۰ نفر
۲۵ آبان ۱۳۹۰ - ۰۸:۰۶

جام جم نوشت:

هر چند در سال‌های گذشته کمبود مربی بهداشت در مدارس بخصوص دعوت به کار نشدن بخش عمده‌ای از این مربیان قراردادی منجر به شیوع بیشتر این بیماری در مدارس شده، اما امسال گویا آموزش و پرورش طرح مبارزه با شپش سر در مدارس را از مهر در دست اجرا دارد.


محبوبه ابطحی، کارشناس مسوول سلامت و پیشگیری سازمان آموزش و پرورش شهر تهران بتازگی از اجرای طرح ملی پدیکلوز یا مبارزه با شپش خبر داد و گفت: این طرح با همکاری معلمان و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در مدارس ابتدایی تهران اجرا می‌شود.از سوی دیگر، مرکز تربیت بدنی و سلامت وزارت آموزش و پرورش نیز شیوه‌نامه اجرایی طرح مبارزه با آلودگی پدیکلوز (شپش) در مدارس دوره ابتدایی کشور را به ادارات کل تابعه این وزارتخانه ابلاغ کرده است. هر چند که مدارس پسرانه نیز درگیرمشکل شپش هستند، اما اولویت اجرای این طرح در مدارس ابتدایی دخترانه در نقاط شهری و روستایی است. این اقدامات از جدی بودن خطر ابتلا به شپش سر در مدارس حکایت می‌کند. در حال حاضر ابتلا به پدیکلوز در دانش‌آموزان مناطق شهری بیشتر از نقاط روستایی است.


براساس اعلام آموزش و پرورش، در مناطق شهری و مناطق بالای‌شهر به دلیل استفاده از استخرهای شخصی و رعایت نکردن اصول بهداشتی، ابتلا به شپش در دانش‌آموزان بیشتر از مناطق روستایی است. همچنین منابع علمی تایید می‌کنند 30 درصد دختران در مناطق فقیرنشین همواره مبتلا به شپش هستند که رشد این عارضه با شروع فصل سرما شتاب بیشتری می‌گیرد.غلامحسین غفارپور، استاد دانشگاه در این باره به فارس می‌گوید: متاسفانه آمار دقیقی از میزان شیوع شپش در بین دختران دانش‌آموز وجود ندارد، اما می‌توان حدس زد که به‌طور میانگین بیش از 30 درصد دانش‌آموزان دختر به این عارضه مبتلا هستند که این مساله در مناطق حاشیه‌ای و فقیرنشین بمراتب بیشتر است.


جزئیات برنامه مبارزه با شپش مشخص نیست


اما به‌رغم تاکید مسوولان وزارت آموزش و پرورش بر ضرورت مقابله با این عارضه پوستی در مدارس، هنوز بجز تهران که از اجرای طرح ویژه خبر داده، برنامه سایر استان‌ها در مبارزه با شپش روشن نیست، این در حالی است که اخبار مربوط به شپش سر در مدارس معمولا در نقاط دورافتاده و شهرستان‌های کوچک کمتر رسانه‌ای می‌شود.وزیر آموزش و پرورش از استخدام 5000 مربی بهداشت خبر داده، اما هنوز پراکندگی این نیروها در استان‌های کشور مشخص نیست، چراکه به گفته نازلی- م. یکی از مربیان بهداشت در استان آذربایجان غربی، برخی مدارس هنوز کمبود مربی بهداشت دارند، از سویی بسیاری از مربیان تازه‌کار به دلیل نداشتن تخصص بهداشت مدارس و به دلیل سابقه کار در بیمارستان‌ها به عنوان پرستار، نگاه پیشگیرانه ندارند و نوع رویکردشان به مشکلات بهداشتی در مدارس، درمانی است.

 


بسیج معلمان برای مبارزه با شپش

گویا کمبود مربی بهداشت، آموزش و پرورش را واداشته است تا به بسیج و آموزش معلمان در تشخیص به‌موقع شپش بپردازند. براساس دستورالعمل جدید این وزارتخانه، همه آموزگاران باید در کلاس توجیهی یک روزه در منطقه خود شرکت کنند و مدارس دخترانه در این طرح اولویت دارند.


دادن آگاهی‌های لازم به دانش‌آموزان و اولیا با تاکید بر بهداشت فردی و جمعی نقش مهمی در پیشگیری و کنترل پدیکلوزیس دارد. مدارس بخصوص مدارس ابتدایی و مهدکودک‌ها از مکان‌هایی هستند که به‌طور بالقوه می‌تواند باعث همه‌گیری (اپیدمی) پدیکلوز شود.آلودگی یک جمعیت مانند دانش‌آموزان یک مدرسه یا ساکنان یک خوابگاه به میزان 5 درصد و بیشتر از آن به پدیکلوز را اپیدمی (همه‌گیری) می‌دانند. به این ترتیب وجود 2 دانش‌آموز آلوده در یک کلاس 40 ـ 35 نفری نشانه بروز اپیدمی پدیکلوز است.

به هر حال امسال مبارزه با شپش در صدر برنامه‌های بهداشتی آموزش و پرورش در نقاط مختلف قرار گرفته است. با توجه به کمبود مربی بهداشت و سرانه نامعلوم بهداشت در مدارس که گفته می‌شود از 600 تومان بیشتر نیست یعنی حدود1800 تومان کمتر از استاندارد جهانی، باید دید آیا این طرح سراسری از نگرانی همه‌گیری شپش در مدارس می‌کاهد؟

45301

کد خبر 185138

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 4
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • فرید IR ۲۲:۵۵ - ۱۳۹۰/۰۸/۲۵
    0 0
    خدایا رحم کن این درد 100سال پیش است! یا من نمیدانیم عقب گرد کردیم !؟
    • بی نام A1 ۱۱:۱۲ - ۱۳۹۴/۰۸/۱۲
      0 0
      متاسفانه يکي که داشته باشد بقيه هم درگير ميشوند . من بسيار زياد نظافت را رعايت ميکنم ولي متاسفانه دخترم در مهد گرفت و بعد من ولي با انجام راهکار سس مايونز و اتوي مو نجات يافتيم. اصلا دارو و شامپوي خارجي هم فايده اي نداشت فقط سس مايونز به مدت 8 ساعت و بعد از استحمام اتوي مو .....تکرار هفته اي يکبار بمدت سه هفته......
  • زهرا A1 ۱۰:۵۰ - ۱۳۹۴/۰۸/۱۲
    1 0
    دو ماه پيش متوجه شدم دخترم که به مهدکودک ميرود و پنج ساله است دچار خارش شديد سر شده .به دکتر مراجعه کردم گفت شپش است .خلاصه کنم با دارو وشامپو و.... مشکل حل نشد . اومدم اينترنت وتحقيق زيادي انجام دادم که دو راهکار را همزمان انجام دادم واقعا مفيد بود . اينجا مطرح ميکنم.خواهشمندم شما نيز اين راهکار را به همه بگوييد چراکه ممکن است کسي اين مشکل را داشته باشد ولي از ترس برچسب خوردن بازگو نکند بنابراين با اطلاع رساني ميتوان به ريشه کن شدن اين کابوس کمک کرد. 1 به مدت 8 ساعت سس مايونز پرچرب را به موها از پوست سر گرفته تا نوک مو ماليده و با کيسه پلاستيکي بپوشانيد . تأکيد ميکنم 8 ساعت تمام2 بعد از گذشت 8 ساعت به حمام رفته موها را با شامپو بشوييد. 3 پس از حمام و خشک شدن موها. موهايتان را اتو کنيد
  • بی نام A1 ۱۰:۵۷ - ۱۳۹۴/۰۸/۱۲
    1 0
    در ادامه پست قبلي که گذاشتم بايد بگويم که اگر سه بار هفته اي يکبار اين کار را انجام دهيد مطمين باشيد از شر شپش خلاص خواهيد شد . حتما ملحفه و روبالشيها را با ماشين لباسشويي دماي 60 درجه بشوييد. اگر وسيله اي را نخواستيد بشوييد تا دوهفته داخل کيسه مشمايي بگذاريد . خانوادگي همزمان درمان کنيد . تخم شپش به شانه ميچسبد آنها را داخل ماشين لباسشويي بگذاريد تا با دما شسته شود.هر بار سس ماليدن با تعويض ملحفه ها همزمان باشد. اين يک حمله مکانيکي به شپشها است . پس زنده ماندن آنها و وجودشان باعث تکثير و شروع دوباره عذاب است.