به گزارش خبرآنلاین، به نقل از زومیت، کشور جزیرهای تووالو درحال آمادهسازی برای اجرای نخستین مهاجرت برنامهریزیشدهی کامل یک کشور در واکنش به پیامدهای تغییرات اقلیمی است.
مطالعات اخیر پیشبینی میکنند بخش زیادی از قلمرو تووالو ممکن است درطول ۲۵ سال آینده بر اثر افزایش سطح آب دریاها زیر آب برود و این موضوع ساکنان آن را ناگزیر کرده است که مهاجرت را بهعنوان اقدامی فوری برای بقا مد نظر قرار دهند.
کشور جزیرهای تووالو در اقیانوس آرام شامل سه جزیره صخرهای و شش جزیره مرجانی است و کمی بیش از ۱۱ هزار نفر در آن زندگی میکنند. میانگین ارتفاع این کشور از سطح دریا فقط دو متر است که آن را بهشدت در برابر افزایش سطح اقیانوسها، سیلابها و طغیان امواج ناشی از طوفانها آسیبپذیر میسازد. پدیدههای مذکور همگی بر اثر بحران اقلیمی تشدید شدهاند.
مطالعهی ناسا روی تغییر سطح آب دریا، نشان داده است که در سال ۲۰۲۳، سطح آب دریا در تووالو ۱۵ سانتیمتر بالاتر از میانگین ثبتشده در سه دههی گذشته بوده است. طبق پیشبینیها، چنانچه این روند ادامه یابد، تا سال ۲۰۵۰ بخش اعظم قلمرو تووالو، ازجمله زیرساختهای حیاتی آن، به زیر آب خواهند رفت. بهدلیل این خطر جدی که وجود کشور را تهدید میکند، برنامهای نوآورانه برای صدور ویزای ویژه به نام «ویزای اقلیمی» شروع شده است.
در سال ۲۰۲۳، دو کشور تووالو و استرالیا قراردادی امضا کردند که طبق آن، سالانه ۲۸۰ نفر از مردم تووالو اجازه پیدا میکنند به استرالیا مهاجرت و بهطور دائم در آنجا زندگی کنند.
در مرحله اول ثبتنام برای دریافت ویزا که از ۱۶ ژوئن تا ۱۸ ژوئیه انجام شد، استقبال بسیار زیادی صورت گرفت و تعداد ۸۷۵۰ نفر ثبتنام کردند. طبق اعلام سفارت استرالیا در تووالو، ۲۵ ژوئیه اولین گروه ۲۸۰ نفری از میان ثبتنامکنندگان از طریق قرعهکشی انتخاب شدند.
فلتی تئو، نخستوزیر تووالو، در سخنرانی خود در سومین کنفرانس اقیانوس سازمان ملل در نیس فرانسه در ماه ژوئن، خواستار حمایت جامعه بینالمللی شد. تئو اعلام کرد تووالو درخواست دارد قرارداد بینالمللی درباره بالا آمدن سطح دریاها تنظیم شود تا حقوق قانونی کشورها و مردم آسیبدیده حفظ شود.
توافق با استرالیا تنها اقدام تووالو در مواجهه با تهدید ناپدیدشدن نیست. این کشور در سال ۲۰۲۲ استراتژی جاهطلبانهای را برای تبدیل شدن به نخستین کشور دیجیتال جهان آغاز کرد. این طرح شامل اسکن سهبعدی جزایر برای بازسازی دیجیتالی آنها و حفظ میراث فرهنگی، همچنین انتقال عملکردهای دولت به محیطی مجازی است. این پروژه بهمنظور حفظ هویت ملی و حاکمیت، همچنین درنظر دارد اصلاحات قانون اساسی را اجرا کند تا کشور را بهعنوان دولت مجازی تعریف کند. این مفهوم تاکنون توسط ۲۵ کشور از جمله استرالیا و نیوزیلند به رسمیت شناخته شده است.
آنچه برای تووالو اتفاق میافتد، ممکن است برای سایر کشورها نیز رخ دهد. طبق گزارشهای ناسا، سطح آبهای جهانی در سال گذشته بیش از حد انتظار افزایش یافته است. اندازهگیریهای ماهوارهای نشان میدهد که نرخ افزایش سالانه سطح آب دریاها از سال ۱۹۹۳ تاکنون دو برابر شده و در این مدت ۱۰ سانتیمتر افزایش یافته است.
جزایر اقیانوس آرام بهویژه در برابر افزایش سطح آب دریاها آسیبپذیر هستند؛ هرچند تاثیرات این پدیده محدود به آن منطقه نیست. برای مثال، طبق مطالعهای که سال ۲۰۲۳ در نشریه نیچر منتشر شد، سطح آب خلیج مکزیک بهتازگی سه برابر میانگین جهانی افزایش یافته است.
آلبرت ون دایک، استاد دانشگاه ملی استرالیا، با اشاره به این موضوع که تغییرات اقلیمی بر تمام سیستمهای آبی کره زمین تاثیر میگذارد، میگوید تغییرات اقلیمی باعث بروز خشکسالیهای شدید و سیلابهای فاجعهباری میشود که زندگی مردم، اقتصادها و کل اکوسیستمها را مختل میکند. ون دایک بر این موضوع نیز تأکید میکند که آب مهمترین منبع زندگی است و رفتارهای ناپایدار و شدید آن یکی از بزرگترین تهدیدهای کنونی به حساب میآید.
۵۸۵۸
نظر شما