سالهاست که بحث نو آوری در پوشش زنان بحث داغی در جامعه ماست.در این راستا بارها و توسط نهادهای گونا گون نمایشگاه مد نشست تخصصی و ..... برگزار شده است گاهی این مسئله به عنوان یک پدیده هنری و گاهی به عنوان طرحی اجتماعی برای سامان مند کردن حجاب مطرح شده است .
این مسئله همواره با حساسیتهای دولتی و مذهبی توام بوده و گاهی برخی از این نمایشگاهها که عنوان پر طمطراق مد و لباس اسلامی را یدک می کشیدند در عمل تبدیل به نمایش چند نوع چادر شده است که اتفاقا بازخورد خاصی هم از طرف جامعه نداشته است.
این گونه نمایشگاهها که همزمان در دو کشور اسلامی برگزار شده است معمولا در کشور ما به دلایل خاصی با شکست در اهداف مواجه می شود.
در ترکیه نمایشگاه لباس اسلامی به عنوان تنها بازار لباس و مد اسلامی در جهان با شرکت 100 کمپانی از صنایع چرم و بافندگی گرفته تا صنایع دستی کشورهای خاورمیانه و ترکیه در شهر استانبول برگزار می شود.
این نمایشگاه بیش از 15 هزار بازدید کننده تنها از میان شرکت های صادراتی، عمده فروش عمدتا از کشور ترکیه و کشورهای خاورمیانه را بخود جلب می کند .این نمایشگاه عمدتا کشورهای خاورمیانه و عموم علاقمندان در این حوزه را مخاطب قرار داده است.
اجناس و لباس های به نمایش درآمده شامل طیف وسیعی از انواع لباس هاست که نه تنها پوشش های ویژه زنان ، بلکه انواع مد های اسلامی لباس برای مردان و لباس های ویژه عروسی و ازدواج است. انواع شال و روسری ، تونیک ، بلوز و لباس های ویژه دوره بارداری تا لباس های مناسب برای ورزش و یا نواحی ساحلی از مواد مختلف و نیز انواع لباس با تزیینات و صنایع دستی ،دراین نمایشگاه عرضه میشود.
و از آن مهمتر این است که مدهای ارائه شده به صورت وسیع در شبکه های اسلام گرا تبلیغ شده و توسط جامعه زنان با حجاب ترکیه پذیرفته می شود.
زنان در ترکیه به صورت گسترده از محصولات مد اسلامی استفاده کرده و دیگر کشورهای مسلمان نیز از این مسئله تاثیر می پذیرند.
اما در کشور ما این گونه مدها به دو دلیل عمده به تولید انبوه نمی رسند .اتفاقا وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز در مراسم افتتاحیه نمایشگاه تخصصی مد و لباس اسلامی به این معضل اشاره می کند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: «ما نمیخواهیم بخشنامه صادر کنیم که مردم به طور تحمیلی لباسهایی را که علاقه ندارند، بپوشند؛ از اینرو باید طرحهایی آماده شود که مطابق با سلیقه مردم باشد تا مورد پسند آنها قرار گیرد.مجلس، ساماندهی مد و لباس را بر عهده وزارت فرهنگ قرار داده است تا بر این اساس، لباسهای ایرانی و اسلامی طراحی شود ولی این موضوع که فقط به طراحی بپردازیم و تولید نداشته باشیم، فایدهای ندارد و مدلهایی که طراحی میشوند باید به تولید انبوه برسند تا مردم از آنها استفاده کنند.»
در حقیقت مسئله اصلی که در گفته وزیر هم مغفول مانده بحث پذیرش است.
در دنیای مد مسئله اصلی خلق مد نیست مسئله پذیرش آن است و این موضوعی است که ما همواره با عدم شناخت از بافت اجتماعیمان آنرا نادیده می گیریم و مد را عملا به دستور العمل ساماندهی تنزل می دهیم
حقیقت این است که مدهای تولید شده در داخل کشور نه از طرف قشر مذهبی که پوشش چادر را دارند پذیرفته می شود ونه از طرف آن قشری که به عنوان بد حجاب باید سامان دهی شوند.
قشر مذهبی به دلیل تائیدی که از طرف جامعه نسبت به پوشش اش می گیرد ضرورتی برای تغییر و پذیرش مدهای ارائه شده نمی بیند.و قشر دیگر مورد اشاره به صورت تاریخی نسبت به دستور العمل های دولتی جبهه دارد.
گاهی اوقات هم برخی ادعا می کنند در صورت استفاده از برخی از این پوششهای ارائه شده قطعا توسط نیروی انتظامی با آنها برخورد صورت می گیرد.
در این میان می ماند صدا و سیما و بخشهای دولتی و نیمه دولتی که آیا چنین مدهایی را برای اشاعه در جامعه تبلیغ کنند یا نه که بیشتر اوقات جواب منفی است.
این تفاوت اصلی باعث می شود که ترکیه در زمینه تولید مد اسلامی همواره از ما جلوتر حرکت کرده و حتی در جهان اسلام نیز مقبولیت بیشتری کسب کند به همان نسبت کارخانه جات تولیدی ترک چنان که بازار خودمان را غبضه کرده اند ،در رقابت منطقه ای کارخانه جات ایرانی را عقب می زنند و ما را در این بازار هم شکست می دهند.
همزمان با مراسم افتتاحیه نخستین نمایشگاه و نشست تخصصی مد و لباس ایرانی ـ اسلامی ،نمایشگاه مد لباس اسلامی با شرکت بیش از 100 کمپانی طراحی و تولید لباس اسلامی نیز در ترکیه برگزار میشود.اما نکته فراموش شده در کشور ما بازخورد چنین نمایشگاههایی در داخل ایران است.
کد خبر 135106
نظر شما