از امروز تعطیلات یکهفتهای سال نو میلادی پرجمعیتترین کشور دنیا آغاز شده است. بنا بر گزارش خبرگزاریها با آغاز این تعطیلات که به آن فستیوال بهار چین هم گفته میشود، بنا بر یک سنت دیرینه کل مردم این کشور جابهجا میشوند؛ برخی در داخل کشور و برخی هم به مقصد کشورهای خارجی. با این حال اما سهم کشور ایران از جمعیت میلیونی گردشگران چینی که به خارج سفر میکنند چه تعداد خواهد بود؟
اگرچه مسوولان معاونت گردشگری سازمان میراث فرهنگی در ماههای گذشته از برنامههای خود برای جذب گردشگران این کشور یک میلیارد و 300میلیون نفری سخن گفته بودند اما حالا همه آن مسوولان از سمتهای خود استعفا داده و دیگر در این سازمان نیستند. اگرچه حامد دهقانان که هدف اصلی خود را جذب گردشگران کشور چین اعلام کرده بود تنها چهار ماه در مقام معاونت گردشگری سازمان میراث فرهنگی حضور داشت، اما آن گونه که از شواهد امر پیداست مسوولان این سازمان هنوز در پی آن هستند که آن خواسته را تحقق بخشند.
با این حال همچنان برخی مسوولان این سازمان از همان هدف یعنی جذب گردشگران چینی به کشور سخن میگویند. در جدیدترین مورد مدیرکل دفتر توسعه گردشگری، بازاریابی و تبلیغات سازمان میراث فرهنگی در اظهار نظری گفته است سهم ایران از بازار گردشگری چین افزایش مییابد.
لادن جعفریتهرانی این سخنان را در نشست ماهانه کمیته تخصصی بازار گردشگری چین که با حضور نمایندگان ارگانهای فرابخشی برگزار شد، گفت و اعلام کرد: شناخت بازار گردشگری چین مهمترین اقدام به منظور بهرهمندی بیشتر از بازار پررونق گردشگران چینی است، چراکه به دلیل ویژگی خاص گردشگران چینی از جمله ندانستن زبان بینالمللی و وابستگی شدید به شیوههای فرهنگی و رفتاری بومی، شناخت سلایق، فرهنگ و آداب و رسوم مردمان این کشور به یاری اعضای کمیته تخصصی بازار گردشگری چین در دستور کار قرار گرفته است.
شروع تعطیلات سال نو چینی محک خوبی برای میزان توانایی ایران در جذب گردشگران این کشور است. سال نو چینی از آن رو اهمیت دارد که در هنگامه این تعطیلات بزرگترین مجموعه مسافرتهای انسانی روی کرهزمین آغاز میشود چراکه بر اساس تخمینهای مقامات چینی در این روزها تعداد مسافرتها با استفاده از قطار، هواپیما، قایق و اتوبوس در این کشور به 2/3 میلیارد مسافرت برسد که نسبت به سال گذشته با رشدی معادل 1/9 درصد مواجه خواهد شد. از همینرو بود که حتی پیش از شروع این تعطیلات شمار مسافران سرگردان در ترمینالها، فرودگاهها و ایستگاههای قطار این کشور آنچنان زیاد شد که در بسیاری از این محلها، سالنهای انتظار پر از مسافران منتظر است.
اگرچه این تعطیلات از امروز آغاز شد اما تقاضا برای بلیت مسافرت از چند هفته قبل از آن رقابت سختی را میان مسافران به ویژه کارگران مهاجر ایجاد کرده بود. بسیاری از کشورهای جهان برای جذب گردشگران پرجمعیتترین کشور جهان که چندین سال است بهترین رشد اقتصادی را در میان دیگر کشورها دارد، وارد عمل شدهاند و از این رهگذر سودهای کلانی هم به جیب زدهاند. مسوولان سازمان گردشگری ایران هم اگرچه دیر اما از ابتدای امسال این هدف را در صدر برنامههای خود اعلام کرده بودند.
اگرچه سیاست ناپایداری مدیران دولتی در سازمان گردشگری امان نداد و آن مدیران یک به یک رفتند اما ایران اگر میخواهد از خوان گسترده گردشگری چشمبادامیها سهمی داشته باشد، باید با جدیت تمام این هدف را پیگیری کند. رشد بینظیر اقتصادی این کشور موجب آن شده تا نسل جدیدی از سرمایهداران در این کشور به وجود آیند که روزبهروز بر تعدادشان افزوده میشود، یکی از اصلیترین تفریحاتی که این سرمایهداران چینی در برنامههای خود دارند و بسیاری از کشورهای جهان را نیز تحتتاثیر قرار داده، میل بیپایان آنها به گردشگری در دیگر کشورهای جهان است. از همینرو نیز بیشتر کشورهای صاحبمقام در صنعت گردشگری بازار هدف خود را همین گردشگران نوظهور در عرصه این صنعت به شدت پولساز قرار دادهاند. چین یکی از اصلیترین شرکای اقتصادی و استراتژیک ایران است. بیتردید میتوان با سیاستگذاریهای مناسب و عقد قراردادهای مورد نیاز، گردشگران چشمبادامی و پولدار را به سمت ایران کشاند.
در شرایط اقتصادی نامناسب کنونی و کاهش ارزش پولی ریال ایران در برابر دیگر ارزها سفر به ایران برای چینیها ارزانتر از دیگر نقاط تمام خواهد شد و از آن سو نیز خون تازهای در رگهای نیمهجان صنعت گردشگری کشور پمپاژ خواهد شد. جالب آنکه براساس آمار منتشرشده از سوی سازمان گردشگری جهانی، تنها در سال 2010 حدود 57میلیون نفر چینی به کشورهای مختلف جهان سفر کردهاند. اگرچه آمارهای جدید هنوز منتشر نشده است اما پیشبینی شده بود این میزان تا پایان سال 2011 به 65میلیون نفر افزایش خواهد یافت. از این 65 میلیون نفر چند چینی برای گذراندن تعطیلات راهی ایران خواهند شد؟ حالا اولین روز از تعطیلات یکهفتهای چینیها آغاز شده است، اگر ظرف امروز تا شش روز آینده گردشگران چینی در مکانهای توریستی ایران دیده شدند،میتوان اینگونه گفت که ایران هم به یکی از مقاصد گردشگری چینیها افزوده شده و ناپایداری مدیریتها تاثیری در این میان نداشته است. اما اگر چنین نشد،باید گفت یک سال دیگر هم گذشت و ایران از منبع بیپایان درآمد گردشگری چینیها هیچ طرفی نبست.
30145
نظر شما