بحران تجرد قطعی مردان در ایران چقدر جدی است؟

«ما بحرانی که درمورد تجرد قطعی وجود داشت را پشت سرگذاشته‌ایم، چراکه متولدین دهه ۶۰ الان نزدیک به ۴۰ سال سن دارند و تکلیف ازدواجشان مشخص است، بعدها هم برای متولدین دهه ۷۰ اصلا مشکلی نخواهیم داشت.»

نیو صدر: روز گذشته یکی از مسئولان از کمتر بودن تعداد مردان در معرض ازدواج نسبت به زنان در ایران هشدار داده بود، اما به گفته یک جمعیت‌شناس این اظهار دقیق نیست و مشکل تجرد قطعی برای مردان در ایران وجود ندارد.

محمدمهدی تندگویان، معاون امور جوانان وزارت ورزش و جوانان در یک نشست خبری گفته بود که "بحث حمعیت جدی است" و "به طور میانگین از هر ۱۲۲ مرد متقاضی ازدواج تنها ۱۰۰ خانم آماده ازدواج، انتخاب و تشکیل زندگی داریم که خود آمار قابل توجهی است و تاثیر بدی بر آمارهای ازدواج می‌گذارد. "

این آمار اعلام شده توسط معاون امور جوانان با مقایسه تعداد مردان و زنان بالای ۱۵ سال و در معرض ازدواج در کشور به دست آمده است و به این معناست که کشور با مشکل تجرد قطعی مردان روبرو شده و جمعیتی از مردان قطعا قادر به ازدواج نخواهند بود. اما جمعیت‌شناسان معتقدند که آمار اعلام شده درست نیست و ایران هنوز با چنین مشکلی روبرو نشده است.

 شهلا کاظمی‌پور، جمعیت‌شناس، در این رابطه به خبرآنلاین می‌گوید: «برای آقایان نباید جمعیت گروه سنی ۱۵ سال به بالا را برای ازدواج در نظر بگیریم و این مقایسه درست نیست. در واقع باید جمعیت مردان بالای ۲۰ سال را با جمعیت زنان بالای ۱۵ سال مقایسه کنیم. با این مقایسه متوجه می‌شویم تعداد مردان بالای ۲۰ سال ۵.۵ میلیون نفر و زنان بالای ۱۵ سال ۵.۶ میلیون است و تقریبا برابر هستند.»

در واقع به گفته این جمعیت شناس‌ برخلاف برخی از پیشبینی‌ها ایران به دلایل مختلف دیگر با مشکل تجرد قطعی مردان روبرو نمی‌شود و پس از به ثبات رسیدن نرخ رشد جمعیت در ایران این تعادل هم ثابت باقی می‌ماند.

بحران تجرد قطعی مردان در ایران چقدر جدی است؟

گفت‌وگوی خبرآنلاین با کاظمی‌پور را اینجا بخوانید:

دیروز اعلام شد که تعداد مردان متقاضی ازدواج از زنان متقاضی بیشتر است، با توجه به این که نرخ تولد مردان بیشتر از زنان است، چرا این اتفاق رخ داده است؟

من اتفاقا بعد از این اظهار نظر آمارها را نگاه کردم، براساس آماری که نگاه کردم در جمعیت ۱۵ سال به بالا ۱۱ میلیون مرد و ۸.۵ میلیون زن وجود دارد و به نظر می‌رسد براساس همین آمار اعلام کردند که به ازای هر ۱۲۲ مرد متقاضی ازدواج ۱۰۰ زن وجود دارد.

در حالی که برای آقایان نباید جمعیت گروه سنی ۱۵ سال به بالا را برای ازدواج در نظر بگیریم و این مقایسه درست نیست. در واقع باید جمعیت مردان بالای ۲۰ سال را با جمعیت زنان بالای ۱۵ سال مقایسه کنیم. با این مقایسه متوجه می‌شویم تعداد مردان بالای ۲۰ سال ۵.۵ میلیون نفر و زنان بالای ۱۵ سال ۵.۶ میلیون است و تقریبا برابر هستند. ما نباید گروه‌های سنی را مشابه بگیریم چراکه آقایان معمولا دیرتر ازدواج می‌کنند و دیرتر به سن بلوغ می‌رسند، به همین دلیل معمولا در محاسبات این چنینی زنان بالای ۱۵ سال  و مردان بالای ۲۰ سال را نظر می‌گیریم.

در این صورت تعداد مردان و زنان متقاضی ازدواج در ایران برابر است، این امکان وجود دارد که در آینده کمی تعداد مردان بیشتر بشود اما در حال حاضر این طور نیست.

این آمار در دهه‌های مختلف در کشور ما بارها تغییر کرده، علت این موضوع چیست؟

در دهه ۶۰ وقتی براساس همین نوع آمارگیری که گفتم تعداد زنان بیشتر از مردان بود، چراکه در آن زمان برای ازدواج آقایان برای دهه ۵۰ و زنان متولد دهه ۶۰ بودند و در آن زمان بخاطر افزایش جمعیت در دهه ۶۰ تعداد زنانی در معرض ازدواج بیشتر از مردان بود.

برنامه کنترل جمعیتی که در دهه ۷۰ اجرایی شد چه تاثیری در این اتفاق داشت؟

سیاست کاهش موالید در دهه ۷۰ اجرا شد وضعیت برعکس شد و انتظار می‌رفت که دختران متولد دهه ۷۰ کمتر از پسرهای متولد دهه ۶۰ باشند، اما این اتفاق در جامعه ما رخ نداد چراکه مردان ما اکثرا ازدواج کردند و این تجرد قطعی متوجه زنان شد. آقایان دهه ۷۰ وقتی به مرز سن ازدواج می‌رسند به طور طبیعی با جوان‌تر از خودشان ازدواج می‌کنند و با متولد دهه ۶۰ ازدواج نمی‌کنند.

بعد از این اتفاقاتی که در سال‌های مختلف رخ داد الان وضعیت رشد جمعیت در کشور به چه شکل است؟ برخی معتقد هستند که نرخ رشد جمعیت تا ۲۰ سال آینده صفر می‌شود شما این موضوع را قبول دارید؟

موالید در کشور در این سال‌ها سیری کاهشی داشته است اما قرار نیست این روند به همین شکل ادامه پیدا کند، در همه کشورهای جهان نرخ رشد به عددی مثل ۱.۷ رسیده و بعد از آن کمتر نشده است.

البته ایران الان هم یک سری سیاست تشویق موالید اتخاذ کرده است، اگر آن‌ها جواب بدهند ممکن است که با افزایش موالید روبرو شویم، البته این موضوع با اما و اگر همراه است و معلوم نیست که این سیاست‌ها چقدر تاثیرگذار باشند.

با توجه به کاهش نرخ رشد جمعیت در کشور در سال‌های اخیر، پیشبینی می‌کنید که در آینده نزدیک چه اتفاقی درباره آمار زنان و مردان متقاضی ازدواج رخ بدهد؟

در همه کشورها وقتی که جمعیت به یک رشد ثابتی برسد و جمعیت یک دفعه زیاد یا کم نشود، تعادل برقرار می‌شود. جامعه ما دو تجربه جمعیتی را پشت سر گذاشته است، یکی در دهه ۶۰ یک دفعه جمعیت زیاد شد و دیگری در دهه ۷۰ یک دفعه شیب رشد جمعیت کاهش پیدا کرد.

نتیجه این دو پدیده هم تجرد قطعی دختران و بعد پسران است، البته همانطور که گفتم من فکر نمی‌کنم که پسرها با مضیقه ازدواج روبرو شوند، چراکه دایره همسرگزینی آن‌ها نسبت به دختران خیلی بیشتر است. زنان معمولا در یک دوره کوتاهی و با افرادی در با محدوده سنی خاصی شانس ازدواج دارند ولی مردان حتی بعد از جدایی از همسرشان هم شانس ازدواج دارند.

یعنی به نظر شما مشکل تجرد قطعی دیگر برای متولدین دهه ۷۰ وجود ندارد؟

من پیشبینی نمی‌کنم که وضعی مثل کشور چین داشته باشیم، در این کشور در دوره سیاست تک فرزندی خانواده‌ها مایل بودند که فرزند پسر داشته باشند و پسرزایی در این کشور زیاد شد و حتی آمار به ۱۴۰ پسر در مقابل ۱۰۰ دختر رسید. اما به نظر من چنین اتفاقی برای جامعه ما رخ نمی‌دهد.

ما بحرانی را که درمورد تجرد قطعی وجود داشت پشت سرگذاشته‌ایم، چراکه متولدان دهه ۶۰ الان نزدیک به ۴۰ سال سن دارند و تکلیف ازدواجشان مشخص است، بعدها هم برای متولدان دهه ۷۰ اصلا مشکلی نخواهیم داشت.

اگر همانطور که گفتید نرخ رشد جمعیت در کشور بعد از یک مدتی ثابت بماند، چه اتفاقی درباره این آمار رخ می‌دهد؟

جمعیت این آماری که گفتیم ۵.۵ میلیون مرد و زن متقاضی ازدواج وجود دارد کمتر می‌شود، اما برابری تعداد مردان و زنان متقاضی ازدواج برقرار خواهد بود و در آن رابطه با مشکلی روبرو نمی‌شویم.

۲۳۵۲۳۷

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 1534142

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
9 + 2 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 30
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • صادق IR ۱۵:۲۷ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۰
    456 4
    اصلا نمیفهمم این که میگه دهه 60 الان 40 سالش شده و مشکلی نداره !!!! یعنی کسی که داره 40 سالش میشه و هنوز نمیتونه خونواده تشکیل بده (بخاطر مشکلات اقتصادی) برای سران مملکت مشکل حساب نمیشه؟؟!! لعنت به این تفکر!!
    • آرین IR ۱۸:۲۱ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۰
      19 0
      این یعنی وقتی چهل سال به بالا شد دیگه بچه بیار نیست و حضرات فقط دنبال رعیت و سربازن و اگه نمیتونی و چهل سالت شده دیگه بدرد آقایون نمیخوری
  • IR ۱۵:۳۲ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۰
    395 9
    در مملکتی که نه آب دارد نه برق دارد و خانه دار شدن در آن آرزویی محال است داشتن شغل و درامد مناسب از دسترس همگان خارج است و مسئولینش ناتوان از حل مشکلات به جایی رسیده اند که برای کسب درامد تنها به جیب و دارایی مردم امید بسته اند که دیگر ازدواج کردن نداره
  • IR ۱۶:۱۳ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۰
    297 9
    این چیزایی که خانم دکتر داره با دست نشون می ده رو دیگه مردای ایرانی ندارن
  • احسان الله خان IR ۱۶:۲۰ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۰
    175 2
    در عکس تیتر اندازه مقدار تجرد رو کاملا به وضوح نشان دادند
  • IR ۱۶:۴۹ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۰
    با سلام من چند خانواده میشناسم که سه پسر یا کمتر یا بیشتر دارن،همه آنها متولد ده ۶۰ و ۷۰ بخاطر بیکاری و پایین بودن درآمد در جامعه هنوز ازدواج نکردن.. اینطوری پیش بره نسل ایرانی از بین میره..
    • مهسا IR ۱۸:۳۰ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۰
      11 2
      بهتر،بزار منقرض بشه
  • شاهین IR ۱۶:۵۱ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۰
    264 9
    واقعا که با کدوم درامد با رهن کدوم خونه
  • IR ۱۶:۵۲ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۰
    بهتر تو این گرانیها کی میتونه ازدواج بکنه
  • مسعود IR ۱۷:۰۰ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۰
    232 5
    امار های من درآوردی مثل همیشه
  • IR ۱۷:۵۶ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۰
    7 1
    با این وضع موجود که تورم از حد وحساب خارج گردیده هیچ جوانی چه دتتر خانمها و اقا پسرها قادر به ازدواج نیستند برای اینکه لوازم اولیه زندگی بالای یک میلیارد تومان خواهد بود از کجا باید این مبلغ را تهیه کند مسکن اگر اجاره باشد چگونه پول پیش و کرایه تأمین شود خوب چگونه توان اداره این زندگی داشته باشد
  • مجبید IR ۱۸:۰۹ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۰
    9 1
    سلام دوستان،اونهایی هم که گرفتن یا با هم راه نمیان یا از هم جدا شدن،اینجا کشور مطلقه هاست،
  • IR ۱۸:۲۵ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۰
    18 1
    خوب از خودتون آمار می سازید و خودتونو قانع می کنید! با کدوم شغل، درآمد، خونه و مشکلات ازدواج میشه ازدواج کرد؟!
  • IR ۱۸:۳۲ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۰
    12 1
    با این همه گرانی مگه میشه ازدواج کرد؟؟؟؟؟؟؟چشم هاشونو بستن فقط صحبت میکنن،ک بگن ما مشکلی در جامعه نداریم البته میترسن صحبت کنن چون آزادی بیان وجود نداره،هرکی هم که ازدواج کرده الان پشیمونه با این گرونی ها،پراید چیه شده ارزوی یک جوان ایرانی هه خجالت بکشین بابا
  • سعید JP ۱۸:۳۸ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۰
    12 1
    الان در جامعه فاجعه فضای مجازی به حدی رسیده که نه دهه ۶۰ و نه ده ۷۰ اصلا قادر به ادامه زندگی کردن نیستن علت آن هم این که با این است که چه دختر چه پسر فقط .فقط دوست دارن باهم رابطه دوستی داشته باشن تا ازدواج
  • سامی IR ۱۸:۵۱ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۰
    7 1
    دوستان اشتباه منو رو تکرار نکنید من ۲ ساله ازدواج کردم فقط به خاطره معیشت واقعا پشیمون هستم
  • اسماعیل همدمی IR ۱۹:۴۱ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۰
    7 1
    دیگر کسی از ترس هزینه هاازدواج نمکنه .اگه کسی تا عمرداره کار کنه وهمه اش را پس انداز کنه نمیتوانه خونه بخره .پس چگونه تشکیل خانواده بده
  • IR ۱۹:۴۳ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۰
    7 1
    سلام من دهه 60 هستم نه خونه نه زندگی درست حسابی خونه اجاره ماهی 1500 کارگری من خودم بکوشم 3تومن نمیشه آخه اینم شد زندگی کردن امروز تولدم بوده به خدا قسم 40سال تمام شرمنده زن بچه هستم
  • IR ۱۹:۵۳ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۰
    3 1
    من دهه 60 هستم تازه 31سالمه چه جور میگن دهه 60 40 سالشه یعنی چی این خانم پیر نشسته اونجا چی میگه فکرکرده خودش سنش زیاده مارو هم باید سن بالا نشون بده
  • پیرپسر IR ۲۰:۰۲ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۰
    3 2
    وقتی کارشناس کشکی باشه برآوردش هم آبدوغ خیاری میشه... با کتمان هیچگاه نمیشه صورت مسئله رو پاک کرد
  • رضا IR ۲۰:۱۶ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۰
    8 0
    تو این مملکت هر بیسواد و پولداری شده کارشناس. با آمارهای من درآوردی نمونش اون زنی که میگفت مردم برنج و گوشت و میوه نخورن
  • IR ۲۰:۳۹ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۰
    5 0
    زن بی عقل دوباره شروع کرد
  • IR ۲۰:۴۱ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۰
    2 6
    ما بنده خدا هستیم خدا میگه از تو حرکت از من برکت ، مشکل فقط اقتصاد نیست مشکل ضعف باور دینی ست والا خیلی مشکل اقتصاد ندارن مجردند خودشنو سر کار گذاشتن میخان همون وهله اول همه چی فراهم باشه
  • علی IR ۲۰:۴۷ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۰
    6 2
    من متولد سال 1370هستم خونه هم دارم تقریباً ماهی 5ملیون هم درآمد دارم ولی هر جا رفتم خواستگاری گفتن با این درآمد نمیشه زندگی مشترک تشکیل داد حالا من از مسؤلین میپرسم شما خودتان به همچنین آدمی دختر میدید برین خودتون رو دست بندازین و اینقدر جوانها رو سر کار نندازین
  • IR ۲۱:۰۱ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۰
    6 0
    پولدار مرفع از فقیر بی درد خبر نداره که این‌امار نمیگه ازدواج ها دارن به طلاق‌میرن‌ ازدواج سفید جایگزین‌شده دیگه اقای ۴۰سال رمق نداره برای زندگی
  • مسعود IR ۲۱:۰۱ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۰
    5 0
    من 58ساله ام و خانه،اتومبیل و حقوق ثابت دارم و مجردم و از ترس مهریه ازدواج مجدد نمیکنم
  • علی IR ۲۱:۰۲ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۰
    3 0
    طوری مطلب بیان شده که باید هر مرد بایک زن ازدواج کند.متفاضی مرد برای ازدواج در جامعه کمترشده. دیگر تمایل ازدواج در پسران بالای 37سال خیلی کمتر شده. وان سن را تقریبا برای ازدواج باید حذف شده تلقی کرد.سن ازدواج مردان در جامعه شهری28جامعه روستای 22سال تصورکرد. البته تعداد ازدواج در استانهای محروم زیاداست نه استانهای مدرن وتحصیل کرده که متاسفانه جمعیت درقشری که کم تحصیل ایت زیاد خواهدشد. در کل امار براساس متقاضی ازدواج مرد باید باشد که ان نیز پایین شده
  • US ۲۱:۰۳ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۰
    5 0
    من هیچ آمار و ارقامی را که در ایران محاسبه یا ارائه میشه رو قبول ندارم. همش چرت و پرت و ناصحیح.
  • IR ۲۱:۱۸ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۰
    7 0
    بیست سال نمیکشه که صفربشه
  • فرشید IR ۲۱:۱۸ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۰
    5 0
    خانم دکتر لطفا نقطه چین نخور ...