علی موسوی خلخالی:
اردن یکی از کشورهای همسایه مهم عراق است که دیگر کشورهای همسایه آن از گسترش روابط بغداد با آن نگران هستند. به ویژه پس از سفر نوری مالکی، نخست وزیر عراق به آن که به عقد قراردادهای اقتصادی با این کشور از جمله انتقال نفت از عراق به اردن انجامید که باعث نگرانی ترکیه شد. این نگرانی تا آن جا پیش رفت که آنکارا اعلام کرد یکی از شروط عادی شدن روابط میان بغداد – آنکارا توقف احداث خط لوله نفت میان عراق با اردن است. آنکارا انتظار دارد که این خط لوله نفت به جای اردن به ترکیه کشیده شود. دکتر جواد هادی عباس، سفیر عراق در اردن در گفت وگو با خبر آنلاین درباره گسترش روابط عراق با اردن که در ماه های اخیر شتاب بیشتری به خود گرفته، صحبت کرده است که در زیر می خوانید:
جناب آقای سفیر روابط عراق و اردن را چگونه ارزیابی می کنید؟
روابط ما با اردن برادرانه و بر اساس همکاری و احترام حسن همجواری است، میان ما با اردن مصالح مشترکی وجود دارد که باعث می شود تا روابط دو کشور گسترش یابد. اردن و عراق در بالاترین سطح با یکدیگر همکاری دارند که سفر اخیر جناب آقای نوری مالکی که دستاوردهای بسیاری هم برای عراق و هم برای اردن داشت، در همین راستا است. سفری که نقطه عطفی در گسترش روابط عربی عراق با کشورهای عرب محسوب می شود.
در برخی از روزنامه های عربی آمده بود که سفر نخست وزیر عراق به اردن به توصیه جمهوری اسلامی ایران در راستای بهبود روابط عراق با دنیای عرب در مقابل محور قطر – ترکیه بوده است، آیا این صحت دارد؟
این مساله که ایرانی ها برای ما تعیین تکلیف کنند و برخی از روزنامه های عربی ادعا می کنند که ما برای هر چیزی با ایران هماهنگ می کنیم، به هیچ وجه صحیح نیست. ما با ایران روابط بسیار حسنه و گسترده ای داریم که به جرات می توان گفت که هیچ کدام از کشورهای همسایه عراق چنین رابطه ای با آن ندارند. اما این مساله به آن معنا نیست که ما از ایران دستور می گیریم یا ایران در امور داخلی ما دخالت می کند، این اظهارات مغرضانه را افرادی خاص با اهدافی خاص دنبال می کنند. قطعا جمهوری اسلامی ایران نیز از گسترش روابط حسنه عراق با دیگر کشورهای عربی و جهان اسلام در هر سطحی حمایت می کند چرا که این مساله می تواند به گسترش روابط ایران با دیگر کشورها نیز کمک کند.
شما در حالی صحبت از گسترش روابط عراق با اردن می کنید که ما شاهد مشکلاتی برای عراقی ها در اردن نیز هستیم. مثلا خانواده صدام حسین دیکتاتور مخلوع عراق و برخی از رهبران بعثی در عراق مستقر هستند یا این که بسیاری از شهروندان عراقی بدون دلیل در زندان های اردن به سر می برند یا درباره قضایای تجاری ما شاهد سنگ اندازی ها در تعاملات تجاری میان دو طرف هستیم.
درباره خانواده صدام حسین که در اردن مستقر هستند، دولت اردن به ما اطمینان داده است که اجازه فعالیت به آنها از خاک اردن علیه نظام فعلی در عراق را ندهد. این افراد تحت کنترل دستگاه های امنیتی اردن هستند و رفتار آنها تحت کنترل است تا کاری مرتکب نشوند که به ضرر روابط اردن و عراق تمام شود. درباره روابط تجاری نیز باید بگویم توافق نامه هایی میان دو طرف امضا شده که تلاش داریم با اجرای آنها روابط تجاری میان دو کشور به سمت بهبود و در چارچوب وضعیتی مناسب حرکت کند. بر اساس توافق نامه ای که اخیرا میان دولت عراق با دولت اردن در حضور جناب آقای مالکی در امان امضا شد تصمیم بر آن شد تا صادارت نفت عراق به اردن از سر گرفته شود و خط لوله انتقال نفتی در همین رابطه احداث شود. درباره مساله زندانیان نیز تفاهم نامه ای میان دو کشور امضا شده است که امیدواریم به زودی از زندان های اردنی – عربستانی آزاد شوند. وزارت دادگستری عراق در حال پیگیری این موضوع است و قرار است با زندانیان اردنی ای که در عراق هستند مبادلاتی انجام شود...
شمار زندانیان اردنی در عراق چقدر است؟
ما در حدود 20 زندانی اردنی در زندان های عراق داریم. البته در این میان استثنائی نیز وجود دارد، زندانیانی که متهم به دست داشتن در فعالیت های تروریستی هستند چه زندانیان عراقی و چه زندانیان اردنی در چارچوب این توافقات نمی گنجند. بحث آنها روند دیگری را می پیماید و پرونده دیگری برای آنها تشکیل شده که خارج از این چارچوب است.
آیا انتظار دارید که بهبود روابط با اردن باعث بهبود روابطتان با دیگر کشورهای عربی نیز بشود؟
بله، چنین انتظاری داریم. ما امیدواریم از این طریق روابط ما با کشورهای شورای همکاری خلیج فارس به خصوص عربستان سعودی که روابط بسیار نزدیکی با اردن دارد، بهبود یابد و این روابط باعث بهبود رابطه با دیگر کشورهای عضو اتحادیه عرب نیز بشود.
به احداث خط لوله نفت از عراق به اردن اشاره کردید، دولت ترکیه با احداث این خط لوله مخالفت کرده و آن طور که در برخی رسانه ها آمده است یکی از شرایط بهبود روابط بغداد – آنکارا را لغو احداث این خط لوله دانسته است.
این یک مساله کاملا عراقی است و هیچ ارتباطی به روابط ما با آنکارا ندارد. دولت ترکیه نباید از این مساله نگران باشد. ترکیه انتظاراتی از ما دارد که در چارچوب روابط برادرانه و حسن هم جواری میان کشورهای همسایه نمی گنجد. روابط ما با اردن رابطه ای دوستانه و برادرانه است و به حساب رابطه با هیچ کشوری نوشته نمی شود. ما نزدیک به 190 هزار تا 200 هزار شهروند عراقی در اردن داریم که ایجاب می کند تا رابطه خود با اردن را بیش از پیش گسترش دهیم. تاکید می کنم این به آن معنا نیست که ما می خواهیم رابطه خود با اردن را به حساب کاهش رابطه با کشوری دیگر گسترش دهیم.
جناب آقای سفیر بخشی از توسعه روابط تجاری و بازرگانی زمینی است. در حالی که چندان اطمینانی به وضعیت امنیتی حاکم بر مرزهای دو کشور وجود ندارد. در گذشته ما شاهد تردد تروریست ها از این مرزها بودیم. در حال حاضر نیز گفته می شود، بحران سوریه بر امنیت مرزهای اردن تاثیر گذاشته است. چه فکری برای این موضوع کرده اید؟
خیر، وضعیت امنیت در مرزها مثل سابق نیست. در گذشته و در زمانی که عراق از ناامنی های شدید رنج می برد چنین وضعیتی حاکم بود. ولی الآن چند سال است که اوضاع امنیت مرزها بسیار بهبود یافته است. در حال حاضر راه های مرزی میان دو کشور واقعا ایمن است و ارتباطات بسیار نزدیکی میان اتباع دو کشور در مناطق مرزی وجود دارد.
تا چه اندازه بر سر پرونده سوریه با اردن اشتراک نظر دارید؟
هر دو کشور از وضعیت جاری در سوریه خرسند نیستند. اردنی ها نیز همانند ما از وضعیتی که در سوریه پیش آمده و تاثیری که این کشور بر اوضاع امنیتی و سیاسی و اجتماعی اردن می گذارد، نگران هستند. اردنی ها نیز مثل ما طرفدار حل سیاسی پرونده سوریه هستند و به هیچ وجه راه حل نظامی یا مداخله خارجی در امور داخلی سوریه را قبول نمی کنند. ما با اردنی ها بر سر پرونده سوریه اشتراک نظر بسیاری داریم که این موضوع نیز به نزدیکی روابط دو طرف کمک بسیاری می کند.
منبع: خبرآنلاین عربی
49262
نظر شما