علی پاکزاد: گزارش بانک مرکزی از بودجه خانوارهای ایرانی نشان می دهددر سال 89هر خانوار ایرانی بالغ بر 24.9 درصد از هزینه ناخالص خود را به مواد خوراکی و نوشیدنی اختصاص داده است.
براساس همین گزارش متوسط هزینه ناخالص هر خانوار ایرانی در سال 89 معادل 14.2 میلیون تومان بوده که از این میزان 3.5 میلیون تومان صرف خوراک شده است. براساس این همین ارقام و بعد 3.6 خانوارهای ایرانی می توان گفت به طور متوسط هر ایرانی در این سال 978 هزار تومان هزینه خورد و خوراک کرده است، ولی این ارقام و نسبت ها در استانهای مختلف متفاوت بوده است.
بالاترین سرانه هزینه مواد غذایی در کشور مربوط به ساکنان استان گیلان بوده است. طبق گزارش بودجه خانوارهای ایرانی در سال 89 هر فرد گیلانی 1.2 میلیون تومان هزینه خوراک خود کرده است و این رقم معادل 30 درصد کل سبد هزینه های ناخالص خانوار بوده است. البته اگر بخواهیم هزینه خانوار را ملاک قرار دهیم همدانی ها در این سال بالغ بر 100 هزار تومان بیش از خانوارهای گیلانی هزینه خوراک کرده اند ولی با توجه اینکه خانوارهای همدانی از گیلانی ها پر جمعیت تر بوده اند سرانه مصرف خوراک در گیلان رتبه اول کشور را به خود اختصاص می دهد.
وضعیت هزینه خوراکی و آشامیدنی در سبد هزینه خانوارهای ایرانی | ||||||
رتبه | نام استان | هزینه ناخالص خانوار (تومان) | هزینه خوراکی و آشامیدنی خانوار (تومان) | سهم هزینه خوراک در سبد هزینه خانوار (درصد) | بعد خانوار (نفر) | سرانه هزینه خوراکی و آشامیدنی (تومان) |
1 | گیلان | 13,419,031 | 4,097,967 | %30.5 | 3.37 | 1,216,014 |
2 | همدان | 11,705,537 | 4,190,816 | %35.8 | 3.54 | 1,183,846 |
3 | اصفهان | 15,368,292 | 4,040,327 | %26.3 | 3.49 | 1,157,687 |
4 | چهارمحال و بختیاری | 14,321,588 | 4,746,245 | %33.1 | 4.1 | 1,157,621 |
5 | یزد | 12,710,471 | 4,150,044 | %32.7 | 3.66 | 1,133,892 |
6 | قزوین | 15,266,840 | 3,947,888 | %25.9 | 3.57 | 1,105,851 |
7 | خراسان جنوبی | 14,830,134 | 3,988,902 | %26.9 | 3.77 | 1,058,064 |
8 | ایلام | 13,192,458 | 4,804,036 | %36.4 | 4.59 | 1,046,631 |
9 | مرکزی | 13,492,763 | 3,838,936 | %28.5 | 3.71 | 1,034,754 |
10 | مازندران | 14,940,715 | 3,590,658 | %24.0 | 3.48 | 1,031,798 |
11 | سمنان | 12,178,617 | 3,503,906 | %28.8 | 3.41 | 1,027,539 |
12 | تهران | 18,537,695 | 3,378,576 | %18.2 | 3.35 | 1,008,530 |
13 | آذربایجان شرقی | 12,421,553 | 3,420,987 | %27.5 | 3.56 | 960,951 |
14 | کرمانشاه | 11,583,162 | 3,545,789 | %30.6 | 3.81 | 930,653 |
15 | زنجان | 12,056,263 | 3,413,415 | %28.3 | 3.73 | 915,125 |
16 | کرمان | 15,203,817 | 3,592,254 | %23.6 | 3.94 | 911,739 |
17 | فارس | 13,054,565 | 3,316,457 | %25.4 | 3.64 | 911,115 |
18 | اردبیل | 12,021,820 | 3,582,694 | %29.8 | 4.01 | 893,440 |
19 | کهگیلویه و بویراحمد | 13,822,153 | 4,189,766 | %30.3 | 4.69 | 893,340 |
20 | خوزستان | 13,808,294 | 3,701,319 | %26.8 | 4.34 | 852,838 |
21 | لرستان | 9,454,288 | 3,200,487 | %33.9 | 3.87 | 826,999 |
22 | کردستان | 9,985,576 | 2,917,634 | %29.2 | 3.55 | 821,869 |
23 | بوشهر | 13,490,146 | 3,260,530 | %24.2 | 4.16 | 783,781 |
24 | آذربایجان غربی | 10,964,639 | 2,925,682 | %26.7 | 3.74 | 782,268 |
25 | سیستان وبلوچستان | 10,980,431 | 3,481,378 | %31.7 | 4.57 | 761,789 |
26 | خراسان رضوی | 11,710,697 | 2,861,707 | %24.4 | 3.76 | 761,092 |
27 | قم | 13,035,671 | 2,930,439 | %22.5 | 3.89 | 753,326 |
28 | خراسان شمالی | 10,386,436 | 2,880,774 | %27.7 | 3.87 | 744,386 |
29 | گلستان | 11,965,578 | 3,270,769 | %27.3 | 4.76 | 687,136 |
30 | هرمزگان | 8,738,253 | 2,740,742 | %31.4 | 4.37 | 627,172 |
منبع: بانک مرکزی |
تهرانی ها در این میان رتبه دوازدهم را از آن خود کرده اند و البته به دلیل بالا بودن هزینه ناخالص خانوارهای تهرانی که در سال 89 معادل 18.5 میلیون تومان برآورد شده است. سهم مواد خوراکی در سبد هزینه ناخالص خانوارهای ساکن این استان 18. 2 درصد بوده که پایین ترین سهم در کل استانهای کشور محسوب می شود. البته این وضعیت طبیعی است معمولا افزایش سطوح درآمدی فرد یا خانوار باعث کاهش سهم هزینه های ضروری مانند خوراک در سبد هزینه ها می شود و بر همین اساس زمانی که سهم هزینه های ضروری مانند مواد غذایی در سبد هزینه های خانوار بیشتر باشد می تواند یکی از ملاک های کم بودن سطوح رفاهی در یک منطقه است، به طور مثال در همین گزارش بودجه خانوار در سال 89 در مقابل استان تهران نشینان که برای مواد غذایی کمترین سهم را دارا هستند، در استان ایلام شاهد یک سهم 36.4 درصدی برای مواد غذایی هستیم.
در نهایت پایین ترین هزینه سرانه مواد غذایی در سال 89 مربوط به استان هرمزگان و معادل 627 هزار تومان بوده است. در این استان هر خانوار به طور متوسط 2.7 میلیون تومان صرف خوراک کرده است و با توجه به بعد 4.37 نفری خانوارهای ساکن این استان سرانه هزینه مواد غذایی به پایین ترین رقم در کشور طی سال 89 رسیده است. در این استان هم سهم مواد غذایی در سبد ناخالص هزینه های خانوار معادل 31.4 درصد بوده است که بیش از 6 درصد بالاتر از متوسط کشوری است.

22239
نظر شما