فارس نوشت:

صادق زیباکلام استاد دانشگاه در مناظره‌ای با محمد دهقان عضو هیئت رئیسه مجلس که با عنوان نظام پارلمانی - ریاستی در دانشکده مدیریت دانشگاه شهید بهشتی برگزار شد با اشاره به فضای سیاسی کشور اظهار داشت: نظام ما با مشکل انتخابات یازدهم ریاست جمهوری مواجه شده است، به همین دلیل گزینه‌هایی به عنوان کاندیدا پیش روی نظام قرار گرفته است که یکی از این گزینه ها حضور آقایان لاریجانی، ولایتی و جلیلی در عرصه انتخابات ریاست جمهوری است.
وی گفت: اگر این افراد وارد عرصه انتخابات شوند نه تنها هیچ مشکلی بوجود نمی‌آید، بلکه تعامل خوبی با مجلس و رهبر انقلاب برقرار می‌کند اما مشکل اصلی آن است که دیگر کسی در انتخابات سال 92 شرکت نمی‌کند.
این استاد دانشگاه با اشاره به انتخابات سال 88 گفت: در آن دوره از انتخابات مردم شرکت کردند و افتخار دیگر را رقم زدند، اما با مشکلاتی مواجه شد به همین جهت نظام بدین نتیجه رسیده است که کم کم جایگاه ریاست جمهوری حذف شود و نخست وزیری احیا شود.
اهم سخنان زیباکلام را در ادامه بخوانید:
  • انتخابات مجلس نهم نزدیک است و اگر می خواهد تغییر و تحولی در ساختار سیاسی نظام صورت گیرد باید مجلس آینده نخست وزیر را انتخاب کند. شک نکنید که ترکیب مجلس آینده تفاوتی با مجلس فعلی نخواهد داشت، به همین دلیل قوه مقننه فردی را به عنوان نخست وزیر انتخاب می کند تا مشکلاتی را بوجود نیاورد و هر گاه که خواست او را برکنار کند.
  • در نظام فعلی رئیس جمهوری اختیاراتی دارد و اگر بخواهد از این اختیارات استفاده کند بدون شک با مجلس دچار مشکل می‌شود. همچنان که در دوره های هاشمی ، خاتمی و احمدی نژاد ما شاهد این اختلاف بین قوه مجریه و قوه مقننه بودیم. بنابراین اگر نخست وزیری احیا شود بخشی از اختیارات آن به مجلس و رهبری واگذار خواهد شد و در اصل نخست وزیر آینده کاره ای نخواهد بود.
  • رئیس جمهوری در نظام مهمان ناخوانده است و باید نخست وزیری به جای آن بیاید.
  • می‌توان از کشورهای غربی الگو گرفت، چرا که دموکراسی در آن کشورها به خوبی دیده می شود. برای رسیدن به دموکراسی باید سه شرط لحاظ شود. اولین شرط دموکراسی "عزل و نصب حکومت به دست مردم" است، دوم اینکه"قدرت حکومت نامحدود نباشد" و شرط سوم "پاسخگو بودن دولت در قبال سیاست‌هایی است که آن را دنبال و اجرا می‌کند"؛ از این جهت قوه مجریه باید در قبال مجلس پاسخگو باشد.
  • آقای دهقان در این مناظره حسابی برای مجلس سنگ تمام گذاشته است. خطاب ایشان همان مجلسی است که نفر اول آن یعنی حداد عادل یک میلیون رای آورده بود و نمایندگان دیگر که رسایی ، حسینیان و الهیان شاخص ترین آنها هستند 200 هزار رای آورده اند و با افتخار خود را نماینده تهران معرفی می کنند.
  • تاریخ بسیار چیز خوبی است اگر در تاریخ اشراف داشته باشیم بسیاری از معادلات را متوجه می‌شویم. در دهه 60 صحبت از مردم سالاری دینی نبود، حتی مرحوم امام یک بار از مردم سالاری دینی صحبت نکرد، حتی در دوره اول هاشمی رفسنجانی هم چیزی به عنوان مردم سالاری دینی مطرح نبود. این واژه از دوره دوم خرداد مطرح شد، در این دوره یک مرتبه تعداد دفعاتی که مطرح می‌شود به طور وحشتناکی بالا می‌رود و کتاب نوشته می‌شود و همایش برگزار می‌شود. ما در علوم سیاسی می‌آموزیم که چرا پدیده‌های سیاسی اتفاق می‌افتد علت مطرح شدن این واژه در دوم خرداد به این علت نبود که عده ای در حوزه و دانشگاه نشسته باشد و تحقیق کرده باشد که مردم سالاری خوب یا بد است.
  • دوم خرداد در تاریخ جمهوری اسلامی یک عطف بود. تا قبل از دوم خرداد انتخاب مردم و دولت یکی بود، ولی در دوم خرداد یک انقطاع به وجود آمد و برای اولین بار مسئولان نظر به ناطق نوری داشتند و مردم کس دیگری را انتخاب کرد لذا این صحبت پیش آمد که تا آنجا همسانی بین انتخاب مردم و مسئولان به وجود آمد.
  •  اینجا سؤال مطرح شد کدام یک اصل است، مردم یا مسئولان؟ اگر بحث ولایت فقیه را دقت کنید، اگر رای و نظر ولی را رای مردم نخواهند کدام باید اجرا شود؟ رای مردم یا رای ولی؟ این برای اولین بار در دوم خرداد رخ داد. در دموکراسی عزب و نصب به دست مردم است. در این مقطع بود که مردمسالاری مطرح شد به این دلیل که ما مقید به دموکراسی نیستیم.
  • مردم سالاری دینی یک چیز من در آوردی است. اما اگر بگویید که ما نظامی را طراحی کرده‌ایم که سه شرط دموکراسی را دارد اسم مهم نیست. من در برابر دموکراسی هند تعظیم می‌کنم؛ دموکراسی ترکیه شاهکار است.
29219
کد خبر 185683

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین