رضا رضایی
همزمان با اعلام حضور 14 ائتلاف سیاسی برای حضور در انتخابات عراق این کشور از ناظران بینالمللی دعوت کرده است تا از نزدیک روند برگزاری این رویداد بزرگ سیاسی و صحت برگزاری آن را زیر نظر داشته باشند.
نزدیک به دوماه دیگر به برگزاری انتخابات پارلمانی عراق باقی مانده اما این کشور از چندین ماه پیش تاکنون به پیشواز آن رفته است. این دومین باری است که از زمان سقوط دیکتاتوری صدام در این کشور انتخابات آزاد برگزار میشود. به همین دلیل حساسیتهای زیادی درباره نحوه برگزاری آن و کیفیت شمارش آرا، نگرانیهایی را درباره صحت و سقم نتایج آن برانگیخته است که کمیته انتخابات عراق را به فکر کمک گرفتن از ناظران خارجی و بینالمللی انداخته است. از این رو این کمیته روز یکشنبه رسماً از صدها شخصیت و سازمان بینالمللی خواست ناظران خود را برای نظارت بر انتخابات پارلمانی عراق به این کشور اعزام کنند.
شبکه تلویزیونی العربیه گزارش داده که فرج الحیدری رئیس این کمیته گفته است بسیاری از این سازمانها از شرکت در انتخابات عراق به عنوان ناظر استقبال کردهاند. الحیدری همچنین اعلام کرده است دعوتنامههایی برای بیش از یکصد کشور، سازمان و مؤسسههای جامعه مدنی و حتی رؤسای جمهور سابق کشورهای اروپایی ارسال شده است.
از جیمی کارتر رئیسجمهور اسبق آمریکا نیز دعوت شده است تا به عنوان یک ناظر در فرایند برگزاری انتخابات عراق حضور داشته باشد.
14 ائتلاف در رقابت حضور دارند
در همین حال بر اساس آخرین آمارهای اعلام شده از سوی وزارت کشور عراق و کمیته انتخابات، چهارده ائتلاف سیاسی برای حضور در انتخابات این کشور ثبتنام کردهاند تا روز بیست و هشتم دی ماه برای به دست آوردن 323 کرسی پارلمان با یکدیگر رقابت کنند. شمار ائتلافهای جدید، در قیاس با ائتلافهای انتخاباتی سال 2005 میلادی که 19 ائتلاف ثبت شده بود، 25 درصد کاهش یافته است.
این درحالی است که بعید است ائتلاف تازهای به این جمع اضافه شود چرا که کمیساریای عالی انتخابات عراق، تشکیل ائتلافهای سیاسی را از صبح روز شنبه متوقف کرده است. بهرغم تأکید حمدیه حسینی، رئیس بخش مدیریتی کمیساریا بر پایان اعلام موجودیت ائتلافهای تازه، ائتلاف ملی عراق همچنان فهرست مالکی را به همبستگی دعوت میکند.
همچنین کمیته عالی مستقل انتخابات عراق، توزیع 323 کرسی بین تمامی استانها را تصویب کرد که براساس آن 19 میلیون رأیدهنده حق مشارکت در انتخابات را دارند. 68 کرسی از مجموع این کرسیها به استان بغداد، 31 کرسی به نینوا، 24 کرسی به بصره، 18 کرسی به ذیقار، 16 کرسی به بابل، 15 کرسی به سلیمانیه، 14کرسی به الانبار و اربیل، 13 کرسی به دیالی، 12 کرسی به صلاحالدین نجف و کرکوک، 11کرسی به واسط و الدیوانیه، 10 کرسی به میسان و کربلا، 9 کرسی به دهوک، 7 کرسی به المثنی اختصاص یافته است. همچنین 8 کرسی دیگر وجود دارد که پنج کرسی آن به مسیحیان در استانهای بغداد و نینوا، اربیل، کرکوک و دهوک، یک کرسی به ایزدیها در نینوا به الشبکی در نینوا و الصائبی در بغداد میرسد. 8 کرسی نیز تعداد کرسیهای تعیین شده برای اقلیتها در سراسر عراق است.
14 ائتلاف حاضر در انتخابات سال آینده میلادی به شرح زیر هستند:
ائتلاف عراق ملی وابسته به عمار حکیم،
ائتلاف دولت قانون وابسته به نوری مالکی،
ائتلاف همبستگی و وحدت ملی وابسته به وثاب شاکر نماینده مجلس و مشارکت کردهای استان موصل،
ائتلاف وحدت ملت وابسته به حزب کمونیست عراق،
ائتلاف جبهه نینوای ملی وابسته به اسامه نجیفی نماینده پارلمان و مخالف سرسخت حضور کردها در موصل،
ائتلاف اراده تغییر وابسته به نوشیروان مصطفی عضو برجسته و جدا شده کردها از فهرست مشترک بارزانی و طالبانی در کردستان عراق،
ائتلاف وحدت عراق وابسته به جواد بولانی وزیر کشور و همچنین مشارکت اداره اوقاف اهل سنت،
ائتلاف العراقیه وابسته به ایاد علاوی و صالح المطلک از هواداران سرسخت بعثیها،
ائتلاف کار و نجات ملی وابسته به استاد کاظم بدیری از شخصیتهای مستقل سیاسی کربلا،
ائتلاف کردها وابسته به طالبانی و بارزانی،
ائتلاف توافق ملی وابسته به حزب اسلامی اهل سنت و مشارکت عدنان دلیمی رئیس سابق جبهه توافق اهل سنت،
ائتلاف عشتار ملی وابسته به اقلیتهای مسیحی،
ائتلاف شوراهای عراق برای گروههای ملی گرا وابسته به فواز الجربه رئیس قبایل شممری موصل و همچنین مشارکت صابئیهای موصل
ائتلاف کار و نجات ملی آزاد مستقل
نظر شما