در آن روزگاران نسخه اولیه دانشگاه آزاد اسلامی بر اساس تفکر ایجاد شده در حزب جمهوری اسلامی ایران و با رهنمودهای مقام معظم رهبری و هیات رییسه حزب آقایان هاشمی رفسنجانی، موسوی اردبیلی و عزیزان دیگر تنظیم شد. بر همین اساس دانشگاه آزاد اسلامی تاسیس شد. تلاشهای دکتر جاسبی به عنوان اولین رییس دانشگاه موجب گسترش روزافزون آن شد تا آنجا که در اکثریت شهرهای کشور دانشگاه آزاد ایجاد شد و با خون دل و تلاش بنیانگذاران کار به جایی رسید که بیش از 60 درصد دانشجویان کشور در این دانشگاه مشغول به تحصیل شدند.
در این میان نقایص و نقاط ضعفی نیز وجود داشت که با توجه به حجم فعالیتها اجتنابناپذیر بود. جذب دانشجو در مراکز علمی این دانشگاه باعث شد جوانان علاقمند به تحصیل دیگر ورود به دانشگاه برایشان یک رویای دست نیافتنی نباشد و آمار فارغالتحصیلان به طرز چشمگیری افزایش یافت. متاسفانه اشتغالزایی و کارآفرینی نتوانست با سرعت موزون و هماهنگ با دانشگاه حرکت کند و از اینجا فارغالتحصیلان بیکار به وجود آمدند. عدم ارزیابی نیازهای بازار یکی از مشکلات اساسی سیستم آموزش عالی کشور بود که فارغالتحصیلان باید با درصدی کمتر یا بیشتر از قدرت جذب بازار به جامعه روانه میشدند.
نمیدانم دوستان دولت گذشته چه رمز و رازی در ریاست دانشگاه آزاد احساس کردند که همت خود را بر تغییر آن نهاده و بالاخره نیز به نتیجه دلخواهشان رسیدند. جاسبی رفت اما مشکلات دانشگاه بر جای ماند و بیشتر و بیشتر شد. دانشگاه آزاد نیز از قبیلهپروری دور نماند. فامیلسالاری و رانت خانوادگی به دانشگاه آزاد هم رسید.
در هر صورت دولت یازدهم با وعده تدبیر و اعتدال بر سر کار آمد و آنچنان که انتظار میرفت رییس دانشگاه آزاد جای خود را به ریاست جدید داد. در این میان باز همه اساتید و نخبگان امیدوار بوده و هستند که تجارب و اندوختههای اولین رییس دانشگاه آزاد در جهت اعتلا و رشد آن به کار گرفته شود.
بعد از 27 سال تدریس در دانشگاهها میدانم و همه همکاران و دوستان نیز آگاه هستند که تامین استاد و اعضای هیات علمی برای چنین نهاد گسترده و پهناوری، بسیار دشوار و طاقتفرسا است. بر اساس اندوختههای ناچیز احساس میکنم دانشگاه آزاد فرصت مناسبی برای جامعه علمی کشور بوده اگر تهدیدهای آن به درستی شناسایی و مورد توجه قرار گیرند. ضمن تبریک به ریاست جدید، نکات زیر را به اطلاع ایشان میرسانم:
یک/ بومیگزینی در سطح دانشجویان به ویژه دختران باید به صورت یک اصل اساسی به کار گرفته شده و فارغالتحصیلان رشتههای مختلف با سپردن تعهد خدمت برای مدارج عالیتر مورد حمایت مالی و علمی قرار بگیرند.
دو/ پرداخت حقوق و دستمزد مناسب به اساتید باسابقه به ویژه عزیزان پروازی میتواند عامل جذب نخبگان بیشتری به این دانشگاه گشته و دانشگاه آزاد به عنوان قطب اصلی جذب دانشجو باید تعادل جذب دانشجویان را بر هم زند چراکه هشتاد درصد از دانشجویان فقط در 22 رشته تحصیلی متمرکز شدهاند و این روند در صورت تداوم موجب بروز آسیبهای مختلفی در نظام نیروی انسانی و سامانه علمی خواهد شد.
سه/ منابع علمی و تحقیقی باید به روز گشته و تا حد امکان از رشتههای مشابه در دانشگاههای کشورهای پیشرفته بهرهبرداری شود و در زمینه مبادله استاد و دانشجو با دانشگاههای معتبر جهانی روند حرکت باید قدرت و شتاب بیشتری بگیرد.
چهار/ برای جذب دانشجویان علاقمند به تحصیل در دانشگاههای ممالک دیگر تاسیس مراکز بینالمللی و توسعه آنها در کشورهایی مثل انگلستان، مالزی، پاکستان و حتی کانادا میتواند راهگشای این تفکر باشد.
پنج/ از بدو تاسیس دانشگاه آزاد اسلامی حاکمیت روح اسلام و تفکر ولایی و مهدوی در عرصه این دانشگاه از اولویتهای اساسی بوده و با کیفیت برتر و پررنگتر باید ادامه یابد.
درنهایت از کلیه همکاران و دوستان ارجمند که در زمینههای علمی و در ابعاد مختلف دارای توانمندیهای کاربردی هستند، استدعا دارم تجارب و اندوختههای خود را در اختیار ریاست جدید و دانشجویان این دانشگاه قرار دهند تا هر چه بیشتر شاهد شکوفایی این مرکز علمی و ایجاد رقابت سالم و صد در صد علمی بین دانشگاههای دولتی و آزاد باشیم.
نظر شما