر سرنوشت ایران اثر گذاشته اند، احتمالا نتانیاهو را بتوان موثرترین نامید.
-
راهنمایی برای موضعگیری رسانهای در مذاکرات غیرمستقیم ایران - آمریکا
دیپلماسیمدیریت یکپارچه و متمرکز مواضع ایران در این برهه حساس باید بهطور انحصاری بر عهده وزارت امور خارجه باشد تا از انسجام راهبردی کشور در برابر چالشهای پیش رو اطمینان حاصل شود.
-
ده فرمان ترامپ و دوگانه توافق یا جنگ
دیپلماسیپس از انتخاب دوباره ترامپ و قدرت گیری مجدد او ، ایران دوباره در راس خبرها قرار گرفت و در کنار روسیه، اوکراین، اسرائیل، غزه، چین و تعرفه از پرتکرارترین موضوعات آمریکا و رسانه های جهانی شد.
-
روسیه و ایران؛ منافع متفاوت در قفقاز جنوبی
آسیای میانه و قفقازدر ۱۷ ژانویه ۲۰۲۵ میلادی، ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه و مسعود پزشکیان، رئیس جمهور ایران، معاهده مشارکت جامع راهبردی را امضا کردند.
-
دو هدف مهم اسرائیل در سوریه
خاورمیانهوضعیت کنونی سوریه جدای از تمام مسائلی که در پائیز سال گذشته برای این کشور رخ داد (که درجای خود محل تامل و رسیدگی است) ترکیه را در شرایط تاریخی حساسی قرار داده است که تصمیمات دولت آن می تواند ترکیه را یا مدافع استقلال و تمامیت ارضی سوریه و عزت کشورهای جهان اسلام قرار دهد و یا شریک ناتو و همکار صهیونیستها در تضعیف وتجزیه کشوراسلامی سوریه.
-
چهره ترکیه دگرگون میشود؟
خاورمیانهآیا این بار اکرم امام اوغلو آن شخصیتی است که میخواهد برای بالا رفتن از نردبان قدرت جا پای رجب طیب اردوغان بگذارد و چهره دگرگون شدهای از ترکیه نوین ترسیم کند!؟
-
روانکاوی رفتاری ترامپ
آمریکادر افسانه های یونان باستان، از نارسیس یک پسر جوان و زیبارو یاد می شود که به عشق دلباختگان خود توجّه نمیکرد تا اینکه روزی به کنار چشمهای رفت و در هنگام نوشیدن آب، صورت خویش را در آب دید و فریفتهٔ خود شد. او برای آنکه خود را در آغوش بکشد، در آب پرید و غرق شد. این افسانه را برای معرفی افراد خودشیفته و توجه دادن به عاقبت آنها نقل می کنند. افراد بسیار خودشیفته سعی می کنند توجه را به خود جلب کنند این صفت از ویژگی های متمایز شخصیت آنهاست اما ممکن است عاقبت خوشی در انتظار آنان نباشد.
-
گام بعدی تحریم؛ سایبری!
آمریکاامنیت سایبری بخشی از مفهوم مدرن امنیت ملی است. افزایش روزافزون تعداد و شدت حملات سایبری، صحت این گفته را تأیید میکند. علاوه بر این، توسعه و استقرار فناوریهای جدید، خطرات قابلتوجهی را در حوزه امنیت سایبری در پی دارد. به عنوان مثال، تحریم فناوری ۵G تهدیدات امنیت سایبری را در صدر مباحث مربوط به امکان پرخطر بودن تأمینکنندگان فناوری قرار میدهد.
-
سودای خاورمیانه جدید محقق میشود؟
خاورمیانه۷ اکتبر مانند ۱۱ سپتامبر ایده خاورمیانه بزرگ یا خاورمیانه یکدست آمریکایی را احیا و بیدار کرد و امروز خاورمیانه به دلیل اقدامات سنگین اسراییل که همگی با حمایت ایالات متحده انجام شد در حال ورود به دوره ای جدید است که به خوبی افق آن مشخص نیست.
-
میانجیگری روسیه و منافع ملی ما
دیپلماسیتامین منافع ملی از میانجی گری دولت روسیه در حالیکه روش های دیگری نیز وجود دارد اگر به زیان منافع ملی ایران نباشد، به نظر میانجی با توجه به اهمیت نقش میانجی چنانکه گفته آمد، دنبال تحصیل منافع خاصی هست که منافع ملی ایران و مصلحت جمهوری اسلامی را اگر زائل نکند با دغدغه همراه میکند و اینگونه نخواهد بود که نتیجه حاصله از این میانجی گری بی دلهره وتردید منافع بزرگی را برای ایران برآورده کند.
-
افزایش رقابت بین ایران و ترکیه پس از سقوط اسد
دیپلماسینزدیک به ۴۰۰ سال است که بین ایران شیعه و ترکیه سنی جنگ مستقیمی صورت نگرفته است و مرز مشترک آن ها از زمان امضای معاهده زهاب در سال ۱۶۳۹ میلادی نیز تغییر نکرده است.
-
سیاست خارجی روسیه محورِ سوریه در قبال گرجستان
چه تغییراتی پس از سقوط بشار اسد در راه است؟
خاورمیانهسقوط رژیم اسد در زمانی اتفاق افتاد که گرجستان پس از انتخابات پارلمانی ۲۶ اکتبر ۲۰۲۴ میلادی و نیز انتخاب رئیس جمهور جدید در ۱۴ دسامبر درگیر بحران سیاسی فراگیری بود. با این وجود، اگر شرایط سیاسی در گرجستان تثبیت شود، انتظار می رود تفلیس نیز مانند اوکراین روابط خود را با سوریه عادی سازی کند.
-
معمای پکک و تردیدهای آنکارا
خاورمیانهاکنون دولت ترکیه میخواهد با کمترین هزینه و ایجاد اجماع ملی معمای امنیتی بیش از چهار دهه فعالیت مسلحانه پکک را به نقطه پایان برساند. هنوز اما و با وجود جهانی شدن پیام اوجالان و واکنشهای همه سویه به آن، مشخص نیست که مجری اصلی این پیام کیست؟ یعنی دولت آنکارا در کجای این ماجرا قرار گرفته است. همچنین اعضای پکک چه سرنوشتی خواهند داشت و زمین گذاشتن سلاح چگونه آغاز و تحویلگیرنده سلاحها و ضمانتهای اجرایی را چه نهادی در داخل ترکیه یا در بیرون از این کشور برعهده خواهد گرفت؟ این دشوارترین معمایی است که دولت عدالت و توسعه برای حل و برونرفت از آن با چالش و تردیدهای ساختاری مواجه است.
-
ایران و پیامهای مثبت و منفی برخورد تند ترامپ با زلنسکی
دیپلماسیآمریکا و روسیه پشت پرده با هم معامله کردهاند. آمریکا اوکراین را قربانی میکند و روسیه مثل همیشه پشت ایران را خالی خواهد کرد تا با دست پر از جنگ نفسگیر اوکراین خارج شود.
-
پایان جنگ و بهای اشغال روسیه
اروپااوکراین ممکن است بتواند توافقی را برای پایان دادن به جنگ در نظر بگیرد اگر به عنوان مثال، به او پیشنهاد عضویت در ناتو داده شود، به اندازه کافی سلاح های پیشرفته برای دفاع از خود در آینده داده شود، به اتحادیه اروپا بپیوندد و تمام بودجه مورد نیاز برای بازسازی را از غرب دریافت کند. اما تا زمانی که واشنگتن و متحدان اروپایی آن این نوع تضمین ها را ارائه ندهند و تا زمانی که غرب تشخیص ندهد که اشغال روسیه واقعا بقیه اوکراین را هدف قرار می دهد، اوکراینی ها احتمالا به جنگ متعهد خواهند ماند، هر چند هزینه های آن بالا باشد. و اگر آتش بسی حاصل شود که به این تهدید مداوم روسیه رسیدگی نکند، صلح و ثبات پایدار دست نیافتنی باقی خواهد ماند.
-
نتایج انتخابات آلمان؛ حزب حاکم چرا شکست خورد؟
آمریکاانتخابات دیروز در آلمان نشاندهنده نارضایتی شدید و گسترده مردم از سیاستهای ائتلاف حاکم، معروف به «چراغ راهنمایی» (ائتلاف سبز، سوسیال دموکرات و دموکراتهای آزاد)، بود.
-
انزواگرایی تهاجمی ترامپ؛ استراتژی عقبنشینی کنترلشده
آمریکاسیاست خارجی دولت دونالد ترامپ در عرصه بینالمللی ترکیبی پارادوکسیکال از انزواگرایی و رفتارهای تهاجمی را به نمایش میگذارد که میتوان آن را در چارچوب یک استراتژی «عقبنشینی کنترلشده» تحلیل کرد.
-
ترامپ علیه ترامپ!
خاورمیانه«خبرگزاری رویترز از تحرکات فشرده عربستان برای ارائه طرحی در مواجهه با طرح دونالد ترامپ برای کوچاندن ساکنان نوار غزه خبر داد.
-
پایان سوت جنگ اوکراین در ریاض؟
اروپاانتخاب عربستان برای میزبانی از رهبران آمریکا و روسیه یک انتخاب هوشمندانه بوده چرا که عربستان هم شریک روسیه در بازار انرژی و مورد وثوق روسیه و هم به نوعی همکار و متحد غرب است و از این رو می تواند انتخاب خوبی برای میزبانی از دونالد ترامپ و ولادیمیر پوتین برای گفتگوهای صلح باشد.
-
با ترامپ چه باید کرد؟
دیپلماسیایران نباید در دام بازیهای تاکتیکی ترامپ بیفتد، بلکه باید با مدیریت هوشمندانه شرایط، از فرصتهای دیپلماتیک برای تثبیت جایگاه خود در معادلات جهانی بهره ببرد.