«هفت گام برای شروع موفق یک کسب و کار» فهرستی از کارهایی را که لازم است یک کارآفرین پیش از مواجهه با ریسک شروع یک کسب و کار جدید انجام دهد، در اختیار وی قرار می دهد.

به گزارش خبرآنلاین، کتاب «هفت گام برای شروع موفق یک کسب و کار» نوشته نعیم ظفر و ترجمه محسن حاجیانی و سحر بحریه از آن دسته کتاب هایی است که به مخاطب کمک می کند تا ابتدا خود را بشناسد و بداند که آیا کارآفرین است یا نه؟ سپس گام به گام او را در در شکستن دیوار محدودیت های ذهنی و محدودیت های بیرونی یاری می دهد.

با هم بخش هایی از این کتاب کاربردی و مفید را می خوانیم:

با حضور در جمع کارآفرینان موفق خصوصیات زیر را در همه آنها مشترک یافتم:
- آنها با «زندگی در ابهام» راحت هستند.
- توانایی تشکیل تیمی از افراد متخصص را دارند.
- عزم راسخ دارند و در کارهایشان مصمم هستند.
- به کاری که می کنند اعتقاد قلبی دارند.
- شور و اشتیاقی وصف ناپذیر دارند.
*
بیشتر کارآفرینان در ابتدای مسیر موفقیت با شکست روبرو می گردند. دوازده علت شکست کسب و کارها عبارتند از:
1- طرح ایده ای که مصرف کنندگان نهایی رغبتی برای خرید آن ندارند تا با آن مشکلات شان را حل کنند.
2- این تفکر که شما به تنهایی قادرید همه کارها را انجام دهید. (بدون نیاز به تشکیل تیم)
3- عدم اعتماد اعضای تیم به یکدیگر.
4- اعتماد به نفس کاذب و خودمحوری.
5- عدم تمرکز-سعی در همه کاره بودن و برآوردن نیازهای همه.
6- نزدیک بینی در بازار- ضعف در تعیین چشم انداز بازار و پیش بینی تغییرات آن.
7- اشتباه گرفتن سرگرمی با کسب و کار.
8- قیمت گذاری اشتباه و عدم شناخت رقبای واقعی.
9- ضعف در تعریف دقیق مشتریان و بازار.
10- محدودیت منابع مالی و نقدینگی.
11- تمرکز بر بازاری کوچک که نتواند بقای شما را تضمین کند.
12- شروع کسب و کار با انگیزه های نادرست.
*
کتاب کاربردی و مفید «هفت گام برای شروع موفق یک کسب و کار» فهرستی از کارهایی را که لازم است یک کارآفرین پیش از مواجهه با ریسک شروع یک کسب و کار جدید انجام دهد، در اختیار وی قرار می دهد.

بنابراین گزارش، انتشارات سازمان مدیریت صنعتی همچنین چاپ پنجم کتاب موفق «حسابداری مدیریت» را روانه بازار کرده است. این کتاب نوشته جائه شیم و جوئل سیگل است و در ایران توسط پرویز بختیاری به صورت شیوا و روان ترجمه شده است. این کتاب توسط انتشارات موفق مک گروهیل در سال 1999 در امریکا منتشرشده بود. یکی از ویژگی های کتاب حاضر، سادگی کلام، روانی و تأکید بر کاربردی بودن مطالب است و به همین جهت نه تنها به عنوان متن آموزشی و درسی برای دانشجویان دوره های کارشناسی و کارشناسی ارشد حسابداری بلکه برای دانشجویان سایر رشته های مدیریت و حتی مدیران غیرمالی نیز قابل استفاده است.
مثال های متعددی در متن کتاب همراه با حل آنها ارائه شده است ولی از ترجمه حل تمرین های آخر فصول خودداری شده است تا زمینه لازم برای چالش فکری دانشجویان فراهم گردد.

در این کتاب می خوانیم:
واژه انگلیسی cost باید «بهای تمام شده» ترجمه گردد و نه هزینه. چرا که بهای تمام شده عاملی است که جذب محصولات و خدمات شده و با فروش محصول یا خدمت به سود و زیان منظور می گردد مانند مواد اولیه مصرفی که تا زمان فروش محصول یکی از عوامل تشکیل دهنده دارایی هایی نظیر کالای در جریان ساخت یا محصول آماده برای فروش است. در حالی که هزینه عاملی است که مستقیما به سود و زیان دوره منظور می شود مانند هزینه های اداری و فروش.
*
در حسابداری مالی واژه بهای تمام شده به عنوان یک سنجش پولی برای مصرف منابع در یک مورد خاص تعریف شده است. در حسابداری مدیریت واژه بهای تمام شده به طرق مختلفی تعریف می شود. به عبارت دیگر برای مقاصد مختلف، اصطلاح خاصی از بهای تمام شده به کار می رود. بعضی از اقلام بهای تمام شده در مورد ارزیابی موجودیها و تعیین سود و زیان مفید هستند و بعضی دیگر در برنامه ریزی، بودجه بندی و کنترل هزینه ها. و البته انواع دیگری از اقلام بهای تمام شده در موارد مربوط به تصمیمات کوتاه مدت یا بلندمدت مفید می باشند.

 

 

ساکنان تهران برای تهیه این دوکتاب و سایر آثار این ناشر کافی است با شماره 20- 88557016 سامانه اشتراک محصولات فرهنگی؛ سام تماس بگیرند و آن را (در صورت موجود بودن در بازار) در محل کار یا منزل _ بدون هزینه ارسال _ دریافت کنند. باقی هموطنان نیز با پرداخت هزینه پستی می توانند این کتاب را تلفنی سفارش بدهند.

6060

کد خبر 254778

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین