۰ نفر
۱۷ شهریور ۱۳۹۰ - ۱۷:۰۵

اگر حتی بپذیریم که تنش میان ترکیه و اسرائیل یک جنگ زرگری نیست، هیچ دلیل موجهی برای استقرار سیستم رادارهای هشدار دهنده ناتو جز تهدید همسایگان و یا اطاعت از تصمیمات اتخاذ شده در رهبری ناتو در دست نیست.

آنکارا ناگهان در اواسط یک نیمه شب تابستانی از استقرار رادارهای هشدار دهنده ناتو، مربوط به سیستم سپر دفاع موشکی در دیار بکر خبر داد.

این سکانس دوم از سناریوی تازه ای بود که ترک ها برای منطقه طراحی کرده اند. سکانس اول آن با یک تنش بی سابقه و پر التهاب با اسرائیل آغاز شده بود. همگان این تنش را تا زمانیکه منجر به قطع ارتباط تجاری و نظامی میان اسرائیل و ترکیه نمی شد جدی تلقی نمی کردند اما با کمال تعجب همگان تنش تا این مرحله هم پیش رفت.

زمانیکه قطع همکاری های نظامی، سیاسی و تجاری میان آنکارا و تل آویو اعلام شد و ترکیه عملا دستور داد تا براساس راهبرد جدید " حضور آشکار" گشت زنی ناورهای نیروی دریایی اش در شرق مدیترانه افزایش پیدا کند، این تنش جدی تلقی شد.

تحلیل های زیادی درباره روابط پیدا و پنهان اسرائیل و ترکیه وجود دارد که در جای خود مهم و قابل تامل است اما در برهه کنونی ترک ها تصمیم گرفتند با استفاده از این تنش که از قضا همه شرایط برای جدی گرفته شدن آن هم مهیا شده بود، هدف دیگری را دنبال کنند و آن پیوستن رسمی به طرح پر ماجرا و جنجالی  سپر دفاع موشکی ناتو بود.

شاید در هر مقطع دیگری اگر ترک ها می خواستند به این طرح بپیوندند همسایگان آنها به شدت ابراز نگرانی می کردند و ممکن بود در کشورهای اسلامی موقعیت نا مساعدی برای آنکارا پدید بیاید.

اما حالا ترکیه در حالی پذیرفته است که بخشی از این سامانه در مرزهای جنوب شرقی اش در دیار بکر مستقر شود که علم مبارزه و دشمنی با اسرائیل را برداشته است و رسانه ها هیاهویی بر سر تیرگی روابط این دو متحد استراتژیک به راه انداخته اند که بعید است از لابلای این گرد و غبار بلند شده ناشی از این تبلیغات رسانه ای بتوان به اصل حقیقت دست یافت.

از این رو می توان گفت که بازی ترک ها بار دیگر با تکیه بر اصل فرصت طلبی و موقعیت شناسی و استفاده بی نظیر از تبدیل هر تهدیدی به یک فرصت تازه، به خوبی جواب داده است.

برای تحلیلگران و کارشناسان اما این سوال باید مطرح باشد که سکانس بعدی ترک ها برای این سناریو چیست؟ آیا ترک ها واقعا همانگونه که وانمود می کنند برای چنگ و دندان نشان دادن به اسرائیلی ها دست به این ابتکار زده اند؟

نگاهی به اوضاع منطقه از جمله بحران سوریه ، تمایل پیدا و پنهان ترک ها برای دخالت - حتی نظامی - در این کشور ، هشدارهای مطرح شده از سوی ایران نسبت به هرگونه دخالت نظامی در سوریه چه از سوی ترکیه و چه از سوی ناتو و برنامه های پنهان و بسیار محرمانه ناتو برای ایران و منطقه خاورمیانه سبب می شود که به این سوال پاسخ منفی بدهیم.

سکانس سوم سناریوی ترک ها هنوز معلوم نیست و البته می توان برای اجرا شدن آن صبر پیشه کرد چه اینکه این بار ممکن است صبر نتیجه ای جز فرج برای همسایگان ترکیه داشته باشد.

برای این که همسایگان ترکیه از جمله ایران از این تصمیم آنکارا نگران باشند دلایل کافی وجود دارد.

بدون شک روابط اسرائیل و ترکیه بیش از آنچه به نظر می رسد استراتژیک است اما در یکی دو سال گذشته نیز به طور قطع تنش هایی جدی میان آنها پدید آمده است که قابل انکار و اغماض نیست. حتی به جرات می توان گفت که تنش بوجود آمده یک بازی سیاسی نیست اما در عین حال با همین قاطعیت می توان گفت که تصمیم ترک ها برای پذیرش استقرار سپر دفاع موشکی در دیار بکر کمترین ارتباط با اسرائیل را دارد و حتی بسیاری از تحلیلگران بدبین معقتدند که چه بسا این ابتکار در نهایت به سپر دفاعی در برابر اسرائیل تبدیل شود.

با این استدلال کاملا بدیهی است که ترکیه اهداف دیگری را در خفا و به بهانه به هم زدن با اسرائیل دنبال می کند و بدون تردید با حوادث سوریه و مواضع ایران مرتبط است. در واقع اگر حتی بپذیریم که تنش میان ترکیه و اسرائیل یک جنگ زرگری نیست هیچ دلیل موجهی هم برای استقرار سیستم رادارهای هشدار دهنده ناتو در دیار بکر جز تهدید همسایگان و یا اطاعت از تصمیمات اتخاذ شده در رهبری ناتو در دست نیست.

از سوی دیگر از میان همسایگان ترکیه که استقرار رادارهای این سامانه را به ضرر خود می دانند تقریبا فقط ایران احساس خطر می کند که احساس بسیار درستی است. بسیار کوته فکری است اگر کسی خیال کند ترکیه به جهت یک تنش موقت با اسرائیل به یک متحد استراتژیک در جبهه مقاومت تبدیل شده است. شواهد اینگونه نشان می دهد که برخی از منافع ترکیه در دشمنی با اسرائیل محقق می شود و البته بخش بزرگتری از منافع آن در همراهی طرح ها پیدا و پنهان ناتو و آمریکا که از قضا این تصمیم اخیر آنکارا در همان راستا است.

4949

 

کد خبر 172135

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
5 + 6 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 20
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • رضا CA ۱۷:۱۷ - ۱۳۹۰/۰۶/۱۷
    1 0
    بسیار درست است. خطر جدی است
  • مینو CA ۱۷:۱۸ - ۱۳۹۰/۰۶/۱۷
    0 1
    ترکیه می خواهد به هر قیمتی بازیگر بزرگ منطقه باشد. و حاضر است در این راه سگ فرمانبر ناتو باشد که اگر لازم شد پاچه سوریه و ایران را هم بگیرد
  • حمید CA ۱۷:۱۸ - ۱۳۹۰/۰۶/۱۷
    1 0
    دارن برای ما تیزش می کنن :)
  • ترکیه CA ۱۷:۱۹ - ۱۳۹۰/۰۶/۱۷
    0 1
    باور کنید کاری به شما نداریم ما می خواهیم با این اسرائیلی های بی ناموس بزنیم به هم شما ناراحت نباشید ما با شمائیم
  • بدون نام IR ۲۰:۱۹ - ۱۳۹۰/۰۶/۱۷
    1 0
    حالا که داره با تدبیر عمل میکنه.
  • بدون نام CA ۲۰:۵۶ - ۱۳۹۰/۰۶/۱۷
    1 0
    چشم ندارین ببیینین یکی دیگه از ژست دشمنی با اسرائیل برای پیش برد اهدافش استفاده میکنه. حتی در مورد دشمنی با اسرائیل و حمایت از فلسطین هم شما باید کشورها و نظام ها را تایید کنید؟ اگر کسی مخالف شما و اسرائیل باشه دروغگو میشه؟
  • بدون نام IR ۰۶:۲۴ - ۱۳۹۰/۰۶/۱۸
    1 1
    ترکیه عنصری از جامعه غرب است که سیاستمداران آن کمترین هزینه ها را برای اهداف خود می پردازند .مخالفت با اسرائیل جنگی زرگری است و تلاش می کند ترکیه را مهمترین کشور مسلمان منطقه جلوه دهد.ترکها تنها به منافع ملی و کسب درآمد فکرمی کنند و همین زبان را نیز بخوبی درک می کنند لهذا در اقدامی ملی ودر اولین قدم تمام تورهای توریستی به مقصد ترکیه را متوقف نمایید.
  • x IR ۱۱:۴۱ - ۱۳۹۰/۰۶/۱۸
    0 1
    اباید اماده باشیم دشمن درکمین است.
  • بدون نام IR ۱۲:۵۸ - ۱۳۹۰/۰۶/۱۸
    0 0
    ما که خدارا شکر میکنیم هر چه باعث شود مردم زیر بار جباران کشورشان له نشوند. جامعه جهانی یعنی همین وگرنه بر مردم سوریه و... می باید گریست. این وعده قرآن هم هست.
  • هادي IR ۲۰:۵۱ - ۱۳۹۰/۰۶/۱۸
    2 0
    تركيه كه براي استقرار اين سيستم به هيچ عنوان صحبتي از تنش روابط با اسرائيل نكرده. پس از اين قضيه سوء استفاده نمي كنه.. تركيه داره به منافع ايدئولوژيك و استراتژيك خودش فكر مي كنه كه كاملا طبيعي هست. در ضمن چاپ نظرات اين دوستان كه گاها از واژه هايي مثل سگ و پاچه گرفتن و تيز كردن و ... استفاده مي كنن، نشون ميده كه خود شما بدتون نمياد كسي به ترك ها و تركيه توهين كنه كه باعث تاسفه.
  • حمید IR ۰۴:۴۹ - ۱۳۹۰/۰۶/۱۹
    1 0
    سگ،پاچه گرفتن،... فقط مونده حواله های بزرگ تری بده!
  • ناظر تنها IR ۰۵:۲۶ - ۱۳۹۰/۰۶/۱۹
    1 0
    اینکه مامعنی منافع ملی را نمیدانیم مشکل ماست نه ترکیه...
  • سامان US ۰۷:۲۸ - ۱۳۹۰/۰۶/۱۹
    2 0
    ترکیه براساس منافع ای که دارد , تصمیم درستی گرفته هست . این تصمیم ها باعث می شود که ترکیه در بین کشورهای عرب جایگاه بهتری پیدا کند و بتواند از کشورهای غربی هم منافعی دریافت کنند . و درنتیجه به قدرت اول منطقه تبدیل شود .
  • احترام السادات CA ۰۷:۴۱ - ۱۳۹۰/۰۶/۱۹
    1 0
    همانگونه که نویسنده اشاره کرده اند اشکالی به سیاست خارجه ترکیه نیست بلکه انها درحال بهره برداری از همه شرایط موجود هستند. این ماهستیم که باید از خواب خرگوشی و اختلافات بیهوده در داخل کشور اجتناب کنیم و حواسمان جمع باشد. این خیلی روشن است.
  • سعدی CA ۰۷:۴۳ - ۱۳۹۰/۰۶/۱۹
    0 1
    من معتقدم که ایران باید روش شاه تهماسب صفوی را که می کوشید ایران و ترکیه را علیه غربی های مسیحی با هم متحد کند پیش بگیرد و ترک ها را متقاعد کند که نفع او در همراهی پاچه خواری ناتو و مسیحیان صلییبی نیست. ناتو همیشه به ترکیه به عنوان یک وصله ناجور نگاه می کنند.
  • حمید رضا CA ۰۷:۴۵ - ۱۳۹۰/۰۶/۱۹
    1 0
    بدیهی است که ترکیه سپر دفاع موشکی را برای مبارزه با اسرائیل نمی خواهد ولی سوال اینجاست که ما چه کار می توانیم بکنیم؟
  • محسن IR ۰۸:۲۲ - ۱۳۹۰/۰۶/۱۹
    1 3
    بیاییم خودمان را جای ترکیه بگذاریم در همسایگی ما کشوری است بنام ایران که تمام تلاش خود را برای اتمی شدن می کند . ملی گرایی در ایران در حال رشد است و ایرانیان نسبت به قفقاز و مناطق کرد نشین ترکیه ادعای ارضی دارند . حال چه باید کرد؟ در ضمن در هیچ کجای دنیا در بحث های استراتژیک از واژه های سگ و پاچه خوار استفاده نمی کنند. این هم از همان هنرهایی است که نزد ما ایرانیان است و بس .
  • marios IR ۲۳:۵۶ - ۱۳۹۰/۰۶/۲۰
    0 0
    booooos
  • هه IR ۰۶:۴۴ - ۱۳۹۰/۰۶/۲۱
    1 0
    انرژی هسته ای محسن جان قفقاز برا خودشون همینو که داریم نمیتونن جم کنن هه محسن خیلی جالبی
  • شريفي IR ۰۷:۱۹ - ۱۳۹۰/۰۶/۲۲
    2 1
    مينو سگ خودتي پاچه گرفتن كار توست