۰ نفر
۲۶ مرداد ۱۳۹۱ - ۰۵:۲۴

نخستین جدال​های دیپلماتیک ایران و روسیه، از دوران صفویه آغاز شد و تا عصر حاضر در نحوه همکاری در ساخت نیروگاه بوشهر و خرید سامانه پدافندی S300 ادامه یافت.

نسرین وزیری: بد عهدی روس​های سفید روی و سرخ گونه از عهدنامه​های ترکمانچای و گلستان از سال 1800 تا 2012 میلادی، ذهنیت تاریخی خوبی از آنها نزد ایرانیان برجای نگذاشته است. اگرچه روسیه از متحدین ایران در مناسبات منطقه به شمار می​رود و در مذاکرات هسته​ای نیز کوشیده که رای ممتنع به صدور قطعنامه​های یک​جانبه و تنبیهی علیه ایران بدهد؛ اما ساخت نیروگاه بوشهر و تامین سوخت هسته​ای آن را با بیش از یک دهه تاخیر به سرانجام رساند.
رویکردی که در معامله استراتژیک دیگری نیز در حال تکرار است اما این بار جمهوری اسلامی ایران به جای اتخاذ موضعی صبورانه و توام با سکوت، مشیی دیگر در پیش گرفته و در کنار مواضع دیپلماتیک مشترک، کوشیده است که از منافع خود در قبال این همسایه بدقول، در مجامع حقوقی بین​المللی دفاع کند. از همین رو است که عدم ارائه به موقع موشک S300 به جای اینکه همچون سوخت نیروگاه هسته​ای بوشهر مشمول وقفه​ای 10 ساله شود؛ در زمانی نصف این مدت در دادگاه​های بین المللی پیگیری شد و تا مرز محکوم شدن روسیه به ارائه خسارت به ایران پیش رفت. {سیر موضع گیری​های مقامات ایرانی و روسی در این باره را اینجا بخوانید}.
قرارداد موشکی این دو کشور به ارزش 800 میلیون دلار در سال 2007 برای فروش این سامانه پدافندی به امضا رسیده بود که بدون تحویل هیچگونه موشکی از سوی روس‌ها فسخ شد. دمیتری مدودوف رئیس‌جمهور روسیه در سال 2010 در راستای اجرای قطعنامه 1929 شورای امنیت دستوری را صادر کرد که به موجب آن فروش هرگونه موشک و جنگ‌افزارهای دیگری چون تانک‌های جنگی، خودروهای زرهی، ادوات توپخانه‌ای کالیبر بالا، کشتی‌ها و هواپیما و هلیکوپترهای نظامی به ایران ممنوع شده بود. البته روس​ها پس از دو سال امروز و فردا کردن، علت فسخ قرارداد را اعلام کردند. آنها یک روز از مشکلات فنی (اینجا) سخن می​گفتند، یک روز ممانعت شورای امنیت را بهانه می​کردند (اینجایک روز ژست مدافع ایران می​گرفتند و می​گفتند که «موشک‌های اس-300 تدافعی است و دلیلی برای عدم تحویل آن به ایران وجود ندارد»، یک روز فسخ معامله را منکر می​شدند (اینجا) و .....
 
اما کیست که نداند، S300، برگ برنده​ای بود در دست روس​ها تا با آن در بازی با غرب منافع خود را پیش ببرند؟ چه آنکه آمریکا ساز خود را کوک می​کرد (اینجا) و روس​ها هم مزد خوش خدمتی​اشان را گرفتند (اینجا).
 برای همین بود که باور ما به خوش عهدی روس​ها (اینجا) که حتی وزیر دفاع دولت نهم را به مسکو کشاند (اینجا)، بالاخره به سر رسید و با تغییر لحن وزیر دفاع ما، بازی روس​ها پایان یافت (اینجا) و وزیر دفاع رسما اعلام کرد: اگر روس​ها بخواهند قرارداد S300 را فسخ کنند، باید خسارت‌های پیش‌بینی شده را به ایران بدهند. به این ترتیب تغییر لحن دیپلماتیک ایران از «تلاش برای تحویل گرفتن S300»، به شکایت در مجامع حقوقی، عیان شد.
روس​ها که به قراردادهای دیگر خود در ارائه S300 به دیگر کشورها از جمله ونزوئلا پایبند بودند (اینجا پیش پرداخت فروش اس300 و سود آن را به ایران برگرداندند. تصور آنها این بود که با این اقدام پیش دستانه، ایران از قید شکایت خود خواهد گذشت. اما نه تنها چنین نشد (اینجا بلکه جمهوری اسلامی ایران، تلاش برای ساخت بومی S300 را کلید زد. (اینجا).
موضع​گیری​های پیاپی مقامات روس در خصوص لزوم بازپس گیری شکایت ایران، به آنجا رسید که روزنامه روسی کومرسانت در گزارشی در هفته گذشته مدعی شده است در صورتی که ایران شکایت خود را در مورد عدم تحویل سیستم​های دفاعی زمین به هوای S300 پس نگیرد روسیه حمایت خود را از برنامه اتمی ایران، متوقف خواهد کرد. (اینجا) نخستین واکنش رسمی به این خبر از سوی علاء​الدین بروجردی رئیس کمیسیون امنیت​ملی و سیاست خارجی، اعلام شد که آن را ترفند رسانه​های غربی برای تاثیرگذاری بر روابط ایران و روسیه دانست. اما مهدی سنایی دیگر عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس و مؤسس و رئیس مؤسسۀ مطالعات ایراس (روسیه، آسیای مرکزی‌و قفقاز) بر این باور بود که چون روسیه در مناسباتش با آمریکا به اهداف مدنظرش دست نیافته، می​تواند از موضعی فراتر از قبل به جای S300، S400 به ایران تحویل دهد. (دیگر اظهارات اعضای کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی را اینجا و اینجا بخوانید.) فارغ از اینکه این ادعای جدید روسیه یک فضا سازی رسانه​ای بوده یا آزمونی برای سنجش واکنش ایران، تاکید بر آن است که نظام جمهوری اسلامی ایران، باج نخواهد داد.(اینجا).
برای تماشای عکس های بیشتر از این سامانه پدافندی، اینجا را کلیلک کنید.
/2929
 

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 236595

برچسب‌ها

اخبار ویژه

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
6 + 12 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 2
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • متولد ماه مهر IR ۰۸:۳۱ - ۱۳۹۱/۰۵/۲۶
    38 2
    مشابه‌سازی و ارتقاء سامانه‌های پدافندی موشکی، نیاز به دانش بسیار بالائی دارد که گویا در ایران بومی شده است. با اینحال پس ز جنگ با عراق، هیچ کدام از سامانه‌های ساخته شده در جنگ و برابر دشمن واقعی محک نخورده‌اند. همانطور که می‌دانید جنگها میدانی برای آزمایش، عیب‌یابی و ارتقا سلاح‌های جدید طرفین نیز هست. پس از این همه هیاهو، روسها حتی اگر S-300 را به ایران تحویل دهند، یقیناً نسخه‌ای تضعیف و محدود شده از نسخه اصلی خواهد بود. همان تمهید دوراندیشانه و محتاطانه‌ای که برای متحدان نزدیک عربی و کم‌دردسرتر خود (به جز سوریه) اتخاذ کرده‌اند.
  • بدون نام US ۱۲:۲۸ - ۱۳۹۱/۰۵/۲۷
    2 3
    چشمه ای از سه اصل عزت، مصلحت و حکمت