مشارکت هوشمندانه بیش از 75درصد مردم در انتخابات 24خرداد و انتخاب صریح و قاطعانه آنان، پیام روشنی است به همگان که ایرانیان با عبور از تجربههای سخت گذشته اکنون مفهومی واقعی از اصلاحات راخواستارند؛ اصلاحاتیکه با پرهیز از تجربههای شکستخورده، مطالبات خود را در بستری از واقعگرایی و با تشخیص منافعملی و اهداف معلوم در پهنه جامعهجهانی دنبال میکند.
صندوقهای لبالب از حضور مردم در اقصینقاط کشور؛ از آذربایجان تا بلوچستان، از خوزستان تا کردستان و خلاصه در همه نقاط ایران و همه اقوام ایرانی یک پیام روشن و صریح را اعلام کرد: بازگشت به تدبیر و عقلانیت در سایه اعتدال. این پیام اعلام سپری شدن دورانی است که افراطیگری هزینههایی گران را بر کشور تحمیل کردهاست. هشتسال گذشته ـ به ویژه ـ شرایط عینی و ذهنی لازم را برای اجماع عمومی در رویکرد واقعگرایانه اعتدال فراهم کرد. شمار آراء و استقبال از نتیجه انتخابات در شهرها و روستاها بیانگر اجماع در رویکردی است که ایدهآلهای خود را در بستری از فهم واقعی منافع ملی میخواهد.
انتخابات 24 خرداد 92 حماسهای است از جنس عقلانیت و تدبیر که درآن همه شریک هستند. مروری بر فراگیری استقبال از نتیجه انتخابات نشان از توافق همهگیر میان آحاد ملت برای برون رفت از وضعی است که بر کشور تحمیل شده است؛ به عبارتی هشت سال گذشته سبب شد تا این درک مشترک ایجاد شود که ایدهآلهای تخیلی نه تنها ره بهجایی نمیبرد بلکه هزینههایی گاه جبرانناپذیر را بر کشور در حساسترین بزنگاه تاریخی تحمیل میکند.
قهرمان اینحماسه، ملّت بزرگ ایران است؛ چون در حماسهسازی خود مفهومی از پیروزی را برجسته کرد که نمادهایش نه اشخاص که عقل جمعی با ایجاد رابطه هندسی میان حمایت از ایدهای است که نیروی دفاع از آن برای تحقق اهدافش معلوم است. مردم در 24 خرداد92هنر تشخیص منافعکوتاه و درازمدت ملک و ملت را از حرکت های چرخشی با تصمیمهای مقطعی به نمایش گذاشتند و به سرعت توانستند توجه جهانی را به نفع خود جلب کنند.
اکنون فرصتطلایی برای بازگشت به وفاق ملی میان همه جریانها و طیفهای سیاسی اجتماعی فراهم شده تا در زمان طلایی ممکن، کشور در جایگاهی قرار گیرد که لازم بود پیشاز اینها در آن باشد. استقبال و اعلام همراهی با نتیجه انتخابات یازدهمین دوره ریاست جمهوری، موقعیتتاریخی کمنظیری است که در آن کینهورزی و توقف در گذشته جا ندارد و همدلی و دوستی میان ملّت، عبور از وضع تحمیل شده بر کشور را ممکن خواهد کرد.
مهمترین دلایل خلق این حماسه دو عامل اساسی است؛ نخست، شناخت فراگیر از چرایی وضع بحرانی کشور و دوم، کشف راهحل برای برونرفت از این وضع. جالب اینکه عوامل بالا در مناظره کاندیداهای انتخاباتی نیز به وضوح بازتاب داشت چراکه اکثریت قاطع نامزدهای انتخاباتی براین اتفاق بودند که باید به ایدهآلیسم تخیلی پایان داد و کلید حل مشکلات کشور را از میان واقعیاتی جست که برجستگی آنها هرلحظه بر گونهها سیلی هشدار میزند. رقابتهای انتخاباتی اخیر و نیز نتیجه آن این باور را بر همگان قبولاند که نمیتوان بهدور از خواست واقعی مردم و مسایل مبتلابه آنان از جایگاهی سخن گفت که هیچ ارتباط مستقیمی با خواست مردم ندارد. این رفتارشکست خورده نه تنها از سوی افراطیون داخلی که از سوی مخالفان نظام سیاسی کشور نیز در همه سالهای سپری شده انجام گرفت. در واقع واکنش مردم در انتخابات اخیر پاسخ به چنین رفتاری بود که به طرزی کسالتبار خود را بر سرنوشت کشور تحمیل کردهاست. جالب اینکه بازندگان انتخابات اخیر که همانا افراطیون چپ و راست بودند، همواره خود را سخنگویان مردمی اعلام میکردند که نتیجه انتخابات نشان داد آنان کمترین نمایندگی را از سوی مردم دارند؛ چه آنان که مدام بر طبل دنبالکرد سیاستهای افراطی می کوبیدند و چه خارجنشینانی که تحریم انتخابات را همسو با دشمنان کشور بهعنوان خواست عمومی مردم تبلیغ میکردند.
حضور پرشور مردم پای صندوقهای رأی، پاسخ روشن به هردو سوی ماجرا بود؛ اینکه عملمردم متکیبر مراجعیاست که افراطیون دوسوی خط یا نخواستهاند و یا نتوانستهاند بلوغ فکری وسیاسی آنان را درک کنند. افراطیون حالا باید باور کنند که درک و انتخاب ملت ایران به اندازهای هست که قادر باشد تحسین جهانیان را برانگیزد و دوباره الگویی شود برای ملّتهایی که تعالیکشور خود را براساس عقلانیت و تدبیر میخواهند.
نتیجه انتخابات 24 خرداد از آن ملّت ایران است که در آن جز جریانهای افراط و تفریط همه برنده آن هستند. در اینحال ادبیات منتخب اکثریت قاطع ملّت ایران الگویی بدیع را در سپهرسیاسی کشور ایجاد کرده است. او به پشتوانه اراده ملّت با رویگردانی از رفتار سخیف برنده و بازندگان انتخاباتی ، خود را پاسدار حقوق آحاد ملت میداند چه آنان که به او رأی دادند و چه آنانی که انتخابی دیگر داشتند. در این ادب سیاسی رفتاری نهادینه است که مردم همدیگر را به دیده اختلافهای حیدری ـ نعمتی خطاب نمیکنند بلکه توافق برای دوستی و همکاری شرط تعامل است. از اینرو هیچ کس در پایان این انتخابات احساس غبن و تهذیب نمیکند. همه در جشن شادی شریک میشوند و برای موفقیت دولت منتخب آرزوی خیر دارند.
انتخابات 24 خرداد آغاز فصل تغییر است؛ تغییر در رویکردها و تعاملات؛ تغییر در فهم از کشور و جهان و سرانجام تغییر در باور افراطیونی که تصور میکردند در، همیشه بر یک پاشنه میچرخد؛ حتی اگر مردم در آن حضور نداشته باشند. نقطه قوّت حجتالاسلام والمسلمین دکتر حسن روحانی در آینده کارآمدی در حفظ و پاسخ به مطالبات مردمی است که او را منتخب حماسه سیاسی 24 خرداد 92 کردند و آسیب او هنگامی خواهد بود که از گرایش مردم در تدبیر و اعتدال دور شود. عصر تازه آغاز شده است.
فصل تغییر آغاز شده است؛ حتی اگر هنوز برخی چرخش در را بر پاشنه سابق بخواهند.
کد خبر 300693
نظر شما