به گزارش پایگاه فکر و فرهنگ مبلغ، مقام معظم رهبری از سال ۱۳۹۰ تا کنون بیش از ۴۰ بار در رابطه با موضوع فرزندآوری و رشد جمعیت صحبت کرده و طی این سالها، بارها و بارها به شکل های مختلف نسبت به اهمیت و ضروریت آن هشدار دادهاند. ایشان حتی در دیدار با نمایندگان مجلس درباره مسئله «ازدواج جوانان و راههای تسهیل آن» و مسئله «فرزندآوری و جلوگیری از حرکت کشور به سمت پیری جمعیت» تذکر دادند. گروه دین و اندیشه خبرگزاری شبستان در همین رابطه با حجت الاسلام والمسلمین «ادیب یزدی»، دبیر جامعه مبلغین گفت وگویی داشته ایم که در ادامه می خوانید؛
حجت الاسلام «مرتضی ادیب یزدی»، دبیر جامعه مبلغین تهران در گفتوگو با خبرنگار دین و اندیشه خبرگزاری شبستان خاطرنشان کرد: در رابطه با ازیاد آحاد مسلمانان و تراکم جمعیت، از پیامبرعظیم الشأن اسلام و حضرات معصومین (صلوات الله علیهم) رهنمودهای مفصل و تعیین کننده ای داریم. نفرات و تعداد مسلمین همیشه برای رهبران اسلام، برای پیامبر خدا صلی الله علیه وآله و امیرالمومنین علیه السلام مهم بوده و به دنبال این بودند که مسلمانان به لحاظ جمعیتی در برابر سایر ادیان و فرق فائق شوند.
وی تصریح کرد: روایتی از پیامبراعظم (صلی الله علیه وآله) داریم که بسیار صریح و هدایت کننده است. حضرت می فرمایند: « تَنَاکَحُوا تَنَاسَلُوا تَکْثُرُوا فَإِنِّی أُبَاهِی بِکُمُ اَلْأُمَمَ یَوْمَ اَلْقِیَامَةِ وَ لَوْ بِالسِّقْطِ ؛ ازدواج کنید تا جمعیت شما زیاد شود ؛ زیرا من در روز قیامت به وجود شما، حتی به فرزندان سقط شده تان، بر سایر امّتها مباهات می کنم» این روایت را ما معمولا در لحظات عقد و سفرههای عقد برای زوجین می خوانیم که حضرت به ازدواج امر می کنند «تناکحوا» فعل امر است یعنی ازدواج کنید «و تناسلوا» موجب ازیاد نسل ها و اختلاط نسل ها با یکدیگر شوید. یعنی نگویید من چون از فلان نژاد و بهمان هستم فقط با همین نژاد ازدواج می کنم. من چون آذری هستم فقط با آذری ازدواج می کنم. مگر ازدواج اهوازی با کُرد مانعی دارد؟ با هر فرد شایسته و لایقی که همتراز و کفو شماست ازدواج کنید و تاخیر ایجاد نکنید.
پیامبر خدا(ص) حتی روی یک کودک سقط شده حساب می کنند
حجت الاسلام ادیب یزدی با بیان این که معصوم علیه السلام به دنبال ازدیاد جمعیت است خاطرنشان کرد: اسلام عزیز به دنبال کثرت و ازدیاد، جمعیت است. رسول خدا(ص) می فرماید: فَإِنِّی أُبَاهِی بِکُمُ اَلْأُمَمَ یَوْمَ اَلْقِیَامَةِ؛ من روز قیامت به برکت شما (افزونی شما) در مقابل سایر امت ها و در مقایسه با سایر امتها مباهات می کنم وَلَوْ بِالسِّقْطِ؛ یعنی دنبال تکثیر نسل باشید که من در مقایسه با سایر امت ها به جهت کثرت امت خودم به شما مباهات می کنم حتی به فرزندان سقط شده !!
رئیس جامعه مبلغین کشور افزود: این کلام پیامبر خدا صلی الله علیه وآله یعنی حتی آن کودک سقط شده هم جزء آحاد مسلمانان و امت اسلام به شمار می آید. چون از پدر و مادر مسلمان زاده شده و مسلمان فطری است. هنگام قیامت خداوند این کودکان سقط شده را احضار می کند، در آنها روح دمیده می شود و در صحنه قیامت حاضر می شوند تا بدانند چه عاملی باعث سقط آنها شده است؟ اگر خدای ناکرده اهمالکاری یا اشتباه پدر و مادر عامل این اتفاق بوده باشد خداوند تعالی آنها را به استنطاق می کشاند و باید پاسخگو باشند که چرا این کودک را سقط کرده اند؟ اگر هم به دلیل بیماری یا مسائل طبیعی سقط شده باشد که کسی مقصر نیست. اما با تمام این تفاسیر یعنی چه کسی مقصر باشد و چه مقصر نباشد خداوند متعال آنها را احضار می کند و جزء مسلمان محسوب می شوند. یعنی یک نفر به جمعیت مسلمین افزوده می شود.
وی با استناد با این روایت رسول خدا صلی الله علیه وآله تصریح کرد: پیامبر گرامی اسلام به قدری نسبت به جمعیت مسلمین حساس هستند و نسبت به ازدیاد جمعیت مسلمین شوق دارند که حتی روی یک کودک سقط شده هم حساب می کنند چه رسد به اینکه این کودک سالم به دنیا بیاید و یک فرد موثر مفید در جامعه اسلامی شود، یک نخبه یا یک خانم یا آقای پزشک شود. اینها که دیگر بسیار موجب مباهات رسول خدا صلی الله علیه وآله خواهد بود.
ادیب یزدی ادامه داد: شما اگر به همین یک عبارت توجه کنید، معانی و تفاسیر مختلف آن را بررسی کنید می بینید چه راهکارهای عظیم و جدّی از همین یک روایت به دست می آید. ما هیچ جا در دستورات شرع و سنت پیامبر و معصومین علیهم صلوات الله نداریم که از موضوع ممانعت از فرزندآوری حمایت کرده یا آن را تایید کرده باشند. این کار، خلاف شرع است. اصل بر فرزندآوری و کثرت اولاد است. چنانکه ائمه(ع) ما فرزندان متعدد داشتند. روایتی از رسول خدا صلی الله علیه و آله داریم که می فرمایند: «بهترین زنان امت من زنانی هستند که مهریه کم و روی خوش دارند و فرزندان زیادی به دنیا می آورند.» برکت وجود زن به تربیت نسلی مسلمان و گویندگان لااله الا الله است که موجب تقویت اسلام و جامعه اسلامی می شود و خود نیز از این کار لذت می برد. در واقع پربرکت ترین نعمت دنیا فرزند صالح است.
کسی که از ترس فقر، بچه دار نمی شود به «شرک» مبتلا. است
حجت الاسلام ادیب یزدی در پاسخ به این موضوع که وقتی صحبت از فرزندآوری می شود برخی مشکلات اقتصادی را مطرح کرده و مشکلات مادی را عامل اصلی ترس از فرزندآوری می دانند، گفت: خدای متعال در قرآن می فرماید: « وَلَا تَقْتُلُوا أَوْلَادَکُمْ خَشْیَةَ إِمْلَاقٍ ۖ نَحْنُ نَرْزُقُهُمْ وَإِیَّاکُمْ ۚ إِنَّ قَتْلَهُمْ کَانَ خِطْئًا کَبِیرًا ؛ فرزندانتان را از بیم تنگدستی نکشید؛ ما به آنان و شما روزی می دهیم، یقیناً کشتن آنان گناهی بزرگ است» «لاتقتلوا» فعل نهی است. خداوند متعال در این آیه به صراحت فرموده است من به برکت فرزندانتان به شما هم روزی می دهم. خانواده هایی که کم روزی هستند چون اولاد ندارند. اولاد وقتی به دنیا می آید غیر از اینکه رزق و روزی خودش را می آورد رزق و روزی پدر و مادر را هم با خود می آورد.
این خطیب مذهبی تاکید کرد: شما اگر مستاجر هستید از خدا اولاد بخواهید، صاحبخانه می شوید. یعنی ضامن اولاد، خداوند متعال است. یکی از ضمانت های توفیقات در امور مختلف زندگی «اولاد» است. به خصوص اگر دختر باشد. ما درباره فرزند دختر روایات تکان دهنده ای داریم. مانند این که «خوشا به حال کسی که خدا به او دختر بدهد» یا «بهترین افراد امت من کسانی هستند که فرزند اول آنها دختر باشد» وقتی فرزند اول دختر باشد این یک عدد صحیح است در مقابل صفرها. یعنی آن خانه و زندگی به قدری برکت پیدا می کند که قابل مقایسه با قبل نیست.
چگونه برای شما رزق و روزی هست برای آن کودک نیست؟
ادیب یزدی تصریح کرد: اینها همه در روایات ذکر شده است. اولین فرزند پیامبر خدا صلی الله علیه وآله هم دختر بود و چقدر رسول خدا خوشحال شدند وقتی خدا ام کلثوم (دختر اول پیامبر) را به ایشان داد. کسی که از ترس فقر، بچه دار نمی شود مشرک است. این سخن بسیار سنگینی است یعنی خدا را قبول ندارم. چگونه است که رزق و روزی برای شخص او، وجود دارد اما برای کودک معلوم نیست باشد یا نباشد؟! مگر رزق و روزی خود شما را چه کسی می دهد؟ آیا معتقدید که رزق و روزیتان را خودتان تامین می کنید یا خداوند متعال؟ پروردگار عالمیان ضامن رزق و روزی موجودات است از انسان ها و حیوانات و موجودات دریاها و حیوانات بیابان ها تا ذرات ریزی که در اعماق اقیانوس ها زندگی می کنند رزق و روزی شان با خداست.
وی یادآور شد: بنده ۵ فرزند دارم که ازدواج کرده و هر کدام چند فرزند دارند. اگر این نوه ها نبودند امروز من و حاج خانم در تنهایی خود چه می کردیم؟ زندگی با فرزند و نوه و ...شیرین می شود. آیا حیف نیست که انسان خود را از این لذت ها محروم کند؟ مگر نظام عالم به دست ماست؟ که برای رزق و روزی کودکی که قرار است به دنیا بیاید تصمیم می گیریم؟ ضمن این که کسی که در زندگی قناعت دارد ، اهل اسراف و زیاده روی و به اصطلاح زندگی لاکچری نیست می تواند خود و عائلهاش را اداره کند. ما اگر کم می آوریم چون اسراف می کنیم. چون می خواهیم زندگی لاکچری و اشرافی داشته باشیم. اگر خرج های اضافی را کنار بگذاریم دست از هزینه های اضافی برداریم متعادل و آنگونه که در شرع گفته شده زندگی کنیم، زندگی اینقدر سخت نخواهد بود.
نظر شما