فاطمه استیری: محمود فرشیدی وزیر آموزش و پرورش دولت نهم در گفت و گو با خبرآنلاین با بیان اینکه معمولا انتظار از هر انتخاباتی این است که تحولی در روند اجرایی کشور ایجاد شود، گفت: با این وجود ما شاهد آن هستیم که برداشت غلطی از این تحول می شود و به ریختگی و قانون گریزی جایگزین ایجاد تحول شده است و به جای آنکه با کاستی ها، رانت خواری، تجمل گرایی و خویشاوندسالاری برخورد شود با قانونمداری و برنامه ریزی مقابله می شود.
شرط کافی برای یک رییس جمهور «رای مردم» است
وی در ادامه در تعریف شاخصه های رجل سیاسی - مذهبی نامزدهای ریاست جمهوری، گفت: کسی که قصد نامزدی ریاست جمهوری را دارد باید شرایط لازم و کافی را داشته باشد. شرط کافی همان «رای مردم» است ولی قبل از عرضه به مردم باید شروطی را به عنوان شروط لازم و ویژگی یک رییس جمهور داشته باشد تا نشانگر آن باشد که که آیا این فرد ظرفیت تحمل این مسئولیت خطیر را دارد یا نه.
این چهره اصولگرا با تاکید براینکه این شاخصه ها باید در عمل اثبات شده باشد، گفت: اهمیت کار ریاست جمهوری آنقدر است که باید افرادی مسئولیت را برعهده بگیرند که اندازه گیری این شاخص ها ثابت شده باشد. در غرب هم با وجود اینکه احزاب طی یک سال افرادی را شناسایی و به عنوان کاندیدا معرفی می کنند اما مراکز قانونی و دستگاه های ناظر برای اندازه گیری این شاخص ها در نامزدها وجود دارند برای مثال در فرانسه شورای قانون اساسی یا در روسیه کمیسیون مرکزی انتخابات مسولیت تعیین صلاحیت افراد را برعهده دارد.
فرشیدی 5 محور اصلی را برای تعیین این شاخص ها بیان کرد و افزود: اولین ویژگی یک رجل سیاسی – مذهبی باور به اسلام، انقلاب و تمامیت نظام اسلامی، ولایت فقیه، قانون اساسی و رعایت خطوط قرمز نظام است. اینها اصولی هستند که یک نامزد ریاست جمهوری باید به آنها باور داشته باشد، قانون را حاصل خون شهدا بدانند و به دفاع و حمایت از قانون برخیزد.
وی با تاکید بر رعایت اصل تعامل قوا از سوی رییس جمهور آینده، اظهارداشت: رییس جمهور آینده باید شخصیت حقوقی همه دستگاه و نهادهای قانونی کشور را به رسمیت بشناسد و بداند اگر او رییس قوه مجریه است، نهادهایی چون قوه مقننه و قضاییه و مهمتر از همه مقام ولایت فقیه هم هستند و باید در تعامل با دیگر قوا و پایبند به مقام ولی فقیه باشد. اگر برخلاف این اصل مهم و چارچوب های نظام حرکت کند بدعت گذاری و به زیان نظام است.
وزیر سابق آموزش و پرورش توجه به عقلانیت و خردجمعی و پایبند بودن به این اصول را از دیگر ویژگی های یک رجل سیاسی - مذهبی دانست و تاکید کرد: خردجمعی بارها از سوی مقام رهبری مورد تاکید قرار گرفته است، اینکه یک رییس جمهور به جمع و فکر جمعی معتقد باشد، چیزی تحت عنوان عقل کلی وجود ندارد باید نظرات و اندیشه های مختلف خصوصا اندیشه خواص مورد توجه و احترام باشد نه اینکه افرادی تحت عنوان باند و فرقه اطراف خود جمع کرده و تنها نظرات آنها مورد توجه باشد.
فرشیدی با بیان اینکه رییس جمهور باید یک جلوه ای از آشنایی با مسائل فرهنگی داشته باشد، تاکید کرد: رییس دولت باید با اصول حکمت آشنایی کامل داشته باشد، کسی که دارای نگاه اجرایی است باید به پیشینه ملت ایران، صبغه فرهنگی این ملت تسلط کافی داشته باشد و با آشنایی با حکمت و فرهنگ اسلامی در هر زمینه ای ورود کند.
این چهره سیاسی اصولگرا در ادامه، عمل گرا بودن در حوزه اجرایی را اصل مهمی دیگر دانست و تاکید کرد: فردی که در راس قوه مجریه قرار می گیرد باید مسئولیتی در حد مدیریت کلان داشته باشد، باید بررسی شود که آیا این سوابق با موفقیت همراه بوده است یا نه.
رییس جمهور نباید خودشیفته، لجوج و دیکتاتور باشد
وی خویشتندار بودن رییس جمهور را حائز اهمیت توصیف کرد و اظهار داشت: رییس جمهور یک کشور نباید خوشیفته، دیکتاتور و لجوج باشد، داشتن صداقت، اخلاقمداری وحق پذیری از اصول مهمی است که مردم از رییس جمهورشان می طلبند. پاکدست بودن رییس جمهور چه در دقت نظر خودش در برداشت از بیت المال چه نسبت به اطرافیانش هم مهم است و باید با سخت گیری نسبت به دخل و تصرف در بیت المال بپردازد.
فرشیدی گفت: گاهی می بینیم افرادی که از نظر شخصی در بهره برداری از بیت المال دقت کافی را دارند، اما زمانی که پای منافع حزبی و گورهی شان به میان می آید بهره برداری از بیت المال را برای خود مجاز می دانند. در همین ایام می بینم افرادی را که از موقعیت های خود و بیت المال در راستای تبلیغات استفاده می کنند.
وی در ادامه با اشاره به تاکیدات بر اصل رجل سیاسی – مذهبی در این دور از انتخابات گفت: از انتخابات سال 84 با مرحله جدیدی در عرصه سیاسی کشور روبرو شدیم، تا قبل از آن انتخابات کاندیداهای ریاست جمهوری از میان رجال شناخته شده نظام اسلامی بودند که هم چهره آنها برای مردم آشنا بود و هم سال ها در مدیریت کلان جامعه کار کرده بودند.
فرشیدی افزود: از سال 84 نسل جدید و متفاوتی از نسل اول وارد صحنه شدند، در سال 88 هم این اتفاق تکرار شد و حاصل تجربه این دو دوره این است که باید دقت نظر بیشتری در شناخت رجل سیاسی - مذهبی که به عنوان رییس جمهور وارد صحنه می شوند داشت.
وزیر سابق آموزش و پرورش تاکید کرد: باید برنامه ریزی ها برای انتخاب و تایید صلاحیت کاندیداها بیشتر شود، شاید در دوره های اول برای مثال مدارک تحصیلی چندان مهم نبود اما کاندیداها رجل بودن خود را در دوران قبل و بعد از انقلاب اثبات کرده بود اما از سال 84 و ورود به این مرحله جدید ضروری است ک رجل بودن تعریف شودو دستگاه های مسئول براساس شاخص هایی مشخص رجل بودن کاندیداها را تایید کنند.
/27220
نظر شما