رهاسازی شیرابه زباله در رودخانه‌ای در شمال ایران خبرساز شد/ سرطان و آلزایمر پیامد آلودگی آب‌ها/ مجازات آلوده‌کنندگان منابع آبی چیست؟

یک پژوهشگر حقوق محیط زیست در گفت‌وگو با خبرآنلاین عنوان می‌کند: «تماس مستقیم با شیرابه یا مصرف آب و غذای آلوده به آن باعث بیماری‌های گوارشی، مشکلات پوستی، عصبی و حتی ابتلا به سرطان می‌شود. استنشاق بخارات سمی ناشی از شیرابه می‌تواند باعث تحریک دستگاه تنفسی و بروز آسم و برونشیت شود. هم‌چنین ترکیبات سمی این شیرابه‌ها قادرند سیستم عصبی مرکزی را تحت تأثیر قرار داده و باعث اختلالات عصبی مانند کاهش حافظه، مشکلات یادگیری و اختلالات رفتاری شوند.»

الهه جعفرزاده: ویدئویی که اخیرا از رهاسازی شیرابه‌ی زباله‌ها در رودخانه تلار قائمشهر در فضای مجازی منتشر شد، واکنش‌های بسیاری را به همراه داشت. در همین راستا، توجه به این نکته ضروری است که «شیرابه» و «پسماند زباله» دو چالش بزرگ زیست‌محیطی هستند که مدیریت آن‌ها نیازمند رویکردهای جامع و مبتنی بر ترکیبی از دانش فنی و حقوقی است. این مواد علاوه بر آلودگی منابع آب و خاک، می‌توانند تهدیدی جدی برای سلامت انسان باشند. این موضوع اهمیت مدیریت این دو آلوده‌ساز مهم را نشان می‌دهد.

صادق جمالی، کارشناس رسمی دادگستری در امور مهندسی آب و پژوهشگر حقوق محیط زیست، در این‌باره به خبرآنلاین می‌گوید: «رهاسازی شیرابه زباله در رودخانه‌ها، به ویژه رویدادی که اخیراً در رودخانه تلار قائمشهر رخ داده، عواقب بسیار جدی و گسترده‌ای برای محیط زیست و اکوسیستم منطقه به همراه دارد. آلودگی آب به شیرابه می‌تواند در زنجیره غذایی، تجمع زیستی پیدا کند و در نهایت به سلامت انسان‌ها نیز آسیب برساند. همه این موارد در کنار هزینه‌های تصفیه آب، باعث کاهش ارزش زمین‌های کشاورزی و کاهش درآمد گردشگری می‌شوند و در نهایت منجر به آسیب‌های اقتصادی در بُعد محلی و حتی ملی خواهد شد.»

رهاسازی شیرابه زباله در رودخانه‌ای در شمال ایران خبرساز شد/ سرطان و آلزایمر پیامد آلودگی آب‌ها/ مجازات آلوده‌کنندگان منابع آبی چیست؟

مشروح این گفت‌وگو را در ادامه می‌خوانید:

مسئله رهاسازی شیرابه زباله‌ها در رودخانه تلار قائمشهر که اخیراً خبرساز شد، چقدر می‌تواند برای محیط زیست خطرناک باشد؟

این عمل نه‌تنها سلامت انسان‌ها را به خطر می‌اندازد، بلکه باعث آلودگی آب‌های سطحی و زیرزمینی، تهدید اکوسیستم آبی و کشاورزی با کاهش حاصل‌خیزی خاک و کیفیت محصولات می‌شود و حتی به اقتصاد منطقه آسیب‌های جبران‌ناپذیری وارد می‌کند. همه این موارد در کنار هزینه‌های تصفیه آب، باعث کاهش ارزش زمین‌های کشاورزی، کاهش درآمد گردشگری و آسیب‌های اقتصادی در بعد محلی و حتی ملی خواهد شد. بنابراین، آلودگی ناشی از شیرابه می‌تواند با کاهش کیفیت زندگی، ضمن ایجاد بوی نامطبوع، آلودگی هوا و افزایش هزینه‌های درمانی به طور غیرمستقیم بر سلامت انسان و اقتصاد جامعه هم تأثیر بگذارد.

بیشتر بخوانید:

رودخانه‌ای که دیگر آب شفاف ندارد/ آلودگی آب‌ها در نوار شمالی کشور؛ یکی از علل ابتلا به سرطان/ «آب رودخانه را مفت فرض کرده‌اند»

از منظر سلامت عمومی با چه خطراتی مواجه هستیم؟

تماس مستقیم با شیرابه یا مصرف آب و غذای آلوده به آن باعث بیماری‌های گوارشی، مشکلات پوستی، عصبی و حتی سرطان می‌شود. استنشاق بخارات سمی ناشی از شیرابه می‌تواند باعث تحریک دستگاه تنفسی و بروز آسم و برونشیت شود. این تأثیرات به دلیل وجود ترکیبات شیمیایی خطرناک و میکروارگانیسم‌های بیماری‌زا در شیرابه است. برخی از این ترکیبات، از جمله سرب، می‌توانند سیستم عصبی مرکزی را تحت تأثیر قرار داده و باعث اختلالات عصبی مانند کاهش حافظه، مشکلات یادگیری و اختلالات رفتاری شوند.

رهاسازی شیرابه زباله در رودخانه‌ای در شمال ایران خبرساز شد/ سرطان و آلزایمر پیامد آلودگی آب‌ها/ مجازات آلوده‌کنندگان منابع آبی چیست؟

آیا تصفیه شیرابه‌ ممکن است؟ برای این منظور چه روش‌هایی به کار گرفته می‌شود؟

بله، این امکان وجود دارد. در غالب موارد برای تصفیه کامل شیرابه از ترکیبِ روش‌های فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی استفاده می‌شود.

در کنار معضل شیرابه، ما با پسماند زباله هم روبه‌رو هستیم؛ این مشکل چگونه باید مدیریت شود؟

پسماند زباله انواع مختلفی از مواد از جمله مواد آلی، پلاستیک، فلزات و شیشه را مشمول می‌شود. روش‌های درست مدیریت پسماند زباله شامل: کاهش تولید زباله، بازیافت، کمپوست و دفن بهداشتی است؛ که البته مهم‌ترین راهکار برای کاهش مشکلات ناشی از پسماند زباله، کاهش تولید آن است.

کاهش تولید پسماند زباله از چه طریقی میسر است؟

این کار با تغییر سبک زندگی، استفاده از محصولات قابل بازیافت و کاهش مصرف بی‌رویه امکان‌پذیر است. لازم است تاکید شود دفن بهداشتی به عنوان آخرین مرحله و نه به عنوان یک روش مجزا محسوب می‌شود؛ یعنی پس از تفکیک و بازیافت، زباله‌های باقی‌مانده باید در محل‌های دفن بهداشتی و با رعایت استانداردهای زیست محیطی دفن شوند.

چه مؤلفه‌هایی را در این امر باید مدنظر قرار داد؟

نوع و حجم زباله، ترکیب شیرابه، شرایط آب و هوایی و هم‌چنین قوانین و مقررات دفع و تصفیه پسماند و شیرابه بسیار حیاتی و تعیین‌کننده هستند.

کدام نهادها مسئول رسیدگی به این مهم هستند؟

در این مسیر، همکاری و ایجاد هماهنگی بین سازمان حفاظت محیط زیست، وزارت بهداشت، وزارت نیرو، سازمان دامپروری، وزارت جهاد کشاورزی، سازمان‌های مردم‌نهاد و دستگاه قضایی کلیدی است.

رهاسازی شیرابه زباله در رودخانه‌ای در شمال ایران خبرساز شد/ سرطان و آلزایمر پیامد آلودگی آب‌ها/ مجازات آلوده‌کنندگان منابع آبی چیست؟

در قوانین و مقررات ایران، به ویژه قوانین زیست محیطی، مفادی در خصوص جلوگیری از دفع شیرابه و پسماند در رودخانه‌ها وضع شده است؟

بله، موادی با هدف حفظ سلامت محیط زیست و منابع آبی وضع شده‌اند که باید در جهت مقابله با آلوده‌سازان رودخانه‌ها و محیط‌زیست از آنها استفاده کرد. از جمله:

  • ماده ۶۸۸ قانون مجازات اسلامی که هر اقدامی را که تهدید علیه بهداشت عمومی شناخته شود، از جمله ریختن مواد مسموم‌کننده در رودخانه‌ها، جرم دانسته و برای آن مجازات تعیین کرده است.  
  • قانون حفاظت و بهره‌برداری از منابع آب بر لزوم حفاظت از کیفیت و کمیت منابع آب تاکید دارد و هرگونه اقدامی که منجر به آلودگی آب شود را ممنوع می‌داند.
  • قانون مدیریت پسماند چارچوب قانونی برای مدیریت صحیح پسماندها را فراهم کرده و بر لزوم دفع بهداشتی پسماندها تاکید دارد.
  • ضمن این که علاوه بر قوانین اصلی، آیین‌نامه‌های اجرایی مختلفی نیز برای اجرایی شدن این قوانین تدوین شده است که جزئیات بیشتری را در مورد نحوه مدیریت پسماند و جلوگیری از آلودگی آب‌ها ارائه می‌دهند.

مجازاتی هم برای متخلفان منظور شده است؟

بله. جریمه‌های نقدی سنگین، حبس، پلمپ واحدهای متخلف از جمله مجازاتی است که در قوانین و مقررات برای متخلفان در نظر گرفته شده است.

هم‌چنین بخوانید:

تراژدی ساخت یک دیوار؛ هدف از ساخت این دیوار ۳ هزار متری چیست؟/ نیاز به برخورد قاطع قضایی

مهاجرت بزرگ در راه؛ خشکی کامل آبخوان‌های کشور تا ۱۵ سال آینده/ این سه استان در بدترین وضعیت فرونشست

غرق کردن آثار تاریخی کشور برای سدسازی؛ ۳.۵ درصد مساحت کشور گرفتار فرونشست شده/«سدسازی، عامل اصلی خشکیدن دریاچه ارومیه است»

سرنوشت تلخ درختان چیتگر؛ از اشتباهی در ۵۰ سال پیش تا قطع و سوزاندن درخت‌ها

۴۷۲۳۲

کد خبر 2017263

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 21
  • نظرات در صف انتشار: 26
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۰۸:۱۳ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۷
    14 0
    تاسف داره
  • IR ۰۸:۲۷ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۷
    7 6
    هم مردم و هم مسولان مقصرند
  • محمدرضا IR ۰۹:۳۳ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۷
    15 1
    اگر واقعیت داشته باشه وخود مسبب متوجه شده بهتر هست خودش را اعدام کند تا وجدانش راحت شود واقعا دور از انسانیت هست که اینگونه کارهای ناپسند را درحق طبیعت و انسانیت انجام بدهی
  • حسن IR ۰۹:۵۹ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۷
    15 1
    سلام فقط شیرابه نیست این همه ضایعات آبی کارخانجات اسیدی کشور يا به‌ رودخانه هاویاتالاب ها وارد مي شود.نمونه دریاچه ارومیه پتروشیمی تبریز ماهاباد میاندوآب اورمیه يا پتروشیمی ایلام به‌ رودخانه. وهیچ کدام‌شان تصویه خانه‌ ندارند به‌ طور کلي فاضلاب کارخانجات اعم اسیدی وغیراسیدی.
  • Ata IR ۱۱:۴۴ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۷
    13 0
    افزایش زباله بخاطر افزایش جمعیت است تا جمعیت کم نشود و افاغنه اخراج نشوند تمام ناهنجاریها و مشکلات باقی میماند
  • IR ۱۲:۲۰ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۷
    16 0
    برای حجاب یا حکم اعدام بلافاصله اقدام قانونی انجام میشه ولی برای راه کاری بابت زباله ها و سوزاندن و از بین بردن انها هیچ راه کاری تا به امروز پیدا نکردند چون کلا برای دولت زباله ها مشکلی نیست که در خیابان ها و کوچه ها و رودخانه ها ریخته شود همینطور هیچ راه کاری برای حمایت از حیوانات اهلی در ایران تا به امروز پیدا نکردند جز حیوان ازاری و کشتن و زیر گرفتن و سم دادن به این حیوانات بی گناه که از شانس بد در ایران خرابه و زباله دان بندیا امدند این در حالی هست که حتی درخت و گیاهان که به اب و کود خوب نیاز دارند حیوانات از خوردن غذا و محبت ادمها باید محروم باشند
  • ناشناس IR ۱۲:۴۳ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۷
    16 0
    باید عامل آبهای آلوده رو بی اغماض وبدون بازم یی اعدام کرد . یعنی اون احمق نمیفهمد کرا نسل کشی میکند ومردم رو دچار مرگ تدریجی میکند؟خوب میفهمد عمدا انجام میدهد پس مفسد فی الارض است اعداگش کنید تا درس عبرت دیگران باشد
  • ممدبابلسری IR ۱۳:۰۱ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۷
    14 0
    حالتون خوش بیاین بابلسر انتهای بلوار طالقانی پلاژ صیاد اسم صاحب پلاژ هم شهرزاد نصرالله پور اون فاضلاب پلاژ لوله کشیده حرفه ای از زیر سنگها رد کرد فرستاده داخل دریا همون جا هم مردم شنا میکن از دنیا بی‌خبر چند سال اون لوله آنجاست. کجا کارید محیط زیست به لجن کشیدن دولت بفکر بدبختی مردم نه راحتی مردم
  • عطا IR ۱۳:۲۳ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۷
    8 0
    چرا نظرات را منعکس نمیکنید سانسور چی
  • مریم IR ۱۳:۵۲ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۷
    7 0
    لطفاً سرمایه گذارن را دعوت کنید که برای احداث کارخانه های بازیافت و انهدام زباله در شمال همت کنن
  • علی IR ۱۳:۵۶ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۷
    11 0
    خدا رحم کنه
  • حسین خوانساری IR ۱۵:۰۳ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۷
    16 0
    به شخصه خیلی وقته برای مصرف آب ، از آب های تصفیه شده و آب معدنی استفاده میکنم و هیچ اطمینانی به آب شهری ندارم حتی پسرم وقتی یکساله بود خیلی مریض میشد وقتی بجای مصرف آب شهری از آب تصفیه شده استفاده کردیم کاملا خوب شد و مریض نشد فقط معدود شهرهایی هستند که آب شهری خوبی دارند که ما تهرانی ها جزو اونا نیستیم چون جمعیت زیاد هست و تصفیه به درستی انجام نمیشه
  • IR ۱۵:۰۴ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۷
    15 0
    احتمالا هنوز به گوش قوه قضاییه نرسیده و خودشون هم که توی این کشور زندگی نمی‌کنند انگار
  • غلامرضا IR ۱۵:۰۵ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۷
    13 0
    سلام این موارد و راه اندازی مراکز زباله سوز به علت عدم برنامه‌ریزی جدی مسولین دولت و بی لیاقتی یک تعداد از مسولان منطقه دارد.
  • غلامرضا IR ۱۵:۰۵ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۷
    4 0
    سلام این موارد و راه اندازی مراکز زباله سوز به علت عدم برنامه‌ریزی جدی مسولین دولت و بی لیاقتی یک تعداد از مسولان منطقه دارد.
  • IR ۱۵:۲۶ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۷
    13 0
    فعلا همه ی نسئولین سرشان را بردند زیر برف این فاجعه ی انسانی و محیطی را نمی بینند . غواقبش بدتر از جنگ نیست . اکثر خانواده ها با بیماریهای سرطان درگیرند . این قطعه از کشور به جای اینکه محل توریستی و آرامش باشه ،شده مرکز تجمع زباله و مرض....آب و خاک این منطقه پاک و حاصلخیز بود که آن را هم آلوده کردند با انواع سموم کشاورزی و فاضلاب و زباله . یک رود پاک‌ نداریم .تا کی باید پشت گوش انداخت . واقعا دیگه وقتش رسیده .چشمتان را باز کنید . ببینید .
  • سجاد IR ۱۵:۳۴ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۷
    7 0
    باعث تمام بیماریهافاظلاب قره سوکرمانشاه است که باهاش ابیاری باقله. لوبیاسبز. خیار. گوجه. سبزی. خیار. بامیه انجام میدن دولت جلوگیری نمیکند
  • majid IR ۱۸:۵۹ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۷
    5 0
    سلام خلاصه شده میگم باید اعدام بشن تا درس عبرتی بشه برای دیگران
  • محسن IR ۱۹:۵۴ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۷
    11 0
    به راحتی میشه فهمید که منشأ این آلودگی‌ها ، از کدام کارخانجات و شرکتها هست !!!؟؟ پس چرا عملکرد قوه قضاییه را در برخورد با این متخلفین نمی‌بینیم !؟ مردم ، کشته بدهند تا یه عده معلوم الحال سود کنند !؟ آیا اینهمه توضیحات ، فقط یه شوخی و در حد سرگرم کردن است !؟
  • ناشناس IR ۲۰:۲۲ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۷
    9 0
    ساکنان وشهروندان شمالی کم بودند مهاجران اصفهانی وتهرانی وافغانی وعربها هم به تولید زباله اضافه شدندوالله بی مدیریتی تا چه وقت!!
  • علی گیلان IR ۲۱:۰۷ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۷
    5 0
    سلام به نظر من مسولان زحمت بکشن مامورهای شجاع وجدی برای جلوگیری اینکه هیچ اداره یا شرکت فاضلاب را به رودخانه ای نریزند باید خیلی جدی بگیریم

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین