یوسف غروی قوچانی:
یکی از مصادیق بارز دخالتهای آشکار هیأت حاکمه آمریکا در سیاستهای داخلی کشورهای عرب، به فعل و انفعالات سیاسی کشور لبنان مربوط میشود. جایی که کاخ سفید با گسیل داشتن مأموران سیاسی و امنیتی خود، میکوشد اتحاد شکننده گروه 14 مارس را حفظ کرده و از متلاشی شدن آن در قبال قدرت روزافزون حزبالله و متحدان آن جلوگیری نماید.
منابع سیاسی میگویند فیلتمان، معاون وزیر خارجه آمریکا که به فاصله کمی بعد از دیدار تعیینکننده رئیسجمهوری کشورمان از لبنان به بیروت سفر کرد، کوشید فضای تغییر یافته سیاسی و مردمی این کشور را که ناشی از استقبال کمسابقه از احمدینژاد بود، مهار نموده و اعتماد به نفس از دست رفته رهبران مسیحی و سنی گروه 14 مارس را ترمیم کند. وی در گام اول از ولید جنبلاط، رهبر مؤثر دروزیها که از گروه 14 مارس جدا شده است، خواست دوباره به این گروه ملحق شود و در گام دوم، به گفته همان منابع سیاسی، از سلیمان رئیسجمهوری لبنان خواسته است از کسوت بیطرفی خود خارج شده و از خواستههای 14 مارس دفاع و حمایت نماید. علاوه بر این فیلتمان، بهطور جداگانه و سراسیمه با رهبران مسیحی و سنی دیدار و خطوط راهنمای جدید سیاست آمریکا را به آنان ابلاغ کرد.
پیداست در رأس جهتگیری نوین سیاسی آمریکا در لبنان، مسئله اعلان قریبالوقوع کیفرخواست دادگاه بینالمللی بررسیکننده ترور رفیقحریری است که هماکنون آشکار شده است محافل غربی علیرغم هاله اسرارآمیزی که جریان کار دادگاه را فرا گرفته است، از مضمون و محتوای این کیفرخواست مطلع شدهاند. اساس این کیفرخواست، آنچنان که محافل رسانهای غرب نوشتند، بر متهم نمودن شماری از عناصر وابسته به حزبالله به دست داشتن در ماجرای ترور رفیقحریری استوار است. تهمتی که حزبالله به طور قاطع، صریح و مصمم بنا دارد زیر بار آن نرود و مضافاً بر آن، به عنوان شاهدی بر مدعای خود در مورد سیاسی شدن روند قضایی دادگاه و دخالت حتمی آمریکا و اسرائیل در صدور کیفرخواست، اقامه خواهد کرد.
در ادامه همان تحرکات آمریکایی، مسیحیان عضو جریان 14 مارس در گردهمایی موسع و سازمانیافتهای تحت لوای کلیسای مارونی شرکت کردند و به علاوه اینکه روز بعد سعدحریری، شبانه سرکردگان این جریان را به نشست اضطراری جهت بررسی تحولات ناشی از احتمال صدور قریبالوقوع کیفرخواست کذایی دعوت کرد.
این در حالی است که سعدحریری از حمایت تلاشهای معارضین برای بازگشایی پرونده شاهدان جعلی که بنا به گفته خود حریری لطمه بزرگی به مسیر تحقیقات وارد ساخته و روابط سیاسی با سوریه را مختل کردند، خودداری میکند. این پیام را حزبالله و متفقان آن در صحنه لبنان به خوبی دریافت کرده و به همین دلیل است که آگاهان سیاسی، وضعیت فعلی لبنان را انفجارآمیز و خطرناک توصیف کردهاند. زیرا فرض محافل سیاسی حزبالله و متحدانش بر این است که صدور کیفرخواست به منزله آتش تهیه روانی برای آغاز یک عملیات بزرگتری محسوب میشود که هدف غایی آن حذف سیاسی و نظامی حزبالله است. یک سر این عملیات به وابستگان سیاسی آمریکا در لبنان و سر دیگر آن به یورش غافلگیرانه احتمالی اسرائیل مربوط میشود. در این میان، آمریکاییها باور کردهاند زمینههای تضمینکننده موفقیت سیاسیشان را در لبنان احراز کرده و کافی است زنگ آغاز عملیات نواخته شود تا طومار سیاسی نفوذ حزبالله برچیده شود.
واقعیت این است پشتوانه مردمی حزبالله و بهعلاوه توانمندیهای نظامیاش، پیروزی سهلالوصول آمریکا و متحدانش را به کابوسی دردناک مبدل خواهد ساخت. زیرا دو سال پیش دولت سابق لبنان منفعلانه اقدامات اضطراری علیه حزبالله، به بهانه شبکه مخابراتی مستقلش بهعمل آورد که به یک باخت و رسوایی دامنهدار و عبرتآمیز برای جریان 14 مارس مبدل شد.
اکنون همان اقدامات اما در گستره بینالمللی و به بهانه دادگاه رفیقحریری، بناست که مجدداً علیه حزبالله اعمال شود. بدیهی است دامنه عکسالعمل این گروه انقلابی، وسعت کمنظیری بهخود خواهد گرفت و در این زمینه نیوزویک تایمز از احتمال دستگیری سرکردگان جریان 14 مارس از سوی نیروهای متحد حزبالله خبر داد. سرنوشت سعدحریری، در این میان مبهم و ناروشن خواهد بود. این عکسالعمل نهتنها منافع آمریکاییها را هدف خود قرار خواهد داد بلکه نفوذ سعودی را بهکلی مضمحل خواهد نمود. مسئلهای که ریاض نشان داده بدان بیرغبت است و به همین دلیل، مایل است با حزبالله و راهحلهای پیشنهادیاش کنار بیاید.
نظر شما