ایسنا نوشت:

تازه‌ترین آمار گمرک ایران حاکی از کاهش قابل ملاحظه واردات برخی از انواع دارو در سه ماه نخست سال جاری است. این در شرایطی است که پیشتر وزارت بهداشت از ایجاد تسهیلات برای واردات دارو و حل مشکل دپوی دارو در گمرک‌های داخلی خبر داده بود.

 دارو یکی از اقلامی است که بیشترین سهم را در بین کالاهای وارداتی در اختیار دارد. ارزش سالانه واردات دارو بالغ بر چندین میلیارد دلار می‌شود. با این وجود تحولات ارزی رخ داده طی چند ماه گذشته باعث شده تا فرایند واردات دارو دچار مشکل شود.

دارو و برخی تجهیزات پزشکی سال قبل در اولویت نخست واردات کالا قرار داشتند و برای واردات نیز ارز مرجع دریافت می‌کردند اما بانک مرکزی از اوایل اردیبهشت امسال ارز مرجع واردات دارو را حذف و اعلام کرد که از این پس دارو صرفا با ارز مبادله‌ای وارد خواهد شد.

سازمان غذا و دارو نیز چندی بعد از آغاز روند اختصاص ارز مبادله‌ای به واردات دارو خبر داد. این در حالی است که بانک مرکزی در سال 1391 بیش از سه میلیارد دلار ارز مرجع به واردات دارو اختصاص داده بود. طی دو ماه نخست امسال هم حدود 500 میلیون دلار به واردات دارو، مواد اولیه دارویی و تجهیزات پزشکی اختصاص یافت.

براساس گزارش‌های منتشر شده مقادیر زیادی دارو و مواد اولیه دارویی به دلیل مشکلات ارزی به وجود آمده در گمرک‌ها انباشت شده و گمرک به آنها اجازه ترخیص نمی‌دهد. اگرچه آمار دقیقی از میزان انباشت دارو در گمرک‌ها در دست نیست اما این نگرانی وجود دارد که انباشت بیش از حد دارو در گمرک‌ها به فاسد شدن و از بین رفتن این داروها منجر شود.

نکته جالب اینجاست که اخیرا رییس کل گمرک از ترخیص کلیه داروهای دپو شده در گمرک‌های کشور خبر داد. اما در عین حال رییس کل گمرک به این سوال پاسخ نداده که چرا با وجود ترخیص کلیه داروها از گمرک هیچ تغییری در قیمت دارو در بازار رخ نداده است؟!

در همین حال تازه‌ترین آمار منتشر شده از سوی گمرک ایران نشان می‌دهد که واردات برخی از انواع دارو به کشور در سه ماه نخست امسال با کاهش شدیدی مواجه شده است.

در سه ماه نخست امسال واردات مکمل‌های دارویی برای خرده‌فروشی که تولید داخلی مشابه ندارند از نظر وزنی و ارزشی به ترتیب 30 و 45 درصد کاهش یافته و به 0.7 تن و 91.1 میلیون دلار رسید. واردات داروهای حاوی آنتی‌بیوتیک که تولید داخلی ندارند نیز از نظر وزنی 20.7 درصد کاهش یافته و به 0.1 تن (100 کیلوگرم) رسید. اگرچه ارزش واردات این دارو با رشد 308 درصدی بالغ بر 35.8 میلیون دلار شد. این نشان می‌دهد که قیمت این نوع از داروها به شدت در بازار داخلی افزایش یافته است. واردات سایر آنتی‌بیوتیک‌ها نیز در سه ماه نخست امسال به 0.2 تن (200 کیلوگرم) به ارزش تقریبی 11.6 میلیون دلار رسید. این میزان واردات از نظر وزنی و ارزشی به ترتیب 56 و 20.5 درصد کاهش یافته است.

کاهش واردات دارو در سه ماه نخست امسال در حالی رخ داده که میزان تقاضا در بازار داخلی برای این نوع از داروها کاهش نیافته است. در چنین شرایطی ایجاد کمبود دارو در بازار اتفاقی طبیعی است. نکته جالب اینجاست که کاهش واردات دارو همزمان با رشد کالاهایی مانند خودرو رخ داده است. مشخص نیست که مسئولان بیشتر به فکر تامین مایحتاج ضروری مردم هستند یا خودروی لوکس ثروتمندان!

در همین حال وزیر بهداشت در جدیدترین اظهارات خود با اشاره به اینکه مشکل دارو در کشور حل شده است، گفت که بانک مرکزی مجوزهایی را داده است تا هر کسی بتواند دارو را وارد گمرک کند و براساس استانداردهای ما مواردی که ارز آنها تعیین شده یا نشده می‌توانند از گمرک ترخیص شوند.

از سوی دیگر مدیرکل نظارت بر ارزیابی دارو و مواد مخدر سازمان غذا و دارو نیز به تازگی خبر داد که در حال حاضر هر دو هفته یک بار ثبت سفارش‌های انجام شده دارو را به طور منظم به بانک مرکزی اعلام می‌کنیم. مشکلات مربوط به گمرک و ماندن داروها نیز طی جلساتی که با مدیران گمرک برگزار شد تا حدودی حل شده است و توانستیم با توافقات حاصل شده برخی از کمبودها را حل کنیم.

اگرچه یک عضو اتحادیه واردکنندگان دارو در گفت‌وگو با ایسنا با اشاره به اینکه هنوز مشکل دپوی دارو در گمرک‌های کشور حل نشده است، گفته که رییس دانشگاه علوم پزشکی تهران چندی پیش از سه رقمی شدن تعداد داروهای دچار کمبود شده در بازار خبر داد. حال چطور می‌شود در عرض مدتی کوتاه این کمبود برطرف شده باشد؟! مگر اینکه گمرک همه داروهای دپو شده را ترخیص کرده باشد که چنین چیزی بر اساس شواهد رخ نداده است.

4545

 

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 302683

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
7 + 7 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 11
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام IR ۰۸:۰۳ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۸
    36 0
    چیزی که ارزش نداره جون آدم هاست
    • بی نام A1 ۱۲:۳۱ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۸
      4 0
      بستگي داره آدمش كي باشه.
  • مهرداد IR ۰۸:۲۹ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۸
    28 0
    خوب معلومه! اين كه سوال نداره! رانت معلومه كه واجبتره...مگه مردم اهميت دارن؟ كجاي كاري عمو فكر كردي اينجا .... ست؟
  • بی نام A1 ۰۸:۴۹ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۸
    10 0
    جواب مشخصه. هر چی سودش برای بعضی ها بیشتر باشه حالا میخواد پورشه باشه یا مرگ موش. مگه اون موقع که شیر دلار ۱۲۲۶ رو باز کرده بودن تو استخر پورشه و بنز و بی ام و برای واردات کسی فکر مهمتر بودن بود که حالا با افزایش رسمی نرخ دلار و حذف ارز مرجع به فکر اون باشه ؟ کار ما از این حرفا گذشته داداش. فکر نان باش که خربزه آب است. پیوست: قابل توجه اون آقایی که گفتش تاریخ ثبت می کنه تصمیمی نگرفتم که به ضرر مردم باشه. دلار زبون بسته رو ریخت پای یک مشت مرفه بی درد بعد میگه تاریخ ثبت می کنه که تصمیم به ضر مردم نگرفتم. چه کسایی رو همین رانت گرفتن دلار ۱۲۲۶ از فرش به عرش نرسوند و پولدار نکرد !!
  • دلسوز مردم A1 ۰۸:۴۹ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۸
    18 1
    خوب مثلمه خودرو های لوکس چند صد میلیونی و میلیاردی دیگه . مردم اصلا نیاز به دارو ندارن !!!!!!!!!!!!!!!!
  • بی نام A1 ۰۹:۰۴ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۸
    9 0
    باز هم از ارز دارو سوء استفاده شد!
  • بی نام IR ۰۹:۲۹ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۸
    19 1
    اصلا همه اين حرفا به كنار! وظيفه مجلس شوراي "اسلامي" چيه؟!!!!!!
    • بی نام IR ۱۴:۵۹ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۹
      6 0
      داداش من وظیفه مجلس که کاملا مشخصه و اظهر من الشمس است. وظیفه اش گرفتن موافقت های اصولی از وزرای مربوطه برای خود و فرزندانشان و سایر اقوام است تا در پایان دوره سرشان بی کلاه نمانده باشه و از آقایان وزرا و معاونین وزیر عقب نمانده باشند.
  • حمید IR ۱۱:۱۲ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۸
    8 0
    مگه گفتن دروغ حناق می آورد؟
  • بی نام A1 ۱۲:۱۴ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۸
    6 0
    جالبه! نشنیدیم ارز بدهند برای ماشین آلات داروسازی ولی مرتب می شنویم ارز دارو را بردند برای ماشین های لوکس!
  • بی نام IR ۰۵:۴۰ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۰
    4 0
    كم ميوند داد بزنم آهاي شما ها كه داروهايتان را ميتوانيد از ديگر كشورها تامين كنيد ما آدميم مريضهايمان جلوي چشمهايمان دارند پرپر ميشوند ميشنونيد يا خودتان را به خواب زده ايد كه خواب زده را نميتوان بيدار كرد. بذار اين كامنتو هي سانسور نكن